Dodaj do ulubionych

2014 - 400. rocznica śmierci El Greco

20.01.14, 22:00
W tym roku przypada 400. rocznica śmierci znakomitego grecko-hiszpańskiego malarza, znanego jako El Greco. Siedlce, jako miasto gdzie znajduje się jedyny w Polsce obraz tego artysty, traktują tę rocznicę jako sposobność do promocji.

– Miasto Siedlce wejdzie bardzo mocno w obchody tego roku. Będą konferencje naukowe w Warszawie i Krakowie, na które nasz obraz będzie wypożyczony. Chcemy, by w tym czasie w Polsce było głośno o trzech miastach: Warszawie, Krakowie i właśnie o Siedlcach – zapowiada prezydent Wojciech Kudelski.
podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/siedlce-w-roku-el-greco-112b3.html
A może jakaś konferencja również w Siedlcach?
Obserwuj wątek
    • mpppm Re: 2014 - 400. rocznica śmierci El Greco 20.01.14, 22:21
      Obraz jest w Siedlcach. Nikt nie promuje miasta z tego powodu.
      Teraz gdy obraz wyjedzie z Siedlec raptem miasto będzie promowane.
      • mpppm Re: 2014 - 400. rocznica śmierci El Greco 20.01.14, 22:30
        Obraz widziałem przy okazji wymarszu grupy osób (z miast zaprzyjaźnionych z władzami) w czasie jednego z Jarmarków.
        Nie można było zrobić zdjęcia (zakaz) więc obrazu nie pokazuję na swojej stronie.
        Myślę, że oglądaczy trochę by się znalazło:
        Lista www.siedlce-zwiedzanie.pl/pobr/listaodwiedzin.docx
    • n_l Re: 2014 - 400. rocznica śmierci El Greco 21.01.14, 10:00
      > – Miasto Siedlce wejdzie bardzo mocno w obchody tego roku. Będą konferencje
      > naukowe w Warszawie i Krakowie, na które nasz obraz będzie wypożyczony
      Szkoda że miasto Siedlce nie postarały się skutecznie o zorganizowanie
      tych konferencji u nas. Wtedy byłoby o nas głośno bo tak...
      Panie Prezydencie , w dojrzałym wieku warto twardo stąpać po ziemi
      a nie żyć (i karmić innych) marzeniami.
      • mpppm Re: 2014 - 400. rocznica śmierci El Greco 04.02.14, 12:22
        www.podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/siedlce-szykuja-sie-do-roku-el-greco-1158e.html
        "Organizacją wydarzeń związanych z tą rocznicą ma się zająć Fundacja El Greco Polska. Zarejestrowana 23 grudnia ubiegłego roku, działa przy Muzeum Diecezjalnym, a jej prezesem jest dyrektor Muzeum, ks. Robert Mirończuk. Fundacja ma ściśle współdziałać z samorządem i z placówkami kulturalnymi Siedlec. Na organizację wspomnianego koncertu otrzymała też wsparcie z budżetu miasta. "

To mamy jasność. Fundacja działa już 40 dni i na Dni Siedlec (czytaj Targi Rolnicze we wrześniu 2014r.) będzie gotowa zorganizować "Koncert muzyki greckiej i hiszpańskiej podczas tegorocznych Dni Siedlec".

Dlaczego taki koncert ma organizować fundacja jeśli w mieście są dwa ośrodki kultury, Szkoła Muzyczna z odpowiednią salą? Są ludzie którzy się na tym znają (dlaczego Ci fachowcy mają pomagać 40 dniowej fundacji?).
        • n_l Re: 2014 - 400. rocznica śmierci El Greco 04.02.14, 14:09
          Tylko patrzeć jak za kilka miesięcy, wzorem innej fundacji
          działającej pod tym samym adresem, stanie się
          Organizacją Pożytku Publicznego.
          • mpppm Re: 2014 - 400. rocznica śmierci El Greco 04.02.14, 16:10
            Zastanawiające jest to, że fundacja powołana 40 dni temu już ma zapewnienia miasta, że będzie otrzymywać pieniądze podatników i korzystać z pracy ludzi i sprzętu ośrodków kultury.
            Może ktoś by się zbuntował, postawił, stanął kantem.

PS. Nie u nas w Siedlcach. Jeszcze go na czarną listę wciągną do "realizacji po wyborach, wygranych". Mnie to lata, już dawno na niej jestem.
          • krzycho1252 Re: 2014 - 400. rocznica śmierci El Greco 05.02.14, 08:00
            >Tylko patrzeć jak za kilka miesięcy, wzorem innej fundacji działającej pod tym samym
            > adresem, stanie się Organizacją Pożytku Publicznego.

To, że się stanie Organizacją Pożytku Publicznego to nic strasznego. Ważniejsze będzie ile procent darowizn zjada będzie zarząd, czy rada fundacji. Jeszcze są ludzie co pracują za darmo dla dobra ogółu a nawet do "dobra" dokładają.
            • n_l Re: 2014 - 400. rocznica śmierci El Greco 05.02.14, 11:59
              No cóż, kwestia pożytku publicznego jest w tym przypadku dyskusyjna.
              Jako urodzony realista mam spore wątpliwości ;-)
              • mpppm Re: 2014 - 400. rocznica śmierci El Greco 05.02.14, 12:17
                Fundacja się wzmacnia już ma, istnieje 44 dni.

Może fundację powołano do ...............
                rynekisztuka.pl/2013/07/05/400-letnie-dzielo-el-greco-warte-13-mln-dolarow/
                • efaster Re: 2014 - 400. rocznica śmierci El Greco 05.02.14, 18:19
                  i tak w majestacie prawa wyprowadza się ciężkie pieniądze z budżetu zadłużonego po uszy miasta, przypomnę tylko 99 % bonifikatę na działkę przy Daszyńskiego pod parafię, oddanie guntu pod KLO przy Świrskiego (w miejscu po b. komendzie MO) czy kosztowny remont katedry (jako zabytek) sfinansowany m.in. z budżetu miasta.

Fundację może założyć każda osoba prawna (nie pozbawiona zdolności do czynności prawnych) takich fundacji jest mnóstwo, tak samo jak organizacji pożytku publicznego i słunne 1 % podatku.

A nasz kościół ma ich nie mało:
                  Caritas diecezji siedleckiej
                  Podlaskie Centrum Radiowe (KRP)
                  no i teraz ta fundacja od El Greco

a teraz weźmy kalkulator i policzmy jak prezydent i jego zastępcy, kierownicy wydziałów, prezesi i dyrektorzy miejskich spółek, instytucji itp. przekażą ten 1% podatku ze swojej pensji (gdzie rocznie prezydent dostaje ok. 200 tys. zł z dodatkami) jakie to kwoty idą na kościół, do tego każda parafia za: ślub, pogrzeb, bierzmowanie, komunie, chrzest, z tacy z mszy, z kopert z kolędy. Jakby to policzył to wyjdzie suma w milionach złotych (w większości nie podatkowana) i teraz się nie dziwcie, że kościół i pis walczy z handlem w niedzielę i z handlem wielkopowierzchniowym powód mniej idzie na tace czy w kopertę po kolendzie. A później nie dziwcie się, że nasz biskup jest w pierwszej 10 najlepszych aut jakimi jeżdżą hierarchowie kościelni w Polsce (wg. Faktu).

A później się nie dziwcie, że ksiądz grzmi z ambony na obecny rząd i premiera wskazując jedynie "prawdziwych Polaków" przed wyborami, za darmo tego nie robi.

Kasa misiu, kasa cytując klasyka z filmu Barei.
                  • krzycho1252 Re: 2014 - 400. rocznica śmierci El Greco 06.02.14, 07:19
                    Fundacja dostała wsparcie na organizację koncertu muzyki greckiej i hiszpańskiej nie na swoją działalność statutową.
                    > A nasz kościół ma ich nie mało:

wyliczyłeś 3 a ja myślę, że może być więcej.
                    • efaster Re: 2014 - 400. rocznica śmierci El Greco 06.02.14, 13:41
                      a to ja się nie znam ja tylko mówię o Diecezji Siedleckiej

jak to ma być taki koncert jak z organami Wagnera (jeśli nazwy nie przekręciłem) to dziękuje postoję, dla VIP-ów z zaproszeniami w domu Biskupa

PS.
                      Proszę nie brać tego jako atak na kościół czy coś, ja po prostu wziąłem i policzyłem, owszem każdy może oddać swój 1 % podatku na organizację pożytku publicznego jaką tylko chce, gorzej jak ma nakazane "z góry" na co ma przekazać. Choć mogę się mylić i np. Prezydent może przekazuje swój 1% nie na fundację kościelne (choć tu przyznaję Caritas robi bardzo dużo dobrego jeśli chodzi o pomaganie potrzebującym) a np. na fundację Anny Dymnej czy WOŚP, tego nie wiem nie chce przesądzać.
                      • krzycho1252 Re: 2014 - 400. rocznica śmierci El Greco 06.02.14, 14:24
                        Na koncerty organowe są ogłoszenia w prasie i na afiszu. Przeważnie nie ma kompletu widzów, chociaż sala niewielka.
                        • mpppm odczyty i koncert 19.02.14, 19:35
                          www.podlasie24.pl/wiadomosci/diec.-siedlecka/obchody-miedzynarodowego-roku-el-greco-z-obrazem-ekstaza-sw.-franciszka--118d6.html
                          W imieniu ks. dr. Roberta Mirończuka, dyrektora Muzeum Diecezjalnego w Siedlcach zapraszam na konferencję prasową poświęconą inauguracji obchodów ROKU EL GRECO. Konferencja odbędzie się w piątek, 21 lutego o godz. 12.00 w siedzibie Muzeum przy ul. B-pa I. Świrskiego 56. Tego samego dnia, o godz. 19.00 w Sali Białej MOK, ul. Pułaskiego 6 nastąpi oficjalna inauguracja Roku EL GRECA.

Do tego zaproszenia są załączone obrazki wydrukowanych w drukarni zaproszeń.
                          Szczęśliwcy, zaproszeni, mają sobie te zaproszenia wydrukować i wpisać swoje nazwisko?

Jak traktujesz innych tak będziesz sam uważany.
                          • krzycho1252 Re: odczyty i koncert 20.02.14, 11:20
                            "> W imieniu ks. dr. Roberta Mirończuka, dyrektora Muzeum Diecezjalnego w Siedlcac
                            > h zapraszam na konferencję prasową poświęconą inauguracji obchodów ROKU EL GREC
                            > O. Konferencja odbędzie się w piątek, 21 lutego o godz. 12.00 w siedzibie Muzeu
                            > m przy ul. B-pa I. Świrskiego 56. Tego samego dnia, o godz. 19.00 w Sali Białej
                            > MOK, ul. Pułaskiego 6 nastąpi oficjalna inauguracja Roku EL GRECA."

Tego tekstu nie ma w podanym linku.

> Do tego zaproszenia są załączone obrazki wydrukowanych w drukarni zaproszeń.
                            > Szczęśliwcy, zaproszeni, mają sobie te zaproszenia wydrukować i wpisać swoje na
                            > zwisko?
                            >Jak traktujesz innych tak będziesz sam uważany.

Tłoku nie będzie. Chciałbyś byś na konferencji prasowej w MD czy w Białej Sali?
                            Każdy sobie może wydrukować zaproszenie?
                            • mpppm Re: odczyty i koncert 20.02.14, 13:17
                              masz napisane "w imieniu.....". Mam być tu i tu.
                              Nie wiem co sobie wydrukować, ten tekst czy obrazki.
        • tarabl.anka Re: 2014 - 400. rocznica śmierci El Greco 21.02.14, 20:04
          A ja się cieszę, że w końcu powstała taka Fundacja. Powinna nawet rok wcześniej rozpocząć działalność, ale jak będzie aktywna to i tak może sporo zrobić.
          mppm pyta: Dlaczego taki koncert ma organizować fundacja jeśli w mieście są dwa ośrodki kultury, Szkoła Muzyczna z odpowiednią salą? Są ludzie którzy się na tym znają (dlaczego Ci fachowcy mają pomagać 40 dniowej fundacji?).
          Pokuszę się na odpowiedź, skoro wymienione przez Ciebie instytucje zignorowały twoje pytanie /może nie czytają forum?/.
          1. Koncert może zorganizować Fundacja, bo może otrzymać na to dodatkowe pieniądze z zewnątrz i z 1 procenta, nie tylko z miejskiego budżetu. Skutek będzie taki: praktycznie bardzo nieznaczne obciążenie finansowe z instytucji kulturalnych.
          2. Nie w każdej instytucji, która wymieniłeś są ludzie /fachowcy/ znający się tak na sztuce jak osoby pracujące w Muzeum Diecezjalnym, więc bardzo dobrze, że zajmą się tym osoby na co dzień obcujące z tak wybitnym dziełem.
          3. Wszystkie samorządowe instytucje kultury /poza Szkołą Muzyczną, która jest instytucją artystyczną nie-samorządową/ są finansowane z budżetu miasta i ich obowiązkiem jest prowadzenie działalności kulturalnej także we współpracy z organizacjami pozarządowymi. Skutek będzie taki: Całą pracę merytoryczną weźmie na siebie Fundacja, a instytucje wspomogą Fundację organizacyjnie i technicznie.
          Mam nadzieję, że te wyjaśnienia rozwiały twoje wątpliwości i obawy. Będzie dobrze!
          • efaster Re: 2014 - 400. rocznica śmierci El Greco 21.02.14, 20:30
            to ja może przetłumaczę z polskiego na nasze, miasto da pieniądze (w tym sponsorów np. spółki miejskie, firmy ściśle współpracujące z miastem np. Zeltech, Strus) fundacja trochę z 1 % (jeśli jest org. pożytku publicznego i ma nadany nr. KRS) MOK czy CKiS odwalą całą robotę (za pieniądze podatnika) a fundacja (na czele z księżmi i biskupem) spije całą śmietankę i splendor. Tak się właśnie wyprowadza publiczne pieniądze w majestacie prawa, a ulice "leżą i kwiczą" wołając ... "remontu, remontu"

Szkoda, że nie ma w Siedlcach budżetu obywatelskiego (np. w Radomiu rządzonym przez pis takowy jest) wtedy mieszkańcy decydowali by na co wydać pieniądze i wiem jedno ja (osobiście) głosowałbym za remontem ulicy czy chodnika albo np. oświetlenie na stadionie by mecze mogły być po zmierzchu a nie o 13.00 jak to ma miejsce zazwyczaj w listopadzie, a nie na rozreklamowanie czyjegoś obrazu (nie jest własnością samorządu tylko w prywatnych rękach tj. kurii siedleckiej) a marzenia o turystach to można sobie między bajki włożyć, Siedlce nie były i nie są i nigdy nie będą miastem turystycznym (typu Zakopane, Sopot czy choćby Hajnówka/Białowieża) owszem przewijają się tu ludzie z zewnątrz (najczęściej w interesach czy do bliższej lub dalszej rodziny czasem przejazdem wstąpią a to na jedzenie a to na zakupy ale nie są to turyści w pełnego tego słowa znaczeniu. Więc szkoda tylko wydawać pieniądze na reklamowanie czegoś (ze złamaniem prawa patrz parkowanie na zakazie na pl. Sikorskiego samochodu z telebimem reklamującym wydarzenia roku El Greco) niż zadbanie o infrastrukturę publiczną.
            • krzycho1252 Re: 2014 - 400. rocznica śmierci El Greco 21.02.14, 20:41
              Chyba chory jesteś albo się czegoś napiłeś? Każda promocja miasta jest dobra. Czy siedlczanin na olimpiadzie czy w Pucharze Świata, czy lekkoatletka... Tym bardziej jedyny w Polsce obraz może reklamować nasze miasto.
            • rotman28 Re: 2014 - 400. rocznica śmierci El Greco 21.02.14, 23:39
              Z całego długiego tłumaczenia efastera z polskiego na swoje ,a nie na nasze wnioskuję,że tak jak pewnie większość mieszkańców efaster chce tylko przysłowiowej ciepłej wody w kranie.Co do spijania smietanki i splendoru zawsze tak jest, na kogoś ten splendor musi spaść.Czy MOK czy CKiS odwalą całą robotę (za pieniądze podatnika).?Całej nie odwalą i pewnie pracownicy sie nie przepracują za bardzo,poz atym po to są,chyba że się mylę?O tym,że na turystów w Sdl za bardzo liczyć nie można chyba władze już wiedzą, ale ci co przyjadą do miasta i byc moze coś tam kupią przy okazji to większośc pewnie z powodu właśnie tego obrazu.
          • mpppm Re: 2014 - 400. rocznica śmierci El Greco 21.02.14, 22:34
            Pytania były retoryczne. Więc i odpowiedzi nie było.
            Ale mamy pogląd na Twoje "patrzenie" na sprawę.
            Ogólnie jest dobrze. Po dzisiejszym dniu "zainauguracji Roku El Greco"
            nawet Prezydent powiedział gdyż uznał moją rację, że z mediów ogólnopolskich było tylko Polskie Radio reprezentowane przez byłego rzecznika.
            • efaster Re: 2014 - 400. rocznica śmierci El Greco 22.02.14, 00:12
              ha a nie mówiłem promocja, chyba na jajka w Topazie czy innym markecie (każdy niech sobie nazwę wybierze jaką lubi)

Przepraszam dodam jeszcze TVP Warszawa (TVP Regionalna) bo widziałem na zdjęciach kamerę od nich. Ludzie zrozumcie, że jeśli chcemy promocji w ogólnopolskich mediach to trzeba za nią zapłacić i to nie mało (albo za spoty radiowo-telewizyjne) albo za pokazanie jakiegoś wydarzenia na żywo np. Płock za wybory Miss Polski w amfiteatrze zapłaciło grupie Polsat ok. 3 mln zł (dokładną sumę musiał bym sprawdzić). Stać nas na coś takiego ??

Owszem zawsze możemy zgłosić i zagłosować na wizytę radia RMF FM by nadały swoje Fakty na żywo z naszego miasta, choć wygrać jest naprawdę ciężko.

a co do "ciepłej wody w kranie" nie, nie chodzi mi o ciepłą wodę w kranie, ale jeśli siedleckie drogi wołają o pomstę do nieba, to dlaczego ja mam myśleć o teatrach, obrazach czy innych pierdołach. Jeśli kuria chce promować obraz ok. proszę bardzo, ale za swoje a nie że miasto i spółki miejskie dają kasę podczas gdy sami nie mamy jej za dużo (kuria i tak dużo dostała od miasta a to grunt z 99 % bonifikatą na parafię, a to grunt pod liceum katolickie, a to sponsoruje różne festiwale kościelne czy to na amfiteatrze czy to w ckis) więc może już wystarczy, a jak chce miasto się reklamować proszę bardzo wynająć profesjonalną firmę do kreacji wizerunku, oni wymyślą pomysł na zareklamowanie się i wykupi czas i miejsca reklamowe w mediach (TV, prasa, radio) i na nośnikach reklamowych (bilbordy, banery itp.) i to jest reklama, a to że gdzieś zabrakną o obrazie raz w Wiadomościach TVP 1 to szkoda zachodu. TVN 24 czy Polsat News to przyjedzie jak przyjedzie jakiś polityk z pierwszych stron gazet i to nie by pokazać miasto tylko tego polityka.

Dziękuje Dobranoc :)
              • efaster Re: 2014 - 400. rocznica śmierci El Greco 22.02.14, 00:30
                i żeby niebyło, żem gołosłowny

www.tvp.pl/warszawa/informacyjne/kurier-mazowiecki/wideo/21022014/14114686
                od (10:18)

PS.
                Pani radna Skup, p. Ginter i p. Madziar powinni trochę umieć się zachować, nie dość, że wywiad, starsza osoba (ksiądz jakby nie patrzył) ale nie Ona w najlepsze śmichy, chichy. Kobieto trochę kultury i takich to mamy radnych z pis.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka