Dodaj do ulubionych

Zwiedzanie miasta Siedlce III

• krzycho1252 Re: Do tablicy przy Domu Dziecka 04.01.15, 11:52
      Kapitanowi żandarmerii Józefowi Urbanowskiemu urodził się syn 5.01. 1827 r
      www.szukajwarchiwach.pl/62/220/0/1/2/skan/full/iBV84ILUinQkNRNoH-Ckbw
      a tu był światkiem na ślubie
      www.szukajwarchiwach.pl/62/220/0/1/2/skan/full/iBV84ILUinQkNRNoH-Ckbw
      • krzycho1252 Re: Rok 1831 07.01.15, 09:16
        Komu się przypodobać:
        w 1931
        Chrzestny Skrzynecki gen. Wojsk Polskich ( nr. 92)
        www.szukajwarchiwach.pl/62/220/0/1/6/skan/full/ntP5qVh00anymNp2qgDJRw a za chwilę
        w 1831
        Chrzestnym został Pęcherzewski gen -major Wojsk Cesarsko- Rosyjskich ( nr. 116 i 117) Naczelnik Wojenny Województwa Podlaskiego
        www.szukajwarchiwach.pl/62/220/0/1/6/skan/full/mBfJtQih5RNsx4j6UahWQw
        • aro333 Re: Rok 1831 07.01.15, 11:03
          Krzychu mala prosba do Ciebie.Moglbyś podac małą instrukcje jak w tej bazie szukac? Mam przed soba pare aktow urodzeniai smierciswoich przodkow,znalezione w siedleckim archiwum recznie, skserowanych.I teraz chcialbym je znalezc w formie elektronicznej,ot tak dla sprawdzenia jak to szukac. Jakos nie moge zalapac zasady szukania z glownej strony. Czym sie czuka, numerem i rokiem akt, jak dosc dokonkretnej paragfii
          • aro333 Re: Rok 1831 07.01.15, 11:04
            Sorry za brak odstepow miedzy wyrazami ale cos klawiatura szwankuje
          • krzycho1252 Re: Rok 1831 07.01.15, 14:04
            wpisuję w google:
            szukaj w archiwach pl/62 zasoby
            otwiera się strona AP w Siedlcach. Tu klikam na zasób
            Parafia św. Stanisława jest na trzeciej stronie a póżniej klikam na jednostki i wybieram rok.
            Przeglądam skany. Jak zaczniesz od 1906 roku będziesz miał po rosyjsku ale nazwiska są po polsku. Są też prawie aktualne zapiski pracowników USC.
            • krzycho1252 Re: Rok 1831 07.01.15, 14:07
              Dużo nie poczytasz bo oczy bolą a niektórzy proboszcze pisali bardzo ozdobnie.
              Zabawa dobra na długie wieczory.
              • krzycho1252 Re: Rok 1831 07.01.15, 14:12
                Jakbyś chciał drukować klikasz prawym i na zapisz obrazek jako...
                • aro333 Re: Rok 1831 07.01.15, 14:46
                  Dzięki. Akurat jest chyba najstasza siedlecka parafia i lata początku 19 wieku wiec jest fajnie. Na końcu każdej księgi jest spis alfabetyczny nazwisk. Z boku jest nr - on dotyczy nr aktu/zapisu czy nr strony? Wiem ze mozna do tego dojsc samemu ale ciut wysępię od ciebie, może juz to ogarnoles.
                  • aro333 Re: Rok 1831 07.01.15, 14:51
                    Moze jeszcze zapytam,ta sciezke co podales:

szukaj w archiwach pl/62 zasoby

to powinna wygladac:

szukajwarchiwach.pl/62 .... no i wlasnie co dalej bo slowo zasoby wcale nie kieruje na strony dalsze
                    • aro333 Re: Rok 1831 07.01.15, 14:53
                      OK sorry wlasnie doszedlem jak to ma być. Na 62 sie kończy dalej juz wiem co miales namysli
                      Dzieki za pomoc. Więc do dziela szukajmy swoich przodkow. Moi są za Starowsi więc raczej trafię na to co mnie interesuje
                      • aro333 Re: Rok 1831 08.01.15, 22:38
                        Hmmm Krzychu ale mi dales zajecia. Generalnie sporo znalazlem, sporo potwierdzilem, sporo wpisow trafilem pierwszy raz choc wiedzialem ze takowe isnieja. Oczywiscie mowie o ksiegach metrykalnych. Ale ja chcialem cos jeszcze napisac jak dla mnie to jest szok. Przez ta strone znalazlem dokumentacje projektowe na rozbudowe miasta oraz firm prywatnych np fabryka maszyn Latkowskiego, tartak na Kolejowej rog Sekulskiej, huta szkla na gesim borku, budowa szkol. Generalnie dokumentacja fajnie wykonana, dosc ciekawe plany sytuacyjne danych inwestycji. Jak na razie jestem w fazie przegladania, jest to ciut upierdliwe ale bardzo ciekawe. Trafiles tez na to czy nie? Tak dla przykladu, szkola pedagogiczna
                        szukajwarchiwach.pl/35/403/0/5.5/2198?q=siedlce+XSKANro:t&wynik=44&rpp=15&page=3#tabSkany
                        W wyszukiwarke z tej strony wpisalem tylko Siedlce a potem filtrowalem pokaz tylko ze skanami . Pierwsze pare stron to Siedlce ale te kolo Opola natomiast dalej no to juz kopalnia wiedzy o tym jakie byly plany przed wojna na rozbudowe miasta. Oczywiscie sporo nie wypalilo bo wojna,szkoda. Ha np jest projekt dworca autobusowego w miejscu dzisiejszego salonu KIA, sa rysunki plany sytuacyjne.
                        • aro333 Re: Rok 1831 08.01.15, 22:52
                          szukajwarchiwach.pl/35/403/0/5.5/2183?q=siedlce+XSKANro:t&wynik=52&rpp=15&page=4#tabSkany
                          zerknijciew na to, hmmm to akurat wykonano i to chyba nawet wedlug projektu
                          • an.chojnacki Re: Rok 1831 09.01.15, 06:43
                            Teraz rozumiecie, że jak mówiłem, że źródła do historii Siedlec są na wyciągnięcie ręki to nie żartowałem. Zobaczcie gdzie teraz jesteśmy jeśli idzie o dzieje miasta i jego mieszkańców.
                            • aro333 Re: Rok 1831 09.01.15, 08:32
                              Ano. Mnie jedno zaskoczylo. Qrcze jakie były plany rozwoju miasta, rozwoju kraju. Jaka była inicjatywa obywatelska.A kraj istnial niespełna 20lat. Wracajac do naszego miasta - kolega wie duzo duzo wiecej niz ja, jestem nawet taka mała czastką dokumentacji totalnie zaskoczony. Już z tych paru kwitów dowiedzialem sie o rzeczach o ktorych nigdy nie czytalem i nie slyszalem . A przeciez nie wziely sie one z kapelusza wyjete, gdzies leżały i nie bardzo zajmowano się ich opracowaniem na szerszą skale.
                              • mpppm Re: Rok 1831 09.01.15, 13:29
                                Wyjaśniła się (dla mnie była sprawą oczywistą) szpitala żydowskiego w getcie.
                                • aro333 Re: Rok 1831 09.01.15, 13:36
                                  Qrcze, tam jest sporo materialu, ja szukalem totalnie po amatorsku, moze koledzy trafia na jeszcze cos ciekawszego. Moze jeszcze wroce do samych metrykaliow koscielnych parafii Sw. Stanislawa. W latach 1874 do chyba 1982 jest dziura w skanach. Wiem, ze czesc z tych metrykaliow chyba istniej bo mam ksero wpisu urodzenia pradziadka , ktore dostalem od swojego mbratanka interesujacego sie tematem drzewa rodziny. Spędzil sporo czasu w siedleckim archiwum i co wylapal to kserowal. Myslicie ze to kwestia czasu uzupelnienia tych ksiag?
                                  • aro333 Re: Rok 1831 09.01.15, 13:37
                                    Mala errata: lata 1874 - 1882
                                    • mpppm Re: Rok 1831 09.01.15, 13:58
                                      Może skany będą uzupełniane.
                                      • mpppm Teatr-dom handlowy 09.01.15, 14:21
                                        Dla mnie ciekawą sprawą jest projekt domu handlowego z teatrem (ul. Brzeska, Floriańska, 3Maja) oraz kino przy ul. Kilińskiego.Jest sporo o przebudowie późniejszego Sojusza, Kina przy Sienkiewicza, 2 projekty przebudowy Podlasia.
                                        • krzycho1252 Re: Teatr-dom handlowy 09.01.15, 18:44
                                          Nie byłoby Placu Wileńskiego a figurkę matki Boskiej chcieli wkomponować elewację.

>późniejszego Sojusza, Kina przy Sienkiewicza, 2 projekty przebudowy Podlasia.
                                          Jeszcze projektowali teatr dla żołnierzy. Z tego wynika, że kultura w Siedlcach chciała kwitnąć jak teraz kwitnie więc jesteśmy spadkobiercami starych planów i zamierzeń.

aro 333 nie pamięta, czy było coś związane z silosem na Kirkuckiej 13?
                                          • mpppm Re: Teatr-dom handlowy 09.01.15, 18:56
                                            Nie w elewację, miała stać przed budynkiem.
                                            Na budynku jest jakaś rzeźba za figurą MB jak również na elewacji bocznej.

Co do inwestycji przedwojennych było i miało to być robione za "swoje" i fachowo.
                                            Teraz się robi za cudze i "belejak" (pomnik Wolności, pomnik LK - niby za swoje a spartolone)
                                          • aro333 Re: Teatr-dom handlowy 09.01.15, 19:34
                                            Wiesz co, to jest chyba miejsce gdzie do dzis jest taki pusty plac po lewej stronie ulicy jadac do kirkutu, w glebi jest stara kamienica .Za malolata bawilismy sie tam ,byly takie jakby gorki nawiezionego piachu. My jako dzieci nazywalismy to ze idziemy na gorki .Inwestycja ta z planu sytuacyjnego graniczyla z dzialka panstwa B. To nazwisko funkcjonuje tam do dzisiaj a z jedna z dziewczyn o tym nazwisku mieszkajaca wlasnie w tym miejscu chodzilem 8 lat do jednej klasy. Ale o elewatorze to nic nie slyszalem, nic a nic.
                                            • mpppm Re: Teatr-dom handlowy 09.01.15, 19:41
                                              Arro jeśli mówisz o Piłsudskiego 98, to musisz jeszcze przejść przez tory. Od strony ul Szkolnej też przez tory.
                                              • aro333 Re: Teatr-dom handlowy 09.01.15, 20:25
                                                Hmmm smiesznie wyszlo, ja pisalem o Kirkutowej /Szkolnej
        • krzycho1252 Re: Rok 1831 09.01.15, 18:55
          > Chrzestnym został Pęcherzewski gen -major Wojsk Cesarsko- Rosyjskich ( nr. 116
          > i 117) Naczelnik Wojenny Województwa Podlaskiego

do a.chojnackiego
          ten Pęchorzewski to był "lepszy" gość?
          • an.chojnacki Re: Rok 1831 09.01.15, 23:29
            Niestety niewiele wiem o tym generale. Na pewno był Polakiem herbu Nałęcz - ożenił się z Katarzyną Boniecką - a Uruski podawał, że gen został dopiero w 1833 r. Jego syn i wnuk też służyli w armii cara. Wiedzę czerpię z Michała Sokolnickiego: to chyba on został mianowany dowódcą garnizonu siedleckiego po bitwie igańskiej. Stąd zapewne jego wpisy w św. Stanisławie.
            • an.chojnacki Re: Rok 1831 10.01.15, 12:38
              Okazuje się, że wyważam otwarte drzwi:
              file:///C:/Users/Andrzej/Downloads/Szkice_Podlaskie_r2005_t13_s101_140.pdf
              To był Aleksander Pęcherzewski... w linkowanym tekście trochę miejsca poświęcił mu J. Warmiński.
              Tak więc przepraszam - mój błąd.
      • krzycho1252 Re: Do tablicy przy Domu Dziecka 09.01.15, 18:52
        Niestety dziecko wspominane w pierwszym linku zmarło. Nie pamiętam w którym roku zmarł kapitan żandarmów to może znalazłbym Akt Zejścia, jeśli to było w Siedlcach. W Zbuczynie zdarzyły się przypadki, że urzędnik stanu cywilnego czyli proboszcz zapisał akty wystawione w Krakowie dla żołnierzy Wojsk Polskich z tych stron, którzy umarli daleko od rodziny.
        • krzycho1252 Re: Kawaler VM 10.01.15, 17:58
          Urbanowski Józef - - , kap. korp. żandarm. VM zł. 1815--1828. - - -
          www.stankiewicze.com/vm/vm_u.htm
          • an.chojnacki Re: Kawaler VM 10.01.15, 20:38
            Siedlecki żandarm zmarł w 1829 r. ale nie tylko on jeden zmarł w Siedlcach. Tu zmarli rodzeni bracia Raynholdowie: Antoni (Austriak, który pozostał w Siedlcach po 1809 r., mason i do tego lekarz) oraz starszy Leonard - polski oficer w Legionach Dąbrowskiego, w Księstwie i Królestwie. Obaj zmarli w Siedlcach i tu zostali pochowani - u stóp p. Kaczyńskiego. Tam także legł lekarz wojskowy z Siedlec - Ludwik Sturmer. Jego najstarszy syn także Ludwik (pod nazwiskiem Sztymer) był pisarzem polskim i generałem rosyjskim. Byli jeszcze inni, np. mjr Bakka...
            • mpppm Re: Kawaler VM 10.01.15, 21:46
              >Obaj zmarli w Siedlcach i tu zostali pochowani - u stóp p. Kaczyńskiego.

Urzędnicy wiedzą lepiej co jest ważniejsze!
            • krzycho1252 Re: Kawaler VM 10.01.15, 22:01
              Dużo jest weteranów, którzy umarli w Siedlcach.
              Bez polityki mówią,. ktoś powinien się tą płytą , której zdjęcie zrobił mpmm, ktoś zająć.
              W końcu VM złoty do czegoś zobowiązuje. Czy ta płyta jeszcze tam leży? I za co ten VM dali? Akurat gdzie ta płyta leży/ leżała, nikt żadnych kroków nie podjął. Kto mógłby? Konserwator zabytków ...? VM to jest coś....
              • an.chojnacki Re: Kawaler VM 11.01.15, 22:33
                O tej tablicy piszemy z Panem Marianem już bardzo długo. Widać czynniki nie czytają tego forum.
                Co do kawalerów VM leżących na siedleckim cmentarzu to jest ich więcej: Przyszychowski, Bakka (obaj zresztą z Legiami Honorowymi), czy wspomniany już przeze mnie ppłk Leonard Raynhold - co maszerował ...z ziemi włoskiej do Polski..."
                Piszę o tym właśnie cmentarzu ponieważ to co dookoła powstaje, od nowa - to jest nasza codzienność, w której my żyjemy - jak mawiał woźnica węglowy w zakończeniu Misia.
                • mpppm Re: Kawaler VM 11.01.15, 23:01
                  Kilka m-cy temu "Szef kancelarii Szefa" obiecał zająć się tą tablicą.
                  Widocznie procedury trwają i trwają.
                  Tablica leży nadal (przynajmniej była tam 2 m-ce temu).

• krzycho1252 Re: Do tablicy kpt. żandarmów 23.01.15, 12:01
          Akt ślubu
          www.szukajwarchiwach.pl/62/368/0/1/23/skan/full/fP1MCdwILeZhBKTtX1xMkA
          • mpppm Re: Do tablicy kpt. żandarmów 23.01.15, 18:38
            Może coś się ruszy w sprawie przyniesienia tablicy.
            Podobno Naczelnik L. już dawno o tym miał informację.
            • mpppm Re: Do tablicy kpt. żandarmów 29.01.15, 16:11
              Dzisiaj zrobiłem Naczelnikowi wycieczkę na część cmentarza przy byłym Domu Dziecka.
              Odsłoniłem tablicę spod trawy i śniegu.
              Naczelnik ma obawy czy może zabrać tablicę bo to teren prywatny i wszystko zostało sprzedane.
              Tak ze szkieletami naszych przodków tam leżącymi.

Stwierdzam, że płyta jest pęknięta. Widocznie przy wycinaniu drzew najechano na nią kołem pojazdu. Tak to się szanuje pamiątki z naszej historii. Ciekawe kto za to odpowie?
              • krzycho1252 Re: Do tablicy kpt. żandarmów 29.01.15, 19:59
                Mnie się wydaje, że to wszystko jest własnością Skarbu Państwa.
                Konserwator powinien się pofatygować, zabezpieczyć i zbadać bo może pod tą płyta może jeszcze większy kawałek leży. Pan naczelnik mówi o własności prywatnej a spopielić i pochować to już sprawa miasta ?
                • mpppm Re: Do tablicy kpt. żandarmów 30.01.15, 15:42
                  Płyta została zabrana.
                  Nie położono jej w Lapidarium.
                  Zawieziono ją gdzieś do magazynu gdzie po wysuszeniu ma być sklejona.

$ lata nie można się było doprosić zabezpieczenia, przeniesienia jej, Teraz gdy jest uszkodzona, pęknięta będą ją oczyszczać i sklejać. Czy jeszcze ją zobaczymy?
                  • krzycho1252 Re: Do tablicy kpt. żandarmów 30.01.15, 20:34
                    Kto zabrał? Lepiej późno niż wcale... W lapidarium trzeba ją zabezpieczyć bo nieduży kawałek piaskowca może pójść na osełki.
                    • krzycho1252 Re: Do tablicy kpt. żandarmów. 18 dni minęło 18.02.15, 08:08
                      Cisza nad tablicą.
                      • mpppm Re: Do tablicy kpt. żandarmów. 18 dni minęło 18.02.15, 10:55
                        Nic więcej nie wiadomo. Naczelnik L. poinformował, że poszła do sklejenia.
                        Czekamy.
    • mpppm Ktoś szukał przedw. nr, domu na ul. Piłsudskiego 09.01.15, 03:05
      Nie mogę znaleźć tego tematu, obiecałem kiedyś, że gdy dowiem się czegoś napiszę.
      Przed wojną Nr 98 ul. Piłsudskiego był tuż za karieren (tam teraz jest sklep z panelami słonecznymi).
      Nie pamiętam o jaki nr. chodziło ale potwierdziło się, że przed wojną Piłsudskiego była za torami. (arro, to też dzięki twoim informacjom)
      • krzycho1252 Re: Ktoś szukał przedw. nr, domu na ul. Piłsudski 09.01.15, 18:38
        > Przed wojną Nr 98 ul. Piłsudskiego był tuż za karierem...

...a nie między karierem a torami?
        Gdzieś tam też wymieniana jest wymieniana posesja Piłsudskiego 106 z firmą olejową z Lwowa (projekt)
        • mpppm Re: Ktoś szukał przedw. nr, domu na ul. Piłsudski 09.01.15, 18:41
          firmy lejowej jeszcze nie sprawdzałem.
          Nr. 98 jest chyba pierwszy za karierm idąc na zachód.
          • krzycho1252 Re: Ktoś szukał przedw. nr, domu na ul. Piłsudski 09.01.15, 18:46
            Jeśli dobrze zorientowałem strony świata to wychodzi mi, że naprzeciwko Plantowej.
            • mpppm Re: Ktoś szukał przedw. nr, domu na ul. Piłsudski 09.01.15, 19:05
              Masz rację pomyliłem się.
              Rysunek jest nieprecyzyjny skoro mówisz o Plantowej chyba, że była to tak duża działka.
              Tuż za torami w widełkach między torami, a obecnym nasypem wiaduktu).
              • krzycho1252 Re: Ktoś szukał przedw. nr, domu na ul. Piłsudski 09.01.15, 19:09
                Karier nazywali "wykopem kolejowym" nie tak jak my.
                • mpppm Re: Ktoś szukał przedw. nr, domu na ul. Piłsudski 09.01.15, 19:10
                  Dodam, że ten budynek stoi do dzisiaj.
          • mpppm Re: Ktoś szukał przedw. nr, domu na ul. Piłsudski 09.01.15, 18:49
            Ten który szukał pytał o nr. 140. ale już mu odpowiedziałem przez pocztę.
            Do tej pory nie wiadomo było czy za karierem była . Piłsudskiego.
            Kapilczka Górskich (projekt) jaką wstawiłem nie miała podanej nazwy ul. czy nr.

Autorzy inf. o szpitalu żydowskim w Getcie też otrzymali wiadomość z projektu
            1936Projekt przebudowy domu Polskiego Czerwonego Krzyża przy ul.1- Maja w Siedlcach gdzie jest zarys tego budynku, który chyba jako jedyny z kompleksy PCK nie przetrwał wojny.
    • aro333 Re: Gimnazjum krawieckie 09.01.15, 20:37
      Czy gimnazjum krawieckie to obecny budynek kolejowki, a ulica Targowa to obecna Chopina?
      • aro333 Re: Gimnazjum krawieckie 09.01.15, 20:47
        Ha nawet nie wiedzialem ze w miescie byla kiedys taka fucha jak czysciciel miejski - obecnie to chyba jest zbiornica padlych zwierzat. No i byl plac grzebalny/ mial byc tzw grzebalisko zwierzat

www.szukajwarchiwach.pl/35/403/0/5.5/2173/skan/full/5uswryJu0ApzYVcOF6zUbw
        • mpppm Re: Gimnazjum krawieckie 09.01.15, 21:00
          Mamy wszyscy wielką radochę.
          O swojej szkole tyle się dowiedziałem (wymieniona kolejówka).
          Teraz wiem dlaczego Niemcy ją zajęli (nowiutka), dla ozdrowieńców poszpitalnych by dalej mogli walczyć dla wodza.
      • aro333 Re: Gimnazjum krawieckie 09.01.15, 21:31
        Troche mnie zmylila nazwa ulicy - Targowa. No nie pasowalo mi to tam. Ogladajac dalsze dokumenty juz wiem dlaczego taka nazwa ulicy. Przy projekcie b udowy fabryczki Latka , na planie sytuacyjnym jest zaznaczone miejsce tzw targowica zbożowa, a na tym napis recznie naniesiony "Projektowany basen kapielowy" I tak od targu zbożowego , przez basen znany juz wiekszej liczbie siedlczan doszlismy do kortow tenisowych obecnie.
    • krzycho1252 Re: O Kajetanie Sosnowskim 11.01.15, 20:34
      chyba o tego K. Sosnowskiego chodzi
      culture.pl/pl/tworca/kajetan-sosnowski
      • krzycho1252 Re: O Kajetanie Sosnowskim 11.01.15, 20:45
        forum.gazeta.pl/forum/w,262,4943957,32857833,S_jak_SOSNOWSKI_Kajetan.html
        • krzycho1252 Re: O Kajetanie Sosnowskim 11.01.15, 20:50
          "Prowadził tez prywatną Szkołę Malarstwa (wraz z Kajetanem Sosnowskim i Ireną Karpinską). " z
          www.absolwenci.sieniu.czest.pl/index.php?show=graduate&which=1479
    • krzycho1252 Re: Do zdjęć w Familijnych 27.01.15, 12:36
      Fragment książki ...."Po zdemobilizowaniu
      naszego oddziału i rozejściu się, nie mając gdzie się udać - podobnie jak ja -
      korzystali z gościnności innych. Jeden z takich bezdomnych i nie znających
      się na polityce - "Wilnianin" zatrzymał się w rodzinie naszych aktywnych
      działaczy w Siedlcach, o której już poprzednio pisałem - Rybakow. Po
      pewnym czasie ktoś stwierdził, że "Wilnianin" jest w UB i zdradza innych, za
      co został zlikwidowany. Mało tego, ktoś znowu uznał, że całe dotychczas
      ofiarne i szczerze z organizacją współpracujące rodzeństwo Rybakow
      przystało do bezpieki. Zastrzelono Jurka-"Gardę", a gdy jego siostra
      Maria-"Maruda", dla której to "Sęk" leżąc ranny w szpitalu, napisał piękny
      wiersz, udała się na grób Jurka z kwiatami - zastrzelono również i ją.
      Pozostała jeszcze starsza Zdzisława-"Górska", do której już nie zdołano się
      dobrać. Po śmierci zbolałych rodziców, Zdzicha wyprowadziła się do
      Warszawy, gdzie osamotniona zmarła tam w 1982 r.
      Tragedia rodziny Rybakow, bardzo mnie zabolała. Nie mogłem uwierzyć w
      zdradę czy aż tak wielką winę, żeby strzelać do nich jak do kaczek. Byłem
      zdania, że jeśli nawet zawinili, to kara była zbyt surowa i wymierzona zbyt
      pochopnie.
      Kilkanaście lat po wojnie, usłyszałem z ust kolegi znającego bliżej sprawy i
      stosunki panujące w środowisku zbliżonym do Zarządu Okręgu - który był
      świadkiem poważnej kłótni przy kufie rozdrapywanego spirytusu jak również
      innej niedwuznacznej sytuacji - bardzo prawdopodobną wersję tego
      morderstwa. Twierdzi on, że nie o zdradzę tam chodziło lecz o pozostały
      organizacyjny majątek. Rybakowie po prostu za dużo o wszystkim wiedzieli,
      więc pod pretekstem zdrady usiłowano ich się pozbyć. Jeśli to prawda, to ktoś
      w łonie naszego Zarządu popełnił ohydne morderstwo...'"
      Gdzieś indziej spotkałem się z Aliną Rybakow "Maruda".
      "
      • krzycho1252 Re: Do zdjęć w Familijnych 27.01.15, 13:25
        "W godzinach popołudniowych 12 marca na kwaterę przy ulicy Rozkosz 175
        przybyły siostry Zdzisława Rybaków i Alina Rybaków „Maruda” przynosząc broń
        (pistolety)20. Dziewczęta były ubezpieczane przez Stanisława Kotowskiego „Koń”
        i Czesława Moskwiaka „Silny”."
        fragment pracy o uwolnieniu z siedleckiego więzienia sztabu NSZ .
    • krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta. Piwnice 29.01.15, 20:13
      W Warszawie
      wiadomosci.onet.pl/warszawa/zatrzymano-dewastacje-katowni-nkwd-i-ub-na-ulicy-strzeleckiej-w-warszawie/85mwl
      W Siedlcach tylko tablice na płocie przy siedzibie gestapo i NKWD, a w budynku gdzie była informacja wojskowa nikt nie był, nikt nie badał.
      • mpppm Re: Zwiedzanie miasta. Piwnice 29.01.15, 21:40
        "dzięki interwencji Stowarzyszenia Kolekcjonerzy Czasu udało się zatrzymać"

W Siedlcach nic takiego nie ma. Nikt nas nie słucha.
        Macewa na podwórku też nikogo nie obchodzi.
        • mpppm Re: Zwiedzanie miasta. Piwnice 29.01.15, 21:41
          Jeśli coś będzie to zaraz jakiś dyrektor namaszczony przez PP.
    • krzycho1252 Re: Ożywianie miasta 16.02.15, 08:25
      www.siedlce.pl/index.php?option=16&action=news_show&news_id=3132&menu_id=0
    • krzycho1252 Re: Słup ogłoszeniowy 03.03.15, 18:27
      Rozbiórka bud geesu odsłoniła jeden z ostatnich słupów betonowych
      www.siedlce-zwiedzanie.pl/rozbiorka.htm
    • krzycho1252 Re: Pytanie całkiem poważnie. 09.03.15, 19:23
      Czy redakcja nie ma chęci wystąpić do UM Siedlce o przyznanie symbolu (certyfikatu) "Wyprodukowano w Siedlcach" dla swojej strony?
      Zwrócę uwagę na to, że "zawiera herb naszego miasta i jest utrzymany w historycznej estetyce, czym chcieliśmy nawiązać do Aleksandry Ogińskiej, za czasów której Siedlce przeżywały okres świetności"
      www.spin.siedlce.pl/2015/03/08/od-masla-po-pociag-siedlce-nadaja-swoj-certyfikat/
      • krzycho1252 Re: Made in Siedlce 09.03.15, 19:25
        Dla towaru eksportowego a strona www.siedlce-zwiedzanie.pl/ taką jest.
      • mpppm Re: Pytanie całkiem poważnie. 09.03.15, 20:19
        Nie zamierza.
        Za 2000 m-nie gdzieś można ten znak by wstawić, przypiąć.
        Jeden warunek oprócz powyższego, to UM o to do mnie musi wystąpić, a mój Dyrektor sprawę rozpatrzy.
        • mpppm Re: Pytanie całkiem poważnie. 09.03.15, 20:52
          By to nie było całkiem takie śmieszne dla ............. bo jednak przekaz idzie w świat
          link www.siedlce-zwiedzanie.pl/inffoto.htm z 9.03.2015r.
          Nie tylko zdjęcia ludzie oglądają.
          • mpppm Nowy pomnik 27.03.15, 21:50
            Radni zdecydowali o postawieniu nowego pomnika z napisem "80 lat Lasów Państwowych"
            (kamień polny)
            • efaster Re: Nowy pomnik 27.03.15, 22:10
              chyba 90-lecie :))

a kamieni polnych to u nas pod dostatkiem, oby tylko takie pomniki stawiali, choć ostatnio dużo pomników odsłaniają (średnio 2-3 rocznie)
              • mpppm Re: Nowy pomnik 27.03.15, 22:15
                tak
                • mpppm Po budynku Podlasia Kaplica 30.03.15, 13:27
                  Po budynku Podlasia o którym fachowcy mówią, ż tynk musi odpaść, tynki muszą też poodpadać i już odpadają w Kaplicy.
                  www.siedlce-zwiedzanie.pl/inffoto.htm
    • krzycho1252 Re: Zwiedzanie. Wszędzie o bramie 04.05.15, 21:08
      Specjalnej okazji nie było a "brama" stała się tematem nr. 1. Dobrze, że tylko w mediach siedleckich. O genezie bramy już pisaliśmy.
    • xaveri Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 07.05.15, 22:20
      Nikt się nie pokusi o fotki z remontu Janowskiej? Przecież to niemal epokowe wydarzenie - remont ulicy raz na 25 lat!
      • mpppm Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 07.05.15, 22:30
        Trzeba napisać do Rzecznika Miasta lub do Promocji miasta, a oni spełnią żądania.
        • mpppm Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 07.05.15, 22:32
          Są jeszcze pisowskie media opłacane słono przez UM więc proszę u nich pytać.
      • mpppm Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 14.05.15, 12:16
        xaveri napisał:

> Nikt się nie pokusi o fotki z remontu Janowskiej? Przecież to niemal epokowe wy
        > darzenie - remont ulicy raz na 25 lat!

Piszesz i masz:
        www.siedlce.pl/index.php?option=16&action=news_show&news_id=3337&menu_id=0
        • tramwajsiedlecki Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 14.05.15, 19:43
          Patrząc na zdjęcie ilustrujące przebudowę ul. Janowskiej nie dostrzegam, może nastąpi to później, wymiany napowietrznej linii elektrycznej.
          Nic nie wskazuje na układanie podziemnego kabla i ustawianie słupów oświetleniowych po obu stronach ulicy.
          • mpppm Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 14.05.15, 20:00
            Miasto nie dostało pieniędzy na likwidację napowietrznej linii elektrycznej.
            Na ul. Kraszewskiego przez całą jej długość jest linia energetyczna nad chodnikiem.
            Może jak budowniczy pobuduje bloki do ul. Kraszewskiego, a kable będzie można dosięgnąć z balkonów, sytuacja zostanie uzdrowiona (na koszt miasta jak obecnie robiona jest ul. Kryłowa)
            • szwejk57 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 15.05.15, 07:38
              Podobno miała być wymieniona cała podbudowa pod jezdnią,a teraz słyszę ,że asfalt zostanie sfrezowany i położony nowy.Czyli za parę lat będą koleiny i spękania ,bo na bruku tak się dzieje.
              • krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 15.05.15, 08:28
                Patrząc na poziom ułożonych już krawężników, po frezowaniu powinni zerwać bruk. Chyba, że jest to bruk historyczny i schowają pod asfaltem dla przyszłych pokoleń, które nie będą wiedziały co to są "kocie łby". Grunt, że robią chodnik lub ścieżkę rowerową do Helenki. Cienką jak Helenka ale to już temat do wątku o kajakach na Muchawce.
            • krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 15.05.15, 08:34
              > (na koszt miasta jak obecnie
              > robiona jest ul. Kryłowa)
              I taka polna dróżka stanie się ulicą miasta i osiedla p. Strusa. Tam był zbiornik przeciwpożarowy czy żabie oczko ( taka enklawa ekologiczna) i czy to miejsce W. Budowniczy ochronił czy już nie ma śladu?
              • krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 15.05.15, 08:39
                Oglądałem jakiś program w tv, gdzie mówili, że jako miasto pod względem terenów zieleni jesteśmy w samym ogonie. Gorzej być nie może a będzie skoro każdy wolny skrawek zajmują bloki i segmenty.
    • krzycho1252 Re: Pożar 1865 18.05.15, 11:35
      "Ten drugi pożar 31 lipca 1865 r. był bardzo groźny. Trwał całą dobę. Pochłonął w Siedlcach 104 domy i zniszczył trzy najładniejsze ulice: Warszawską, Piękną i Prospektową. Po krótkim czasie okazało się, że pożar spowodowali nieletni. W połowie sierpnia władze w Siedlcach ujęły podpalaczy - braci bliźniaków Jana i Stefana Łętowskich, 15-letnich uczniów miejscowego gimnazjum. W ciężkim śledztwie zeznali oni, że działali w organizacji, do której należał 18-letni Antoni Gorbaczewski, Aleksander Krycki i ich matka - 46-letnia Józefa Łętowska, żona adwokata z Siedlec. Władze ustaliły, że trzech podpaleń dokonali Łętowscy wraz z Horbaczewskim. To on wraz Kryckim był prowodyrem. Z kolei historyk W. Przyborowski pisał, iż Łętowską namawiał do podpaleń jej najstarszy syn, przebywający na emigracji w Zurychu. Dorastający bracia Łętowscy słyszeli o wyroku na ks. S. Brzóskę, odczuli też wielką niesprawiedliwość, gdy w ich gimnazjum wprowadzono język rosyjski jako wykładowy. Ponadto wiedzieli jak 26 czerwca ze szkoły, do której uczęszczali, wyrzucono ucznia Lucjana Kamińskiego tylko za to, że poza szkołą nałożył na siebie patriotyczną czamarę. "
      www.echokatolickie.pl/index.php?str=100&id=9289&idd=21
    • krzycho01252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 11.02.16, 09:23
      Nie w tym wątku "zwiedzania " wpisałem o reklamach.
    • krzycho01252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 11.02.16, 09:29
      W sprawie mapy z 1912.....cmentarze chrześcijańskie powinieneś zaznaczyć na niebiesko.
      www.siedlce-zwiedzanie.pl/familijne.htm
      • mpppm Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 11.02.16, 14:03
        Wpisz swoją odpowiedź
      • mpppm Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 11.02.16, 14:09
        Nie zastanawiałem się jakim kolorem zaznaczyć, tak wyszło.
        Katolickich nie zaznaczałem bo temat jest o żydowskich.

Ciekawą sprawą jest, że w 1910r. planowano cmentarz na na Starowsi (tu gdzie jest obecny cmentarz katolicki przy Janowskiej).
    • krzycho01252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 24.02.16, 12:33
      Niektórych nie widziałem
      siedlce.fotopolska.eu/724150,foto.html
    • krzycho01252 Re: Kolumna toskańska 03.03.16, 10:58
      Zauważyli, zważyli, rozpatrzą.
      tygodniksiedlecki.com/t33666-reklamacja.htm
      Drogi remont bo farby chyba zabytkowe były.
      • mpppm Re: Kolumna toskańska 04.03.16, 17:29
        www.siedlce-zwiedzanie.pl/2015_inffoto03.htm z 16.12.2015r.
        zdjęcia zrobione po zdjęciu rusztowań.
        • krzycho01252 Re: Kolumna toskańska 05.03.16, 20:54
          Uważam, że to twoja zasługa,
          • mpppm Re: Kolumna toskańska 05.03.16, 21:53
            Uważam, że 4 tyś. to za takie pomazanie "Zabytku" było by już wielką przesadą.
            A tu wydano 16 tyś. zł.
            • szwejk57 Re: Kolumna toskańska 06.03.16, 08:25
              A ja się dziwię ,że kolumna nie jest wpisana do rejestru zabytków.
    • krzycho01252 Re: Ktoś z nas mieszkał na Browarnej? 15.04.16, 09:12
      Nie podejrzewam aby to on ale jeśli mieszkał w pobliżu to mógł z tej broni na kaczki na stawach polować. Z drugiem strony wiem, że żadnej istoty bożej by nie zabił. Może to MO nadwyżki zakopało i zapomnieli?
      tygodniksiedlecki.com/t34166-siedlce.arsenal.przy.browarnej.htm
      • mpppm Re: Ktoś z nas mieszkał na Browarnej? 15.04.16, 09:35
        Ja mieszkałem.
        Nie wiem od którego roku mieściła się tam milicja ale na pewno nie tuż po wojnie.
        Milicja była w obecnej bibliotece.
        Jednak coś tam musiało być bo od strony ul. Browarnej był wylewany, betonowy, wysoki mur (między pionowo stojącymi szynami). Może wcześniej ten budynek i plac mieli do dyspozycji Rosjanie?
      • yot.em Re: Ktoś z nas mieszkał na Browarnej? 15.04.16, 10:28
        >> Może to MO nadwyżki zakopało i zapomnieli?

A może "wyklęci"?
        • mpppm Re: Ktoś z nas mieszkał na Browarnej? 19.04.16, 15:11
          www.podlasie24.pl/przeczytaj.../wybierz-kategorie/nik-o-ochronie-zabytkow-1bf69.html
          "Zaniedbania właścicieli, w tym samorządów, oraz brak skutecznych działań ze strony służb konserwatorskich powodują, że stan części zabytków ulega degradacji, stwarzając czasami zagrożenie dla życia i zdrowia ludzkiego. Blisko połowa miejskich konserwatorów w ogóle nie przeprowadza kontroli obiektów zabytkowych. Konserwatorzy nie kierują do organów ścigania zawiadomień o podejrzeniu popełnienia przestępstwa lub wykroczenia, pomimo stwierdzenia zniszczenia zabytku, niewykonania zaleceń pokontrolnych lub prowadzenia robót budowlanych przy zabytku bez pozwolenia. Samorządy nagminnie lekceważą obowiązek prowadzenia gminnych ewidencji zabytków oraz sporządzania programów opieki nad zabytkami."

Fragmenty Dzwonnicy są zabytkiem. Jednak jeśli ktoś chce się przekonać jak o te fragmenty się dba wystarczy obejść lewy fragment.
          Mur wokół kościoła jest ważniejszy (remont) niż pozostałość dzwonnicy.
    • krzycho01252 Re: Zwiedzanie miasta -tulipanowiec 13.06.16, 10:35
      Ten tulipanowiec z posesji d. Harań ?
      • mpppm Re: Zwiedzanie miasta -tulipanowiec 13.06.16, 11:18
        Nie, ul. Żaboklicka
        • nipper0 Re: Zwiedzanie miasta - KK OOP 13.06.16, 13:28
          Jesteś w posiadaniu tego odznaczenia, czy też zostałeś nim uhonorowany? A może dotyczy to Twojego ojca? Nie był on przypadkiem nauczycielem elektrotechniki w Technikum Mechanicznym? Same pytania, ale czy mógłbyś zaspokoić moją ciekawość? :)
          • mpppm Re: Zwiedzanie miasta - KK OOP 13.06.16, 14:59
            Stronę poprzednią mi zamknięto, inwigilują, a jeszcze tu publicznie mam składać zeznania?
            • nipper0 Re: Zwiedzanie miasta - KK OOP 13.06.16, 20:46
              Spokojnie, nie jestem z żadnych tajnych służb :) Nie odpowiedziałeś na żadne z zadanych pytań, ale i tak potwierdziłeś moje przypuszczenia - nie byłeś uhonorowany tym odznaczeniem, wprowadzasz forumowiczów w błąd sugerując, że to Tobie je przyznano. Poguglałem sobie trochę i dokopałem się do paru informacji. W 1979 r. miałeś nie więcej jak 31 lat. Takim "młodziakom" nawet w PRL-u nie przyznawano tak wysokich odznaczeń. Honorowano nimi zaś nauczycieli z tytułu trzydziestoletniej, szczególnie wyróżniającej pracy pedagogicznej. I ciekawostka, na liście odznaczonych próżno szukać Twojego nazwiska. Jakiś błąd redakcyjny, czy przeoczyłem?

pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Kategoria:Odznaczeni_Krzy%C5%BCem_Kawalerskim_Orderu_Odrodzenia_Polski_(1944-1989)&from=P
              A skąd w ogóle moje tym zainteresowanie? Po prostu mój brat i wielu kolegów uczyło się w TM. Nasłuchałem się mnóstwo historii o szkole, uczniach i nauczycielach. Ich opinie na Twój temat nie mają znaczenia, ale profesora Przeździaka, od elektrotechniki, wspominają z szacunkiem i sentymentem.
              • mpppm Re: Zwiedzanie miasta - KK OOP 13.06.16, 20:56
                " wprowadzasz forumowiczów w błąd sugerując, że to Tobie je przyznano."
                W którym to miejscu na forum o ty pisałem i wprowadziłem w błąd?
                Zeznań nie będzie.
                • nipper0 Re: Zwiedzanie miasta - KK OOP 13.06.16, 22:05
                  O tu: www.siedlce-zwiedzanie.pl/inffoto.htm, pod datą 31.05.2016 r.
                  W opisie zdjęcia napisałeś: "Na wręczeniu Wawrzynów Prezydent poinformował, że odznaczony został Krzyżem. Ma Prezydent mam i ja."
                  To chyba wyczerpuje temat.
                  • mpppm Re: Zwiedzanie miasta - KK OOP 13.06.16, 22:26
                    Więc było na forum?
                    Ma Prezydent mam i ja.
                    Masz zdjęcie i czego jeszcze nie rozumiesz?
                    Inwigiluj dalej może więcej się dowiesz, bo rozmawiałeś, masz opinie, a jednak nie umiesz zrozumieć jednego zdania tego wytłuszczonego.
                    • nipper0 Re: Zwiedzanie miasta - KK OOP 14.06.16, 11:49
                      Ja pisałem, że zamieściłeś tę informację na Forum? Zrobiłem tylko uwagę, że wprowadzasz w błąd FORUMOWICZÓW. To chyba różnica?

Opis zdjęcia tak jest sformułowany, że zostawia pole do niejednoznacznej interpretacji. Dlatego zapytałem, kto w końcu został odznaczony. Ty nic nie wyjaśniasz i niczemu nie zaprzeczasz. To pozwala domyślać się, że masz opory przed jednoznacznym skłamaniem, ale jednocześnie stwarzasz pozory, że jednak mogłeś być wyróżniony tym odznaczeniem. Zapewne większość oglądających zdjęcie uległo temu złudzeniu. Ale nie wszyscy, na co dowodem moje pytania. Twierdzisz, że nie rozumiem sensu zdania z opisu zdjęcia. Możliwe, widać jestem za tępy by pojąć meandry Twojego rozumowania. Zatem oświeć mnie tu, i zapewne jeszcze innych czytających, co tak naprawdę "poeta miał na myśli".

Nie rozumiem tych uwag o inwigilacji, "wymuszaniu" jakichś zeznań. Po co to robisz? Nie jestem Twoim wrogiem czy prześladowcą. Jak wspomniałem, kieruje mną zwykła ludzka ciekawość. Twoje nerwowe i agresywne odpowiedzi stwarzają dziwne wrażenie. Mnie kojarzy się to z manią prześladowczą Kaczyńskiego i Macierewicza. Oni też wszędzie widzą wrogość, spiski i zagrożenia.
                      • krzycho01252 Re: Zwiedzanie miasta - już po 21.06.16, 08:15
                        Było a nie ma.
                        • mpppm Re: Zwiedzanie miasta - już po 21.06.16, 16:04
                          "Było a nie ma."

Czego nie ma?
        • krzycho01252 Re: Zwiedzanie miasta -tulipanowiec 21.06.16, 08:21
          Dawno tam nie byłem. Kiedyś do geesu można było zajrzeć a teraz najgorsza droga w mieście. Tulipanowiec na lewo czy po prawej od Janowskiej?
          Przy okazji... najstarszy czarny bez, rośnie chyba na Floriańskiej między dawną przychodnią a czerwoną kamienicą na rogu z 3 Maja?
          • mpppm Re: Zwiedzanie miasta -tulipanowiec 21.06.16, 13:08
            ul. Żaboklicka jest na lewo. Na Żaboklickiej też na lewo.
    • krzycho01252 Re: Żaglówka na zdjęciu 30.06.16, 08:02
      Żaglówka na zdjęciu a zalew chyba zamknięty. Woda wyparowała.
    • krzycho01252 Re: Placyk rogowy na kulturę 05.07.16, 09:15
      Też nie wiem czy to ludzkie ale warto zbadać.
      Rozebrali a teraz kopią i grzebią a konserwatora nie widać. Przecież tu nie daleko odkryto, najważniejszy siedlecki pochówek, którego artefaktami chwali się Muzeum Regionalne.
      "Należy do tego dodać odkryte w trakcie prac ziemnych cmentarzysko leżące
      u zbiegu ulic Piłsudskiego i Berka Joselewicza, a więc ok. 500-600 m na zachód
      od pałacu. Niestety, informacje o nim mamy jedynie z lakonicznej wzmianki
      w archiwum WUOZ D. Siedlce i kart inwentarzowych kilku przedmiotów
      ofiarowanych przez prywatnego znalazcę w 1974 r. do siedleckiego muzeum.
      Znaleziono tam bowiem: trzy topory żelazne, dwa brązowe posrebrzane kabłączki
      skroniowe, dwie klamry od pasa, uszko wiadra, trzy fragmenty
      okucia wiader, krzesiwo żelazne, okucie żelazne i żelazny nóż oraz fragmenty
      ceramiki, według informacji WUOZ D. Siedlce. Dzięki tym przedmiotom
      cmentarzysko wydatowano na XIII w. Jest ono położone w pewnym oddaleniu
      od osady i odpowiada sposobowi pochówku zmarłych we wczesnym średniowieczu,
      w sytuacji braku w pobliżu kościoła."
      - z pracy Kamila Woźnica "Wieś Siedlce w ziemi łukowskiej"
      • kerac32 Droga rowerowa nad zalewem 06.07.16, 18:40
        Zdjęcie z 4.07.2016 r.

Typowy widok, służby porządkowe szwendają się po drodze rowerowej, utrudniając życie cyklistom. Kilkadziesiąt metrów dalej jest ścieżka spacerowa dla pieszych, po której szaleją nieodpowiedzialni rowerzyści. W ogóle tam, na obu tych ciągach komunikacyjnych, ci ostatni i spacerowicze nagminnie włażą sobie w paradę. Policjanci i strażnicy miejscy mogliby z tym w końcu zrobić porządek. Po to chyba są w ten rejon oddelegowani do służby.
      • mpppm Droga rowerowa nad zalewem 06.07.16, 21:46
        Widząc kłada na nowej ścieżce (od strony południowej) nad zalewem (zdj na inffoto) poinformowałem o tym rzecznika z prośbą o odpowiednie oznakowanie.
        Wątpię by postawiono znaki zakazu ruchu dla pieszych.
        • kerac32 Re: Droga rowerowa nad zalewem 12.07.16, 14:51
          Teren przy zalewie jest całkiem dobrze oznakowany. Przy wjeździe na groblę w pobliżu Hetmana stoi znak B-1 Zakaz ruchu w obu kierunkach, z dodatkową tabliczką o treści: Nie dotyczy rowerów. Kiedyś podobne oznakowanie stało od południowej strony, na końcu Romanówki. Znak zniknął, widać komuś potrzebny był słupek. W wielu miejscach stoją tablice z Regulaminem informującym o możliwości parkowania pojazdów tylko w wyznaczonych miejscach. Na wszystkich dróżkach i ścieżkach ustawione są zapory z dużych głazów lub barierki z rur. Trzeba naprawdę dużo determinacji i złej woli by wjechać pojazdem mechanicznym na tereny rekreacyjne. Swego czasu niektórzy wędkarze dojeżdżali do swoich miejscówek na grobli skuterami. Straż Miejska szybko wybiła im z głów to wygodnictwo. To samo dotyczy pozostałego terenu. Patrole Policji i SM znad zalewu niech zaczną tylko robić co do nich należy. Nie chodzi mi oczywiście, żeby ganiali ludzi z pałami w dłoniach i obłędem na oczach, ale wystarczy by sobie stanęli przy ciągach komunikacyjnych, a wszelkiej maści "olewacze" przepisów sami im wpadną w ręce. Wystarczy, że kilkunastu potraktują 50-złotowym mandatem, a pozostali szybko nabiorą rozumu i szacunku dla pozostałych uczestników ruchu. Podobne wieści rozchodzą się tam w tempie błyskawicznym :)
      • krzycho01252 Re: Placyk rogowy na kulturę 12.07.16, 10:03
        Pocztówka jak się patrzy. Ochotnicy malowali czy sponsorzy dali?
    • krzycho01252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III. Ciekawostka 12.07.16, 10:25
      "Kolejnym posunięciem Hurki stało się zamknięcie gospód chrześcijańskich. Wiadomo m.in., że po rewizji żandarmskiej jesienią 1883 r. zamknięto - ku wzburzeniu katolickiej ludności miasta - gospodę przy ul. Floriańskiej w Siedlcach, utrzymywaną przez niejaką panią Zajkowską. Późniejszy uczony, historyk i sławny bibliotekarz, zesłaniec syberyjski, mieszkający wówczas w Siedlcach Edward Chwalewik wspominał, że odtąd zaczął inaczej traktować każdego Rosjanina."
      www.echokatolickie.pl/index.php?str=100&id=11163&idd=21
      Jak to mało trzeba...?
      • mpppm Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III. Ciekawostka 12.07.16, 15:21
        "Wystarczy, że kilkunastu potraktują 50-złotowym mandatem, a pozostali szybko nabiorą rozumu i szacunku dla pozostałych uczestników ruchu. Podobne wieści rozchodzą się tam w tempie błyskawicznym smile "

Jestem za, również w mieście (rowery i samochody na chodnikach)
        Na ul. Orzeszkowej (wstawię zdj. na inffoto). Rowery, co dał art. w TS?
        Jak można jeździć rowerem po jezdni gdy się nie zna znaków drogowych i przepisów?
    • krzycho01252 Re: To kiedy? 27.09.16, 09:10
      "Projekt oraz kosztorys został sporządzony przez naczelnika X odcinka służby ruchu kolei, S. P. Niekljukowa, który nadzorował również cały proces budowlany rozpoczęty uroczyście wmurowaniem kamienia węgielnego 14września 1899 roku. Według wspo-
      mnień protojereja N. Mizieckiego, można go było zobaczyć „przy zalewaniu fundamentów, i na ścianach, i na dachu, i na wierzchołku krzyża. Wszystko, co w tym budynku jest architektonicznego, pięknego i pieszczącego spojrzenie wszystko to owoce jego artystycznego talentu, jego twórczości. Cały ten budynek jest jego dziełem, jego dzieckiem, wynoszonym przez niego w duszy i nim ucieleśnionym”.
      Wzniesiono jednokondygnacyjny, murowany budynek, w którym znalazły się trzy sale lekcyjne, biblioteka, warsztaty, mieszkania dla nauczycieli oraz cerkiew z zakrystią. Nad częścią ołtarzową umieszczono kopułę, zaś nad odcinkiem środkowym dzwonnicę. Elewację budynku wzbogacono wytwornymi sztukateriami."
      (CERKIEW - SZKOŁA P.W. ŚW. LEONCJUSZA W SIEDLCACH (Adam Bobryk, Izabela Kochan)
      • mpppm Re: To kiedy? 27.09.16, 10:49
        Całość składa się z kilku części budowanych w różnych latach,
        Najstarszy to ten odnotowany na tablicy.
        Część z tablicą ma kilkanaście lat dopiero.
        • mpppm ochotnik 222pp W. Ogonowski 17.10.16, 21:25
          www.siedlce-zwiedzanie.pl/wogonowski.htm
    • krzycho01252 Re: Dziki na ogrodzonym cmentarzu 18.04.17, 20:39
      i ta brama do koszar.
      • mpppm Re: Dziki na ogrodzonym cmentarzu 20.04.17, 18:35
        Dzisiaj otrzymałem info., że teren po dzikach został naprawiony.
        Jakoś sprawnie to poszło!
    • an.chojnacki Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 19.08.17, 07:33
      Tu cokolwiek więcej o siedleckich bułkach
      byciopis.blogspot.com/
    • aro333 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 21.08.17, 14:37
      Hmmm to jak to jest z tym pomnikiem powstańców 1863r? Mpppm wiesz coś wiecej niż to co napisaleś pod zdjeciami na swojej stronce? Qrcze ciekawy temat. Tez to zauwazylem podczas rowerkowania i mnie to zastanowilo czy slużby od zabytkow są tym zainteresowane. Bo chyba powinny być.
      • mpppm Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 21.08.17, 15:23
        Ja niewiele więcej wiem.
        www.siedlce.pl/index.php?option=16&action=news_show&news_id=1635&menu_id=0
        Jeśli DD napisał, to zaczerpnął informacje od któregoś z historyków.
        Chyba w książce ze zjazdu LO Żółkiewskiego są relacje z poszukiwań miejsca straceń powstańców. Zeznawali ludzie w podeszłym wieku, którzy w czasie powstania mieli po kilka, kilkanaście lat. Wskazania były też na lasek w miejscu dużego budynku narożnego, róg ul. Zbrojnej i Dreszera. Prowadzono tam wykopki i znaleziono szczątki ludzkie. Może chodziło tylko o miejsce pochówku.
        Budynek, którego szczątki są widoczne pod pomnikiem mógł być wybudowany po powstaniu.
        Mógł też istnieć w czasie powstania.
        W każdym razie wg. mnie stał przy ulicy ponieważ ul. Świętojańska łączyła się z ul. Partyzantów (przed wybudowaniem kolei) (poszykuję planu).
        • an.chojnacki Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 21.08.17, 20:52
          Tu mapa z 1825 r. fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3326901,2,5,plan-ulic-Siedlec-i-okolic-okolo-1825-r.html
          sprzed budowy kolei. Moim zdaniem budynek, jeśli był - należał do wojska. Rawicza powieszono poza miastem, ale w pobliżu garnizonu siedleckiego (w razie zamieszek), podobnie jak i Panteleona Potockiego.
          • krzycho01252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 29.08.17, 10:09
            Też jestem ciekaw ale myślę, że przed budowa kolei wojska tam nie było. an.chojnacki w czasach napoleońskich lokalizował wojsko w okolicach byłego stadionu (teraz galeria), w okolicach Długiej. Cały ten teren nazywany był Roskosz (podają, że od nazwy karczmy ). Szkoda, ze nikt nie zbadał. Nie zdążyliśmy podnieść krzyku... chociaż?
            • krzycho01252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 29.08.17, 10:20
              Panteleona Potockiego powiesili w 1846 za wałami miasta a wtedy o drodze żelaznej nie było słychać.
              • krzycho01252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 29.08.17, 11:41
                Tu chyba dotyczy naszego żandarma
                szukajwarchiwach.pl/62/152/0/1.1.1/1902/skan/full/Pbz5-cHU5JC5H0rQrJHRig
                i za jakiś czas może cos o pomniku będzie
                • an.chojnacki Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 29.08.17, 14:56
                  To dotyczy dokładnie "naszego" żandarma. Kpt. Urbanowski ożenił się z wdową po lekarzu pochodzenia austriackiego - Cylingierze. Cylingier, podobnie jak i inni Austriacy, którzy pozostali w Siedlcach po 1809 r. byli wówczas mieszkańcami najczęściej pożyczającymi pieniądze - tak Polakom, jak i Żydom. Oni mieli sporo gotówki. Mieli też sporo nieruchomości w Siedlcach. Wdowa po Cylingierze była zapewne "dobrą partią", a chyba też i całkiem młodą - nawet jak na ówczesne standardy.
                  A tak nawiasem - to inni siedleccy Austriacy: Tolde i Bohm - to byli pierwsi siedleccy lekarze, którzy leczyli "zwykłych" Siedlczan.
                  • mpppm Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 29.08.17, 15:11
                    Wracając do pomnika Powstańców "Rawicza", teren wokoło pomnika jest już uporządkowany.
              • an.chojnacki Re: Zwiedzanie miasta Siedlce III 29.08.17, 14:47
                Panie Krzysztofie, Panteleona Potockiego powieszono za pierwszymi wałami miasta (one powstały w latach 20-tych XIX wieku). Ale przed 1846 r. wały miejskie przesunięto za dawną ujeżdżalnię rezerwy dywizji ułanów - w okolice ulicy Wałowej. Stąd nazwa ulicy. Do budowy sklepów GS-u istniały resztki wałów miejskich - zachodnia trybuna boiska Pogoni (dziś parking od ul. Sportowej). Tam pobudowano zresztą budynek dla żandarmerii (dziś przychodnia zdrowia). U wlotu ul. Wałowej kończyły się Siedlce - kamienice u wlotu ul. 10 lutego w Piłsudskiego powstały około 100 lat temu. Panteleona powieszono przed bramą koszarów wojskowych (rosyjskich) - potem na tym miejscu powstał kompleks więzienia. Dzisiejszy budynek w którym jest "Solidarność" to stary koszarowiec rosyjski (potem pralnia). Armia carska ulokowała swe koszary za torami kolejowymi nieprzypadkowo - na wypadek rozruchów, tory stanowiły doskonałą przeszkodę, a ponadto łatwo można było wywozić (dowozić) żołnierzy. Kolej w Siedlcach powstała po upadku powstania styczniowego, a więc Rawicza stracono przed budową torów kolejowych - ale poza wałami, w pobliżu rosyjskiego wojska.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka