Dodaj do ulubionych

Strus buduje i buduje

12.01.15, 20:45
podlasie24.pl/miasto-siedlce/region/nowy-hotel-na-koniec-tego-roku-15b66.html
Nie wydaje Wam się dziwne, że za większość istotnych przedsięwzięć deweloperskich, odpowiedzialny jest w Siedlcach Strus? Szacuje się, że Galeria Siedlce w takim kształcie kosztowała łącznie z działką 100 mln zł. Nawet jak na Konstantego wydatek potężny, a przecież trzeba poczekać na zwrot takiej inwestycji. Tymczasem buduje hotel.

Ciekawą informację można wyczytać w tekście z linka powyżej. Ciepło w hotelu będzie miejskie? Z PECu? Rzeczywiście zrobienie przyłącza i stałe ogrzewanie takiego budynku jest opłacalne z PECu a nie na własną rękę?
Obserwuj wątek
    • efaster Re: Strus buduje i buduje 12.01.15, 23:35
      budowa GS na pewno nie kosztowała z działką 100 mln. jak sama zakup działki to przeszło 30 mln. do tego wyburzenie starego hotelu i restauracji Pogoni, wybranie ziemi na głębokość ok. 10 m na praktycznie całej powierzchni stadionu (w tym rozebranie grobli ziemnej od Sportowej) 100 baniek to chyba w stanie surowym i to też nie wiem czy by się wyrobił.

a co do hotelu przy stadionie no cóż jest popyt jest podaż, podpisał umowę na wynajem przez Orbis więc robi w ich standardzie i póki co będzie to jedyny sieciowy hotel w mieście, co nie znaczy, że obecnie istniejące są złe czy coś, po za tym nie długo otwierają hotel na WP (na wylocie Sienkiewicza praktycznie vis a vis Biedronki) chyba nazywa się Kamienica :)

no nic należy się cieszyć, że powstają nowe hotele, kiedyś był praktycznie Hetman, a teraz powstało kilka nowych hoteli.

Ja bym pomyślał o pl. Sikorskiego i tam postawić coś co by wyniosło nasz centralny plac nie w XXI wiek ale w XXII wiek tak aby była to chluba na cały kraj ba na cały świat, może tam być magistrat, ale nie jako główny element a raczej jako część większej całości (najem pow. biurowej) tam widzi mi się duży szklany wieżowiec (może być w kształcie owalnej wierzy, stożka, wszytko aby nie kwadratowy klocek z betonu). na dole pow. handlowa (poziomy -1 np. duży sklep spożywczy spożywczy ok. 4-5 tys. m2+ lokale usługowe tupu pralnia, poczta itp. + część parkingowa np. same miejsca (ew. w przeważającej większości) na niepełnosprawnych + matek z małymi dziećmi powiedzmy 80-100 miejsc, na -2 i -3 też parkingi ogólnodostępne.

na parterze i 1 p. też handel, tylko tu już zwykłe odzieżowe (bez spożywki) ew. jakiś elektro market i wcale nie muszą to być marki jakie są GS, choć część może się dublować, ale nie musi np. Zara, Stradivarius czy drogerie Sephora albo apteka SuperPharm itp. tu też mogły by być stanowiska obsługi mieszkańców (taki BOI) by nie trzeba było jechać widną na piętra, na 2 piętrze (węziej) część rozrywkowo - gastronomiczna typu kino (he, he 3 multipleks potrzebny ??) kręgielnia (to samo :)) czy ogólnie centrum rozrywki, no i duży food court, z widokiem na miasto. To przykryte szklanym dachem.

Reszta już w wieży na 3 i 4 piętrze lokale UM (te powinno im wystarczyć) :)) kolejne 2-3 piętra pod wynajem pow. biurowych dla innych firm, od 7 do 9 piętra dałbym apartamenty o podwyższonym standardzie (oddzielny parking i wjazd i windy + całodobowa ochrona) od 10 do 12 hotel 5 gwiazdkowy na 13 p. dałbym tras widokowy + restaurację wewnątrz, nad nim duży zegar (może być tradycyjny na tarczy) albo nowoczesny na wyświetlaczach LED, na dachu mogła by być iglica telekomunikacyjno-radiowa albo lądowisko dla helikopterów.

do tego można by się zastanowić nad reorganizacją ruchu w centrum, albo zrobić z Piłsudskiego (w centralnym odcinku) deptak albo zrobić ruch jednokierunkowy ale wtedy trzeba by wykorzystać też ul. Pułaskiego na pierwszej byłby ruch ze wschodu na zachód od Floriańskiej do AK i na tej też jednokierunkowa do Pułaskiego ta też jednokierunkowa od AK do Floriańskiej i ta ostania też podobnie jak ww. od Pułaskiego do Piłsudskiego.

Wtedy można by też wyremontować Piłsudskiego, która też już powoli wymaga odświeżenia. Na niej można by zrobić bus-pas praktycznie na cały centralnym odcinku, a parkowanie ograniczyłbym do parkowania równoległego wzdłuż ulicy po południowej stronie jezdni (zakazał bym parowania na chodnikach przez postawianie dużych gazonów z drzewami, krzewami + słupki) wzorując się na Świętokrzyskiej w stolicy, z tą różnicą, że u nas są szerokie chodniki i nie ma potrzeby zwężani jezdni) można by się pokusić o budowę ścieżki rowerowej ale koniecznie asfaltowej, bo kostka jest już naprawdę nie stosowana w całej Europie Zach. do budowy tras rowerowych.

Myślę, że na Piłsudskiego zmieściło by się 2 pasy ruchu, bus pas i część parkingowa (w sumie 4 pasy) szerokość chyba stacza, ew. można zrobić wcięcia parkingowe w chodniku by zmieściły by się większe auta, ale osobowe. Oczywiście parkowanie płatne (strefa) gdyż nie wyobrażam sobie na dłuższą metę parkowania cały dzień na głównej ulicy miasta.

Na Pułaskiego nic bym nie zmieniał no może mała korekta miejsc parkingowych + więcej słupków tak by nie wjeżdżać na chodniki i zieleńce z boku, też można postawić kilka donic z krzewami. Kwestią dyskusyjną jest likwidacja kawałka ul. Kilińskiego czy robimy duży plac do spotkań miejskich czy zostawiamy ulice tak jak jest. Tu zlikwidował bym pasy a zastąpił by je przejściami podziemnymi z możliwością wejścia na poziom -1 w budynku, tam można by zorganizować box-y handlowe np. kiosk z gazetami, punkt doładowań karty miejskiej (przenieść BOI MPK ze Starzyńskiego) jakieś lokale gastronomiczne np. z zapiekankami.

A sam plac (przy założeniu, że likwidujemy kawałek Kilińskiego) wyłożył bym kostką granitową (małą) tak aby zrobić z jaśniejszej kostki taki znak wodny np. logo promocyjne miasta albo herb, tak aby z wysokości ew. z awionetki był widoczny (przynajmniej 20 na 20 metrów) do tego ławeczki, zieleńce fontanna.

Oto taka moja wizja p. Sikorskiego można by ten budynek nazwać Central Point Siedlce tak aby kojarzyło się z centralnym punktem miasta. UM dał by grunt, tu trzeba by dogadać się z PSS Społem by odsprzedała, ew. zamieniła swoją część gruntów. A pow. biurową by dzierżawiło, oczywiście na korzystnych warunkach z dzierżawą długoletnią.

Część parkingowa mogła by pomieścić nawet 2000 aut, ale tu trzeba by wejść z wykopem pod chodnik na Piłsudskiego czy pod przyszły plac no i głęboko w ziemię (3 kondygnacje + fundamenty) z urobku można by wykończyć górkę przy boiskach treningowych i zrobić sztuczny stok narciarski. Niestety też by był płatny np. pierwsza 1 h gratis później np. 2 zł za h (po za oddzielną częścią dla mieszkańców apartamentów i gości hotelowych, ci mieli by oddzielny strzeżony (szlaban na kartę + ochoniarz w budce) oddzielony ścianą od reszty parkingu ogólnodostępnego.

Wjazdy i wyjazdy od Pułaskiego strefa dostaw też w podziemiu od strony Pułaskiego w miejscu gdzie dziś jest pawilon PSS-u (m.in. sklep EURO AGD) i kawałek trawnika. Tak aby jak najbardziej wytłumić hałas dla mieszkańców pobliskiego bloku.

No i jak się podoba moja wizja ?? tylko tak merytorycznie, owszem tu trzeba by było poszukać inwestora o naprawdę pokaźnym dorobku w tej branży no i oczywiście z odpowiednimi funduszami.

Wydaje mi się, że z czynszu zarówno od lokali handlowych jak i pow. biurowej + hotel i wykup apartamentów + opłaty za wjazd na tras widokowy z całą panoramą miasta jak na dłoni, do tego elegancka restauracja kto by nie chciał zjeść coś wykwintnego z widokiem na całe miasto i okolice, ludzie walili by „drzwiami i oknami”, ba turyści by w końcu przyjechali.

ot taka moja skromna wizja pl. Sikorskiego :))
      • avepawcio666 Re: Strus buduje i buduje 13.01.15, 18:27
        Zobaczysz że bedzie na Placu Sikorskiego pomnik Lecha K. o wysokości min 20 metrów i to będzie nasza wizytówka miasta. :)
        • efaster Re: Strus buduje i buduje 14.01.15, 01:34
          jak wielki pomnik Jezusa w Świebodzinie :))

ale z tym projektem się rozmarzyłem ... ale fajnie jakby zamiast parterowych bud i połamanej kostki stanęło by coś pięknego, a przy tym miasto nie musiała by nadszarpywać i tak nadwyrężonego budżetu.

Bo już bardziej centralnie się nie da, to samo serce miasta, na pewno by się znalazł chętny do zainwestowania nawet ogromnych pieniędzy (myślę że sięgającej nawet miliarda złotych) ale mieć podziemny wielopoziomowy parking, pasaż handlowy z butikami i restauracjami + inne rozrywki, ekskluzywny hotel i restauracje na samym szczycie z widokiem na całe miasto i okolice oraz apartamenty no miód malina ... tylko czy realne ?? wątpię ...
          • n_l Re: Strus buduje i buduje 14.01.15, 16:20
            Ekskluzywny hotel a w nim...
            Popuść wodze fantazji :)

No i podziemny, wielki parking...
            Wpadnij wieczorem przed dom handlowy
            K. Strusa (niesłusznie nazywany galerią
            bo galeria może być, ale np. malarstwa),
            500 miejsc wolnych w garażu a samochody
            stoją na chodniku.
            Na zakazie...
            A Straż Miejska ma chyba za daleko...
      • tarabl.anka Re: Strus buduje i buduje 14.01.15, 18:17
        efaster, rzadko zdarza mi się czytać z uwagą całe Twoje opowiadania, ale to jest całkiem niezłe. Mam tylko małą niepewność czy nie pomyliły Ci się miasta, regiony, a nawet kontynenty. Jakby to było Abu Dhabi Central Point to OK. Nie jestem biegła w architekturze miejskiej, ale np. w USA w niedużych miastach nie buduje się już takich wielkich okazałych obiektów handlowo-usługowych, choćby ze względu na rentowność - mała siła nabywcza. W Europie natomiast (pewnie bywałeś w wielu miastach, nie tylko dużych), w większości jest nawiązanie do historii i kulturowości miasta czy państwa. Poza tym, nie wiem czy siedlczanie chcą takiego "szklanego pałacu", który wzbudziły zainteresowanie w mediach tak długo jak krowa w gumofilcach. Ale, może się mylę, może siedlczanie zechcą takiej "nowoczesności" na miarę XXII wieku. Tylko, czy szkło i metal oznacza nowoczesność? Oznacza na pewno ogromne rachunki za ciepło zimą i klimatyzację latem.
        • efaster Re: Strus buduje i buduje 14.01.15, 21:16
          dziękuje :))

oczywiście to taka moja wizja bo w końcu coś trzeba zrobić z pl. Sikorskiego a skoro UM chce tam się przenieść to poniosła mnie wyobraźnia

oczywiście 13 pięter (z tarasem widokowym) to max. może być niższy np. bez hotelu czy apartamentów wydaje mi się, że drugi PKiN czy Empire State Building by to nie był, bo i po co.
          A nazwę sama mi przyszła na myśl, wszak to najbardziej centralne miejsce w S. stąd nazwa Central (centralny) Point (punkt) Siedlce. Oczywiście jak piszesz wszystko weryfikuje popyt ... A co do zainteresowania medialnego raz tylko słyszałem jak media w PL zachwycały się błękitnym wieżowcem w Gdyni (z widokiem na morze) ale raczej nasz nie wzbudził by raczej medialnego zainteresowania (po za mediami lokalnymi i regionalnymi) bo takich budynków w Polsce jest stosunkowo dużo (owszem najwięcej w stolicy, ale to raczej logiczne). Po prostu chciałbym aby w centrum coś nas wyróżniało, owszem na przeciwko stoi wieżowiec UW ale ma już swoje lata i to zwykły "klocek" z wielkiej płyty, owszem teraz odnowiony (nowa elewacja). A tak by i UM miał ładne pomieszczenia i ludzie pożytek, a i myślę ponad 100 osób pracę (jak nie więcej) a to też nie bez znaczenia, co do pożerania energetycznego takiej budowli no cóż można zamontować ogniwa fotowotniczne (solary) w elewacji czy na dachu, albo wiatraki czy odzyskiwanie deszczówki do podlewania zieleńców, czy oświetlenie energooszczędne (typu LED).

PS.
          No wolę, aby w mediach pokazano taki wieżowiec, niż krowę z masy plastycznej :)) po za tym obydwa sklepy przed którymi stały te krowy, niestety już nie istnieją (zarówno na Katedralnej jak Morskiej) :(

serdecznie pozdr. :)
      • przyjemny_gosc Re: Strus buduje i buduje 17.01.15, 11:18
        Jak zwykle. Ja o zupie, Ty o d...ie.
        efaster, przeczytaj jeszcze raz mój pierwszy post i zastanów się nad sensem Twojej odpowiedzi.

Jeszcze raz dla przypomnienia pytania zawarte w pierwszym poście:
        -duże zaangażowanie Strusa, na wysokie kwoty,
        -zagadnienie ogrzewania hotelu przez PEC i opłacalność.

Drogi efasterze, odniosłeś się na początku do pierwszego zagadnienia i starczy. Jeżeli nie masz wiedzy o kosztach ogrzewania miejskiego w porównaniu do ogrzewania na własną rękę, to albo nie pisz na ten temat nic, albo ogranicz się do stwierdzenia "nie wiem", ale nie pisz o swojej wizji pl Sikorskiego.

Jeżeli jednak masz wewnętrzną ochotę na upublicznienie swoich przemyśleń to załóż sobie osobny wątek.
    • podlaskikaktus Re: Strus buduje i buduje 16.01.15, 21:29
      Pomarzyć dobra rzecz.Zbyt piękne aby było prawdziwe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka