hejj1 26.01.05, 20:21 Podobno może być ciekawie.Byłem dziś w UM i coś nie coś słyszałem. Może odezwie się jakiś radny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bambi Re: Jutro sesja RM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 20:49 Rozwiń proszę temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariano Re: Jutro sesja RM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 22:28 Coś mi się kliknęło wyżej. Gdzie trzeba przystawić ucho, żeby usłyszeć te sensacje? Odpowiedz Link Zgłoś
bialas.bolek Re: Jutro sesja RM 27.01.05, 10:35 Już wszystko się wyjaśniło,min. MD i pozostali z Centrum zawiązali koalicję z czerwonymi aby odwołać wiceprzewodniczącego. Czego się nie robi dla kariery. Zapamiętamy przy wyborach. Swoją drogą Platforma Obywatelska czerwienieje w Siedlcach na potęgę, a głosowanie jednym głosem z byłym SB - kiem przesłuchującym siedlczan przy dawaniu paszportów, świadczy tylko o krótkiej pamięci. Gratuluje dobrego samopoczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Jutro sesja RM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 12:11 Ale którego v-ce no i za co bo to jest ważne. Z drugiej strony jeśli w słusznej sprawie to nie ma znaczenia z kim sie głosuje, nie ? To tak jakby jechać pod prąd samochodem tyko dlatego że za nami jedzie ktoś kogo nie lubimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: Jutro sesja RM IP: 212.244.185.* 27.01.05, 12:44 Naprawdę jedziesz w tą samą stronę? Ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Jutro sesja RM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 13:02 > Naprawdę jedziesz w tą samą stronę? Czy wiesz co to jest porównanie ? dla ułatwienia wyjasniam : lit. «figura stylistyczna składająca się z dwu członów połączonych wyrazami porównującymi (np. jak, jakby, niby, podobnie, niż, na kształt), mająca na celu wskazanie na podobieństwo pewnych zjawisk lub przedmiotów» A tak wogólne to nie opdowiedziales na moje pytanie ktorego v-ce bo jest ich ze trzech (chyba). I jakie zarzuty byly przeciw niemu (a poniewaz ferujesz wyroki to musisz je znac) bo zaczynasz uprawiac demagogie. Odpowiedz Link Zgłoś
hejj1 Re: Jutro sesja RM 27.01.05, 14:20 Czyli wczorajsze pogłoski potwierdziły się.Odwołano vice L.Sz. 12 za, 9 przeciw i 2 wstrzymujące. Czyli i niektórzy z prawicy byli w zasadzie za. Odnośnie wypowiedzia "bialasa" że komuś coś czerwienieje, to się nie zgadzam, bo czerwony kolor jest bardzo piekny, a jego odcienie jeszcze piękniejsze. Nie strasz wyborami, bo mam nadzieję, że ludzie widzą dobrze, kto czerwienieje i wie po co, a kto czarnieje udając ze wie po co. Odpowiedz Link Zgłoś
hejj1 Re: Jutro sesja RM 27.01.05, 15:48 Już po sesji. Właśnie dowiedziałem się przed chwilą, że nasi "kochani" radni zafundowali nam podatek od deszczu. Wg uzyskanej informacji mieszkancy Siedlec za to że będzie padał deszcz zapłacą ok 1 mln zł. rocznie. Podobno, niby zapłacą to przedsiębiorcy i instytucje, ale nie ulega wątpliwości, że ściągną sobie w różny sposób - najpewniej w cenach swoich wyrobów i usług - od nas, czyli mieszkańców Siedlec. Dodatkowa opłata, to wyższa o prawie 10% cena wody i ścieków. W związku z powyższym zdrożeje wszystko. Ciekawe którym radnym możemy podziękować. Może ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
gentelmen36 Re: Jutro sesja RM 27.01.05, 18:57 Hej1, czy to ważne którym? Mam nadzieję, że głosuja w/g swego sumienia i dla dobra ekonomicznego miasta a także mieszkańców. Co do koalicji PO i SLD to jestem za, a tym bardziej jesli chodzi o normalną, merytoryczna pracę a nie oszołomstwo takie jakie istnieje ze strony Ligii Polskich Rodzin czy niektórych radnych prawicy. Juz się wystarczająco czyta w mediach o tym dziwnym stylu rządzenia obecnego prezydenta. Świetnie, że w końcu część radnych przejrzała na oczy i zaczęli działać wspólnie nie patrząc choćby na taka krytykę tego zjawiska jaką czytałem, w którymś z postów wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Jutro sesja RM 29.01.05, 16:13 gentelmen36 napisał: > Hej1, czy to ważne którym? Mam nadzieję, że głosuja w/g swego sumienia i dla > dobra ekonomicznego miasta a także mieszkańców. Nadzieja dobra rzecz:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariano Re: Jutro sesja RM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 07:41 hejj1 napisał: > Już po sesji. Właśnie dowiedziałem się przed chwilą, że nasi "kochani" radni > zafundowali nam podatek od deszczu. Wg uzyskanej informacji mieszkancy Siedlec > za to że będzie padał deszcz zapłacą ok 1 mln zł. rocznie. ... Dodatkowa opłata, to wyższa o prawie 10% cena wody i ścieków. Proszę cię byś operował stwierdzeniami, które nie brzmią kolokwialnie, bo wtedy bedę miał pewność, że chcesz poważnie wymienić poglądy. Podatek, o którym mówisz jest wynikiem ustawy, która nakłada na samorządy konieczność wnoszenia opłat za odprowadzanie wód opadowych kanalizacją deszczową (burzową). Kiedy rok temu przekazaliśmy spółce PWiK kanalizację deszczową w zarządzanie (m.in. po to by pieniądze z podatku nie trafiały do Samorządu Województwa ale pozostawały w Siedlcach) wiedzieliśmy, że będzie to rodziło skutki w postaci zwiększenia cen za wodę i ścieki. PWiK musi dokonać gruntownych remontów starych sieci, wymieniać je na nowe, przebudowywać itd. Pamiętacie przecież pozalewane drogi i chodniki (pod mostem garwolińskim to sztandarowy przykład) po każdym większym deszczu w mieście. Spółka, by udrożnić sieci zakupiła już specjalistyczny samochód, który służy do przepychania i czyszczenia niedrożnych sieci. Wszystko to niestety kosztuje. Spółka nie generuje zysku. Zgodnie z istniejącym stanem prawa, gdybyśmy nie przyjeli podwyżek, to i tak miasto musiałoby dopłacać spółce do różnicy, pomiędzy cenę wody a faktycznymi kosztami ponoszonymi przez spółkę. W gruncie rzeczy i tak płacilibyśmy z naszych pieniędzy tylko z budżetu miasta, który przecież sami tworzymy. 10% to brzmi groźnie. Jakie to są kwoty faktyczne dla przeciętnego Kowalskiego. Około 3 zł. miesięcznie. Sprawdzałem u siebie na rachunku za wodę - dla mnie kwota ta wynosić będzie niecałe 2.50 miesięcznie. Przypomnijmy również, że cena wody nie była podnoszona przez ostatnie dwa lata. 9 groszy za metr sześcienny to również nie jest duży koszt. Miasto, które będzie największym płatnikiem podatku deszczowego, ma zagwarantowane w budżecie środki, które wpłaci na konto PWiK - przypominam nie Samorządu Województwa. Dla największych firm w Siedlcach - np. Mostostalu, kwota ta będzie wynosiła około 36 tyś. złotych rocznie. To dla tego dużego zakładu naprawdę nie jest kwota powalająca na kolana. W zamian - będziemy mieli drożną kanalizację ściekową i wodną oraz usługi świadczone na najwyższym poziomie, z czego tak bardzo się szczycimy, gdy Spółka Miejska PWiK otrzymuje nagrody i wyróżnienia w Polsce dla najlepszego przedsiębiorstwa tego typu w Polsce. A porównując ceny w Siedlcach do cen w Polsce - naprawdę jesteśmy na przeciętnym poziomie cenowym. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Wczorajsza sesja RM 28.01.05, 11:28 Muszę łyżkę dziegciu dołożyć... porównując inne ceny w Siedlcach do cen w Polsce,jesteśmy w czołówce a porównując zarobki w Siedlcach do zarobków w Polsce,jesteśmy w ...? P.S.a wodę i tak mamy jedną z najlepszych w kraju :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariano Re: Wczorajsza sesja RM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 11:55 no_login napisał: > Muszę łyżkę dziegciu dołożyć... > porównując inne ceny w Siedlcach do cen > w Polsce,jesteśmy w czołówce Zestawienie, którym ja dysponuję, stawia nas mniej więcej w środku - ale pewnie to kwestia odpowiednio dobranej próby statystycznej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n_l Re: Wczorajsza sesja RM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:11 Zgodnie z zasadą jaką wyznaję, nie ufaj statystykom których sam nie preparowłeś. W Gdańsku nabiał z Sokołowa(Kosowa?),jest tańszy niż w Siedlcach :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Wczorajsza sesja RM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:41 Jakby ktoś chciał to chętnie zrobię statystyki jestem na bieżąco korelacja, determinancja i takie tam inne regresje ;))) Wszystko się da zrobić ... tylko muszę znać oczekiwany wynik to wyestymujemy odpowiednio parametry modelu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n_l Re: Wczorajsza sesja RM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 13:24 Moda,odchylenia standowe,wariancaja, wartość oczekiwana zmiennej losowej, estymacja przedziałowa,regresja.... :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
hejj1 Re: Jutro sesja RM 28.01.05, 16:39 Nie ulega wątpliwości, że wywód mariano odnośnie podatku "od deszczu" mnie nie satysfakcjonuje. Ale to później. Najbardziej dziwi mnie tak wysoka podwyżka odnośnie wody i kanalizacji. Po pierwsze nie jest to niecałe 9,6%?(dokładnie nie pamiętam) tylko dużo ponad 10 (ktoś nie umie liczyć). Po drugie wcale nie musiało być tak dużej podwyżki, ale radni WOLELI ZROBIĆ PODWYŻKĘ dwa razy większą niż potrzeba TERAZ, ŻEBY NIE NARAŻAĆ SIĘ MIESZKAŃCOM w roku przyszłym czyli PRZED WYBORAMI. Taka jest prawda. Czterdzieści kilka groszy na m3 to bardzo dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariano Re: Jutro sesja RM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 14:19 hejj1 napisał: > Po pierwsze nie jest to niecałe 9,6%?(dokładnie > nie pamiętam) tylko dużo ponad 10 (ktoś nie umie liczyć). Sprawdź proszę, a potem podyskutujemy o liczbach. > radni WOLELI ZROBIĆ PODWYŻKĘ dwa razy > większą niż potrzeba TERAZ, ŻEBY NIE NARAŻAĆ SIĘ MIESZKAŃCOM w roku przyszłym > czyli PRZED WYBORAMI. Taka jest prawda. Czterdzieści kilka groszy na m3 to > bardzo dużo. To spekulacje a nie fakty i trudno nawet z tym polemizować. > 10% podwyżki wody i ścieków równa się > 3zł, to źle o tobie świadczy, gdyż wychodzi z tego, że używasz tylko w swoim > gosp. ok 6m3 wody miesięcznie. Chyba, że mieszkasz sam, bo w moim 3-osobowym > to ok 18zł. Pozwól, że zostawię to bez komentarza, ale na wszelki wypadek sprawdź instalację, bo pewnie masz wyciek:) > tylko nie całe 10% samorządów w Polsce ją wprowadziło. Co nie świadczy, że pozostałe sukcesywnie nie będą wprowadzały. > Miasto w tym roku podniosło już podatki od nieruchomości, > wieczystej dzierżawy, psów, wody i kanalizacji oraz deszczowy i należy do > przodujących pod tym względem w kraju. Statystyki - no dobra - podaj przykłady. > Czy też chodzi wam o to żeby być w czołówce. Jestem przekonany, że wszystkim nam chodzi o to by być w czołówce. A pod względem jakości wody już tam jesteśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
hejj1 Re: Jutro sesja RM 29.01.05, 19:10 Na temat % podwyżki wody i ścieków narazie nie będę się wypowiadał, bo muszę dokładnie sprawdzić. Natomiast odnośnie zużywania przez twoją rodzinę (nie wiem jak liczną)6m sześciennych wody na m-c, to śmiech. Czyli zużywacie 200l wody dziennie. Do kompieli w wannie potrzeba co najmniej 40-50-litrów, a z prysznica w ciągu 5 min wycieka ok 30l. Spłóczka to 8l, jeżeli pomnożymy to przez liczbę osób i częstotliwość używania to zabraknie na: gotowanie, nieraz pranie, kawę herbatę, podlewanie kwiatków itp. Tak że nie opowiadaj o cieknących u mnie kranach. Sprawdziłem, moja 3-osobowa rodzina zużywa na m-c 20-25m3 wody zimnej.Komentarz pozostawiam. Piszesz, że wszystkie samorządy są uprawnione do podatku "od deszczu", zgoda, ale dlaczego my mamy być jedni z pierwszych, którzy go wprowadzamy. Już kiedyś byliśmy pierwszymi zakazując spożywania alkoholu w pewnych miejscach (śmiała się z nas cała Polska). Natomiast w wysokości podatku od nieruchomości i wieczystej dzierżawy przewyższają nas tylko takie miasta jak np. Warszawa, Kraków, Gdańsk - czyli atrakcyjne dla inwestorów, zajrzyj do najnowszych statystyk w Sejmiku. Piszesz - wszystkim nam o to chodzi żeby być pierwszymi (miasto), tak, tylko nie w takich statystykach jak wysokość podatków i durnych pomysłów. Jedno ci przyznam, wodę mamy naprawdę dobrą, ale później (poza kulturą, caro dance, chór) długo, długo nic. Dalej - to nie spekulacje, odnośnie strachu podwyższania cen przed wyborami. To znamy już z praktyki, chwyt radnych. Nie robić podwyek w roku wyborczym. Dlatego w tym roku wystarczyłoby 5%. Spytaj po cichu dyrektora. Nic nie mówisz natomiast gdzie się podziały pieniądze, które do tej pory miasto wydawało na kanalizację i czego wraz z nią nie przekazano tych pieniędzy do PWiK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariano Re: Jutro sesja RM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 20:56 Jeden z forumowiczów powiedział mi, że nie trzeba odpowiadać na każdy post i niestety miał rację. Muszę ci przyznać, że zaciekawił mnie Twój sposób wyliczenia ilości zużywania wody. Imponujące. Trzy kąpiele dziennie - 150 litrów, to jeszcze 50 zostaje mi na herbatę, spłóczkę, kwiaty, sobotnio - niedzielne gotowanie itp. Patrz, wyrabiam się.Trochę moim zdaniem naciągane te wyliczenia. Zapraszam, to zademonstruję ci rozwiązania wodno-kanalizacyjne u mnie w domu, może pomogę ci w podjęciu decyzji o wymianie urządzeń hydraulicznych na oszczędniejsze. Chyba, że płacisz ryczałtem to niewiele ci pomogę:) > Nic nie mówisz natomiast gdzie się podziały pieniądze, które do tej pory > miasto wydawało na kanalizację i czego wraz z nią nie przekazano tych > pieniędzy do PWiK? Nie rozumiem o co pytasz. Wyjaśnij pytanie, postaram się ci odpowidzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
hejj1 Re: Jutro sesja RM 29.01.05, 23:20 Przecież przed przekazaniem miasto musiało ze swojego budżetu płacić PWiK np za udrożnienie, czy naprawę uszkodzonej kanalizacji. Więc musiało planować na to pieniądze. Czyli te pieniądze, które były w planie na kanalizację powinny być z budżetu przekazane wraz z urządzeniami. Miasto zrobiło tak jak państwo, czyli dało zadania bez pieniędzy, dobre co? Odnośnie wody to dalej twierdzę, że 6m na rodzinę to tyle co kot napłakał. Urządzenia hydrauliczne mam sprawne, dzięki za chęć pomocy. Widzisz, ty możesz oszczędzać, bo my z mieszkając na os. Sokołowska musimy np. po każdym sikaniu użyć spłóczki(8 litr. wody)a ty jak podpowiada mi kolega możesz iść za tzw "stodołę", czyli na swój plac - ale uważaj, nie rób tego pod wiatr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych... Re: Jutro sesja RM IP: 80.51.234.* 29.01.05, 23:50 Też tak myślę,że miasto powinno płacić za deszczówkę PWiK z pieniędzy, które mieściły się w podatku od nieruchomości.Za drogi,place i budowle płaciło się większy podatek.Prawdopodobnie PWiK usuwał bieżące awarie na tej samej zasadzie,jak spółki miejskie zgodziły się nieodpłatnie przenieść instalacje przy budowie ronda Starowiejska- Wyszyńskiego a teraz nieodpłatnie przeniosą instalacje przy budowie ronda Partyzantów-Kraszewskiego. Prawdopodobnie była to propozycja nie do odmówienia dla Zarządów spółek miejskich.To takie subiektywne odczucie.Rozdzielenie kanalizacji ogólnospławnej na kanalizację deszczową i sanitarną w całym mieście to będą dopiero pieniądze...W tamtym roku widziałem,że robili coś takiego na ul. Długosza (Nowe Siedlce).Ciekawe czy był w tej sprawie wniosek na fundusze unijne. Ktoś za to musi zapłacić,inaczej płacić musiałoby miasto a w okresie przedwyborczym są inne potrzeby. Tak, jak ktoś tu już pisał to wszystko to działania kosmetyczne, bez większej wizji. Była strategia rozwoju miasta do 2010r ale chyba poszła w zapomnienie.(Przyjęta chyba była za poprzedniej kadencji R.M.)Strategia ta już wtedy była bardzo zachowawcza i bez wizji. Odpowiedz Link Zgłoś
hejj1 Re: Jutro sesja RM 28.01.05, 18:00 mariano. Nie umniejszam wyróznień przyznanych dla PWiK. Ale czy potrzebne było finansowanie np fontanny przy Jacku przez PWiK? Takich przykładów można dać więcej. Odnosnie kosztów, to wiadomo, że jeżeli za darmo przedsiębiorstwo dostało majątek w postaci kanalizacji od miasta, to również powinno dostać te pieniądze, które miasto wydawało na "jakie takie" utrzymywanie jej. Dlaczego nie daliście jako radni tych pieniędzy PWiKowi? Policz ile ich wydawano przed przekazaniem i co się z nimi stało? Dalej, jeśli PWiKowi przybyło za frajer majątku, to przecież od niego nalicza amortyzację, a to też pieniądze. Dalej jeżeli piszesz, że w towim gosp. domowym 10% podwyżki wody i ścieków równa się 3zł, to źle o tobie świadczy, gdyż wychodzi z tego, że używasz tylko w swoim gosp. ok 6m3 wody miesięcznie. Chyba, że mieszkasz sam, bo w moim 3-osobowym to ok 18zł. Wracając do podatku od dezczu, to pomimo, że jest ustawa o której piszesz to tylko nie całe 10% samorządów w Polsce ją wprowadziło. Czyli co Siedlce znowu w czołówce?. Jest prawdą, że mamy dobrą wodę, ale nie jest prawdą, że mamy - w stosunku do innych miast - niskie ceny. Sprawdź dobrze statystyki. Miasto w tym roku podniosło już podatki od nieruchomości, wieczystej dzierżawy, psów, wody i kanalizacji oraz deszczowy i należy do przodujących pod tym względem w kraju. Czy też chodzi wam o to żeby być w czołówce. Jeżeli tak to gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Jutro sesja RM 29.01.05, 16:33 Mój Drogi jeśli wierzysz w to co mówisz to chyba się tobą rozczaruję:)) A tak poważnie - to przecież wiesz, że to nie jedyna podwyżka a kolejna i nie masz się co z niej cieszyć. To zbieranie kasy na pseudo-inwestycje, które są zaledwie kosmetyką miasta a nie rozwiązaniami systemowymi:(( A te tzw. inwestycje będą w tym i przyszłym roku kiełbasą wyborczą (trzeba zwiększać dochody by dostać kredyciki, bo banki jakieś takie niechętne - dla niedowiarków służę kopiami pism:))), która to kiełbaska raczej nie spowoduje zaspokojenia twojego apetytu:) - jeśli taki naprawdę masz. Co do samego podatku, czy opłaty jak wolisz (to tylko kwestia nomenklatury) to jest z nim podobnie jak z kioskami. Przepis niby jest, ale mało kto z niego korzysta. I nie mów mi o tym, że prawo stanowione musi wchodzić w życie, bo będzie to idiotyzm. Wyobraź sobie, że miałbyś przestrzegać wszelkich przepisów. Byłoby raczej ciężko żyć. Dla przykładu zwykły obywatel francuski powinien znać około 50 tys. różnych przepisów. I co, myślisz, że je zna? co do PWiK-u to nie dziwne, że nie generuje zysku - se sprawdź A co do potrzeby inwestycji w kanalizację - to dla mnie jest szczyt socrealistycznego chamstwa (nie chodzi oczywiście o twoje argumenty:))) Co do wiaduktu - nietrafny wniosek. Kanalizacj pod nim była już remontowana i można o niej powiedzieć wiele, tylko nie to że był dobrze wykonany. i jeszcze jedno - ale się rozgrzałem Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Jutro sesja RM 27.01.05, 20:09 > Zapamiętamy przy wyborach. Oczywiście że zapamiętamy :-) Duży plus dla MD. Odpowiedz Link Zgłoś
hejj1 Re: Jutro sesja RM 27.01.05, 21:04 gentelmen, masz rację. Byłem co prawda tylko na dwóch czy trzech sesjach, ale miałem okazję na jednej z nich posłuchać popisów radnego z LPR. Uważam, że ubliżanie ludziom inaczej myślącym, "mocnemu" katolikowi za jakiego się ma pan L.Sz po prostu nie przystoi. Kiedy dowiedziałem się o dzisiejszym werdykcie powiedziałem sobie - no wreszcie ktoś temu panu nosa utarł.Ja po prostu nie wierzę ludziom nawróconym (z ZSMP do LPR). Może nie mam racji, ale nic na to nie poradzę. Odpowiedz Link Zgłoś
gentelmen36 Re: Jutro sesja RM 27.01.05, 23:02 Hejj1, tak już jest. Jesli ktos nie ma osobowości i siły przebicia to szuka wsparcia w grupie ludzi, w tym wypadku w partii. I wtedy zaczyna się stroszyć w piórka, a przecież tak niewiele znaczy. Tylko ma znaczek jakiejś partii i nosi go w klapie. Jak go zabraknie jest nikim. Ale wśród tych radnych jest więcej takich nawróconych. Z tamtego systemu teraz sa w takiej Lidze, takim ZChN czy w Pisie. Oni po prostu robia to z najprymitywniejszych pobódek; chcą przetrwać i lepiej zyć, łatwiej zyć. Więc co im tam, czy tu czy tam, aby być na fali w danej chwili. Nie mają twardego kręgosłupa moralnego i osobowościowego i tyle. Ale są bo pieknie sie kamuflują. Kameleony...................... ............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Dobijański Re: Jutro sesja RM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 23:47 Panie Pełnomocniku. Szanuję Pana za to że pisze Pan pod imieniem i nazwiskiem. Ale proszę uważać na słowa. Koalicja to mocne słowo, które zobowiązuje. Przewodniczący Rady Miasta zobowiązany jest statutowo do reprezentowania Rady Miasta, a wykorzystywanie stanowiska (kupionego za lojalność jak słyszeliśmy z ust pana radnego) w celu uprawiania politycznej propagandy jest co najmniej naganne. Rozumiem, że Pana sarkazm wynika z faktu, iż ponownie niedopełnił Pan obowiązków i ponownie wychwycone zostało to przez radnych klubu Centrum, ale nie upoważnia to Pana - przynajmniej moim zdaniem - do publicznego upowszechniania nieprawdy. Z poważaniem Mariusz Dobijański Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych... Re: Jutro sesja RM IP: 80.51.234.* 28.01.05, 09:11 Kto jest tym pełnomocnikiem i od czego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Jutro sesja RM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:25 Z tonu wypowiedzi bialasa domniemuje ze to chodzi o pełnomocnika prezydenckiego od alkocholu ... dziwne ze jeszcze tam siedzi ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Jutro sesja RM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:33 oczywiscie alkoHolu Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin11 Re: Jutro sesja RM 28.01.05, 12:23 Mariuszu...nie emocjonuj się. To ktoś się podszywa pod Pana pełnomocnika...bądż wnikliwy i przeanalizuj tekst. Pan Bolesław Białas jest zbyt poważnym i odpowiedzialnym człowiekiem by tak pisać i takie rzeczy upubliczniać...zastanów się. Ale Twoja czujność jest potrzebna aby tylko nie była zbyt natrętna i nie przeszła w jakąś psychozę - bądź bardziej asertywny...im dalej i wyżej idziesz tym coraz więcej będziesz miał wrogów i tego typu zjawisk co do Twojej osoby - wiesz przecież - psychologia i ta nasza mentalność. W każdym dobrym działaniu zawsze inni będą się doszukiwać podtekstów i Twego interesu. Ludzie nie wierzą, że można mieć ideały, życ dla nich - dla innych ludzi i nie mieć z tego nic. Poza oczywiście własną satysfakcją, realizacją siebie, czucia się prawdziwym człowiekiem i odczuciem szczęśliwości z tego co się robi... Mariusz...wiem coś na ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
zombi7 Re: Jutro sesja RM 28.01.05, 13:00 Ktoś kto podszywa sie pod osobę znaną w mieście i wkłada jej w usta takie słowa o innych osobach publicznych JEST JUŻ WYJĄTKOWĄ KANALIĄ!!! Portal Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści tutaj pisane na forum ale każdy kogo dotknie treść wpisu może donieść do prokuratury o pomówinie. Ten który podszywa się pod inną osobę publiczną i szkaluje, podlega sądowi i karze. Uważajcie na to wszyscy a ten który używa nicku "Bolek.B....." już nie długo bedzie w moich dość silnych rączkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych... Re: Jutro sesja RM (bronię pełnomocnika) IP: 80.51.234.* 28.01.05, 13:20 Pan czy pani "Bolek B" nic złego nie napisał(a). Nie potrzebne było oświadczenie M.D. Jeszcze nie rządzą samodzielnie a już chcą zamknąć usta krytykom. Podziały w R.M. nie muszą i chyba nie są tylko polityczne. Odwołanie vice ucieszyło sporo ludzi. Na sesji było coś o Pogoni i sporcie,czy to ma związek z basenami ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Jutro sesja RM (bronię pełnomocnika) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 14:07 > Pan czy pani "Bolek B" nic złego nie napisał(a) Nie chciałby się wtrącać w sprawy merytoryczne ale stwierdzenie : > Czego się nie robi dla kariery dobitnie określa intencje piszącego ... obraźliwe intencje, więc nie jest to neutralna wypowiedź ale czekam na kolejne .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariano Re: Jutro sesja RM (bronię pełnomocnika) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 14:08 Gość portalu: Krzych... napisał(a): > Pan czy pani "Bolek B" nic złego nie napisał(a). zawiązali koalicję z czerwonymi ... Czego się nie robi dla kariery. Motywacją podjętej decyzji na sesji RM nie było "robienie kariery" - i jest to najzwyklejsze pomówienie. Nikomu też nie chcę zamknąc ust, a tego typu sugestie powinny mieć zdecydowanie mocniejsze podstawy. Co wiecej sugerowanie karierowiczostwa jest obraźliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych... Re: Jutro sesja RM (bronię pełnomocnika) IP: 80.51.234.* 28.01.05, 17:09 O karierowiczostwie "Bolek " nie napisał. Wspólne głosowanie w sprawie odwołania L.Sz. mogło stworzyć wrażenie powstania nowej koalicji. Po co było powoływać trzeciego vice chyba rok temu, kiedy było wiadomo z kim się tańczy? Ciekawy jestem kto z Centrum był wtedy za ? Trochę spokoju,jak sugeruje "siedlczanin11" by się przydało."Bolek" pisał spontanicznie a M.D. miał dość czasu aby ochłonąć i nocą podać przykłady naruszające dobre obyczaje przez L.Sz. ( dobre obyczaje vice przewodniczących R.M. Jest taki katalog?). Czy trzeba było wyciągać jakieś nieprawidłowości Pełnomocnika i sugerować, że w związku z tym post "Bolka" jest tendencyjny i sarkastyczny ? Już było w innych wątkach o "ubitej ziemi". Do sądu chyba nie pójdziecie ? Pełnomocnik będzie mógł powiedzieć, w razie wszczęcia procedur przeciwko nie mu,że to zemsta za wypowiedź na forum. Podkreślam na FORUM. Podaj Bambi definicję forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariano Re: Jutro sesja RM (bronię pełnomocnika) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 17:41 Gość portalu: Krzych... napisał(a): > O karierowiczostwie "Bolek " nie napisał. Inaczej oceniamy wypowiedź Bolka - i dobrze, trudno żeby wszyscy się zgadzali:) > "Bolek" pisał spontanicznie a M.D. miał dość czasu aby ochłonąć Hmm, wydawało mi się, że moja wypowiedź była utrzymana w spokojnym tonie. > dobre obyczaje vice przewodniczących R.M. Jest taki katalog? Wydaje mi sie, że jak najbardziej każdego dotyczy znajomość dobrych obyczajów. > Do sądu chyba nie pójdziecie ? Nawet mi do do głowy nie przyszło. > Po co było powoływać trzeciego vice chyba rok temu, kiedy było wiadomo z kim się tańczy? Ciekawy jestem kto z Centrum był wtedy za ? Nie bylo wtedy Centrum i sytuacja była inna. Dać mu szansę - niektórzy uważali:) Czas pokazał, że nie warto było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Jutro sesja RM (bronię pełnomocnika) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 17:45 Nie wypowiadam sie na tematy polityczne ale : > O karierowiczostwie "Bolek " nie napisał. A o czym pisał twierdząc : > Czego się nie robi dla kariery. ?? > Pełnomocnik będzie > mógł powiedzieć, w razie wszczęcia procedur przeciwko nie mu,że to zemsta za > wypowiedź na forum Troche się zapedziłeś , jaka masz pewność że ktos podpisując się jednym czy drugim nazwiskiem faktycznie jest tym za kogo sie podaje??. Po drugie żadne nazwisko nie padło (podał je jedynie siedlczanin11) ale nie wiadomo o którego (w oryginalnych postach) dokładnie chodzi więc to jedynie domysły, więc taki materiał nie ma żadnych znamion dowodu :). > Podaj Bambi definicję forum. A co ja encyklopedia czy jak ??? aaa niech Ci będzie :) : w miastach starożytnego Rzymu to plac na którym odbywały się zebrania ludowe ,targi, sądy. Aktualnie (przenośnia) miejsce publicznych wystapień, przemówień. Odpowiedz Link Zgłoś
gentelmen36 Re: Jutro sesja RM - Fakty 28.01.05, 18:30 Czy tak czy innaczej to Bolek przesadził, tak sie nie robi. Można było bardziej dyplomatycznie to napisać ale oczywiście trzeba wcześniej pomyśleć jak napisać. Bolek nie przemyślał tego i jest to niesmaczne. Chyba ma jakieś skrajne poglądy prawicowe ale jeśli nawet to należy szanować poglady innych i mysleć co sie mówi publicznie bo będzie następny L.Sz. i LPR albo Ku-Klux-Klan! Co do koalicji to jaka by nie była to aby konstruktywnie do przodu szły prace w samorzadzie na rzecz naszego miasta. Ludzie już dość mają polityki i mam nadzieję, ze będą stawiać na ludzi znanych im i sprawdzonych przez lata. A wiecie, ze polityka jest wszędzie? Nawet jak mąż z żoną dogadują obiad w domku co należy ugotować to również polityka-pertraktacje, propozycje itp. A jak maja iśc do łóżka to także róznie bywa i poiltyka i dyplomacja zależy kto na co ma ochotę. A polityka prorodzinna? Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DIABLOOO Re: Jutro sesja RM - Fakty IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 28.01.05, 20:22 czytam czytam czytam i zastanawiam sie po co te pseudonimy skoro wszyscy sie znają na wylot ,razem zasiadaja na politycznej arenie , tam siedza jak trusie ,nie mają odwagi poza niektorymi nawet glosniej odetchnac, o tutaj na forum no prosze jak rozwiazaly sie jezyki.... czy macie opóżniony zapłon panowie radni????? czy nie macie odwagi mowić na sesjii tego co myślicie , tutaj to juz musztarda po obiedzie , a co to ,a kto to ,a co by to bylo ,a gdyby ,a zeby ,cos moze sie snilo ..... powiem tak .....DOKĄD BYSMY DOSZLI:GDYBY WSZYSCY MOWILI:DOKĄD BYSMY DOSZLI?A NIKT NIE SZEDŁ BY,ŻEBY ZOBACZYĆ, DOKAD BY SIE DOSZLO, GDYBY SIE SZŁO???? drodzy radni i nieradnizmieniacie się jak KAMELEONY.....z powazaniem ale nie uznaniem .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n_l Re: Jutro sesja RM - Fakty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 21:21 Strasznie głośno dzisiaj krzyczysz. PLONK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DIABLOOO Re: Jutro sesja RM - Fakty IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 29.01.05, 08:48 witam cie GOSCIU,czy nie zauwazyleś ze to niemy krzyk w ciszy?????wiec dla czego tak sie irytujesz.....nie mniej krzyk rozchodzi sie.........ciiiiiiiiiiszaaaaaa aaa też jest krzykiem ,BEZRADNOŚCII BEZSILNOŚCI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Jutro sesja RM - Fakty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 10:23 no i sie doigrałeś ....:P Odpowiedz Link Zgłoś