Dodaj do ulubionych

osoby niepełnosprawne-bariery

13.12.05, 21:54
Może wy mi pomożecie, potrzebuje informacji na temat osób niepełnosprawnych w
naszym mieście a przede wszystkim barier architektonicznych, jakie są u nas
(spostrzeżenia niestety szczególnie te negatywne). Może znacie jakieś ciekawe
strony z tą tematyką?
Wątek ten jest również ciekawy do ogólnej dyskusji na temat osób
niepełnosprawnych w Siedlcach
Z góry wielkie dzięki
Pozdrowienia K
Obserwuj wątek
    • ettee Re: osoby niepełnosprawne-bariery 13.12.05, 22:19
      pewnie musisz się z panią B. Harań skontaktować, bo z tego co wiem zajmuje sie osobami niepełnosprawnymi nie tylko na AP, ale i w Urzędzie Miasta...a to nie powinno już być trudne
      Inni pewnie cię odeślą na forum studenckie,
      Co do barier policz sobie ile procentowo chodników ma zjazdy na pasach i w jakich miejscach się znajdują...bariery architektoniczne to nie tylko problem osób niepełnosprawnych ale i matek z wózkami, czy ludzi starszych, a i nie wszystkie urzędy są na takie osoby przygotowane ...
    • bppieronek Re: osoby niepełnosprawne-bariery 14.12.05, 16:59
      bariery architektonicze ...
      a nad niepełnosprawnościa ziarnka to nikt sie nie pochyli, nie zaiteresuje co go gryzie i jaki jest jego stopień niepełnosprawności !!!
      że człek ułomy to od razu go od troli wyzywają !!!

a tak powaznie - to cały czas likwidowane są bariery, przebudowa chodników, zjazdów i podjazdów wymaga ogromnych środków i czasu
      remontowane chodniki są już dostosowywane, podobnie jest z nowo powstającymi budynkami
      • horus8 Re: osoby niepełnosprawne-bariery 14.12.05, 17:11
        Drogi biskupie, uważam, że na przypadek schorzenia Ziarnkaitd. bariery
        architektoniczne wpływu nie mają. Gdyby miały, dawno by to miasto zdemolował.
        Ale ostatnio inkryminowany Ziarnkoitd. poświęcił się sztuce, stąd cisza.
        Oczywiście chodzi o sztukę mięs, którą mu podano na dzisiejszy obiad. to jedyna
        sztuka, którą jest w stanie wchłonąć.
    • misinka81 Re: osoby niepełnosprawne-bariery 15.12.05, 09:43
      Aby zorientować się w sprawie barier architektonicznych w Siedlcach, proponuję
      (jak już wspomniano) przejechać się dużym wózkiem dziecięcym ( takim 15 kg),
      oczywiście z dzieckiem w środku :). Należy przejechać się po sklepach,
      urzędach, szkołach, kościołach, chodnikach i krawężnikach. Wejść do autobusu
      przegubowego bez niczyjej pomocy i jeszcze do tego znaleźć sobie miejsce.
      Ekstremalna propozycja to zrobić to samo, tylko w grubszej warstwie śniegu.
      Pozdrawiam :)
      • bambii Re: osoby niepełnosprawne-bariery 15.12.05, 10:00
        Pomimo odwaznej propzycji misinki81 propnuje pierwszy raz taka trase zrobic bez
        dziecka dla jego bezpieczeństwa, i uzupelnic wozek stosowną iloscią zakupów
        wagowo odpowiadająca wadze dziecka :)
        • emektb Re: osoby niepełnosprawne-bariery 15.12.05, 11:18
          wózek i tak jest zazwyczaj dociążony zakupami:)
          ja misinko zauważyłem te problemy właśnie dopiero podczas spacerów z dzieckiem
          w wózku i dobrze cię rozumiem. nawet na wyremontowanych ulicach przejścia dla
          pieszych mają taką barierą 3 centymetrów. boję się pomyśleć jak radzą sobie
          niepełnosprawni.
        • misinka81 Re: osoby niepełnosprawne-bariery 15.12.05, 12:24
          Czyli na pierwszy spacer dziecka po urodzeniu dziecko zostaje w domu, a tata z
          wózkiem na spacer sprawdzić chodniki :) A jak nic nie ma, to najlepiej na plac
          celebry i jazda po alejkach :) Albo na ścieżkę rowerową nad Zalewem ;)
          A tak serio to ja też dopiero chodząc z wózkiem zobaczyłam, co to jest
          krawężnik w pełnej okazałości. Wcześniej tyle rzeczy wydawało mi się jakoś
          bardziej przystępnych. I miałam wtedy okazję, by kląć kogoś, kto wymyślił
          nazwę "urlop macieżyński"...tak z boku wydaje się, że nie ma nic
          przyjemniejszego, tak sobie spokojnie pochodzić z wózeczkiem, zrelaksować
          się...hehe :)
          Pozdrawiam wszystkich wózkowych wszelkiej maści :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka