krzycho1252 Re: zwiedzanie... Krzyż- Garwolińska 51 28.12.09, 11:48 a wcześniej kapliczka. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Krzyż Żytnia 10. 08.01.10, 17:00 Żeliwny krzyż, na granitowy postumencie z napisem - "I nic nad Boga". Być może data i nazwisko fundatora przysypane śniegiem? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Szkoła Szwedowskiego 16.02.10, 22:36 Dzisiaj otrzymałem trochę informacji na ten temat. Mieściła się w budynku przy ul/ 3-go Maja 20. Z danej przedwojennej formy budynku zachowała się tylko brama. www.markopm.za.pl/3maja.htm (tak dzisiaj wygląda). Po wojnie ogrody Szwedowskiego były wykupywane częściami przez ......., ostatecznie zabrano mu wszystko. Zmarł samotnie, w swoim mieszkaniu, a znaleziono go tydzień po śmierci. Nikt się nim nie opiekował więc było, to mieszkanie bardzo zaniedbane z zawsze brudnymi oknami (tak pamięta, to rozmówczyni i sąsiadka Szwedowskiego przez ulicę). Książki z mieszkania zabrała dalsza rodzina, a pieniądze jakie podobno miał ulokowane na książeczce PKO (za zabrane ogrody) przepadły na rzecz Skarbu Państwa (nie zostawił testamentu). Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: zwiedzanie miasta Siedlce. Dwa pomniki 17.02.10, 10:56 Z projektów uchwał RM: "§ 1 Wyraża się zgodę na wzniesienie pomnika Wolności na placu Wolności w miejscu pomnika zniszczonego przez okupantów w czasie II Wojny Światowej. www.bip.siedlce.pl/public/get_file.php?id=169081 i drugi pomnik "§ 1 Rada Miasta Siedlce wyraża zgodę na budowę pomnika upamiętniającego stulecie Harcerstwa Polskiego. § 2 Pomnik zostanie ustawiony na placu pomiędzy Ratuszem Miejskim „Jacek”, a budynkiem biblioteki przy ul. Piłsudskiego (obręb 50, działka nr 9/3). Mapka sytuacyjna stanowi załącznik do uchwały. § 3 Budowa pomnika będzie finansowana ze środków własnych harcerstwa. www.bip.siedlce.pl/public/get_file.php?id=169080 Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: zwiedzanie miasta Siedlce. Dwa pomniki 17.02.10, 11:37 o tym drugim wiem, maczam w tym swoje paluchy Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Pomnik Wolności 01.03.10, 21:35 Ze str. www UM Siedlce Zniszczony w 1941r. poprzez wysadzenie przez hitlerowców Pomnik Wolności w Siedlcach zostanie odbudowany jeszcze w tym roku. Taką decyzję podjęli Radni Miejscy podczas ostatniej Sesji. Wnioskodawcą była NSZZ "Solidarność" obchodząca w tym roku 30.lecie podpisania Porozumień Sierpniowych. Głównymi inicjatorami są: Sylwester Czyżyk - Radny Miasta Siedlce i przewodniczący siedleckiego oddziału NSZZ "Solidarność" oraz Prezydent Miasta Siedlce Wojciech Kudelski. Inicjatywę mocno wsparła Rada Dzielnicy Nowe Siedlce, która już 10. lat temu podejmowała starania odbudowy wybudowanego w 1933r. pomnika. Jedne "pomniki" znikają inne się pojawiają. Dobrze, że będzie na starym miejscu bo inaczej też by musiał stanąć przed UM. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens.klemens Re: Pomnik Wolności 02.03.10, 00:50 Czy odbudowa pomnika z okazji 100-lecia ZHP? Coś misie obiło tak o uszy. Podoba mi się odbudowa pomnika Wolności, właśnie na tym placu. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Pomnik Wolności 02.03.10, 09:09 Co to okrąglaka to zgoda, ale pomnik 100lat Harcerstwa w pobliżu Jacka to się zastanawiam. Gdzie go postawić? Na Sekule były capstrzyki i harcerskie apele....ale to miejsce na razie mało prestiżowe mimo swej naturalnej piękności. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Pomnik Wolności 08.03.10, 07:54 Ze strony miasta: "Wszyscy darczyńcy - osoby prawne i fizyczne - jeżeli będą tego sobie życzyły, zostaną uhonorowani poprzez wpis i umieszczenie w specjalnym miejscu w strukturze pomnika. Niebawem ruszy także strona internetowa www.pomnikwolności.siedlce.pl, na której zamieszczane będą wszystkie informacje o trwającej akcji, dokumentacja odbudowy oraz lista darczyńców. Wpłat można dokonywać na konto Urzędu Miasta Siedlce: 92 1020 4476 0000 8602 0022 0673 z dopiskiem "Odbudowa Pomnika Wolności" Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Pomnik Wolności 09.03.10, 16:15 Na stronie : www.spin.siedlce.pl/2010/03/04/pomnik-wolnosci-twoj-pomnik/ jest zdjęcie Pomnika Wolności w momencie wysadzania. Podpis foto: UM. W jednej z książek jest to samo zdjęcie, a w opisie jest co innego napisane. Przypomniałem sobie list siedlczanina obecnie mieszkającego w Poznaniu, którego fragment zamieściłem na stronie „familijne” pod datą 2.01.2010r. Uwagi dotyczące serii „pomniki” w galerii zdjęć na stronie: Zwiedzanie Siedlec: Czyli tu: www.markopm.za.pl/pomnik003.htm Poakzano kamień pamiątkowy na Placu Wolności, gdzie stał zniszczony przez okupanta obelisk, ale brak jest zdjęcia samego pomnika. Przed mniej więcej 10-laty do Muzeum Regionalnego w Siedlcach przekazałem bardzo ciekawe amatorskie zdjęcie pomnika, wykonane w czasie jego wysadzania. Czy nie można odszukać tego zdjęcia i włączyć do tej serii? Na zdjęciu widać, jak chwilę po wybuchu, pomnik rozłupany na trzy części, unosi się nad ziemią, ale wszystkie części, choć oddzielone od siebie,jeszcze zachowują wspólny pion. Tu nasuwa się pytanie czy ofiarodawcy przesyłają paniątki do Muzeum czy kolekcjonerom? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Pomnik Wolności 09.03.10, 16:42 jeśli UM Siedlce posiada zdjęcia (archiwalne) proszę o ich podsyłanie w celu wykorzystania na n/w stronie. PS. Będą służyć i innym, a nie tylko być ilustracjami w książkach jednego autora. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Pomnik Wolności 12.03.10, 23:44 www.pomnikwolnosci.siedlce.pl/galeria.php To chyba początek galerii? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Pomnik Wolności 28.03.10, 20:26 Już są pierwsi donatorzy. Galeria nie urosła. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Muzeum Fotografii 28.03.10, 21:38 Wyciągnąłem wszystkie aparaty jakie mam i wymyśliłem małe muzeum wirtualne (narazie). Może gdy MOK wyremontuje swoje lokale, znajdzie się miejsce na stałą "wystawkę". Mam tego ze 30 szt. Może znajdą się chętni by oddać swój stary nie używany sprzęt na taką wystawę. Wirtualna wystawka, będzie rosła sukcesywnie. Krzychu możesz założyć oddzielny temat w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: zwiedzanie miasta Siedlce.Straszą 19.02.10, 11:37 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7578806,Prezydentowi_nie_spodobaly_sie_zrujnowane_kamienice.html U nas jest pięknie, czysto i wesoło. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: zwiedzanie miasta Siedlce 03.03.10, 09:45 To jeszcze; www.tygodnik.siedlecki.pl/t8682-fotograficzne.pamiatki.z.siedlec.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm r 07.03.10, 19:39 ozbiórk Piłsudskiego 6 www.markopm.za.pl/pilsudskiego.htm Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: rozbiórka Piłsudskiego 6 08.03.10, 09:04 Może to tylko nadbudowa? Na 11 listopada budują bramę albo jakąś nadbudowę? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: rozbiórka Piłsudskiego 6 08.03.10, 17:16 zdjęcia tu: www.markopm.za.pl/rozbiorka.htm Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: rozbiórka Piłsudskiego 6 13.04.10, 23:09 Na tablicy dalej "7" ale rozbiórka otworzyła nowa perspektywę z widokiem na kamienicę w budowie na Krótkiej i dawną szkołę muzyczną (USC). Jeszcze kilka dni i perspektywa się skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: zwiedzanie miasta Siedlce 16.03.10, 21:01 Nie można nigdze doszukać się informacji, kiedy odbędzie się promocja książki w Londynie? Ilu obcokrajowców już ją nabyło? Nadal nie wiadomo na co idą dochody ze sprzedaży skoro wydanie miałó tylu sponsorów. Odpowiedz Link Zgłoś
powazany Re: aparat foto 23.03.10, 14:31 To kup sobie nową. Wiem, nie jest to mały wydatek, ale prawdę mówiąc zawsze można znaleźć sobie sklep, w którym są jakieś ciekawe promocje. Na przykład w sklepie WinMar możesz sobie kupić aparat na raty i co najlepsze - cena w przypadku zakupu na raty jest niższa niż gdybyś kupował płacąc gotówką. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: aparat foto 23.03.10, 14:35 powazany napisał: > To kup sobie nową. No tak, a ja na to nie wpadłem. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
n_l Re: aparat foto 30.03.10, 11:29 Zostaje idiotenkamera :-) (np Canon G11) albo tani Nikon D3000 (matryca ta sama co w 300s) który spadł z ceną z ca 1700 do 1500 Odpowiedz Link Zgłoś
n_l Re: aparat foto 30.03.10, 13:58 Tobie chyba nie muszę tłumaczyć :-) Nie zawsze lustrzanka jest potrzebna do robienia dobrych zdjęć. A nawet jeśli ktoś lubi (lub musi mieć SLR) to można tańszą, D3000 wychodzi po ca 150 PLN`ów miesięcznie a zdjęcia z niego też dają się sprzedawać. Oczywiście jeśli naprawa starego jest zbyt kosztowna. A o Nikonie piszę bo wydawało mi się że tym robisz. Niestety, na Foto Forum nie znalazłem twojej foty żeby sprawdzić w EXIF`ie Ale pewnie i tak postawisz mi jakieś zarzuty :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: aparat foto 30.03.10, 14:19 EXIF szukaj tu: (bo nie wszędzie jest) www.markopm.za.pl/jarmark_wielkanocny_2010.htm www.festiwalzhp.za.pl/festiwal28.htm Odpowiedz Link Zgłoś
n_l Re: aparat foto 30.03.10, 14:33 Albo źle szukam albo są niedostępne. Z Nikonem to pudło? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: aparat foto 06.04.10, 23:30 Chyba zacznę historię aparatów bo mpppm nie pokazuje Cmeny, Starta i Keva 3, na którym zamiast 36 zdjęć można było zrobić drugie tyle. Przystawkę się wstawiało. Powiększalnik Krokus i wywoływacz, utrwalacz, suszarka lub szyba. Temperatura, czerwone światło. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: aparat foto 07.04.10, 00:00 Niestety nie jest , to, to co chciałbyś zobaczyć. Wszystko co widzisz jest w moim posiadaniu i nie zamierzam nic więcej wstawić niż to co mam. Chyba, że ktoś zechce pozbyć się nietoptrzebnego rupiecia, wtedy tak. Podobnie jest z książkami. Masz rację, że wyposażenie ciemni też można wstawić. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: zwiedzanie miasta Siedlce 30.03.10, 15:05 tak Na podanych stronach zdjęcia są z plikiem Exif. We właściwościach zdjęcia na stronie nie da się zobaczyć, trzeba .... Odpowiedz Link Zgłoś
n_l Re: zwiedzanie miasta Siedlce 09.04.10, 13:25 Podczepię w tym wątku... Jeśli było to przepraszam www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=320025 www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=300213 to miłe że inni dobrze piszą o naszym mieście :-) Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Co zostało z "maczugi"? 13.04.10, 22:57 www.markopm.za.pl/pomnik011.htm Pobudowany za państwowe pieniądze służy dalej celom publicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Jak to nazwać i co dalej? 22.04.10, 14:05 na str. głównej www Urzędu Miasta w temacie Aktualizacja projektów ujętych w "Lokalnym Programu Rewitalizacji miasta Siedlce na lata 2007-2013". jest do pobrania lub odczytania [Lokalny Program Rewitalizacji .doc] Tu na stronie 208 jest moje zdjęcie. Nie jestem pracownikiem UM, nikt z UM nie uzgadniał ze mną publikacji tego zdjęcia. Kultura nr. 1/2010 str. 5 również bez mojej wiedzy i zezwolenia użyto mojego zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jak to nazwać i co dalej? 22.04.10, 19:33 Zobaczę czy to na pewno twoje zdjęcie a jeśli podpisali to masz powód do dumy, że zaistniałeś w oficjalnym dokumencie RM. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Jak to nazwać i co dalej? 22.04.10, 20:29 krzycho1252 napisał: > Zobaczę czy to na pewno twoje zdjęcie a jeśli podpisali to masz powód do dumy, > że zaistniałeś w oficjalnym dokumencie RM. Nie wysyłaj tylko do Moskwy. Mi nie jest potrzebne takie docenianie. Mają fotografów, którzy dwoma łapami czerpią z kasy UM. Nagrody, finansowanie wydawnictw i nie potrafią odwdzięczyć się zdjęciami dla dobrodziejów z UM. Może za dużo chcieli za swoje zdjęcia. Dlaczego UM musi kraść zdjęcia "jakigoś" rencisty. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jak to nazwać i co dalej? 22.04.10, 20:33 Inne zdjęcia i mapki mi się otwierają a tego ze strony 208 nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Jak to nazwać i co dalej? 22.04.10, 20:42 krzycho1252 napisał: > Inne zdjęcia i mapki mi się otwierają a tego ze strony 208 nie ma. > ściągnij całość. Ja mam zgrane (waży tylko 17 MB) Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: 3 maja sprzed 78lat 26.04.10, 17:50 Dodam jeszcze, że zdjęcie może być ostatnim zdjęciem zrobionym przed tragiczną śmiercią 9.06.1932r. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 3 maja sprzed 78lat 27.04.10, 11:45 Bardzo ciekawe zdjęcie pokazujące gdzie był pomnik Piłsudskiego i fragment narożnej zabudowy Piłsudskiego - Stary Rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: 3 maja sprzed 78lat 27.04.10, 11:53 krzycho1252 napisał: > Bardzo ciekawe zdjęcie pokazujące gdzie był pomnik Piłsudskiego i > fragment narożnej zabudowy Piłsudskiego - Stary Rynek. lokalizacja pomnika nie jest tu ważna. Jest wiele zdjęć na których to dobrze widać. Ja ją pamiętam z dzieciństwa (chociaż już bez pomnika). Ważne jest zdjęcia. Prawdopodobnie ostatnie lub jedno z ostatnich K.Hozera. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 3 maja sprzed 78lat 04.05.10, 10:36 Pan z Poznania ciekawe wyjaśnienia i dokumenty przedstawił. W TS też widziałem zdjęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: 3 maja sprzed 78lat 04.05.10, 11:49 dokumenty są i były tu: www.wbc.poznan.pl/dlibra/text?id=wojsko Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: 3 maja sprzed 78lat 04.05.10, 15:29 krzycho1252 napisał: > Pan z Poznania ciekawe wyjaśnienia i dokumenty przedstawił. > W TS też widziałem zdjęcie. przed chwilą nowe zdjęcie otrzymałem, już wstawione. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 3 maja sprzed 78lat 04.05.10, 19:31 (Raz napisane pan AB drugi raz pan AD) Telefon do redakcji nieczynny? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: 3 maja sprzed 78lat 04.05.10, 19:46 krzycho1252 napisał: > (Raz napisane pan AB drugi raz pan AD) > Telefon do redakcji nieczynny? AB poczta Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: 3 maja sprzed 78lat 04.05.10, 20:19 krzycho1252 napisał: > (Raz napisane pan AB drugi raz pan AD) > Telefon do redakcji nieczynny? Było AD, a powinno myć MD. Poprawione, dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm 69 lat nie ma dzwonnicy 06.05.10, 17:19 69 rocznica roz...... dzwonnicy. Na następne wybory pewnie też będzie odbudowana. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 69 lat nie ma dzwonnicy 06.06.10, 13:01 Może te cegły www.festiwalzhp.za.pl/inffoto.htm są przeznaczone na odbudowę bramy- dzwonnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm zdjęcia z zkładu A.Gancwola 09.06.10, 13:53 Zdjęcie znalazłem po obejrzeniu książki ze zdj. A.Gancwola. Wcześniej nie zwracałem na to uwagi. Jeśli posiadacie Państwo w swoich rodzinnych albumach fotografie wykonane w zakładzie fotograficznym A. Gancwola proszę o nadsyłanie skanów lub informacje przez kontakt. Zamieszczę je na na stronie i wiele zagadek zostanie wyjaśnionych. www.markopm.za.pl/przezdziak_aleksander.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Ile lat mają Siedlce 21.06.10, 19:06 www.markopm.za.pl/nadpisanie_po_napisaniu.htm w 1961 roku obchodzono w mieście "400 lat Siedlec". W roku 2007 obchodziliśmy "460 lat Siedlec". Więc ile lat mają Siedlce? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Ile lat mają Siedlce 21.06.10, 19:39 1448 -pierwsza wzmianka o Siedlcach i ich właścicielach, 1547 -prawa miejskie Ale ta makieta to faktycznie "dworzec" jak się patrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: siedleckie korzenie (dla wytrwałych) 21.05.10, 13:12 www.sztetl.org.pl/index.php?a=showCity&action=view&cat_id=16&city_id=669&lang=pl_PL# Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: cmentarz wojenny - remont ogrodzenia 22.06.10, 15:25 "Grób gen, Wallenberga przeniesiono na północno-zachodni narożnik cmentarza komunalnego" z rysu historycznego cmentarza wojennego, stanowiący załącznik do przetargu na budowę nowego ogrodzenia, bramy od strony Cmentarnej cmentarz wojennego. Informacja o grobie Wallenberga nie wskazuje, czy w nowym miejscu grób oznaczono czy "zrolowano". Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: cmentarz wojenny - remont ogrodzenia 22.06.10, 15:44 > "zrolowano". W Siedlcach się "walcuje" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: cmentarz wojenny - remont ogrodzenia 22.06.10, 16:01 Tak dawno to było, że "geriavit" nie pomoga ale masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: cmentarz wojenny - remont ogrodzenia 22.06.10, 16:17 krzycho1252 napisał: > > "Grób gen, Wallenberga przeniesiono na północno-zachodni narożnik > cmentarza komunalnego" > z rysu historycznego cmentarza wojennego, stanowiący załącznik do > przetargu na budowę nowego ogrodzenia, bramy od strony Cmentarnej > cmentarz wojennego. Informacja o grobie Wallenberga nie wskazuje, > czy w nowym miejscu grób oznaczono czy "zrolowano". Jednak oje informacje o jego stanie były prawdziwe. A tak nas przekonywano, że po wojnie rodacy zabrali go do rzeszy. Tylko dlaczego zostawili płytę nagrobną. Życzę wszystkim urzędnikom dalszego obchodzenia polskich rocznic na niemieckim cmentarzu. Daj ten załącznik. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: cmentarz wojenny - remont ogrodzenia 22.06.10, 21:30 Cytat znajduje się w załącznikach do " Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: „Remont ogrodzenia cmentarza wojennego w Siedlcach przy ulicy Cmentarnej” dokumentacja prawidĹ‚owa[1].7z\Projekt remontu ogrodzenia - 7-Zip archiwum, rozmiar oryginalny 10 509 333 bajtów Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: cmentarz wojenny - remont ogrodzenia 22.06.10, 21:33 www.bip.siedlce.pl/public/?id=49673 ostatni ogłoszony przetarg Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: cmentarz wojenny - remont ogrodzenia 22.06.10, 21:49 znalazłem i mam. W rysie historycznym jest dowód, że MAX jest w Siedlcach. Ukarali go i płytę położyli w lapidaium. Taki skromny i taki dobry człowiek (tyle podobno zrobił dla Siedlec, ktoś tak głosił),minęło już 90 lat, więc pewnie przyznają mu tytuł honorowego ........ Nie ma nic na temat hitlerowskich czasów. Nie widzieli pewnie ostatniej serii zdjęć z EBAY. To, że w Dienniku Ustaw z 1933 jest wykładnia co to są cmentarze wojenne z J.Piłsudskim figuryjącym pod tym, nie robił bym tam uroczystości państwowych. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: cmentarz wojenny - remont ogrodzenia 23.06.10, 19:15 > Nie widzieli pewnie > ostatniej serii zdjęć z EBAY. Szkice pokazują. Kiedyś z książki E. Pawłowskiego liczyłem ilu żołnierzy, poborowych umarło w 1920 roku w Siedlcach. Dużo umarło od ran ale jeszcze więcej umarło na tyfus, i choroby przewodu żołądkowego. Autor podaje nazwiska a na cmentarzu wojennym tabliczek brak. Napisałeś o Wallenbergu a co się stało z grobami tych z eBay'a np. Walcowanie ma w Siedlcach tradycję. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: cmentarz wojenny - remont ogrodzenia 23.06.10, 19:29 krzycho1252 napisał: > > Nie widzieli pewnie > > ostatniej serii zdjęć z EBAY. > > Szkice pokazują. Kiedyś z książki E. Pawłowskiego > liczyłem ilu żołnierzy, poborowych umarło w 1920 roku w Siedlcach. > Dużo umarło od ran ale jeszcze więcej umarło na tyfus, i choroby > przewodu żołądkowego. Autor podaje nazwiska a na cmentarzu wojennym > tabliczek brak. Napisałeś o Wallenbergu a co się stało z grobami > tych z eBay'a np. Walcowanie ma w Siedlcach tradycję. Nimieccy żołnierze z II wojny światowej (ze zdjęć wynika, że byli na całym cmentarzu) byli po wojnie ekshumowani i przeniesieni na cmentarz ogólny dla nich (jest ich kilka w kraju). Moja wiedza w tej sprawie jest taka, że nie wszyscy. Potwierdza to osoba której kuzun pracował przy tym jak i adwokat poszukujący brata swojego klijenta, który został ranny przed otoczeniem Siedlec przez AC w wagonie na dworcu PKP i zmarł w szpitalu (pisałem o tym na forum). Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: cmentarz wojenny - remont ogrodzenia 07.09.10, 11:24 Jak ten nowy płot po remoncie wygląda ? Czy jeszcze nic się nie zmieniło? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: siedleckie korzenie (dla wytrwałych) 22.06.10, 15:36 Redakcja nie zwróciła uwagi na zdjęcie ze ścianą z napisem "najlepsza pasta Zorza do obuwia i podłogi" nazywaną "ścianą, murem śmierci" Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm remonty 23.06.10, 19:34 remonty mok, biblioteki i Sienkiewicza 14 uzupełnione Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Do Krzycha1252 24.06.10, 13:53 Miałeś przesłać link do tych ploków pdf. Daj na adres ze strony www. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm o siedleckich cmentarzach żydowskich 08.07.10, 01:27 znalazłem dzięki Krzychowi1252 trochę tekstu www.markopm.za.pl/siedlcekirkut.htm Odpowiedz Link Zgłoś
lusika333 Re: zwiedzanie miasta Siedlce 12.07.15, 12:13 Park Stencla to park od imienia mojego dziadka, który mieszkał w Siedlcach prze II wojna światową. Odpowiedz Link Zgłoś
lusika333 Re: zwiedzanie miasta Siedlce 12.07.15, 12:22 W styczniu zmarł mój tata Wacław Stencel. To już ostatni z rodu Stenclów. Bracia dziadka Michała - Janusz i Czesław mieli córki. Mój tata miał imię po swoim dziadku. Pradziadek Wacław miał dwóch braci Jana i Czesława. Niestety nie wiem jak potoczyły się ich losy. Jeśli ktoś ma jakieś informacje na ten temat proszę o kontakt mailowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: zwiedzanie miasta Siedlce 12.07.15, 15:59 Może zachowały się jakieś zdjęcia posiadłości? Proszę pisać przez kontakt z n/w strony. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho01252 Re: zwiedzanie miasta Siedlce 11.02.16, 09:20 Z reklam zainteresowało mnie to "Mleczarnia przy ul. Ogrodowej Nr. 13 obok Sądu Pokoju" . Sąd Pokoju był pod nr. 11 czy 15? www.siedlce-zwiedzanie.pl/familijne.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: zwiedzanie miasta Siedlce 11.02.16, 14:19 Mleczarnia. Na ogłoszeniu jest 13. Zakład Gancwola nr. 29 Pod którym nr. był Sąd Pokoju nie wiem. Był to okres wprowadzania przez Magistrat numeracji domów. Na jednym z ogłoszeń (zginął pies) nie ma podanego nr domu lecz nazwisko właściciela. Tak też wtedy adresowani listy. Odpowiedz Link Zgłoś