sdl4 22.08.14, 20:22 No i powstaje w Siedlcach kolejny kościół, będzie p.w Jana Pawła II 26.08 o godz. 18.00 Biskup odprawi pierwszą Mszę na placu parafii. Dwie nowe parafie w tak krótkim czasie, jeszcze jedna niedokończona a już kolejną stawiać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ygd Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 22.08.14, 20:52 Czy wiadomo skąd ziemia pod budowę tego kościoła? Podobno proboszcz nie chciał tego powiedzieć przyszłym parafianom. Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 22.08.14, 23:10 Nie Składowa, a Rakowiecka, najprawdopodobniej będzie to nr 30. Na screenie ze Street View Google Maps wygląda to tak: fotoforum.gazeta.pl/photo/3/le/yj/chvv/WSV96I4956V053uAaX.jpg Teren jest już od paru dni porządkowany przez przyszłych parafian. Nawet kilka drewnianych krawędziaków ok.15x15 cm już przywieżli. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 22.08.14, 23:28 miałem więc rację mówiąc, że projektowana ulica (pokręcona) przez koszary jest z premedytacją projektowana tak by podchodziła pod nowy kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 22.08.14, 23:44 a już myślałem, że jak Kiernikowski poszedł do Legnicy to temat ucichnie a tu dupa blada. Kudelski jest już święcie przekonany o 3 kadencji i nic dziwnego, frekfencja niska, a stawiając pomniki "niskich" prezydentów czy robiąc kolejną parafię puszcza oko do twardego elektoratu, który i tak na nich głosuje i to mu wystarczy, nie potrzeba nowych wyborców, twardy elektorat się umacnia i ten głosuje, a księża z ambony podczas kazania zrobią też swoje. Ba nie bez kozery Chozer zakazał Lemańskiemu się wypowiadać i zakazał mu msze odprawiać, bo chce mu usta zamknąć. Szkoda tylko, że Kudelski nie jest tak gorliwy jeśli chodzi o remonty i budowy nowych ulic, ścieżek rowerowych (najlepiej z asfaltu) czy rozbudowy stadionu, najwidoczniej procesje i pielgrzymki mogą chodzić po dziurawych ulicach jak np. Janowska czy Floriańska albo Poniatowskiego. A tak na poważnie, już myślałem, że dziadek pójdzi ew końcu na emerturę, ale Krzysiu "kolejarz" za wszelką cenę chce utrzymać władzę w mieście dla swojej partii, by się pochwalić przed prezesem, wszak siedzi w 2 rzędzie za nim w sejmie. Odpowiedz Link Zgłoś
1rabarbar1 Re: Recepta dla efastera i sdl 23.08.14, 10:15 encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR8NJ5CV_t_vtylYfDcx4oublH0pEPnZrdlrrKt3M0G5f393Jvedw Odpowiedz Link Zgłoś
sdl4 Re: Recepta dla efastera i sdl 23.08.14, 12:14 Dzięki wielkie za receptę tego było mi trzeba. ;) Nie mam nic do budowy tego koscioła gdyby faktycznie taka była potrzeba aby on tam powstał. Kościół na Daszyńskiego się przyjął bo nie miał z kim konkurowac. Ale ten który ma powstac będzie wydzielony z parafii św. Teresy, więc bardzo wątpie aby dorównał tejze parafii. Tylko trzeba zakonnikom parafian zabrać bo za dobrzy dla ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
trans4mer Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 31.08.14, 17:22 Skąd u ciebie tyle jadu i nienawiści!. Pilnuj lepiej swoich interesów i swoich popleczników. Jeśli chcesz krytykować, to krytykuj konstruktywnie a nie poprzez chamskie wpisy pod jakimś nickiem obrażające różne osoby. Do pana prezydenta Kudelskiego to ci daleko i tylko dzięki jego mądrości nie masz nieprzyjemności na gruncie prawa. W poprzednim ustroju, którego pewnie nie znasz boś młody, dawno byś kiblował za obrażanie i szkalowanie ludzi i wtedy zapewne złożyłbyś ręce wyciągając je do Bozi. Dziś jest łatwo nie szanować wartości i ludzi, bo to tak tanio kosztuje. A od kościoła to Ci wara! Bo kościół to także i my - zwykli wierzący ludzie. Zbastuj synu! Odpowiedz Link Zgłoś
sdl4 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 31.08.14, 18:02 trans4mer napisał: > Skąd u ciebie tyle jadu i nienawiści!. Pilnuj lepiej swoich interesów i swoich > popleczników. Jeśli chcesz krytykować, to krytykuj konstruktywnie a nie poprzez > chamskie wpisy pod jakimś nickiem obrażające różne osoby. Do pana prezydenta K > udelskiego to ci daleko i tylko dzięki jego mądrości nie masz nieprzyjemności n > a gruncie prawa. W poprzednim ustroju, którego pewnie nie znasz boś młody, dawn > o byś kiblował za obrażanie i szkalowanie ludzi i wtedy zapewne złożyłbyś ręce > wyciągając je do Bozi. Dziś jest łatwo nie szanować wartości i ludzi, bo to tak > tanio kosztuje. A od kościoła to Ci wara! Bo kościół to także i my - zwykli wi > erzący ludzie. Zbastuj synu! A Tobie gorzej się przy niedzieli zrobiło? W którym miejscu ktoś obraził prezydenta bądź inną osobę? Chyba jesteś prawy i sprawiedliwy sądząc po tonie wypowiedzi. Cóż, brak kultury w obecnych czasach stał się normą. A Kościołem są wszyscy, więc wara to co najwyżej może Bóg powiedzieć. Pozdrawiam i życzę mądrości Odpowiedz Link Zgłoś
rotman28 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 01.09.14, 11:42 Do trans4mera Nie uważam,że Ty krytykujesz konstruktywnie.Tobie się tak tylko wydaje.W każdym niepochlebnym dla siedleckich władz zdaniu widzisz jad i nienawiść.Nie umiesz przyjąć nawet najbardziej łagodnej krytyki.Pewnie w poprzednim ustroju tylko przytakiwałeś towarzyszom i nie miałeś odwagi mieć własnego zdania. Do tej pory nie rozumiesz,że brak nieprzyjemności z powodu krytykowania osób władzy biorących pensje z publicznych pieniędzy to nie zasługa mądrości pana prezydenta Kudelskiego, tylko innego ustroju wprowadzonego Konstytucją. Piszesz: Dziś jest łatwo nie szanować wartości i ludzi, bo to tak tanio kosztuje. " Może sam zdobędziesz się na szanowanie wartości /demokracja konstytucyjna/ i ludzi /dyskutantów nawet przeciwnych tworzeniu nowego kościoła/. To nic nie kosztuje. Do pana prezydenta K > udelskiego to ci daleko i tylko dzięki jego mądrości nie masz nieprzyjemności n > a gruncie prawa. W poprzednim ustroju, którego pewnie nie znasz boś młody, dawn > o byś kiblował za obrażanie i szkalowanie ludzi i wtedy zapewne złożyłbyś ręce > wyciągając je do Bozi. Odpowiedz Link Zgłoś
sdl4 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 22.08.14, 21:02 Pewnie znowu miasto wsparło Kościół tylko tym razem bez rozgłosu żeby nie było tak jak z parafią na Daszyńskiego. A kto został proboszczem? Jeszcze na Nowym Świecie w planach jest kościół. Kameralne parafie się nam potworzą, inne miasta będą nam zazdrościć... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
big798 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 26.08.14, 10:40 Spoko. będzie co przerabiać na magazyny za kilka lat. Ludzi wierzących jest coraz mniej. Ludzi chodzących do kościoła jeszcze mniej. Mój siedmioletni syn też do żony za każdym razem mówi, że nie chce iść do kościoła i woli zostać z tatą w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 26.08.14, 13:04 Prace przy zagospodarowaniu terenu postępują. Stoi już strzlisty krzyż, a na ukończeniu jest zadaszony podest. Nie wiem jak to prawidłowo w rzeczonym przypadku określić, sceniczny, wiata? Najprawdopodobniej będą z niego odprawiane Msze polowe. I tu też nasuwa się pytanie, jednorazowa czy też, podobnie jak w przypadku Daszyńskiego, systematycznie, do czasu wybudowania docelowego budynku kościoła? Wszystkie prace, zdaje się, są wykonywane społecznie przez przyszłych parafian. Odpowiedz Link Zgłoś
1rabarbar1 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 26.08.14, 15:48 To tylko pozostaje pogratulować ojca i męża:-) jeszcze kilka lat i powiesz, że do roboty też nie idziesz bo ci się nie chce:-))) Ale najpiękniejsza sytuacja i tak będzie za kilkanaście m-cy kiedy przyjdzie Pierwsza Komunia syna. Wówczas tatuś i mąż w jednej osobie najpierw z podkulonym ogonem będzie szukał księdza, żeby się wyspowiadać (bo wypada) a później dumnie będzie stać w kościele obok syna, jako jego religijny i pobożnościowy wzór:-) Ot polska obłudna rzeczywistość co-nie-których:-) Odpowiedz Link Zgłoś
sdl4 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 26.08.14, 16:40 Powiem Ci, że niektórzy latający do kościoła są jak faryzeusze, więc to czy ktoś chodzi czy nie wcale nie przesądza o jego świętości. Wiele osób patrzy na Kościół przez pryzmat księży i dlatego oddala się od kościoła. Widzisz gdyby księża pokazywali, że im zależy, gdyby robili coś dla ludzi to byłoby inaczej. Ci duchowni którzy robią coś oprócz odprawiania mszy mają szacunek nawet u ateistów. Odpowiedz Link Zgłoś
1rabarbar1 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 26.08.14, 17:01 sdl4 napisała: > Powiem Ci, że niektórzy latający do kościoła są jak faryzeusze, więc to czy kto > ś chodzi czy nie wcale nie przesądza o jego świętości. Ty jesteś faryzeuszem czy tym świętym? > Widzisz gdyby księża pokazywali, że im zależy, gdyby robili coś dla ludzi to by > łoby inaczej. Ci duchowni którzy robią coś oprócz odprawiania mszy mają szacune > k nawet u ateistów. Tu się z Tobą nie zgodzę. W każdej parafii księża robią coś więcej niż tylko odprawianie mszy. Istnieją różnorakie grupy parafialne, począwszy od młodzieży poprzez tych w średnim wieku aż po najstarszych. Jak zawsze znajdą się ci, którzy robią mniej lub więcej. Jak zawsze znajdą się ci, którzy mają mniej lub więcej talentów. Pan Bóg wszystko osądzi... >Ci duchowni którzy robią coś oprócz odprawiania mszy mają szacunek nawet u ateistów. To zdanie mnie bardzo frapuje... Ciekawi mnie co to za szacunek a bardziej za co... Za to że księża robią coś (mnie lub więcej) w imieniu i w imię Pana Boga w którego ... rzeczeni ateiści nie wierzą?:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
sdl4 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 26.08.14, 17:11 To proszę mi wymienić wspólnoty działające w parafii Męczenników Podl. Pomijając ministrantów i chór. Co tam jest dla młodzieży? Widzisz lepszy ateista niż letni katolik. I w jakiś sposób ateistę do Boga można przekonać. Tylko potrzeba czynu. Wielu świętych zbliżyło ludzi do kościoła poprzez czyny, nawet poprzez wydawać by się mogło głupie granie w piłkę z dzieciakami ulicy. A nie jestem na pewno świętym, a z faryzeusza każdy coś ma, grunt by z tym walczyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
1rabarbar1 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 26.08.14, 20:11 sdl4 napisała: > To proszę mi wymienić wspólnoty działające w parafii Męczenników Podl. Pomijają > c ministrantów i chór. Co tam jest dla młodzieży? To chyba jedyna taka parafia w Siedlcach w której niewiele się dzieje poza tym, co wymieniłeś. Ale dla chcącego... w innych parafiach chętnie Cię przyjmą jeśli zechcesz. W Kościele nie ma rejonizacji:-) >> A nie jestem na pewno świętym, a z faryzeusza każdy coś ma, grunt by z tym walc > zyć :) Zgadza się. Ale róbmy coś z tym... zmienianie świata zaczynając od siebie i szukając błędów najpierw w sobie:-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sdl4 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 26.08.14, 20:30 Zgadzam się z Twoim ostatnim zdaniem w 100% :) Widzisz znam osobę, która chciała coś zmienić w tej parafii i skończyło się na oburzeniu proboszcza. Ciągle staram się przekonać do tego człowieka, ale widzę że jemu zależy na innych rzeczach niż stworzenie wspólnot. Teren wokół kościoła super zrobił, ale po co ta zielona trawka, jak np. nawet nie chce jej wykorzystać tak, jak wykorzystano w św. Teresie organizując festyn rodzinny. Osobiście podziwiam wikarego, że jest tak spokojnym i opanowanym człowiekiem i ma siłę aby znosić wszelkie trudy... Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanka12 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 29.08.14, 23:53 sdl4 napisała: > > Widzisz znam osobę, która chciała coś zmienić w tej parafii i skończyło się na > oburzeniu proboszcza. > > Ciągle staram się przekonać do tego człowieka, ale widzę że jemu zależy na inny > ch rzeczach niż stworzenie wspólnot. > Teren wokół kościoła super zrobił, ale po co ta zielona trawka, jak np. nawet n > ie chce jej wykorzystać tak, jak wykorzystano w św. Teresie organizując festyn > rodzinny. > Osobiście podziwiam wikarego, że jest tak spokojnym i opanowanym człowiekiem i > ma siłę aby znosić wszelkie trudy... A gdzie Twoim zdaniem mają spotykać się te wspólnoty? Pod gołym niebem? Zauważ, że budynek parafialny jest w budowie. Organizacja festynu wymaga sporej pracy, zaangażowania wielu osób i nakładu finansowego. Proboszcz sam ma to zorganizować? Wiem, że fajnie jest przyjść na gotowe. Jeśli ta osoba powiedziała do proboszcza "niech ksiądz założy jakąś wspólnotę, niech ksiądz to, niech ksiądz tamto..." to nie dziwię się, że był oburzony. Wiesz jak się idzie do tego człowieka i mówi "chciałabym/chciałbym zorganizować to i to, czy ksiądz wyraża zgodę?" to On się nie oburza. Najłatwiej jest zrzucać realizację pomysłów na kogoś innego. Chcesz festyn? To zorganizuj go. Zacznij najpierw doceniać to co Księża z tej parafii robią, sam/a się zaangażuj a później wylewaj swoje żale. Odpowiedz Link Zgłoś
rotman28 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 01.09.14, 11:59 "Ciekawi mnie co to za szacunek a bardziej za co... Za to że księża robią coś (mnie lub więcej) w imieniu i w imię Pana Boga w którego ... rzeczeni ateiści nie wierzą?:-)" Wyobraź sobie,że czasem jakiś ksiądz nawet nie wypytując osoby czy często chodzi do kościoła, czy dawno był u spowiedzi potrafi tej osobie jakoś pomóc choćby wspierając dobrym słowem,a nie tylko pouczać,że powinien nie grzeszyć. Twierdzisz, że księża co robią więcej niż tylko obowiązek to robią to wi imieniu Pana Boga. Nie zawsze to jest prawda.Czasami wynika to z charakteru człowieka,a nie z pełnionej funkcji. Tak jak i są "ludzcy" i "nieludzcy" urzędnicy, lekarze, tak samo są "nieludzcy" księża. Odpowiedz Link Zgłoś
big798 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 26.08.14, 21:10 Oj. Ostro się mylisz. 1. To że nie jestem praktykującym katolikiem robi ze mnie złą osobę? 2. Dlaczego sądzisz, że mógłbym nie iść do pracy "bo mi się nie chce". 3. Żeby pójść do komunii nie muszę iść do spowiedzi. 4. Tatuś może i będzie stał w kościele obok syna ale nigdy jako pobożnościowy wzór. I o tym moje dzieci wiedzą. Reprezentujesz typowego "katola". Kto nie wierzy w Boga ten zły. Oby jak najmniej takich ludzi jak Ty (i nie, nie planuję Cię zgładzić. Nie musisz się obawiać mnie, złego ducha). Odpowiedz Link Zgłoś
1rabarbar1 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 27.08.14, 07:23 big798 napisał: > Oj. Ostro się mylisz. > 1. To że nie jestem praktykującym katolikiem robi ze mnie złą osobę? Tego nie powiedziałem. Czy jednak brak praktyki czyni Cię lepszym? Nie sądzę. A chyba w życiu o to chodzi by się rozwijać i dbać o siebie. Jako praktykujący katolicy dźwigamy się z naszych grzechów dzięki regularnej spowiedzi, Komunii i modlitwie. Krótko mówiąc stajemy się lepsi a już na pewno nie stoimy w miejscu. Wielu z nas dzięki regularnej praktyce porzuca nałogi i inne brudy. > 3. Żeby pójść do komunii nie muszę iść do spowiedzi. Ten argument mnie zastrzelił:-) I jeśli w tej kwestii nie chcesz słuchać mojego zdania to proszę byś za kilka m-cy posłuchał uważnie swego syna, który przygotowując się do I Komunii będzie wiedział że żeby nie obrażać Boga nie powinno się iść do Komunii po kilku (-nastu ?) miesiącach bez spowiedzi. > 4. Tatuś może i będzie stał w kościele obok syna ale nigdy jako pobożnościowy w > zór. I o tym moje dzieci wiedzą. Tym bardziej współczuję dzieciom. Myślałem że to m.in. ojciec powinien być wzorem dla swych dzieci ale widocznie się mylę. Życzę tylko Twoim dzieciom, żeby miały wzór przynajmniej w Twojej żonie zamiast jakichś pseudoautorytetów z tv. czy internetu. > > Reprezentujesz typowego "katola". Kto nie wierzy w Boga ten zły. Oby jak najmni > ej takich ludzi jak Ty (i nie, nie planuję Cię zgładzić. Nie musisz się obawiać > mnie, złego ducha). Dzięki, przyjmuję Twoją opinię o sobie i przemyślę ją. Tobie życzę byś potrafił przyjąć moje argumenty. ps. nie chcę Cię oceniać, życzę Ci dobrze. Mam tylko wrażenie, że to (nie) katolicy coraz częściej życzą źle innym i oceniają ich a nie my, którzy nadal jesteśmy w Kościele i praktykujemy regularnie a nie na pokaz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
avepawcio666 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 27.08.14, 07:53 Wielki Babilon się cały czas rozrasta. Przeto nie bójcie się ich; albowiem nie ma nic ukrytego, co by nie miało być ujawnione, ani nic tajnego, o czym by się dowiedzieć nie miano. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_m Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 27.08.14, 08:06 >Jako praktykujący katolicy dźwigamy się z naszych grzechów dzięki regularnej spowiedzi, > Komunii i modlitwie. Krótko mówiąc stajemy się lepsi a już na pewno nie stoimy w miejscu. Trochę demagogiczne stwierdzenie, nawet nieco pachnące faryzeizmem. Mylisz fakt z sytuacją stwarzającą możliwości, by ten fakt zaistniał. Nie uczyli Cię na lekcjach religii, że ważniejszy niż regularność spowiedzi, komunii czy modlitwy są np. żal za grzechy i postanowienie poprawy? Co do całej dyskusji: wiara to kwestia intymna. Jeśli ktoś chce tworzyć parafię JPII - jego sprawa, dopóki nie krzywdzi innych. A jeśli wśród tych osób są takie, które pragnęłyby nawrócić niepraktykujących, to obrażanie ich nie wydaje mi się najlepszą drogą. Prawie na pewno nie poskutkuje (nawracany poczuje się atakowany i odeprze atak bądź utnie dyskusję), a w oczach obserwatorów takiej dyskusji nawracający wyjdzie na wykazującego braki w miłości bliźniego. Odpowiedz Link Zgłoś
1rabarbar1 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 27.08.14, 15:30 kalina_m napisała: >> Nie uczyli Cię na le > kcjach religii, że ważniejszy niż regularność spowiedzi, komunii czy modlitwy s > ą np. żal za grzechy i postanowienie poprawy? Jeszcze mi powiedz że też tak uczysz swoje dzieci to zwątpię w rodziców w Polsce:-) Cóż mi po żalu za grzechy skoro serce mam nadal brudne. Nie odbieraj tego jako przytyk, ale to chyba Ty przespałaś religię skoro mówisz że żal za grzechy jest ważniejszy niż Komunia św. czyli Ciało Jezusa Chrystusa. To jakaś paranoja... > Co do całej dyskusji: wiara to kwestia intymna. Intymność to może być w łóżku małżeńskim a nie w wierze:-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sdl4 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 27.08.14, 16:18 1rabarbar1 napisał(a): "Cóż mi po żalu za grzechy skoro serce mam nadal brudne." hmmm, chyba żal za grzechy oczyszcza serce, czyż nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_m Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 27.08.14, 16:53 >Nie odbieraj tego jako przytyk, ale to chyba Ty przespałaś religię skoro mówisz że żal za > grzechy jest ważniejszy niż Komunia św. czyli Ciało Jezusa Chrystusa. Popracuj nad czytaniem ze zrozumieniem. Podpowiem: w cytowanym przez Ciebie zdaniu mojego postu chodzi o REGULARNOŚĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
1rabarbar1 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 29.08.14, 09:19 kalina_m napisała: > Nie uczyli Cię na lekcjach religii, że ważniejszy niż regularność spowiedzi, komunii czy modlitwy są np. żal za grzechy i postanowienie poprawy? Wyrażając to matematycznie sens Twojej wypowiedzi jest taki: "regularność spowiedzi, komunii czy modlitwy < (znak mniejszości) żal za grzechy i postanowienie poprawy". Nadal nie widzisz swojego błędu?:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_m Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 29.08.14, 20:00 > Wyrażając to matematycznie sens Twojej wypowiedzi jest taki: > "regularność spowiedzi, komunii czy modlitwy < (znak mniejszości) żal za grzechy i > postanowienie poprawy". Nie rozumiem, po co mieszasz do tego matematykę. Powiem więc jeszcze prościej: przekonanie, że lepiej często się spowiadać i modlić, niż być człowiekiem, który chce być lepszy, moim zdaniem trudno uznać za chrześcijańskie. Uprzedzając dalszą wymianę zdań: nie musisz się z tym zgadzać, ale nie będziemy już o tym dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
sdl4 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 29.08.14, 21:22 Zgadzam się całkowicie z kalina_m a Tobie 1rabarbar1 radzę wybrać się do swojego proboszcza bądź innego kapłana by sprowadził Cię na właściwą drogę, bo jak widać uważasz się za bardzo praktykującą osobę, ale chyba nie do końca rozumiesz chrześcijaństwo. Na potwierdzenie swoich słów przytaczam Ci fragment z Biblii- 2List św. Jakuba Wiara bez uczynków jest martwa Jaki z tego pożytek, bracia moi, skoro ktoś będzie utrzymywał, że wierzy, a nie będzie spełniał uczynków? Czy [sama] wiara zdoła go zbawić? Jeśli na przykład brat lub siostra nie mają odzienia lub brak im codziennego chleba, a ktoś z was powie im: "Idźcie w pokoju, ogrzejcie się i najedzcie do syta!" - a nie dacie im tego, czego koniecznie potrzebują dla ciała - to na co się to przyda? Tak też i wiara, jeśli nie byłaby połączona z uczynkami, martwa jest sama w sobie. Ale może ktoś powiedzieć: Ty masz wiarę, a ja spełniam uczynki. Pokaż mi wiarę swoją bez uczynków, to ja ci pokażę wiarę ze swoich uczynków. Wierzysz, że jest jeden Bóg? Słusznie czynisz - lecz także i złe duchy wierzą i drżą. Chcesz zaś zrozumieć, nierozumny człowieku, że wiara bez uczynków jest bezowocna? Czy Abraham, ojciec nasz, nie z powodu uczynków został usprawiedliwiony, kiedy złożył syna Izaaka na ołtarzu ofiarnym? Widzisz, że wiara współdziałała z jego uczynkami i przez uczynki stała się doskonała. I tak wypełniło się Pismo, które mówi: Uwierzył przeto Abraham Bogu i poczytano mu to za sprawiedliwość, i został nazwany przyjacielem Boga. Widzicie, że człowiek dostępuje usprawiedliwienia na podstawie uczynków, a nie samej tylko wiary. 25 Podobnie też nierządnica Rachab, która przyjęła wysłanników i inną drogą odprawiła ich, czy nie dostąpiła usprawiedliwienia za swoje uczynki? Tak jak ciało bez ducha jest martwe, tak też jest martwa wiara bez uczynków. " Odpowiedz Link Zgłoś
1rabarbar1 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 30.08.14, 07:43 sdl4 napisała: > Zgadzam się całkowicie z kalina_m a Tobie 1rabarbar1 radzę wybrać się do swojeg > o proboszcza bądź innego kapłana by sprowadził Cię na właściwą drogę, bo jak wi > dać uważasz się za bardzo praktykującą osobę, ale chyba nie do końca rozumiesz > chrześcijaństwo. > Na potwierdzenie swoich słów przytaczam Ci fragment z Biblii- 2List św. Jakuba Nie powiedziałem, że dobre czyny nie mają znaczenia, powiedziałem, że najpierw (żeby pełnić dobre czyny) trzeba mieć wiarę i tę wiarę umacniać. Można przecież czynić dobro i nie mieć wiary (ateiści). I czasem można mieć wrażenie, że tak żyją niektórzy "katolicy"... wiary nie mam (rzadko się modlę, spowiadam się raz na dwa lata ,nie przyjmuję Komunii) ale pełnię dobre uczynki:-) Powiem tylko tyle... Katechizm Kościoła katolickiego wyraźnie powie, że trwanie w grzechu ciężkim jest stanem nieprzyjaźni wobec Boga, jest odrzuceniem Jego miłości. Pytanie retoryczne... Czy myślisz, że miłe są Bogu dobre czyny jeśli człowiek trwa z Nim w nieprzyjaźni, jeśli odrzucił Jego miłość? Odpowiedz Link Zgłoś
sdl4 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 30.08.14, 14:25 1rabarbar1 napisał(a): > Nie powiedziałem, że dobre czyny nie mają znaczenia, powiedziałem, że najpie > rw (żeby pełnić dobre czyny) trzeba mieć wiarę i tę wiarę umacniać. > Można przecież czynić dobro i nie mieć wiary (ateiści). I czasem można mieć wra > żenie, że tak żyją niektórzy "katolicy"... wiary nie mam (rzadko się modlę, spo > wiadam się raz na dwa lata ,nie przyjmuję Komunii) ale pełnię dobre uczynki:-) > Powiem tylko tyle... Katechizm Kościoła katolickiego wyraźnie powie, że trwanie > w grzechu ciężkim jest stanem nieprzyjaźni wobec Boga, jest odrzuceniem Jego m > iłości. Pytanie retoryczne... Czy myślisz, że miłe są Bogu dobre czyny jeśli cz > łowiek trwa z Nim w nieprzyjaźni, jeśli odrzucił Jego miłość? Myślę, że milsze są Bogu dobre uczynki ateisty niż faryzeusza jakim jest letni katolik. Dobro możemy czerpać jedynie z Boga który jest samym Dobrem. Dobrym nie uczyni nas żadne dobre zachowanie, lecz łaska Boga. Sam z siebie człowiek nie weźmie siły do czynienia dobra i bycia dobrym. Tak, więc musi być wiara i czyn. Myślę, że w tej kwestii mamy podobne zdanie :) Natomiast ja nie zgadzam się co do tego, że ważniejsza jest częsta Komunia, Spowiedź niż chęć poprawy i żal za grzechy. Spowiedź bez żalu za grzechy nie ma sensu. Najpierw musi być chęć poprawy, a później Spowiedź i Komunia. Odpowiedz Link Zgłoś
1rabarbar1 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 30.08.14, 07:33 kalina_m napisała: > > Wyrażając to matematycznie sens Twojej wypowiedzi jest taki: > > "regularność spowiedzi, komunii czy modlitwy < (znak mniejszości) żal > za grzechy i > > postanowienie poprawy". > Nie rozumiem, po co mieszasz do tego matematykę. Powiem więc jeszcze prościej: > przekonanie, że lepiej często się spowiadać i modlić, niż być człowiekiem, któr > y chce być lepszy, moim zdaniem trudno uznać za chrześcijańskie. Uprzedzając da > lszą wymianę zdań: nie musisz się z tym zgadzać, ale nie będziemy już o tym dys > kutować. I na tym zakończymy dyskusję bo widzę, że nie rozumiesz podstaw. Człowiek sobie może chcieć (być dobrym) jeśli nie modli się o łaskę daną od Boga i nie oczyszcza swego serca w sakramencie pokuty. Szkoda że tego nie rozumiesz. Jednakowoż życzę Ci wszystkiego co najlepsze, zwłaszcza światłego umysłu i głębokiej wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
wrredaktor Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 30.08.14, 12:15 Piszą mu: "Uprzedzając dalszą wymianę zdań: nie musisz się z tym zgadzać, ale nie będziemy już o tym dyskutować", to on im na to: "I na tym zakończymy dyskusję bo widzę, że nie rozumiesz podstaw". Jego musi być na wierzchu. Prawdziwy katolik:) Odpowiedz Link Zgłoś
1rabarbar1 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 31.08.14, 09:40 wrredaktor napisał: >Jego musi być na wierzchu. Prawdziwy katolik:) Za to z Ciebie "wybitny" i "prawdziwy" dyskutant, który nie ocenia merytorycznych faktów przedstawionych przez strony ale włącza się na sam koniec i podsumowuje wyrwane z kontekstu zdania oraz orzeka tak, by poprzeć swoją ("wyszukaną") tezę. To takie polskie, to takie gimnazjalne:-) Odpowiedz Link Zgłoś
big798 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 27.08.14, 09:27 > > Oj. Ostro się mylisz. > > 1. To że nie jestem praktykującym katolikiem robi ze mnie złą osobę? > > Tego nie powiedziałem. Ależ oczywiście, że powiedziałeś szyderczo gratulując męża i ojca. Co to niby miało być? Ja Ci nie insynuuje, że jesteś głupi bo wierzysz w religię, która sama w sobie ma tyle sprzeczności, że się w głowie nie mieści. > Czy jednak brak praktyki czyni Cię lepszym? Lepszym od kogo? Patrząc chociażby na to co się działo z krzyżem na krakowskim przedmieściu parę lat temu śmiem twierdzić, że przynajmniej nie czyni mnie gorszym od osób tam widzianych. Nie chcę generalizować ale nie jest to odosobniony przykład. > Wielu z nas dzięki regularnej praktyce porzuca nałogi i inne brudy. W większości przypadków tak na prawdę nie widać różnicy przed i po. > Ten argument mnie zastrzelił:-) I nadal próbujesz mnie zaszufladkować, że niby jestem zły i niedobry. Ten argument miał Ci pokazać, że komunia dla mnie nic nie znaczy. Po prostu. Miał Ci pokazać, że nie pobiegnę do księdza z podkulonym ogonem. Nie muszę. > Tym bardziej współczuję dzieciom. Myślałem że to m.in. ojciec powinien być wzór > em dla swych dzieci Nadal jestem zły i niegodny naśladowania bo mam wiarę w głęboko gdzieś? Chyba sobie żartujesz? Pytam się jeszcze raz? Co jest złego w braku wiary? Załóżmy na chwilę, że nie lubisz gry w piłkę. Dziecko gra w np. pogoni. Drużyna gra mecz. Idziesz obejrzeć syna czy nie? Nie widzisz analogii ze mną u boku syna w dniu komunii? Będzie to dla niego mniej lub bardziej ważne wydarzenie i ja tam będę. > Dzięki, przyjmuję Twoją opinię o sobie i przemyślę ją. Tobie życzę byś potrafił > przyjąć moje argumenty. Jakich argumentów? Że powinienem się nawrócić na jedyną słuszną katolicką drogę? Więcej argumentów nie widzę. > Mam tylko wrażenie, że to (nie) katolicy coraz częściej życzą źle innym i oceniają ich a nie my, którzy nadal jesteśmy w Kościele i praktykujemy regularnie a nie na pokaz. Tej części wypowiedzi całkiem nie rozumiem. Twoje "(nie)" całkiem zmienia wypowiedź ale mimo wszystko pozostaje bez sensu. PS. Nie wiem czy to widać z moich postów ale nie staram się obrażać i oceniać katolików (może poza przykładem z krzyżem). Pomimo tego, że uważam każdą wiarę za totalny bezsens i nabijanie ludzi w butelkę to to czy ktoś wierzy czy nie to jego prywatna sprawa. Nie próbuję nikogo zmieniać. I nie życzę sobie stwierdzeń typu "jakie to moje dzieci biedne, że mają takiego tatusia", "kiedyś przyjdziesz z podkulonym ogonem", albo próby oceny mnie pod kątem wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
kusiapot Kolejny Kościół w Siedlcach 29.08.14, 09:51 szkoły likwiduja kościoły buduja! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
1rabarbar1 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 04.09.14, 08:48 No i okazuje się, że w temacie drastycznie spadła liczba komentarzy wybitnych publicystów, religioznawców i politologów... Zaczęła się bowiem szkoła... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
news_1 Re: Kolejny Kościół w Siedlcach 04.09.14, 10:09 Piszesz z pracowni komputerowej? ;P Odpowiedz Link Zgłoś