krzycho1252 24.01.07, 16:01 Wesołe ptaszki. Ze świerku na jarzębinę, z jarzębiny na świerk. I jak wesolo śpiewają. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzycho1252 Re: Jemiołuszki na jarzębinie 25.01.07, 08:39 Odleciały. Czas na gile. Odpowiedz Link Zgłoś
teofano1 Re: Jemiołuszki na jarzębinie 28.01.07, 11:24 A ja rozbestwiam sikorki żarełkiem :) Mało kulturalne bestie "przy stole", kłócą się zawzięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jemiołuszki na jarzębinie 28.01.07, 11:37 Witaj teofano1. Tu można posłuchać jak śpiewają nie wychodząc z domu. A ich śpiew... Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jemiołuszki na jarzębinie 28.01.07, 11:37 Tu link eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/4141/idc/15/ Odpowiedz Link Zgłoś
teofano1 Re: Jemiołuszki na jarzębinie 28.01.07, 11:51 Eee tam, ja wole ptaszęce kłótnie słuchać "na zywo" narażając nos na odpadnięcie :) Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jemiołuszki na jarzębinie 28.01.07, 12:09 Na żywo, na żywo. Tak w związku z szarlotką z wątku o kawie wieczorową porą napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
teofano1 Lody zimową porą ;) 28.01.07, 14:10 krzycho1252 napisał: >Tak w związku z szarlotką z wątku o kawie wieczorową porą napisałem. Trzeba zajechać do Tesco po małe wiaderko lodów. Tak jakoś mnie naszło :)) To zamiast szarlotki :) Odpowiedz Link Zgłoś
ettee Re: Lody zimową porą ;) 28.01.07, 15:31 teofano1 napisała: > krzycho1252 napisał: > > >Tak w związku z szarlotką z wątku o kawie wieczorową porą napisałem. > Trzeba zajechać do Tesco po małe wiaderko lodów. Tak jakoś mnie naszło :)) To > zamiast szarlotki :) > a dobre lody tam dają? ps. wróciłaś już na stałe? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Lody zimową porą ;) 28.01.07, 16:43 Powtórzę za ettee - wróciłaś na stałe? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jemiołuszki na jarzębinie 30.01.07, 09:44 Wczoraj i dzisiaj na resztkach owoców żeruje po kilka ptaków większych od szpaka. Pewnie to kwiczoły. Odpowiedz Link Zgłoś
teofano1 Re: Jemiołuszki na jarzębinie 04.02.07, 22:54 Niestety nie jestem na stałe w świecie internetu. Tak tylko kiedy czas i okazja mi pozwoli. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jemiołuszki na jarzębinie 05.02.07, 20:48 teofano1 napisała: >>Tak tylko kiedy czas i okazja Szkoda, że tak mało.W zeszłym roku widziałem dziwonie na modrzewiu, krótko ale zima była sroga. Szkoda, że tylko tak od czasu i okazji bywasz. Odpowiedz Link Zgłoś
teofano1 Re: Jemiołuszki na jarzębinie 12.02.07, 12:02 Może to i lepiej, bo forum to straszny żarłok czasu i zupełnie rozbija mój plan dnia. A, że teraz czeka mnie mnówstwowyjazdów do archiwum, to po takim odwyku skupię się na aktach, a nie będę dumała cóż tam na forum? :) Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jemiołuszki na jarzębinie 12.02.07, 12:23 teofano1 napisała: "A, że teraz czeka mnie mnówstwo wyjazdów do archiwum, to po takim odwyku skupię się na aktach," Drzewo geneologiczne będzisz robiła, majątek odzyskiwała czy jakąś historię chcesz wyjaśnić ? Ciekawa praca a jeśli i hobby to tym bardziej ciekawa. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
teofano1 Re: Jemiołuszki na jarzębinie 12.02.07, 12:34 Chcę odsłonić dzieje ziemi łukowskiej. Bo lokalna patriotka jestem ;). Może uda sie przy okazji jakiś tytuł naukowy uzyskać ;) Czas pokaże. Uwielbiam odkrywać to co minione. I zapach starych akt. Suuperrrrrrrrr. Już się wyjazdu doczekać nie mogę. Niestety muszę do stolicy wyjechać z tego powodu. Brr, okropne miejsce. Ale jak mus, to mus. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jemiołuszki na jarzębinie 12.02.07, 12:44 Powodzenia. Odkrywaj i odsłaniaj. I napisz kiedy wydasz. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jemiołuszki na jarzębinie 12.02.07, 12:49 teofano1 napisała: > Chcę odsłonić dzieje ziemi łukowskiej. I zapach starych akt. Suuperrrrrrrrr. Też lubię ten zapach. Odpowiedz Link Zgłoś
teofano1 Re: Jemiołuszki na jarzębinie 20.02.07, 12:34 Byłam. Nawet kilka akt w oryginale mi się trafiło. Póxniej juz tylko mikrofilmy. One juz nie mają takiego uroku. A po wizycie w Warszawie tylko ból głowy miałam. Miasto sanantoryjne toto nie jest :) Ciesze się jednak, że niedługo odwiedze mój ukochany Lublin. Tam mogła bym zamieszkać. Ehhhh marzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jemiołuszki na jarzębinie 20.02.07, 12:40 Wyżej napisałaś..."Chcę odsłonić dzieje ziemi łukowskiej. Bo lokalna patriotka jestem ;)". Myślę, że chodzi o fragment ziemi łukowskiej, z którym jesteś związana. Życzę sukcesu. Rzadko bywałem w Lublinie, ale udawało mi się wejść do cerkwi przy dworcu PKS. Odpowiedz Link Zgłoś
teofano1 Re: Jemiołuszki na jarzębinie 20.02.07, 13:25 krzycho1252 napisał: > Myślę, że chodzi o fragment ziemi łukowskiej, z którym jesteś związana Nie mam na mysli całą ziemię łukowską w XVII wieku. Może kiedys jak będę miała czas napiszę Ci meila co do moich planów. teraz powiem tylko, ze jestem bardzo związana z moja rodzinną wioseczką, ale chciała bym przyblizyć światu region moim zdanie niesłusznie nazywany dziura zabita deskami. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jemiołuszki na jarzębinie 20.02.07, 14:55 Dziękuję. Jak będziesz miała czas to napisz. Odpowiedz Link Zgłoś
teofano1 Re: Jemiołuszki na jarzębinie 25.02.07, 00:07 Postaram się, ale nie dzis, bo pieronek wybitnie sie stara wprowadzić mnie w tzw stan alfa ;)Poczciwe chłopisko :D Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jemiołuszki na jarzębinie 25.02.07, 19:41 Też mu się należy. Biskup i cesarzowa. Błooogosławiii., że się niedyskretnie zapytam... Odpowiedz Link Zgłoś
teofano1 Re: Jemiołuszki na jarzębinie 28.02.07, 22:08 tiaa. poświęcił tę że wodę, którą spozywać mieliśmy. I po pewnym czasie zaszył się w cichym katku. I tyle go było. O ja nieboga, mam tzw dzień kiedy nie trzeba. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jemiołuszki na jarzębinie 01.03.07, 08:00 > poświęcił tę że wodę, którą spożywać mieliśmy. I po pewnym czasie zaszył > się w cichym kątku. Odmawiał brewiarz z ziemskich pokus wyłaczony. Odpowiedz Link Zgłoś
teofano1 Re: Jemiołuszki na jarzębinie 03.03.07, 19:47 Jakieś pokusy jeszcze miewał, skoro szklanicy szukał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jemiołuszki na jarzębinie. Jaskółka 05.03.07, 11:02 teofano1 napisała: > Jakieś pokusy jeszcze miewał, jak ta sójka co "wybiera się za morze", jak "lepszy wróbel w garści niż gołąbków sto...", jak ..."ptak na drucie, jak pijak w nocnym chórze..." > szklanicy szukał ;) Tak rodzą się legendy. Po wsiach i przysiółkach prosty lud śpiewa o pięknej cesarzowej i mocnej głowie biskupa. Ja cóż ? Gminne pieśni słucham... A ty teofano jak jaskółka... "Jaskółka siostra burzy, szalona fruwająca Ponad głowami ludzi w których troska się błąka" Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Szpaki i tulipany. 09.03.07, 08:53 Wczoraj królowały tulipany (8 Marca) a w ogrodzie szpaki poczuły wiosnę. Odpowiedz Link Zgłoś
teofano1 Re: Szpaki i tulipany. 10.03.07, 18:59 Tulipany hmmm, cóż cudna oznaka wiosny. 8 marca byłam w Warszawie na każdym rogu stały osoby z mnóstwem tulipanów na sprzedaż. Zastanawiałam się nawet czy czasem do Holandii nie zawitałam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Szpaki i tulipany.Łabędzie, kaczki i czapla 13.03.07, 11:53 > Zastanawiałam się nawet czy czasem do Holandii nie zawitałam ;) W Holandii mało jest ptaków a tulipanów w Polsce produkuje się już więcej. Czaple widziałem na stawach w okolicach Skórca. Gęsi i kaczki widać w czasie dnia ale słychać wieczorem i nocą. A ten duży, biały ptak w herbie Sienkiewicza sie pojawia jako Oszyk. "W polu srebrny łabędź, pod którym z prawej strony kotwica ukośnie w prawo zwrócona, z lewej zaś strony pod tymże łabędziem łuk złoty z trzema grotami także w prawo ukośnie zwrócony. Nad hełmem w koronie trzy pióra strusie. Henryk Sienkiewicz używał pieczęci z herbem w korespondencji w latach 90. XIX w." www.szlachta.org/oszyk.htm Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Bocian nad Żaboklikami 03.04.07, 11:13 Bocian krążył w sobotę między Żaboklikami a lasem golickim. W Pruszynie siedział na gnieździe. W Błogoszczy i Pruszynku (koloni?) puste gniazda bocianie i latający jastrząb. Tyle z małej rowerowej wycieczki. Czajek nie zauważyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
teofano1 Re: Bocian nad Żaboklikami 13.04.07, 15:08 Tia, bociany. Muszę sprawdzic czy nad moją chatynką mi nie lata ;) Nad przyszłością demograficzną Polski niech głowia się módzi. Niech do nich leci. a tak pisząc o ptakach. Cudnie głoszą, że wiosna już jest. Nie zapomnę jak usłyszałam ten wiosenny, radosny śpiew, kiedy jeszcze było szaro, buro i ponuro. Dzięki tym trelom poczułam, że wiosna. :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Bocian nad Żaboklikami 16.04.07, 10:25 teofano1 napisała: > Muszę sprawdzic czy nad moją chatynką mi nie lata ;) Nad > przyszłością demograficzną Polski niech głowia się módzi.... Dzięki tym trelom poczułam, że wiosna. :-)))) Młodzi nie mają czasu spojrzeć w niebo. W gniazdach po dwa bociany. W mieście Siedlce są gdzieś gniazda bocianie bo liczba mieszkańców się zmiejsza? Becikowe nie pomogło więc cała nadzieja w bocianach. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Bocian nad Żaboklikami 16.04.07, 10:32 teofano1 napisała: > Tia, bociany. Kukułki jeszcze nie słyszałem. Późno przylatuje. Trudno zobaczyć a ona w czyjeś gniazdo swoje jajka składa. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jemiołuszki na jarzębinie 07.03.08, 00:23 Zimą z 2007 na 2008 jemiołuszki nie przyleciały i już nie przylecą. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Nie chcemy rezerwatu 30.06.08, 16:33 Nie chcemy rezerwatu "Stawy siedleckie". Ja chcę tylko radni są innego zdania. "W piątek siedleccy radni negatywnie zaopiniowali projekt rozporządzenia wojewody w sprawie utworzenia rezerwatu na przylegających do miasta stawach. Proponowana w nim rozległa strefa ochronna uniemożliwiłaby realizację kilku ważnych dla miasta inwestycji, czyli budowę nowego ośrodka sportowego i modernizację ulicy Północnej." www.radiopodlasie.pl/index.php?m=135&idw=7353&idk=1&PHPSESSID=96db76040f0b013adbb6e99ca2781e15 Mam nadzieję, że jak zbudują stadion i boiska to po Euro 2012 zadomowią się w tych pustych budowlach białorzytki, jerzyki, postułki,sokoły wędrowne i może orlik krzykliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Nie chcemy rezerwatu 01.07.08, 12:41 W 2002 r. byliśmy "Liderem Polskiej Ekologii" i co z tego zostało? Dwa użytki ekologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Nie chcemy rezerwatu. Jest porozumienie. 01.09.08, 09:46 Sport, rekreacja, ochrona przyroda..i chyba się udało? "Miasto Siedlce porozumiało się z wojewodą mazowieckim co do strefy ochronnej wokół rezerwatu planowanego na podmiejskich stawach. Poprawiony projekt akceptują również przyrodnicy. Ireneusz Kaługa z Towarzystwa Przyrodniczego “Bocian” podkreśla, że zarówno sam rezerwat, jak i jego otulina nie będą terenami zamkniętymi dla ludzi i leżącymi odłogiem. " www.radiopodlasie.pl/?m=135&idw=8139&idk=1 Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: dzikie gęsi 10.03.08, 08:42 Wczoraj nad Siedlcami około 14.45. A w sobotę loty godowe czajek w okolicach cmentarza janowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
cameel28 Re: Jemiołuszki na jarzębinie 11.03.08, 21:15 Dzisiaj na stawach przy błoniach niesamowici goście - trzy czaple białe, oprócz tego jeden żuraw, stado śmieszek odganiające myszołowa, cała gromada skowronków i na sam koniec para bielików nad błoniami - niesamowity spacer. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jemiołuszki na jarzębinie 11.03.08, 23:12 > i na sam koniec para bielików nad błoniami - niesamowity spacer. No, faktycznie piękny spacer aż ci zazdroszczę. Miał być na stawach rezerwat. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: sarenki 15.03.08, 19:00 Z lasu, przez drogę z Golic do Błogoszczy stadko 12 szt. przechodziło. A trochę dalej 10 sztuk pasło się na zielonym żytku. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Sobota 22 kwietnia . 7 boćków 25.03.08, 08:34 > A gdzie zdjęcie? Zapominam łykać Geriavit a przez to zapominam brać aparat. Jak się zapatrzę to.... Bociany chodziły po łące na lewo za mostem nad brzeską szosą. Jastrząb gołębiarz latał.. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jemiołuszki na jarzębinie. Pierwszy bocian 28.03.09, 18:03 Na gnieździe w Pruszynie siedział bocian. W Błogoszczy i w Pruszynku jeszcze puste gniazda. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jemiołuszki na jarzębinie. Dwa bociany + jeden 28.03.10, 22:06 Więcej niż w zeszłym roku o tej porze. Odpowiedz Link Zgłoś