Dodaj do ulubionych

PREZYDENT posyła na bezrobocie...

28.02.05, 23:26
Od jutra, tj. od 1 marca br. utraciło pracę 16 osób a firma "SiM" ( sklep
nocny przy ulicy 3 maja, potocznie mówiono o nim "harcerzyk") postawiona
została w stan likwidacji i sprzedaży majątku. Stało sie tak dzięki
niezrozumiałym decyzjom Prezydenta Siedlec; pomalowaniu znaków poziomych
utrudniających wjazd na parking sklepu oraz nie przyznano koncesji tej firmie
na sprzedaż alkoholu powyżej 4.5%. Także najstarszy sklep nocny, który wrył
się od kilkunastu lat w naszą rzeczywistość przestał istnieć.
Właściciele sklepu odwołali sie do Samorzadowego Kolegium Odwoławczego, które
uchyliło decyzję Prezydenta, a ten odwołał sie od tej decyzji, uzasadniając
to tym, iż w tym rejonie nastapiło duże zagęszczenie punktów sprzedaży
alkoholi wysokoprocentowych. Hmm...?????????????????????????????????????
Więc co mamy powiedziec o zagęszczeniu na ulicy Młynarskiej, począwszy od
Brzeskiej (stacja "Orlen") czy na ulicy Rynkowej, gdzie w tym rejonie
naliczyłem ze 6 takich punktów.
Dla mnie to niedorzeczne ale cóż... PREZYDENT TU RZĄDZI i wpływa na życie
naszych Mieszkańców i Przedsiębiorców...
Nie tak dawno Prezydent wysłał na bezrobocie właścicieli czy dzierżawców
kiosków w centrum miasta, a teraz tyle osób na raz.
Co Wy na to..?
Obserwuj wątek
    • krzycho1252 Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 28.02.05, 23:47
      Tak się dziwnie przejmujesz alkoholem. Ciekawe czy ci pracownicy pracowali na
      umowy o pracę i będą mieli przynajmiej zasiłek dla bezrobotnych? Pasy już były
      zanim powstał sklep nocny. W innych firmach pracę traciło więcej osób i nikt
      się nie przejmował. Kiedyś był sklepikarz, a teraz to firma ?
      • siedlczanin11 Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 01.03.05, 00:01
        Dlaczego dziwnie? Problem w naszym mieście zawsze kontrowersyjny - jako
        odpowiedzialny radny z tym tematem się zmierzyłem (wspólnie z Jackiem
        Kozaczyńskim i innymi radnymi, który nasz wniosek poparli), choć nikt przez
        wiele lat tego nie zrobił. Może niech nie Prezydent decyduje kto i ile ma
        zarabiać tylko wolny rynek - w końcu chcieliśmy kapitalizmu i wolności
        ekonomicznej. Poza tym myślałem, że zwiększenie limitu koncesji na sprzedaż na
        alkohol wysokoprocentowy z 30 punktów na 50 załatwi sprawę...a to jednak nie.
        Nadal są właśnie takie problemy (podejrzenia, uznaniowość itp.)...problemy
        poszczególnych ludzi, właścicieli i pracowników sklepu...a co oni zawinili?
        Chcieli tylko pracować, płacić podatki, prowadzić działalność gospodarczą,
        którą w tych czasach bardzo trudno stabilnie utrzymywać.
        A gdybyś krzychu był na ich miejscu..? Co byś czuł i myślał..?
        • Gość: DIABLOOO Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 01.03.05, 07:49
          Czy malo dowodów ,mało znaków, no cóż już kiedyś ponad poł wieku był taki jeden
          w sasiednim państwie ,też z wąsikiem -wychowaliście sobie DYKTATORA przez duże
          DDDDDDD.A może to nie on temu winien ,moze zrezygnować z urzędu szybciutko
          powinien,a moze to przez ten wąsik,ach wąsik ten ,ten pląsik......achhhhh
          współczuję wam SIEDLCZANIE...... to proste: ŻEBRAKAMI ŁATWIEJ RZADZIĆ, JAK BEDĄ
          BEZ PRACY TO NIE BEDA MIESZAĆ SIĘ W POLITYKĘ TYLKO MYŚLEĆ O CHLEBIE I DRŻEĆ Z
          ZIMNA....A pan prezydent dalej spokojnie bedzie sobie rządził.......
        • pigula5 Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 01.03.05, 14:40
          Jeżeli prezydent mówi o dużym nasyceniu punktami sprzedaży alkoholu
          (okolice "harcerzyka"), to co można powiedzieć w takim przypadku jak ul
          Rynkowa, na której jest na odcinku 150m (widzę z okna) 4 sklepy z gorzałą, a 8
          z piwem? Ktoś tu wciska ciemnotę.
      • no_login Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 01.03.05, 06:27
        Dobry sposób :-)
        W jednym miejscu oznakowanie pionowe,w innym poziome...
        Brudne ręce mają tylko ekipy drogowców...
      • emektb Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 01.03.05, 14:16
        krzycho1252 napisał:

> Tak się dziwnie przejmujesz alkoholem. Ciekawe czy ci pracownicy pracowali na
        > umowy o pracę i będą mieli przynajmiej zasiłek dla bezrobotnych? Pasy już
        były
        > zanim powstał sklep nocny. W innych firmach pracę traciło więcej osób i nikt
        > się nie przejmował. Kiedyś był sklepikarz, a teraz to firma ?

Daj spokój Krzychu. Niestety lokalnie to to nie jest zwykły sklepikarz.
        zatrudniając 16 osób urasta do rangi przedsiębiorcy przez duże p. a co do
        pasów - to nie było ich wcześniej - to decyzja pana p...rezydenta.
        • Gość: piwosz Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 16:31
          to nie jest tylko kwestia alkoholu - w tym sklepie całodobowo można było
          zaopatrzyć się w inne produkty - sam wiele razy awaryjnie póżną porą tam
          załatwiałem sprawunki. Niedobrze, że znowu "ułatwiono" życie mieszkańcom
          miasta.
          A jak chcą tak bardzo anty alkoholowo działać to niech zaczną od Pułaskiego bo
          nawet w dzień strach chodzić wśród tych często pijanych w sztok nastolatków.

męczy mnie ta pruderia, oj męczy
          • muchawka Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 01.03.05, 20:18
            Myślę, że duże placówki handlowe powinny mieć przyznane koncesje na stałe.
            • gentelmen36 Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 01.03.05, 20:52
              Może radni w końcu przestana się bać tego prezydenta, biskupa i ekstremalnej
              części społeczeństwa i uchwalą taka ilość koncesji aby juz nie było takiego
              problemu. Potem sam wolny rynek ureguluje ten problem. założę się że nawet będą
              koncesje zwracane gdyż przy tak dużej ilości to popytu nie będzie i
              sklepikarzom nie będzie sie opłacało wykupować koncesji i harować tylko po to
              aby sprzedać parę butelek alkoholu więcej. Zreszta słyszałem ze jest w sejmie
              już projekt ustawy o przecciwdziałaniu alkoholizmmu i mają zniknać takie zapory
              w postaci limitów.
              Ale jakby nie patrzył to ludzie stracili pracę, bezsensownie.
              Jak to Diablo pisze sami sobie wychowaliśmy takiego prezydenta. To racja.
              • Gość: GrzeS Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 20:53
                A co ma do tego Biskup?
                • emektb Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 01.03.05, 21:30
                  Gość portalu: GrzeS napisał(a):

> A co ma do tego Biskup?

z punktu widzenia religii czy układów?
              • Gość: m Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 20:54
                Projekt ustawuy o wolności dzialalności gospodarczej
                • siedlczanin11 Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 04.03.05, 12:38
                  Gość portalu: m napisał(a):

> Projekt ustawuy o wolności dzialalności gospodarczej...

A kto go tutaj przestrzega..?
                  PRAWO LOKALNE POWINNO BYC TAK STANOWIONE BY PROMOWAĆ - POMAGAĆ NASZYM
                  MIESZKAŃCOM - NASZYM PRZEDSIĘBIORCOM...
                  by tworzyli miejsca pracy, by płacili podatki itd.
                  U nas jest odwrotnie...
    • Gość: bezrobotny ptyś Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 15:49
      Aco robią radni w tej sprawie????Pewnie śpia..? Moze wystarczy zwiększyć ilosc
      koncesji i Prezydent nie będzie mógł uprawiać cwaniactwa.Ja jestem za tym by
      wszyscy bezrobotni zebrali sie i tego dupka Prezydenta wywiezli na taczce.
      • Gość: izka Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 15:56
        Brawo/ bezrobotny ptys/jestem za i moja cala rodzina!!!!!!
        DUPKA PREZYDENTA na taczke .KIEDY !!?????
        • krzycho1252 Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 10.03.05, 21:51
          Gość portalu: izka napisał(a):
          > DUPKA PREZYDENTA na taczke .KIEDY !!?????
          Miejsc pracy od tego nie przybędzie ale będzie weselej.(do łez)
          • no_login Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 10.03.05, 23:09
            > Miejsc pracy od tego nie przybędzie
            -taczkę ktoś musi wyprodukować...
            -inna firma zapewni transport...
            -handel się ożywi...
            Może to jest sposób na gospodrakę?
            • emektb Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 10.03.05, 23:12
              o ja widzę, że dla ciebie prawa popytu podaży i stwarzanie potrzeb nie są żadną
              tajemnicą:)) mój ty specu od gospodarki:)
              • no_login Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 10.03.05, 23:13
                Dziękuję,dziękuję za słowa uznania.
                To już drugi stolec na którym mnie widzisz.
                Mogę wybierać ?
                • emektb Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 10.03.05, 23:17
                  okej pod warunkiem że to ja zdecyduję
                  to chyba ucziwe prawda?
                  • no_login Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 10.03.05, 23:22
                    Słusznie,słusznie.
                    mam nadzieję że Twój szef gabinetu wszystko zapisuje.
                    Każdy może wybierać to co wybierze mu Prezydent.
                    • gentelmen36 Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 11.03.05, 13:15
                      Już sam nie wiem. Czy to nasze pisanie tutaj ma wpływ na świadomośc społeczną.
                      Widze że jest tak niska, mniemam że może 10% społeczeństwa coś czai z samorzadu
                      i chce w jakikolwiek sposób mieć wpływ na władzę, i ten zły oczywiście czyli
                      działania tylko dla siebie i ten dobry czyli ludzie którzy chcą zrobić cos
                      więcej dla społeczeństwa a nie tylko sobie polepszyć byt.
                      Czy są już konkretne kluby, stowarzyszenia, komitety które wyraźnie i widocznie
                      dla społeczeństwa zaczna działania w uświadamianiu społeczeństwa?
                      Widzę że przy takim maraźmie to faktycznie może znowu pozostać obecny
                      prezydent, a to już bedzie koniec dla Siedlec.
                      Niezłe hasło co? Na takim haśle może być oparta cała kampania obecnego
                      prezydenta KONIEC DLA SIEDLEC!
                      Emektb powinien pomysleć o swoim haśle prezydenckim, może wyprzedzi obecnego.
                      Hasło dla Emka KONIEC DLA SIEDLEC-ZAŚNIJMY WSZYSCY!
                      • razowiec Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 11.03.05, 13:22
                        Nie przesadzaj. 80% ludzi nie interesuje sie lokalnymi politykami. Miałeś nie
                        dawno przykład w Piotrkowie, gdy w referendum próbowano odwołac prezydenta.
                        I co? Frekwencja pod zdechłym azorkiem.
                        • no_login Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 11.03.05, 13:24
                          >Miałeś nie dawno przykład w Piotrkowie, gdy w referendum
                          >próbowano odwołac prezydenta
                          Z dobrych pomysłów warto brać przykład,oby z lepszym skutkiem.
                          • razowiec Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 11.03.05, 13:37
                            Sądzisz, ze mamy bardziej "zaangażowane" społeczeństwo?
                            • no_login Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 11.03.05, 13:40
                              Jeżeli jest aż tak źle to może warto spróbować.
                              • gentelmen36 Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 15.03.05, 21:11
                                W Piotrkowie Tryb. wzięło udział 24% społeczeństwa, juz nieźle. Z tego ponad
                                90% była przeciwko swemu prezydentowi. I nic to nie zmieniło. Myslę że wszyscy
                                sie z tym pogodzili że nic nie da się zrobic, czekają do końca kadencji że.
    • krzycho1252 Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 15.06.05, 21:05
      Praca wre przy byłym sklepie monopolowym. Kostkę chyba będą układać. I na
      dachu się kręcili.Kto daje pracę? Siedlczanin11 wie?
      • Gość: pol Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 21:41
        Ja się dziwię, że Platforma Obywatelska popiera tego Prezydenta Symanowicza. Przecież to koleś, który ogranicza decyzjami administracyjnymi wolność gospodarczą, która jest podstawą państw "silnych" politycznie i gospodarczo. A postulatem Platformy jest aby ją wspierać i nie przeszkadzać przedsiębiorcom (a podatki na pewno właściciel SIMu płacił niemałe). Jeśli właściciel spełniał warunki ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (te osławione 100m odległości od...), to nie rozumiem decyzji Prezydenta o nieudzieleniu pozwolenia na sprzedaż alkoholu, chyba motywacją tak owej była czysta złośliwość. Wstyd mi za Prezydenta, że reprezentując liberalną partię zachowuje się jak Romek Giertych strzegący moralności nawet na poziomie sprzątaczek w zakładach pracy( -bo źle zawija szmatę na kij, w kształt cipki szmata się układa). A przed wizytą papieża, wydał tyle na ułożenie kilometrów kostki brukowej, że starczyło by pewnie na dobrą promocję miasta w mediach i administracyjne stworzenie preferencji dla przesiębiorców, chcących u nas inwestować. I urządza tylko festyny, Dni Siedlec, i co kurde jeszcze wymyśli...
        • Gość: mariano Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 22:38
          Co to znaczy PO popiera Prezydenta Symanowicza?
          • tramwajsiedlecki Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 15.06.05, 22:40
            > Praca wre przy byłym sklepie monopolowym. Kostkę chyba będą układać. I na
            > dachu się kręcili.Kto daje pracę? Siedlczanin11 wie?

Pewnie ktoś kupił i urządza nowy pub.
          • pol_lop Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 15.06.05, 23:00
            Gość portalu: mariano napisał(a):

> Co to znaczy PO popiera Prezydenta Symanowicza?

tzn. to:
            www.platforma.org/?sub=aktualnosci&ID=58
            • Gość: Bambi Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 07:56
              cos zepsuty ten link :/

--
              zagubiłem stopke
              • Gość: mariano Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 09:58
                Jak się coś nie przemyśli i się napisze coś bez sensu to się potem wstawia
                zepsuty link:(
                • pol_lop Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 16.06.05, 11:06
                  Gość portalu: mariano napisał(a):

> Jak się coś nie przemyśli i się napisze coś bez sensu to się potem wstawia
                  > zepsuty link:(

co się facet przyczepiasz... może ty przemyśl... i najpierw sprawdzaj... nie widzisz, że "padł" serwer Platformy...a link jest dobry... sprawdzisz sobie jak naprawią
                  • Gość: mariano Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 12:16
                    pol_lop napisał:
                    > co się facet przyczepiasz... może ty przemyśl... i najpierw sprawdzaj...
                    Sprawdziłem.
                    Przemyśłałem.
                    Twierdzę, że podajesz informację nieco stare - bo mające trzy lata. Jak dla mnie
                    to świat się nieco zmienił a przynajmniej ja jestem już trzy lata starszy i mam
                    o trzy lata więcej doświadczeń.
                    Ale rozumiem facet, że z nas dwóch to dotyczy tylko mnie.
                    • Gość: pol_lop Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 12:26
                      ale fakt jest faktem. Chyba jesteś radnym mariano bo lubisz się spierać dla samego spierania się.
                      • Gość: gość Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 20:32
                        Gość portalu: pol_lop napisał(a):
                        Chyba jesteś radnym mariano bo lubisz się spierać dla sam
                        > ego spierania się.
                        He he - Kolumb odkrywca:)
      • siedlczanin11 Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 16.06.05, 00:59
        Siedlczanin 11 wie... To firma Merkury sp. z o.o. zakupiła ten budynek z
        placem. Dodam, iż firma Merkury sp. z o.o. posiada już w tym miejscu swój
        budynek tj. miejsce Włoskiej Restauracji Signor Caffettano i pierogarni. Więc w
        przyszłości gdyby kupiła jeszcze budynek Cezasu to myslę, ze pobudowaliby
        budynek jakiego by się Siedlce nie powstydziły.
        Pozdrawiam...
        • Gość: YO Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 01:12
          HEH MIREK TY TO TYLE WIESZ.....
          • brat_szczepana Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... 16.06.05, 11:13
            Link jest dobry, był przynajmniej dobry o 2-iej w nocy. Mowa tam o poparciu
            przez PO kandydatów na prezydentów w II-ej turze wyborów samorządowych
            (ostatnich) w tym i Pana Mirosława S.

A jeżeli chodzi o lokal po SIM-ie to szykuje się super knajpeczka, oko wam
            zbieleje.
    • Gość: kom Re: PREZYDENT posyła na bezrobocie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 11:23
      Zgadza się. Władza lepiej rządzi ludźmi przestraszonymi. Mieszanie się
      prezydenta do wielu spraw jest przesadzone. A konstruktywnych działań jak na
      lekarstwo. Chyba wyszukuje sobie to wszystko na siłę...byle coś działać, a czy
      to ma sens to już nieważne
    • krzycho1252 Re: PREZYDENT daje pracę 25.07.05, 11:39
      I patrzcie i uwierzcie-dają prace!!!Ze strony miasta aktualności.Czy to działa?

"ROBOTY PUBLICZNE

Z KORZYŚCIĄ DLA MIASTA

Od 11 lipca siedlecki Urząd Miasta uruchomił roboty publiczne. Przez kolejne 4
      miesiące, od lipca do października, 30 osób bezrobotnych skierowanych przez
      Powiatowy Urząd Pracy pracować będzie przy sprzątaniu miasta oraz drobnych
      pracach konserwacyjno-remontowych i pielęgnacyjnych. Zgodnie z zawartą umową
      bezrobotnych zatrudnił Urząd Miasta a Urząd Pracy zrefunduje koszty
      wynagrodzenia w wysokości 800 zł oraz składkę ZUS od tej kwoty ze środków
      Funduszu Pracy. Dodatkowo na ten okres Urząd Miasta zatrudnił osobę bezrobotną,
      która będzie koordynować i nadzorować prace. Dla potrzeb robót publicznych
      zostały utworzone specjalności: robotnik gospodarczy i robotnik budowlany.
      Zatrudnione osoby realizują na terenie miasta prace porządkowe, konserwacyjne i
      pielęgnacyjne oraz drobne prace budowlane i remontowe. W pierwszej kolejności
      porządkowane będą drogi wlotowe oraz centrum miasta.
      18 lipca do nieodpłatnych prac interwencyjnych i porządkowo-remontowych
      przystąpili również skazani z Zakładu Karnego w Siedlcach. Zorganizowanie
      zatrudnienia skazanych było możliwe dzięki zawartej umowie pomiędzy Urzędem
      Miasta i Zakładem Karnym oraz na mocy porozumienia ze Stowarzyszeniem Pomocy
      Społecznej, Rehabilitacji i Resocjalizacji im. H.Ch. Kofoeda w Siedlcach.
      Docelowo planowane jest zorganizowanie nieodpłatnej pracy przez okres co
      najmniej 6 miesięcy dla 20 osób skazanych na kary krótkoterminowe za
      wykroczenia i przestępstwa o niewielkim ciężarze gatunkowym."
      • emektb Re: PREZYDENT daje pracę 25.07.05, 12:53
        eh
        • Gość: Westwind Re: PREZYDENT daje pracę IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.05, 00:32
          SIM to już historia, na obiekt ostrzy sobie zęby Leader Price.
          • emektb Re: PREZYDENT daje pracę 27.07.05, 10:40
            nie ostrzy tylko dzisiaj otwiera sklep w tym miejscu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka