bambii 03.03.07, 10:16 konfabulacja czy nie ? miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3960056.html co do wyborów nowego dyrektora to TKM pokazał w ostatnim czasie to w spółkach miejskich i tutaj stawiam skrzynkę piwa że będzie to samo. IV RP w akcji .... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzycho1252 Re: oświata wg. PiS ... 03.03.07, 10:34 Dałem tego linka w wątku "Duże zmiany w Siedlcach na lepsze". Te przysłowiowe "TKM"w siedleckim wydaniu to chyba i PiS, i PO, i FS, które mają koalicję "Zgoda i Rozwój". Po co mierzać z tym IV RP? Trwają konkursy na dyrektorów szkół i myślę, że będą sprawiedliwe. I jak najbardziej zgodne z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
westwind2 Re: oświata wg. PiS ... 03.03.07, 11:12 > Dałem tego linka w wątku "Duże zmiany w Siedlcach na lepsze". To było nie fair, Krzychu. Tamten wątek traktuje o zmianach na lepsze w mieście, a nie o przygłupach na stanowiskach. Skup się na temacie. > Te przysłowiowe "TKM"w siedleckim wydaniu to chyba i PiS, i PO, i FS, które > mają koalicję "Zgoda i Rozwój". Po co mierzać z tym IV RP? Jednak jest to głównie PiS, reszta to przystawki mierząc ich siłę ilością głosów. Poza tym to ludzie PiSu czyli siły budującej IV RP zapewniają nam miejsca w czołówkach gazet odważnymi inicjatywami w polskim szkolnictwie np. zmiania patrona szkoły (gen. Bem), a teraz pałowanie nauczyciela za pałę dla ucznia (syna budowniczego IV RP). Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: oświata wg. PiS ... 03.03.07, 11:22 Tu napisałem a tam pisuję z cienką nutką ironii więc sobie pozwoliłem i "o przygłupach" tam napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
westwind2 Re: oświata wg. PiS ... 03.03.07, 11:28 Ironię wyczułem, jednak zmartwiło mnie to, że jeden z niewielu pozytywnych wątków o mieście może się wykoleić i stać się takim grochem z kapustą, wbrem tytułowi. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: oświata wg. PiS ... 03.03.07, 11:35 > Tamten wątek traktuje o zmianach na lepsze w mieście tak widziałem tamten wpis ale wiedziałem że nie "licuje" z tamtym topikiem więc wyciągnąłem go tutaj, zgadzam się z westwindem niech tam będzie odrobina optymizmu cała mroczna reszta jest wokół w innych wątkach. > > Te przysłowiowe "TKM"w siedleckim wydaniu to chyba i PiS, i PO, i FS, któ > re > > mają koalicję "Zgoda i Rozwój". pokaż mi TKM w wydaniu FS bo ciekawy jestem, o reszcie jest na forum (ZUO,PWiK, RUP itp) Uczył mnie Koczoń i wtedy był w porządku nie wiem jak teraz, uleganie czy, jak piszą , serwilizm, w takim małym miasteczku to normalne. Nie wiem dlaczego nie dziwią mnie takie próby, kiedyś dot. posła co jego syn teraz w politykę też ruszył: nic sie nie zmieniło , IV RP w natarciu. Odpowiedz Link Zgłoś
westwind2 Re: oświata wg. PiS ... 03.03.07, 11:43 Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci ..... Dzisiejsi uczniowie będa kiedyś posłami, radnymi, urzędnikami oświatowmymi itd. Dlatego ważne jest,aby nie doświadczali decyzji "takich" polityków i urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
mariano_d Re: oświata wg. PiS ... 03.03.07, 18:35 Krzycho "TKM" i FS - wyjaśnij związek proszę, bo nie wiem o co ci może chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: oświata wg. PiS ... 04.03.07, 20:43 mariano_d napisał: > Krzycho "TKM" i FS - wyjaśnij związek proszę, bo nie wiem o co ci może chodzić. Jesteś druga osobą w mieście po Prezydencie. Prawda, FS nie obejmuje urzędów czy miejsc w zarządach spółek miejskich ale.... widzisz co się dzieje. Firmujesz. twój wpis w wątku o tym co "nie był brutalnym zomowcem" "Autor: mariano_d Data: 03.03.07, 18:41 > Dziękuję, ale tak gdzie jestem nie jest źle. Dopóki czuję, że mam wpływ na to > co się dzieje to nie myślę o zmianach." To chyba inna bajka i nic nie ma wspólnego z oświatą. FS jest w koalicji "Zgoda i Rozwój" czy nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
mariano_d Re: oświata wg. PiS ... 04.03.07, 21:40 Moim zadaniem jest organizacja pracy rady miasta i merytoryczna praca na rzecz samorządu. Nie mam zamiaru oceniać zmian jakie zachodzą w spółkach miejskich, bo na efekty trzeba poczekać jeszcze jakiś czas. Moim zdaniem poza PWiK gdzie prezes wykazuję dużą dbałość o rozwój tej firmy, pozyskuje środki z zewnątrz i ma jasną wizję tego jak chce rozwijać wodociągi, to pozostali prezesom mam wiele do zarzucenia. ZUO za przeciąganie w nieskończoność inwestycję, która Pan prezes miał za zadanie rozpocząć przynajmniej dwa lata temu, PEC za utratę jednego z największych odbiorców ciepła i kominowe wynagradzanie kadry "menagerskiej" monopolisty, MPK za przedmiotowe traktowanie pracowników, SPBS za wzbudzanie konfliktów między administratorami itd. Skoro Prezydent uznał, że trzeba wzmocnić zarządy i sposób zarządzania - to ma do tego prawo. Nie mam zamiaru opluwać ludzi, którzy rozpoczynają swoją pracę, tylko dlatego że podjęli się tego zadania. Siedlce nie są duże. Przyjdzie czas rozliczeń za efekty i wtedy jeżeli trzeba będzie to będę ganił. Na razie nie mam do tego uprawnień. A jeżeli chodzi o drugi wątek (myślę o MK) - nie mam zamiaru się w tej sprawie odzywać. Odpowiedz Link Zgłoś
muchawka Re: oświata wg. PiS ... 05.03.07, 08:07 Z powyższą wypowiedzią należy się zgodzić w całości. Jednak wątek opowiada o kompromitacji lokalnego urzędnika. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: oświata wg. PiS ... 05.03.07, 08:28 > Przyjdzie czas rozliczeń za efekty i wtedy > jeżeli trzeba będzie to będę ganił. Drogi Mariano, rozliczać trzeba w trakcie. Wtedy jest szansa zapobiec nieprawidłowościom i zminimalizować (ewentualne) straty. Oczywiście trzeba władzy dać trochę czsu na "rozruch". Tylko żeby nie trwało to 4 lata :-) > Przyjdzie czas rozliczeń za efekty Przed kolejnymi wyborami? Nie szkoda kilku straconych lat? > Na razie nie mam do tego uprawnień Masz, chyba nikt nie pozbawił Ciebie czynnego prawa wyborczego a w wyborach brałeś udział. Miasto to nie jest prywatna firma gdzie władzę ma wyłącznie właściciel. Odpowiedz Link Zgłoś
mariano_d Re: oświata wg. PiS ... 05.03.07, 22:19 > Drogi Mariano, rozliczać trzeba w trakcie. > Wtedy jest szansa zapobiec nieprawidłowościom > i zminimalizować (ewentualne) straty. A pewnie - tylko jak rozliczyć po dwóch dniach pracy;)? > Przed kolejnymi wyborami? Wcześniej również, ale przed wyborami całościowo i skrupulatnie > Masz, chyba nikt nie pozbawił Ciebie czynnego > prawa wyborczego a w wyborach brałeś udział. > Miasto to nie jest prywatna firma gdzie władzę > ma wyłącznie właściciel. Prezydent dostał mandat i odpowiedzialność za zmiany kadrowe spoczywa na nim. Będzie czas rozliczeń, ale najpierw pozwólmy popracować tym, którzy zostali ku temu powołani. Odpowiedz Link Zgłoś
bmada Re: oświata wg. PiS ... 05.03.07, 21:29 Mariano w większości wątków zgadzam się z Tobą ale jednego nie rozumiem. Czy to dobrze, że M.K. był w ZOMO i machał pałeczką na "wichrzycieli porządku"? Nie wierzę, że M.K. był wtedy nie poczytalny. Każdy normalny człowiek wiedział co to jest "bijące serce partii". On do tej pory uważa, że nie zrobił nic nie stosownego. Ot poprostu jedni byli w "Solidarności", drudzy w ZOMO. Odpowiedz Link Zgłoś
mariano_d Re: oświata wg. PiS ... 05.03.07, 22:29 Jestem przekonany, że żałuje tego kroku. Nie jest dobrze, że był w ZOMO - nigdzie tego nie twierdziłem. Stan wojenny znam z perspektywy 11-letniego chłopca, który mieszkał w Jastrzębiu Zdroju. Na ulicach stały czołgi i wozy bojowe, ZOMO lało każdego, kto zbyt blisko przeszedł koło nich, pacyfikacja Manifestu Lipcowego, pałowanie górników innych kopalń, niepewne dni, kiedy mama nie wróciła z pracy, bo zakazali opuszczania terenu zakładu, ojciec który uciekł przed internowaniem i nigdy więcej nie wrócił do Polski. Mam wiele powodów, za które mógłbym nienawidzić tych, którzy byli w tej formacji ale co to zmieni dzisiaj. "Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto bez grzechu". Dostał szansę, niech ją wykorzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
bmada Re: oświata wg. PiS ... 07.03.07, 16:16 Mariano z tym kamieniem to nie przesadzaj. To mówił Chrystus w obronie jawnogrzesznicy Św. Magdaleny. Chyba szczególnie Tobie nie wypada wchodzić w rolę Chrystusa. Jeżeli to jest nieistotne, to dlaczego Twoje "środowisko" z Bambim na czele tak fakt pracy M.K. z ZOMO mocno nagłaśniało. Czyżby przeszkadzało to wtedy, gdy był Twoim konkurentem? Odpowiedz Link Zgłoś
mariano_d Re: oświata wg. PiS ... 07.03.07, 17:55 Nie wchodzę w niczyją rolę, szczególnie w rolę Chrystusa. Nie wiem też dlaczego "szczególnie" też kładziesz nacisk na moją osobę. Nie twierdzę, że jest to nieistotne, tylko, że mam dość patrzenia ciągle w tył. Nie nagłaśniałem faktu, moje środowisko również, a Bambii nie był i nie jest członkiem FS i to co robił, to robił w swoim imieniu a nie kogokolwiek. Osobiście szanuję go za jasne, czytelne i niezmienne opinie w tej kwestii, choć może nie do końca podzielam jego zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: oświata wg. PiS ... 07.03.07, 18:45 > to dlaczego Twoje "środowisko" z > Bambim na czele moment moment, powiązanie mnie z mariano_d mi pochlebia , ale niestety/na szczęscie opinie na forum są MOIMI opiniami. Szanuję mariano_d choć w wielu sprawach się nie zgadzamy (ostatnio jakby w większej części :) ) , tym nie mniej fakt pracy z ZOMO nie jest uzależniony od "środowiska" ale oceny moralnej tego faktu przez MOJĄ li tylko MOJĄ osobę a nie przez "środowisko". Rozumiem że najlepiej dla niektórych by było "zamieść" pod dywan ten fakt tak dla dobra wszystkich ale niestety się nie da. Zresztą dalszy rozwój i zachowanie jest jeszcze bardziej dwuznaczne w stosunku do tego faktu - pisałem o tym wiele razy. Jak widać zresztą moje stanowisko nie jest tak radykalne jak np. przedstawicieli pojawiających się na radzie miasta i głośno kontestujących ten fakt. Mariano_d jest człowiekiem który (jak zwykł mawiać) lubi wszystkich (przynajmniej wiekszość :) ), ja natomiast oceniam ludzi po ich czynach a te dają wiele do myślenia. A jeśli dalej masz wątpliwości co do środowiska to proponuje poczytać moje posty już po wyborach i moją ocenę faktów "powyborczych" może przejaśni ci się trochę. I na koniec NIKT nie zabroni mi mieć własnego zdania z jakimkolwiek środowiskiem nie byłbym związany. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: oświata wg. PiS ... 03.03.07, 12:29 Zgadzam się z westwind'em i bambii'm, że tamten watek powinien zostać optymistyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
tramwajsiedlecki Re: oświata wg. PiS ... 03.03.07, 15:30 Że też ta nasza oświata robi się sławna w kraju przez takich pacanów. Odpowiedz Link Zgłoś
hejj1 Re: oświata wg. PiS ... 03.03.07, 17:47 A czego się spodziewaliście po takiej personie (kurator). No i druga sprawa, to przykład idzie z góry. Tam jest śmiesznie, to dlaczego na szczeblu lokalnym ma zabraknąć jaj. Odpowiedz Link Zgłoś
bmada Re: oświata wg. PiS ... 04.03.07, 21:09 Tak ale to są jaja nie tylko z PiSu tylko z nas wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
westwind2 Re: oświata wg. PiS ... 04.03.07, 21:12 > Tak ale to są jaja nie tylko z PiSu tylko z nas wszystkich. Dlaczego z nas wszystkich? My wszyscy tak głupio się nie zachowujemy. Oddajmy co pisowskie PISowi, a co nasze nam. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: oświata wg. PiS ... 05.03.07, 19:46 westwind2 napisał: > Oddajmy co pisowskie PISowi, a co nasze nam. To dla innych już tylko "nic" zostanie? Odpowiedz Link Zgłoś
westwind2 Re: oświata wg. PiS ... 05.03.07, 19:55 Jakich innych? Ci inni, to my są właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: oświata wg. PiS ... 05.03.07, 19:58 To byłoby proste. Mnie do "my" nie wstawiłeś chyba? Odpowiedz Link Zgłoś
westwind2 Re: oświata wg. PiS ... 05.03.07, 20:12 Dlaczego nie? Myślisz logicznie, walczysz jak lew o dobre sprawy w mieście, mierzi cię głupota, potrafisz pochwalić na lewo i zganić na prawo albo na odwrót, nikogo z góry nie skazujesz na banicję, walczysz o zabytki (!!!), to dlaczego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: oświata wg. PiS ... 05.03.07, 20:46 kaczory mu nie przeszkadzają , nawet te w dolinie Rozpusty (czy jak jej tam ;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
westwind2 Re: oświata wg. PiS ... 05.03.07, 20:55 Akle nie jest zawziętym czeki.. tfu kaczystą, nawet jakby łagodnym. Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: oświata wg. PiS ... 05.03.07, 21:04 > tfu kaczystą, nawet jakby łagodnym. z ludzką twarzą ? ... gdzie ja to słyszałem ... hmmmm ... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
westwind2 Re: oświata wg. PiS ... 05.03.07, 21:10 Kiedyś walczono o socjalizm z ludzką twarzą. Od tego zaczynały się podobno strajki, tak mi przynajmniej opowiadali uczestnicy tamtych wydarzeń. Inna sprawa, że życie przerosło ich oczekiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: oświata wg. PiS ... 06.03.07, 23:47 Ja tak pogodnie i wiosennie a wy mnie na bagna chcecie wysłać. Ja lubię bagna i torfowiska. Kaczki też lubię. "Socjalizm z ludzka twarzą" ..hahaha, jak Gierka, Jaruzelskiego, Kiszczaka czy Urbana- dziekuję. Sam się wyżywię. Odpowiedz Link Zgłoś
rus5 Re: oświata wg. PiS ... 06.03.07, 10:30 oświata wg. PiS ... "ciemny lud to kupi" - więc trzeba zadbać o to żeby był jeszcze ciemniejszy i zrobić konia senatorem. Odpowiedz Link Zgłoś
bmada Re: oświata wg. PiS ... 07.03.07, 22:02 O.K. Może pochopnie szufladkuję. Każdy ma prawo do swoich poglądów. Faktem jest, że o ponurej przeszłości M.K dowiedziałem się z postów forumowych Bambiego. Z wieloma waszymi opiniami też się zgadzam. Chociaż też wiele spraw widzę znacznie ostrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
abanderado Re: oświata wg. PiS ... 09.03.07, 13:25 ... nawywijał Koczoń ... teraz juz sam nie wem bo sie poczatkowo przyznal potem odszczekla ??? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: oświata wg. PiS ... 09.03.07, 14:41 Ze strony miasta "Konkursy na stanowiska dyrektorów szkół W najbliższym czasie w Urzędzie Miasta przeprowadzone zostaną konkursy, których celem będzie wyłonienie kandydatów na stanowiska dyrektorów w 17 siedleckich szkołach i przedszkolach. Zainteresowani mogą składać oferty konkursowe w Biurze Obsługi Interesantów Urzędu Miasta Siedlce do 06.03.2007 r." Wszystko jasne i przy otwartej kurtynie Odpowiedz Link Zgłoś
abanderado Re: oświata wg. PiS ... 09.03.07, 15:56 ... do 6.03 ? i dzisiaj mi to mówisz ... Odpowiedz Link Zgłoś