Dodaj do ulubionych

Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :(

18.11.06, 10:20
Napewno część z Was wchodzi teraz często na stronę informacyjną Katolickiego
Radia Podlasie - www.radiopodlasie.pl :) Otóż od poniedziałku jest tam
przeprowadzany sondaż kto zwycięzy w II turze wyborów prezydenckich w Białej
Podlaskiej i Siedlcach.
Do wczoraj - do godziny około 23:00 w sondazu wzieło udział około 300 osób
(napewno nie więcej). Wtedy to w sondazu tym prowadził kandydat na prezydenta
miasta Białej Podlaskiej. Na drugim miejscu (czyli w Siedlcach na pierwszym)
był Wojciech Kudelski z poparciem 33%. Trzeci był M. Symanowicz z poparciem
25%.
Wchodzę na tą samą stronę dziś o 10.00 i patrzę... Mirosław Symanowicz
pierwszy - 44% głosów - w ankiecie wzielo udział 434 osob. A więc przez
dziejszą ciepłą noc wzieło udział ponad 130 osób. Wszyscy wiemy, ze normalne
osoby w nocy śpią a nie siedzą przy komputerze, mozemy założyć, ze 99% głosów
z tych 130 (oddanych dziejszej nocy na Symanowicza) to robota ludzi właśnie
naszego kochanego prezydenta. Czy ktoś da się na to nabrac? Czy naprawdę
Panie prezydencie zależy Panu na nie subiektywnym wygraniu tego sondażu?
Sondaż Katolickiego Radia Podlasie od dnia dzisiejszego nie jest niestety
obiektywny. A szkoda.
Obserwuj wątek
    • klemens.klemens Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 10:32
      Chyba obiektywny.
      Od 18.11.2006 godz. 10:20 uaktywnili się dla odmiany wyborcy WK i dziś
      w niedziele o godz. 10:30 sonda twierdzi, że na MS odda głosy tylko 35%,
      a na WK aż 41%.
      Logosie, nie rzucaj oskarżeń bezpodstawnie.
      • logos110 Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 10:37
        Drogi Klemensie. Ja zaznaczyłem, że dnia 17.11.06 do godziny 23:00 wygrywał
        Wojciech Kudelski dość znaczną przewagą. Następnego dnia, rano wygrywa już M.
        Symanowicz. Od godziny 23:00 do 10:00 zagłosowało na niego 134 internautów. W
        nocy ? Przeciez wiadome jest, ze byli to ludzie Symanowicza.
        Tego samego dnia - 18 listopada około godziny 13-14 wchodzę znów i owszem
        wygrywal Wojciech Kudelski z 39% do 33% na Symanowicza. Teraz jak mnie
        poinformowałeś jest 41% dla W. Kudelskiego a 35% dla Symanowicza. Tak oto jak
        się zmieniają pogląday internautow :D
        Nie rzucam oskarżeniemi tylko pisze jak było :D
        • hejj1 Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 12:06
          Dziwię się KRP, że taki sondaż robi. Przecież ich kandydat, czyli WK - jak
          słyszałem i czytałem - zrezygnował z debaty w TV Siedlce m.in. dlatego, że
          sondaż smsowy wg niego był nie miarodajny. A telefoniczno-moherowy to jest
          miarodajny? Po co ten cyrk?.
          • aosmolska Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 14:57
            hejj1, hej, hej...nie zapędzasz się trochę?? Ich kandydat? - dobrze jesteś
            poinformowany ja widzę, ciekawe...Sondaż moherowy? Coś Ci sie miesza...nie ma
            takich. Sondaż jak sondaż, każdy ma wady, KAŻDY jest nieobiektywny, ale z tego
            co pamiętam to własnie przedwyborczy sondaż KRP był najliższy końcowym wynikom
            pierwszej tury. A jeśli o "dziwienie się" chodzi, to dobrze, że się dziwisz, ze
            zdziwienia bierze się poznanie, a z poznania wiedza -tej nigdy za dużo ;)
            • logos110 Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 15:01
              aosmolska, to poprostu takie STS-owskie gdybanie. Pamiętam, ze 4 lata też coś
              takiego było. Seliga wygrywał sondaż (wtedy jedyny) na nieoficialnej stronie
              miasta Siedlce. Wtedy tam na forum atakowano, ze sondaz jest nieobiektywny itp.
              Albo szybko sztabowcy Symanowicza siadali przed komputery i głosowali. Teraz
              tak jest. Symanowicz przegrywa w sondazach wiec nalezy kompromitować, oskarżac,
              ze sondaz nie jest obiektywny itp. STS-owskie myślenie
              • aosmolska Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 15:12
                Staram się myślenia nie dzielić, na STSowskie, moherowe, wielkomiejskie czy
                prowincjonalne ;) Myślenie albo jest albo go nie ma. Tylko zastanawiam się po
                co aż tak ekscytować się czymś, co w sumie jest swego rodzaju zabawą.
                Rzeczywistość i tak zapewne wielu zaskoczy :)
                • logos110 Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 15:15
                  Waidomo. Albo wygra wybrany kaandydat albo przegra. Proste :) Ja mam tylko
                  nadziej, że niepatrząc na sondaże, forum i inne rzeczy z tym związane zwycięzy
                  zgoda i rozwoj w całym mieście. A co do tego myślenia to zdaniem niektorych STS-
                  owskie = brak myślenie :]
                • en_el Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 15:26
                  > Myślenie albo jest albo go nie ma
                  I można dalej klasyfikować :-)
                  -jeśli jest to:
                     - jest poprawne
                     - jest błędne
                  - jeśli go nie ma to:
                     - zostało chwilowo wyłączone
                     - nie zostało włączone ponieważ:
                        - nie zainstalowano tej funcji
                        - wyłącznik się posuł
                        - nie jest potrzebna użytkownikowi

Cześć :-)))
                  • logos110 Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 15:26
                    Spoko :P
                  • aosmolska Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 15:33
                    en_el! Ty tak na czynniki pierwsze nie rozkładaj, bo potem nie złożysz albo Ci
                    śrubka jakaś zostanie!!
                    Cześć ;)
                    • en_el Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 15:38
                      Nie złożyłem czegoś?
                      A że zawsze za dużo śrubek pakują
                      to całkiem inna sprawa :-)
                      • aosmolska Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 16:11
                        Ja nie twierdzę, tylko obawy wyrażam, a to różnica, prawda? ;)
                        Poza tym wiesz, że blondynki o śrubkach wiedzą mało, prawda ;)
                        • en_el Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 16:45
                          > Poza tym wiesz, że blondynki o śrubkach wiedzą mało, prawda ;)
                          Nieprawda, przecież wiesz :-)
              • krzycho1252 Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 16:44
                "aosmolska, to poprostu takie STS-owskie gdybanie"

Taki miły jesteś logos110. Mnie to teraz jest dobrze. Nie jestem
                już "partyjniakiem PiSowskim" szukającym układów. Dobrze,że mam zmiennika.
                • logos110 Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 16:46
                  krzycho1252 napisał:

> "aosmolska, to poprostu takie STS-owskie gdybanie"
                  >
                  > Taki miły jesteś logos110. Mnie to teraz jest dobrze. Nie jestem
                  > już "partyjniakiem PiSowskim" szukającym układów. Dobrze,że mam zmiennika.

Krzychu źle mnie odebrałes. Ja nie napisałem, że aosmolska to takie STS-owskie
                  gdybanie tylko to dotyczyło hejj1.
                  • krzycho1252 Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 16:52
                    hejj1 to jeden z głównych przeciwników MS i jego polityki. Tak trochę
                    ostrożniej proszę bo pani A.O. to Pani a nawet Dama. Jestem mniej radykalny w
                    wypowiedziach niż ty.
                    • logos110 Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 16:55
                      Hejj to przeciwnik ? Nie wiedziałem... Sorry za błąd :) A Ty Krzychu ?
                      Zwolennik czy przeciwnik ? Bo czasami nie poprostu nie wiem :D
                      • krzycho1252 Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 17:05
                        Jestem zwolennikiem WK. Zresztą wystarczy w rubryce szukaj na forum wstawić
                        nick i kliknąć szukaj. Mam taki dziwny styl pisania. Szczerze mówiąc
                        ten "układ" czy porozumienie też mi się nie podoba. PO była zblokowana z STS a
                        teraz poseł RA mówi, że to zabieg techniczny był. Widocznie nie znam się na
                        technice albo to taka inna "technika". Emektb pisał, że jest inna inteligencja.
                        Może chodziło mu o tą "techniczną"?
                        • emektb Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 17:06
                          :D
                          • krzycho1252 Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 17:18
                            :D i kropka.
                        • logos110 Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 17:13
                          Może. Powiem szczerze, że ja od poczatku wiedziałem, ze od początku będzie
                          koalicja PiS-PO. Po tym co Symanowicz wyprawiał rok temu-pół roku temu - jak
                          naskakiwał na Ambroziewicza, ze ten chce tylko swojej popularności. Jak
                          demostracyjnie go olewał itp. Przecież wiadomo, ze R. ambroziewicz po tym
                          wszystkim nie będzie rozmawiał z tak egoistyczną postacią jak Symanowicz.
                          Następnie już słynny konflikt Kulicki - Symanowicz. Tu Symanowiczowi posłużyła
                          urzedowska gazeta - Kurier siedlecki do tego, aby oczernić Kulickiego.
                          wypisywał on wtedy, że jest szarym czowiekime, poprostu złe słowa. Żal było
                          tego czytac. Potym tez napewno nie dało się nawiązac wspópracy. Po trzecie z
                          tego co słyszałem kandydat na prezydenta z PO - A. Filipek tez był za koalicją
                          z PiS-em. Dlatego taka koalicja powstała. Widzisz, teraz nie masz sie czemu
                          dziwić. PO bliżej jest znacznie do PIS-u jak do STS-u.
                          A tak między nami - to mam nadzieje, że ludzie wreszcie zobacza,że Symanowicz
                          patrzy na ludzi przez pryzmat tego co oni moga dla niego zrobić. Zwykły Jan
                          Kowalski się dla niego nie liczy. Egoistyczne podejście. No cóż tego nie
                          zmienisz. Dlatego głosuje na Wojciecha Kudelskiego i namawiam wszystkich wokoło
                          do łosowania własnie na NIEGO. :)
            • hejj1 Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 16:29
              aosmolska "ze dziwienia bierze się poznanie..." ale numer, krzycz EUREKA. Ze
              zdziwienia bierze się co najwyżej przekleństwo, bo kiedy się dziwisz to często
              mówisz o k...a. Nie wiedziałem, że to poznanie i co za tym - wg ciebie - idzie
              nauka.
              Odnośnie tego że to Wasz kandydat to słychać było tu i ówdzie, szczególnie
              dziś, czyli w niedzielę.
              • logos110 Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 16:31
                Kazdy ma prawo do woich poglądów politycznych. KRP powiedziało głośno za kim
                jest ? Nie! Nie oskarzaj ich jak nie wiesz i nie masz dowodow. Takie jest moje
                zdanie. Dużo tu Was jest, ktorzy oskarzają chodź nie mają najmniejszych
                dowodow :D
              • aosmolska Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 16:36
                Rzadko krzyczę i raczej w ściśle określonych okolicznościach, dziwię sie raczej
                po cichu.
                Widać jednak, że nie tylko z poznaniem ale i rozpoznaniem masz problemy
                To pewnie dlatego, że porządek zdziwienie - poznanie - wiedza (nie mylić z
                nauką) masz trochę zaburzone ;)Życzliwie pozdrawiam!
                • aosmolska Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 16:39
                  oczywiście "zaburzony" nie "zaburzone" (...bo, eureka, z pośpiechu biora się
                  literówki);)
                • hejj1 Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 17:01
                  aosmolska - no widzisz jaki jestem "gamoń" - ale na szczęście nie krasnoludek
                  • aosmolska Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 19:04
                    hejj1 napisał:

> aosmolska - no widzisz jaki jestem "gamoń" - ale na szczęście nie krasnoludek

No cóż, wszyscy mamy wady, ja mimo swoich rozlicznych też się cieszę, że mimo
                    wszystko, nie jestem królewną Śnieżką ;)
                    • hejj1 Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 19:45
                      mamy, mamy również wady, tylko jedena ma więcej, a drugi mniej.
                      • en_el Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 20:52
                        każdy ma jakieś zady
                        ale każdy ma też walety
        • szpieg_z_krainy Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 22.11.06, 00:32
          "...Następnego dnia, rano wygrywa już M.
          Symanowicz. Od godziny 23:00 do 10:00 zagłosowało na niego 134 internautów. W
          nocy ? Przeciez wiadome jest, ze byli to ludzie Symanowicza." aczyji ludzie
          mielibyć kwaśniewskiego ( o przepraszam kampanie i lata mnie sie pomylały sie )
    • krzycho1252 Re: Sondaż mój - a szkoda :(subiektywny) 19.11.06, 17:09
      W okolicach kościołów więcej było plakatów MS -50,2% a WK- 49.8%. Granica błędu
      3%.
      • logos110 Re: Sondaż mój - a szkoda :(subiektywny) 19.11.06, 17:23
        Skad te dane? A tak między nami to ulotki z rescią, ktore powiem szczerze
        przekonywuje, robią na ludziach większe wrażenie niż plakaty.
      • en_el Re: Sondaż mój - a szkoda :(subiektywny) 19.11.06, 17:47
        > MS -50,2% a WK- 49.8%
        > Granica błędu 3%.
        Ale wynik podany z dokładnością do dziesiątych
        części procenta :-)
        Dobre :-)))

Jaką metodą był liczony błąd, skoro
        jego wartość jest o rząd wielkości
        większa niż wartość mierzona?
        • krzycho1252 Re: Sondaż mój - a szkoda :(subiektywny) 19.11.06, 20:07
          " Jaką metodą był liczony błąd"
          Metodą subiektywnej eliminacji danych. Wystawione były zdjęcia duże i małe. Na
          Cmentarzu Janowskim, przy kościele nie widziałem, jak tam się proporcjonują bo
          nie byłem. Informacje telefoniczne uznałem za w 99.7 % prawdziwe. Liczyłem
          także ilość plakatów w zasięgu wzroku. Nie można zapominać o mojej filozofii
          liczenia, dalekiej od materializmu.
          "Najczęściej błąd statystyczny nie przekracza +/- 3% wyników badania. Jeżeli
          różnica w wynikach mieści się w tych granicach to uważa się ją za nieistotną,
          nie stanowiącą podstawy do zasadniczego różnicowania."
          old.mediarun.pl/dictionary.php?term_id=123
          • bambii Re: Sondaż mój - a szkoda :(subiektywny) 19.11.06, 20:18
            > Metodą subiektywnej eliminacji danych.

powineneś zrobic doktorat a może nawet habilitacje toż to przełom w analizie
            statystycznej :D
            • krzycho1252 Re: Sondaż mój - a szkoda :(subiektywny) 19.11.06, 20:27
              To mnie popraw. Wspominałeś, że ze statystyki miałeś wymagającego wykładowcę
              czy egzaminatora.
            • krzycho1252 Re: Sondaż mój - a szkoda :(subiektywny) 19.11.06, 20:41
              "toż to przełom w analizie statystycznej :D"
              I Nagroda Nobla w zasięgu mieszkańca Siedlec. Promocja miasta.
              • bambii Re: Sondaż mój - a szkoda :(subiektywny) 19.11.06, 20:59
                > Promocja miasta

taka kreatywna ksiegowość ;) ?
                • krzycho1252 Re: Sondaż mój - a szkoda :(subiektywny) 19.11.06, 21:05
                  taka kreatywna ksiegowość ;)

No nie, jeszcze FBI ściągniesz na mnie.

• en_el Re: Sondaż mój - a szkoda :(subiektywny) 19.11.06, 20:45
            > Metodą subiektywnej eliminacji danych
            Wprawdzie niewiele już pamietam ze studiów
            z przedmiotu "Rachunek wyrównaczy",
            ale o takiej metodzie na pewno nic
            nie mówiono.
            Chętnie poznam podstawy matematyczne tej metody :-)

> "Najczęściej błąd statystyczny nie przekracza +/- 3%
            Nie chodzi o te 3%, może być 7% albo jeden.
            Nie ma sensu podawanie z dokładnością
            do dziesiętnych części jeżeli błąd
            jest większy od dokładności pomiaru
            o cały rząd wielkości.
            To tak jakbyś podawał odległość
            Siedlce -Warszawa= 100km z dokładnością
            do 1000 km!!!
            • krzycho1252 Re: Sondaż mój - a szkoda :(subiektywny) 19.11.06, 21:03
              Napisałem,że to subiektywny sondaż. Pomyliłem być może współczynniki korelacji
              z przedziałami ufności. Takie to estymacje.
              Faktycznie sam nie znam jakie mogą byc "podstawy matematyczne tej metody :-)"

• en_el Re: Sondaż mój - a szkoda :(subiektywny) 19.11.06, 21:07
                > Takie to estymacje.
                :-)
                • krzycho1252 Re: Sondaż mój - a szkoda :(subiektywny) 19.11.06, 21:10
                  pasionacyjny rachunek kwantyfikatorów.
                  • bambii Re: Sondaż mój - a szkoda :(subiektywny) 19.11.06, 22:36
                    Rachunek predykatów pierwszego rzędu ;P
    • siedlczanin_chuck Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 19.11.06, 23:38
      ten sondaż jest po prostu głupi - jak można zestawiać kandydatów z dwóch miast a
      100% dzielić na te cztery osoby...

bez sensu najmniejszego jest zrobiony i już.
      • obserwator.ws Re: Sondaż KRP nie obiektywny - a szkoda :( 20.11.06, 00:12
        Słuszna uwaga :)

Ale nalezy im to wybaczyc. Moze nie potrafili przerobic gotowego szablonu ;-)
    • krzycho1252 Re: Sondaż KRP z komentarzem 21.11.06, 14:56
      Długi komentarz do wyborów.
      "Głosy naszych rozmówców wskazują na nieznaczną sondażową przewagę
      dotychczasowego prezydenta Siedlec. Dużo będzie zależało od tych, którzy
      jeszcze nie zdecydowali na kogo zagłosują w drugiej turze. Problemy mogą
      pojawić się po wyborach , ponieważ jeśli kontrkandydaci nadal będą prowadzi
      brudną kampanię, to po wyborach nie będzie możliwa współpraca między nimi, bo
      przepaść będzie nie do pokonania a tym samym współpraca będzie niemożliwa. A to
      z kolei nikomu na zdrowie nie wyjdzie.
      www.radiopodlasie.pl/index.php?m=135&idw=1392&idk=1&arch=0&start_id=0

• logos110 Re: Sondaż KRP z komentarzem 21.11.06, 15:00
        Sondaż na grupie 60 osob nie jest dla mnie sondazem, ktory pomorze podjąć głos
        niezdecydowanym. 30% z 60 osób to 18 osób. 27% z 60 osób to 16.2 osób. Cztyli
        przewaga nie znaczna. Prawie żadna. Będziemy mielli mały horrorek na finiszu,
        bo głosy tych siedlczan, którzy są jeszcze nie zdecydowani zadecydują o tym kto
        wygra.
        • emektb Re: Sondaż KRP z komentarzem 21.11.06, 15:22
          ja tam krp nie słucham. olbrzymia większośc z moich znajomych też nie.
          co do przepaści z powodu kampanii to niech se jaj nie robią. i tak się dogadają.
          • krzycho1252 Re: Sondaż KRP z komentarzem 21.11.06, 15:37
            "i tak się dogadają"
            Też tak myślę. Subtelnie daję do zrozumienia,żeby nie udawali "naiwnych przed a
            głupich po" ale się nie udaje.
          • tommy.b Re: Sondaż KRP z komentarzem 21.11.06, 16:13
            Hej, emektb patrzaj jaka ciekawostka: KRP Ty nie słuchasz, Twoi znajomi nie
            słuchają i wogóle, a mimo to sondaże wychodzą radiu całkiem reprezentatywne...
            Proszę z całego serca: nie słuchaj KRP dalej!!!
            • miisio1 Re: Sondaż KRP z komentarzem 21.11.06, 16:37
              tommy.b, one wychodzą raczej prezerwatywne, a nie reprezentatywne
            • siedlczanin_chuck Re: Sondaż KRP z komentarzem 21.11.06, 17:17
              tak tak - ten jest szczególnie reprezentatywny, a do tego zrobiony tak innowacyjnie!
              • bambii Re: Sondaż KRP z komentarzem 21.11.06, 17:21
                eee nie czepiajcie sie , u nas nie ma lepszych metod a KRP nie jest instutucja
                badania opinii publicznej.
                • emektb Re: Sondaż KRP z komentarzem 22.11.06, 00:37
                  ale ja sie nie czepiam. to już do dupy bladej nic powiedzieć tu nie można co nie
                  owyborach?
                  • bambii Re: Sondaż KRP z komentarzem 22.11.06, 08:01
                    mozna ale dlaczego tak od razu "dupiasto" ? :))
                  • en_el Re: Sondaż KRP z komentarzem 22.11.06, 10:13
                    a dupa to nie w innym wątku?
                • krzycho1252 Re: Sondaż KRP z komentarzem 22.11.06, 22:23
                  Pierwsza turę trafili.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka