krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 07.02.14, 19:18 www.siedlce-zwiedzanie.pl/inffoto.htm To bank od środka? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 07.02.14, 20:37 A widzisz! Chodzimy codziennie obok, a tam tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
jm_1964 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 13.02.14, 14:05 Ładnie tam jest :) Całkiem niezłe zrobiła na mnie wrażenie perspektywa na fronton galerii przez bramę wjazdową od Piłsudskiego. Całkiem fajnie to sobie architekt wykombinował, a i efekt niezły. Widzę ze zdjęć, że na kościelnym placu na Starowiejskiej poza ogrodzeniem nic się nie dzieje? Obiecanych garaży nie widać. A czy ktoś wie, co będzie w pięknym nowym domu handlowym FOX? Ożywa nam ta część Starowiejskiej. Ciekaw też jestem czy ktoś wie coś bliższego na temat ulicy która ma powstać na zapleczu kamienic w kwartale pomiędzy Pułaskiego, Kilińskiego, Sienkiewicza i Floriańską ? Jaki będzie jej przebieg? jak będzie zagospodarowany ten teren? czy place są miejskie czy prywatne? kiedy mają zacząć się prace? Przy okazji do mppm: proszę zwrócić uwagę na stempelek z datą na zdjęciach - od 01.02 jest mocno przesadzony :) Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 13.02.14, 15:59 jm_1964 napisał(a): > Widzę ze zdjęć, że na kościelnym placu na Starowiejskiej poza ogrodzeniem nic s > ię nie dzieje? Obiecanych garaży nie widać. Nikt nie mówił, że garaże będą od ul. Starowiejskiej. Stoją już w głębi placu. > Ciekaw też jestem czy ktoś wie coś bliższego na temat ulicy która ma powstać na > zapleczu kamienic w kwartale pomiędzy Pułaskiego, Kilińskiego, Sienkiewicza i > Floriańską ? Jaki będzie jej przebieg? jak będzie zagospodarowany ten teren? c > zy place są miejskie czy prywatne? kiedy mają zacząć się prace? Jak mi wiadomo w 2014r. nadal mają trwać rozbiórki (mam listę) > Przy okazji do mppm: proszę zwrócić uwagę na stempelek z datą na zdjęciach - od > 01.02 jest mocno przesadzony :) konkretniej, nie wiem o który chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
jm_1964 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 09.03.14, 23:47 mpppm napisał: > konkretniej, nie wiem o który chodzi. Jak proszą - to proszę: zdjęcia w dziale "Siedle - Informacje" z dni od 2 do 7 lutego mają datę 3014, co wygląda dość futurystycznie :) Natomiast zdjęcia od 25 lutego do 5 marca wykonano już nie w tak odległej ale jednak też przyszłości - mianowicie w roku 2015. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Pieczątki 11.02.14, 16:31 Dzisiaj zdobyłem (foto) pieczątkę MPRB i firmy powstałej na bazie MPRB. Odpowiedz Link Zgłoś
adrian.bartczak Re: Pieczątki 24.02.15, 09:36 ja też zdobyłem, stemple i pieczątki w Łodzi, najlepiej samotuszujące. pieczątki Łódź Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Komandor Stanisław Mieszkowski 04.03.14, 12:41 "Komandor Stanisław Mieszkowski – zidentyfikowany. Pod koniec ubiegłego roku pisaliśmy o wybitnym przedwojennym oficerze, który w młodości był związany z Siedlcami, potem położył duże zasługi w rozwoju i odbudowie Polskiej Marynarki Wojennej, a w latach 50. padł ofiarą mordu sądowego. " www.podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/bohater-z-laczki-z-siedleckim-epizodem-11ac2.html Mieszkał na Rozkoszy, gdzie? Chodził do Żółkiewskiego. Ma pomnik w Koszalinie. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Rozbierają Piłsudskiego 84 15.03.14, 16:27 krzycho1252 napisał: > I po drewniaku. Wczoraj jeszcze stał. Naczelnik L., też wczoraj powiedział, że długo nie postoi. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm fonntanna nowa 25.03.14, 18:18 www.siedlce-zwiedzanie.pl/pobr/fontanna.wmv Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Fotograf na ul. Świętojańskiej 29.03.14, 15:02 w "familijnych" jest zdjęcie z 1941r. na którym w tle jest budynek, a w oknie fotografia. Dzisiaj dowiedziałem się, że był to zakład fotograficzny Gizmajera (imion nie znam). Po wojnie zakład prowadził jego syn. Zakład został zlikwidowany w latach 70tych a właściciel podjął pracę w Powiatowym domu Kultury w Siedlcach. Może ktoś zna więcej szczegółów, ma jakieś fotografie z tego zakładu, odcisk pieczątki. Odpowiedz Link Zgłoś
jm_1964 Re: Fotograf na ul. Świętojańskiej 30.03.14, 21:28 Ten dom od lat należy do Gizmajerów. Jeden z nich jeszcze kilka lat temu miał zakład naprawy maszyn do szycia - od tyłu - wejście od Sienkiewicza. Przed laty był też na Piłsudskiego fryzjer o tym nazwisku. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Rozbierają Piłsudskiego 84 22.04.14, 21:46 I co się pytać .... kto ten dom postawił, kto tam mieszkał, kto w tym domu umarł albo kto by chciał tam mieszkać? Kawałek miasta zniknął a historycy milczą. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm ul Sienkiewicza 33 07.04.14, 15:17 ul Sienkiewicza 33 do sprzedania. Chce 2 mln. zł. Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: ul Sienkiewicza 33 07.04.14, 16:21 A może ktoś przypomnieć ile dano za ten domek z placem pare lat temu? I niech sie odezwie ten co mowił ze co tam nie ma być bo zna własciciela. Co nie wyszło? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Drugi pomnik Jana Pawła II 10.04.14, 19:25 Dzisiaj dopiero zobaczyłem. Sam sobie się dziwię, że o tym nie wiedziałem. Czy pisano o tym, informowano? www.siedlce-zwiedzanie.pl/inffoto.htm Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Drugi pomnik Jana Pawła II 11.04.14, 21:37 Pisali echokatolickie.pl/index.php?str=100&id=2308&idd=14 Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm herb Siedlec 12.04.14, 16:14 Gdzie poza Starostwem Powiatowym i UM, możemy zobaczyć herb Siedlec? Wewnątrz budynków też. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm fontanna 21.04.14, 22:18 Fontanna ale nie w Siedlcach. www.podlasie24.pl/wiadomosci/lubartow/fonntanna-w-centrum-kocka---nowa-atrakcja-podoba-sie-mieszkancom-124bb.html U nas w centrum można się spodziewać następnej budki z piwem i kibla. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens.klemens Re: fontanna - bez przesady 22.04.14, 21:45 Nasze centrum ciągle straszy brakiem centrum. Ślady wojny widoczne do dziś - brak nieodbudowanych całych pierzei ulic Pułaskiego, Przechodniej, Przejazd, Koziej ... Nie odbudowano ratusza i budynku magistratu. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: fontanna - bez przesady 22.04.14, 21:48 Zgadzam się. .....Co...... (co mi się rzadko zdarza) Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm wyzwalali Berlin i umieścili flagę 02.05.14, 18:37 "Dnia 2 maja 1945 r. polscy żołnierze zdobywający stolicę hitlerowskich Niemiec umieścili biało-czerwoną flagę na Kolumnie Zwycięstwa - Siegessäule oraz na Reichstagu w Berlinie." Nie chce mi się wierzyć, że żołnierze LWP są godni by pisać o nich na stronie UM na "F"? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: wyzwalali Berlin i umieścili flagę 03.05.14, 17:27 Z Pochodu w dniu dzisiejszym tj 3.05.2014. www.siedlce-zwiedzanie.pl/2014_3_maja.htm Sięgamy do korzeni skąd nasz ród? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Pod Białkami czy pod Białką 22.04.14, 09:35 "Pod datą 24 sierpnia ref. ros. Pawliszczew zanotował: „Z wyroku polowego sądu wojskowego zostali rozstrzelani w Siedlcach dowódca grupy powstańczej ziemianin Radowicki i zbiegły żołnierz artylerii Pietrow”." www.echokatolickie.pl/index.php?str=100&id=7448&idd=21 a dalej o B. Prusie. Można byłoby zacząć spór czy Głowacki pod Siedlcami był ranny czy dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Pod Białkami czy pod Białką 22.04.14, 21:30 www.prus.edu.pl/?go=page&inf=1412&p=news ot i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Kto słyszał, kto gdzieś przeczytał 09.05.14, 12:55 Ignacy Chlipalski....? "29 września powstańczy naczelnik miasta Siedlce Ignacy Chlipalski pisał do podziemnego komisarza Skotnickiego: „Przy dopełnieniu rewizji w mieszkaniu właściciela Proszewa Moskale znaleźli torbę podróżną, a w niej kilka podobno blankietów opatrzonych pieczęcią Naczelnika Cywilnego woj. podlaskiego, wskutek czego dowodzący oddziałem moskiewskim aresztował obywatela Oborskiego i przybyłych do niego w gościnę sąsiadów - w liczbie tych znajdował się Kobylski, przy którym Moskwa, dopełniając osobistej rewizji, wynalazła 5 pieczęci Naczelnika Okręgu i polecenie Komisji Rządowej nakazującej ob. Kobylskiemu stawienie się w oznaczonym miejscu”. www.echokatolickie.pl/index.php?str=100&id=7547&idd=21 Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm 170 lat Jubileusz 28.05.14, 17:06 Będą dziękować Carowi? Wszyscy z tej jubilatki idą do kościoła? "6 czerwca w naszym mieście będą odbywały się uroczystości związane z obchodami 170-lecia istnienia Zakładu Karnego w Siedlcach. W związku z tym wystąpią utrudnienia w ruchu: - od godz. 11:15 do 12. – na ulicach: Piłsudskiego, Wojskowej, ks.Niedziałka, bpa.I. Świrskiego, - od godz. 13. do 13.30 na ulicy bpa I. Świrskiego." Odpowiedz Link Zgłoś
xaveri Re: 170 lat Jubileusz 29.05.14, 12:17 To może jakiś obywatelski protest przeciwko istnieniu tego cudu architektury w centrum miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Kuzyn naszego ma swój rok na Litwie 04.06.14, 10:36 "Sejm Litwy ogłosił 2015 Rokiem Michała Kleofasa Ogińskiego." www.kresy.pl/wydarzenia,kultura?zobacz/2015-na-litwie-rokiem-michala-kleofasa-oginskiego-2 Nasz Michał Kazimierz jeszcze poczeka a miał wielką buławę. Spór o poloneza "Pożegnanie ojczyzny" trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III Park Stencla bis 08.06.14, 20:33 Dyskutowaliśmy gdzie był park Stencla a tu jakby z jasnego nieba: " spacer po parku Stencla (stary Park) szlakiem pomników przyrody i ciekawych drzew. Start – II LO im. Św. Królowej Jadwigi, wejście główne," www.spin.siedlce.pl/2014/06/08/jacek-i-spolka-czyli-siedleckie-dni-drzewa-2014/ a tu o dyskusji forum.gazeta.pl/forum/w,262,67984574,77204762,Park_Stencla.html Odpowiedz Link Zgłoś
bami57 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III Park Stencla bi 13.12.14, 16:32 Już wkrótce w Centrum Informacji Turystycznej w Siedlcach będzie dostępny folder "Spacer po parku Stencla". Duży wkład w opracowanie tego folderu ma Koła PKE "Podlasie" w Siedlcach. Trochę informacji udało się zdobyć. Wiadomo już, że Stencel miał na imię Michał (90% faktów na to wskazuje), mieszkał w folwarku Stara Wieś do czasów okupacji. Jeszcze jesienią 1939r z Siedlec chodziło się do Stencla po mleko. Starzy siedlczanie zapamiętali go jako "dobrego pana" dbającego o pracowników folwarku i ich rodziny. Najprawdopodobniej (brak tego nazwiska w księgach wieczystych Starej Wsi) nie był właścicielem folwarku, a tylko zarządcą (może dzierżawcą). Po opuszczeniu folwarku udał się do Żelkowa i tam należy szukać jego dalszych losów. Na cmentarzu, jeszcze niedawno był grobowiec rodziny Stenclów?? Co do wyglądu folwarku to dworek w którym mieszkał znajdował się u wylotu alei kasztanowców . Teraz jest tam polana. Na terenie folwarku był też drugi dworek - Hauptmana (?) , może to ten na terenie mleczarni ... . Mleczarnia na tym terenie powstała dopiero po wyzwoleniu. Budynek szkoły i dom dla nauczycieli wybudowane były specjalnie dla szkoły rolniczej założonej na tym terenie przed wojną (informacja od konserwatora zabytków). Proszę o kontynuację tego wątku, może ktoś coś nowego dopisze. Panie Krzycho1252 nie zgadzam się " jak z jasnego nieba". Nazwa Park Stencla lansowana jest już od jakiegoś czasu ale nie tutaj na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III Park Stencla bi 13.12.14, 22:28 W wątku wyżej napisałem, że dyskutowaliśmy o "Stenclu" i Stenclach w związku ze zbrodnią 16- stu w roku 1944. Na terenie siedziby nadleśnictwa ( z tyłu) był ładny domek w stylu dworkowym i nie wiem czy jeszcze jest czy został przebudowany. Wydaje mi się że stał blisko ogrodzenia mleczarni. Do tej pory używało się nazwy "stary park". Aleja kasztanowa, zaczynająca się za lecznicą, przecięta obecną ulicą Prusa, ciągnęła się chyba do obecnej ulicy Bema? Wymieniony dworek był przy Prusa czy dalej? Czy zabudowania gospodarcze (gdzie dzisiaj są biura i szatnie dla zawodników przy stadionie lekkoatletycznym ) mogły należeć do tego dworu? Był tam jeszcze staw, w którym topili beczki z ogórkami, pulpą truskawkowa itp. Ze strony cmentarza można wyczytać tyle: Irena Stencel 1910-01-01 1941-01-01 Centralny sektor 28 rząd 3 nr 17. Nie tylko ja z zainteresowaniem sięgnę po folder. Dziękuję za informację. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 22.06.14, 21:55 Pomnik Solidarności Rolników Indywidualnych owinięty folią stoi na Placu Tysiąclecia. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 22.06.14, 22:07 Wgląd jest mi znany. Chronią przed słońcem, deszczem i okiem. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta. Kawałek historii 26.06.14, 10:32 www.tygodniksiedlecki.com/t25717-ciekami.mierci.film.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm kawałek historii 26.06.14, 21:27 www.siedlce-zwiedzanie.pl/um_wiadomosci01.htm z 26.06.2014r. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jacek od środka 30.06.14, 21:38 www.siedlce-zwiedzanie.pl/inffoto.htm z 30.06.2014. Nie rozumiem tylko oburzenia autora. Nie rozumie, że konserwator ceni każdy gwóźdź, każdą deskę i belkę z epoki. Cyfra Aleksandry Ogińskiej powinna być w muzeum i jest. Jak żeś tam wszedł, czyżby zgoda z popularno-naukowym? A piwnica? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jacek od środka 30.06.14, 21:41 Kilińskiego7, wcześniej nie zauważyłem remontu. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Jacek od środka 30.06.14, 22:29 Część drewniana i ta pod blachą była robiona w latach 60-tych. Więc prawdopodobnie wykonywali to ci sami specjaliści, którzy budowali wspomniane podwórkowe komórki. Tak była zgoda. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Mieszkania ul. Tetmajera 02.07.14, 16:05 www.siedlce-zwiedzanie.pl/um_wiadomosci01.htm 2.07.2014r. Odpowiedz Link Zgłoś
lesio57 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 02.07.14, 21:53 Przy Tetmajera i Spokojnej robi się spore osiedle,to budowane przez miasto i dewolopera.Czas pomyśleć o remontach tych ulic i puszczeniu autobusów MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 02.07.14, 22:10 na Nowym Świecie czy Żytniej nie ma autobusów a co dopiero tam najbliżej 10 Lutego albo Popiełuszki Inna kwestia czy nie szkoda pchać nowoczesnych autobusów, nisko zawieszonych na te wertepy, no ale jakoś UM nie szkoda "pchać" ich na Janowską, Poniatowskiego, Floriańską czy Dąbrowskiego to i Cmentarna nie straszna :) może narazie im Biedronkę czy Lidl postawić :)) no co każde szanujące się osiedle ma przynajmniej jeden dyskont czy maket :)) Odpowiedz Link Zgłoś
lesio57 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 02.07.14, 22:39 Myśląc o autobusach miałem na myśli czas po remoncie.Najprostszym rozwiązaniem jest puścić linię 27 z Popiełuszki na rondzie w Piaskową doTetmajera lub Spokojnej o póżniej cmentarną do 10 Lutego.Oczywiście zwiększyć ilość kursów.Ale to dla zarządu Mpk chyba zbyt duże zadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Amfiteatr i okolice 20.07.14, 22:34 Obejrzałem filmy www.siedlce-zwiedzanie.pl/inffoto.htm o amfiteatrze z wstawkami historycznymi ciekawy. Zainteresował mnie tez ten o placu. Dobrze wnioskuję, że tego wybiegu dla koni już nie ma? Byłoby to dobre bo park byłby większy. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Amfiteatr i okolice 07.08.14, 10:52 Wybieg dla koni jest. Plac większy przez wycięcie drzew. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 06.08.14, 08:54 Redakcja napisała: " 2.08.2014r. Mieli zmienić ten napis na pomniku, widocznie procedury trwają." Dlaczego mają zmienić i na jaki? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 06.08.14, 11:32 Bo nie jest to miejsce jak napisano "uświęcone krwią". Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 21.08.14, 10:44 Jutro rocznica. Tu znalazłem zdjęcia ludzi z Siedlec, których p. Jackiewicz mógł znać: cyfroteka.pl/ebooki/Skandalu_nie_bedzie-ebook/p84473i99802 Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 21.08.14, 11:01 to zdjęcie jest w familijnych: RGO, Siedlce 1941 rok. Adam Ronikier w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 21.08.14, 11:02 Jeszcze jedno, Pan Jackowiak. Odpowiedz Link Zgłoś
an.chojnacki Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 21.08.14, 11:04 Wielkie dzięki za tekst. Treść pasjonująca, i sporo mówiąca o latach II wojny w Siedlcach. Szczególnienten fragment o bp. Sokołowskim, bo dotychczas nikt tak otwartym tekstem o wyroku śmiwrci nie powiedział. Do tekstu dodam tylko, że ojciec Piesiewicza był chyba najczęściej orzekającym sędzią w procesach siedleckich komunistów w dwudziestoleciu. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 21.08.14, 22:38 Książka była w księgarni na ul. Katedralnej 5. Zwrot do hurtowni. Nie było nabywców. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 10.09.14, 19:43 Co do omówionych pomyłek w www.siedlce-zwiedzanie.pl/familijne.htm muszę zauważyć, że autor "Trzech kolorów..." przestawił szpital żydowski w stronę Sienkiewicza a bliżej mu chyba było do Puławskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 10.09.14, 19:49 Zresztą zgonieni na placu przy Starym Rynku już 22 sierpnia wysłano do Tremblinki a personel szpitala i chorych rozstrzelano 24 sierpnia. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 10.09.14, 19:57 Jeśli dokładnie przeczytasz książkę to zauważysz, że autor nie pisał tego z autopsji. Większość dzieci znajdujących się w domu sierot ( obecnie UPH poprawia elewację) został ewakuowano z chwilą, gdy sowieci wychodzili z Siedlec w 1939 roku. Dzięki temu niektóre przeżyły. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Podpis pod zdjęciem 27.10.14, 20:51 Podpis po zdjęciem Skobelskich. Kiedy to mieli ? Z jednej strony Magistrat z drugiej strony ratusz, kawałek Morskiej... www.siedlce-zwiedzanie.pl/familijne.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Podpis pod zdjęciem 27.10.14, 21:40 Identyczne pytanie zadałem nadawcy, brak odpowiedzi. Miałem sam poszukać w księdze adresowej, nie miałem jeszcze na to czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm dewastacja, a nie ratunek pomników 28.10.14, 22:34 www.siedlce-zwiedzanie.pl/pobr/pomniki.mp4 Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: na ratunek pomników 31.10.14, 20:29 Jak co roku dam na odbudowę pomników. Gdyby nie te datki i odnawianie już niektóre by się przewróciły. Myślę, że konserwator zabytków patrzy na to bo dają jakieś dotacje. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: na ratunek pomników 31.10.14, 22:25 Zanim dasz idź i popatrz. Nie z 20-10 m lecz z bliska. Jeśli dasz to zgadzasz się na taką renowację przez jakiegoś fachowca, który na tym się nie zna i mu nie zależy. Jeśli konserwator to oglądał to też pewnie z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: bery na zabytkowej dzwonnicy 01.11.14, 01:47 zgadza się te pomniki są jakby robione na odwal, tak, żeby było po taniości, a może ktoś coś przytulił ze zbiórki (nie wiem, nie przesądzam, ale tak mi to wygląda) zrobiło sobie STS darmową kampanię na cmentarzu, ale ostatnio tematy cmentarne są u nas w mieście "trendy" ... patrz pomnik byłego prezydenta na miejscu byłego cmentarza ale ja o czymś jeszcze chciałem nadmienić co sądzicie o wieszaniu banerów wyborczych jakby nie patrzył zabytku ?? chodzi mi konkretnie o dzwonnicę przy tzw. "starym kościele", a właściwie to co po niej zostało. To co dzisiaj zobaczyłem i przeżyłem szok.... otóż w biały dzień jedna z firm reklamowych (z ul. Budowlanej 3 Kons -coś tam, dokładniej nazwy nie pamiętam) wieszała banery pis-u w tym z wizerunkiem Kudelskiego. Co na to konserwator zabytków ?? Rozumiem, że dzwonnica, a właściwiej jej pozostałości są w opłakanym stanie (co bardzo źle świadczy o naszych władzach wogle - tych jak i poprzednich) ale wieszać na niej duże banery bo blisko kościół ?? ja wiem, że taktyka naszego pis-u to reklama jak najbliżej kościołów, wszak wybory w niedzielę ale bez przesady !!! Już nie wystarczą potykacze przymocowane do latarni pod kościołami ?? Wstyd, co wyprawia nasza władza, po wpadce z darmową gazetką CKiS-u kolejna wpadka. A jak dziś pamiętam jak na bloku mojej babci (zaraz po świeżo skończonej termomodernizacji) powieszono wielki baner Kudelskiego w poprzednich wyborach, ba żeby go jakoś powiesi, oni na świeżo położonym tynku nawiercili otwory i na śruby go przymocowali (żadne linki, itp.) do tej pory jak się idzie chodnikiem z parkingu widać miejsca po otworach, mimo iż zostały zaklejone tynkiem w tym samym kolorze. A blok miał dobre miejsce do ekspozycji (vis a vis stacji Schell) dobry widok z Brzeskiej i Buczyńskiej. Dopiero jak mieszkańcy zrobili awanturę w spółdzielni i sprawą zajął się media (w tym ogólnopolskie) to baner zdjęto, a dziury zaklejono z efektem jak napisałem wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Na ratunek pomnikom 03.11.14, 19:20 500zł więcej. podlasie24.pl/miasto-siedlce/region/wyniki-siedleckiej-kwesty-14c10.html z listy lekarzy w królestwie polskim na rok 1839: Pauli Karol - Siedlce - podlaska - aptekarz z wyższym stopniem - i to "Na cel ten przeznaczono nie tylko dotychczasowy lazaret rządowy, lecz i cały gmach biura obwodu siedleckiego, znaczną część pałacu KWP, wszystkie szkoły siedleckie, dom rządowy należący do naddzierżawy siedleckiej, domy Przyszychowskiego, deputowanego Feliksa Gumowskiego, Dąbrowskich, dwa domy Nowowiejskiego przy ul. Prospektowej i wiele innych. Do tych lazaretów zwożono rannych z dawniejszych lazaretów założonych w okolicach Pragi i Stanisławowa, Okuniewa i Mińska. Początkowo do opatrywania rannych wyznaczony był lekarz Karol Pauli i aptekarz siedlecki Feliks Pruski, następnie przybyli lekarze rosyjscy. którzy miewali tu jednorazowo przeszło 3000 rannych. Do końca kwietnia przeszło przez lazarety siedleckie ok. 36 090 rannych żołnierzy i oficerów. W maju 1831 r. nie przybywało ich jednorazowo więcej niż 1000 rannych i kilkuset chorych. W gronie poważnie rannych byli generałowie — Brajkow, Skobielew, także Igelstróm (syn generała gubernatora z 1794 r.) kontuzjowany w nogę. W Siedlcach zmarło kilkudziesięciu rannych oficerów." mazowsze.hist.pl/files/Rocznik_Mazowiecki/Rocznik_Mazowiecki-r1984-t8/Rocznik_Mazowiecki-r1984-t8-s23-53/Rocznik_Mazowiecki-r1984-t8-s23-53.txt Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: do an.chojnacki 05.11.14, 20:21 Kim K. Pauli był, lekarzem czy aptekarzem? Zbliża się kolejna rocznica wybuchu powstania listopadowego a u nas cicho. "..u nas" dotyczy siedleckich mediów i historyków. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: do an.chojnacki 05.11.14, 20:28 miałem wstawić przykład www.ihism.uph.edu.pl/images/PDFs/tematy_prac_mgr_13_14__.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: do an.chojnacki 05.11.14, 21:57 www.siedlce-zwiedzanie.pl/familijne.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: do an.chojnacki 05.11.14, 22:07 Z danych z pomnika: K.Pauli zmarł w 1895r. przeżył 60 lat. więc z powstaniem nie można go wiązać chyba, że jego ojciec (?). Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: do an.chojnacki 06.11.14, 08:01 "Długowieczność" intrygowała. W czasie powstania mógł mieć około 30 lat a dodać 65 to byłby ładny wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: do an.chojnacki 06.11.14, 08:06 miał 5 w czasie powstania o którym pisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
an.chojnacki Re: do an.chojnacki 06.11.14, 16:23 Przepraszam za zwłokę, ale robię coś innego. Wywołany jednak powinienem napisać, że nagrobek rzeczony jest mogiłą Karola juniora, który urodził się w Siedlcach w 1840 r. - tak przynajmniej wynika z akt USC. Zmarły 13 IV 1895 r. Karol jr., był synem siedleckiego aptekarza Karola i jego żony Teofili z Geroszewskich. W chwili śmierci miał więc 55 lat. Karol senior urodził się w 1792 r. i nie odnalazłem go pośród aptekarzami albo lekarzami armii Księstwa. Być może do Siedlec przybył przed 1830 r. Po powstaniu figurował jako siedlecki aptekarz - nigdy lekarz. Teofila (matka Karola jr) była córką Michała i Marianny Rozyny Bochińskiej, urodziła się w Warszawie 01.04.1816 r. Jej ojciec był sekretarzem sądu apelacyjnego w Warszawie. Rodzice Karola jr pobrali się około 1834 r., bo w 1835 r. urodziło im się pierwsze dziecko - Aleksandra, potem jeszcze Euforyzna, Władysław i w końcu Karol. Karol jr miał żonę Bronisławę z Wołkiewiczów. Bazując na badaniach Warmińskiego, to właśnie Karol Pauli (starszy) leczył Rosjan po bitwie igańskiej. Miał co robić, bo oprócz ran z bitwy miał do czynienia z "przyjaciółką Rosjan" - cholerą. Przyjaciółka ta bardzo chętnie użyczała swych względów także Polakom. Z całą pewnością obok Antoniego Bochma i Pruskiego stanowią elitę siedleckich aptekarzy w XIX wieku. Ale w opracowaniach cicho sza. Winter nic nie napisał - historia milczy. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: do an.chojnacki 07.11.14, 08:30 Dziękuję. > Z całą pewnością obok Antoniego Bochma i Pruskiego stanowią elitę siedleckich aptekarzy w > XIX wieku.Ale w opracowaniach cicho sza. Winter nic nie napisał - historia milczy. Dlatego dałem listę prac magisterskich z historii na UPH. Sprawy hipoteki majątków też na pewno bardzo ciekawe ale niedostępne dla przeciętnego obywatela tej małej ojczyzny. Wierciński z pewnym ubolewaniem rozwija swoje badania w którymś z zeszytów Prac Archiwalno- Konserwatorskich lub w Szkicach Podlaskich. Może znajdę. Odpowiedz Link Zgłoś
an.chojnacki Re: do an.chojnacki 07.11.14, 10:03 Tak jak pisałem. Siedlce nie znają elity władzy, która ukształtowała ten łez padół i uczyniła z niego miasto najważniejsze na tym terenie. Nie wiemy nic o gospodarce okolicy, bo dopiero dr Zawadzki podjął problematykę gospodarczą, ale w ujęciu 20 wiecznym. Zresztą cały niemal XIX wiek jest zrobiony źle. Dlatego piszę "głośno" o potrzebie poprawienia monografii Wintera - bo dotychczas nic, podkreślam nic, nie poszło naprzód w tej kwestii. Co zaś do hipoteki - to jest ona dostępna - w komplecie w Archiwum Państwowym w Siedlcach. Sprawa jest jednak skomplikowana, bo przeciwny raczej jestem aby siadali do niej ludzie, przepraszam za kolokwializm, "z ulicy", ponieważ rzecz ma się w tym sposobie, żeby zrobić to dobrze - tzn trzeba mieć odpowiedni warsztat i narzędzia. Bez nich lepiej tego nie robić wcale. Kiedyś było inaczej - ale teraz skłaniam się ku temu, żeby ci co pisać nie potrafią, drukowali frywolnie i symbolicznie o "działalności: wystawienniczej, sportowej, rękodzielniczej, recytatorskiej, chóralnej, kabaretowej, genderowej tej czy innej ochotniczej straży pożarnej" niźli o hipotece, TKZ i innych istotnych aspektach życia Siedlec w XIX wieku. Co zaś do postaci - to po to upominam się właśnie o zachowanie cmentarzy siedleckich - tam jest najlepsze "okno wystawiennicze" mojego miasta. Dlatego tak mocno protestuję przeciwko wchodzeniu z innymi "projektami" na ich teren. PS a i przepraszam Antoniego Böhma - za źle napisane nazwisko - był on bowiem tym przedstawicielem okupanta austriackiego, który bardzo szybko spolonizował się w Siedlcach i stał się budowniczym pozycji miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: do an.chojnacki 07.11.14, 11:52 "czy innej ochotniczej straży pożarnej" Do tego przypisana jest konkretna osoba? Odpowiedz Link Zgłoś
an.chojnacki Re: do an.chojnacki 07.11.14, 12:15 mpppm zapytał: Do tego przypisana jest konkretna osoba? odpowiedź brzmi - Nie..., albo prawie nie... to po prostu temat pracy magisterskiej z podlinkowanej strony był inspiracją.... Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: do an.chojnacki 07.11.14, 13:43 >Dlatego piszę "głośno" o potrzebie poprawienia monografii Wintera - bo dotychczas nic, pod > kreślam nic, nie poszło naprzód w tej kwestii. Zgadzam się z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Pod wiaduktem Garwolińskim. 07.11.14, 23:50 Firma Zeltech o 17.00 rozpoczęła remont chodnika i balustrady pod wiaduktem garwolińskim. Gdy wracałem o 22.20 cała "pancerna balustrada" była już wycięta i wywieziona. Odpowiedz Link Zgłoś
jm_1964 Re: Pod wiaduktem Garwolińskim. 08.11.14, 13:11 Szedłem z pociągu ok. 0:40 usunięte było 90% starego chodnika, do poziomu asfaltu. Prace trwały pod kładką nad jezdnią, na ostatnich 10 mb. Zaiste, stachanowskie tempo pracy :) Odpowiedz Link Zgłoś
szwejk57 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 08.11.14, 13:20 Ciekawe ,czy był przetarg,czy zamówienie z wolnej ręki? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 20.11.14, 19:57 Do zdjęcia www.siedlce-zwiedzanie.pl/familijne.htm skąd LO2. Gimnazjum Państwowe im. Królowej Jadwigi. W tamtych czasach nie wiedzieli, że była świętą. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Z żalem 23.11.14, 17:31 Z żalem muszę stwierdzić, że dzienników mam już dość a na stronie poświęconej miastu tym bardziej. Lampa mi się podobała. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Autostrada A2 Mińsk Siedlce 27.11.14, 21:41 Na "pejsowej" stronie miasta "miasto przyjazne" podano: "W kontrakcie tym znalazł się również zapis o budowie autostrady A2 na trasie Mińsk Mazowiecki - Siedlce." Choroba jak ta Unia zmienia zdanie. Dopiero mówiła, że nie będzie dawała na autostrady tylko na drogi szybkiego ruchu, a tu proszę będzie autostrada. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Śladami Anny Kahan 08.12.14, 21:42 Można pochodzić annakahan.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Śladami Anny Kahan 08.12.14, 22:29 Już tyle razy pisałem, że Pan Kordaczuk z kumplami niech opracowania sobie robi ale niech nie pisze historii Siedlec po swojemu. Stan zabudowy przedwojennej, rogu ul. Browarnej i Cz. Krzyża był taki sam jak w okresie międzywojennym do chwili rozbiórki przez Strusa. Budynek Introdruku, wcześniej Sp-nia "MIŚ" przy ul. Browarnej (przed wojną chyba łaźnia żydowska) szczytem oddalony był od ul. Cz. Krzyża i jakieś 4 m. Od tego budynku do budynku stojącego jeszcze był murek. Teraz stoi tu budynak postawiony przez Strusa. (familijne 2011 - Sp-nia Pracy "Miś, fragmenty zdjęć, mieszkałem po drugiej stronie ulicy przez 30 lat i widoczne tam okno codziennie widziałem). Autorka mogła mieszkać w stojącym do dzisiaj budynku lub budynku tuż za nim zburzonym (dzisiaj, wolny placyk ogrodzony siatką, a do 1960 roku leżały tam jeszcze gruzy po nim). Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Śladami Anny Kahan 08.12.14, 23:32 Nie przypominam sobie bym brał udział w tym projekcie. Nikt też nie pytał bym wyrażał zgodę na wstawienie zdjęcia mojego ojca i zdj. nadesłanych do "familijne" przez P. Annę Sz. z 10.08.2009r. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Projekt Śladami Anny Kahan 08.12.14, 23:40 Na pierwszej stronie widnieje: "Niniejszy projekt został dofinansowany ze środków Muzeum Historii Polski w Warszawie." Czekam więc na wyjaśnienia, państwo autorzy, odnośnie zamieszczonych nie legalnie materiałów. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Teatr letni Projekt Śladami Anny Kahan 11.12.14, 12:11 Teatr letni wg Pana historyka z Muzeum w Siedlcach to spalona w 2000r. altana. www.siedlce-zwiedzanie.pl/inffoto.htm z 20.07.2014r. Gdzie w Parku stał Teatr Letni? www.siedlce-zwiedzanie.pl/pobr/teatr_letni.mp4 Odpowiedz Link Zgłoś