Dodaj do ulubionych

Tusk-Kwaśniewski

15.10.07, 21:17
jakie są Wasze opinie?

Moim zdaniem Tusk znowu PR rozłożył przeciwnika.
Mistrzowska była ostatnia wypowiedź. Miłośnikom PIS nie powinno się to
podobać, bo otworzył się, ale charyzmatycznie powiedział prawdę.
LiD i tak nie wygra. Jeśli ktokolwiek chce, żeby PiS nie rządził, to pozostaje
mu głosować na PO, nawet jak jest miłośnikiem LiD.

LID będąc alternatywą dla prawicy (tak to nazwał Kwaśniewski) nic nie może
zrobić, bo walka jest tylko pomiędzy dwoma największymi. A czy można liczyć,
że ktokolwiek z miłośników jest w stanie poświęcić głos na LID oddając go na
PIS? Nie! Czyli tylko może go oddać na PO. I to ma logiczną całość.

Cwaniak z tego Tuska.

A tak na marginesie... Czy LID ma prawo czuć się spadkobiercą sukcesów SLD?
Jeśli tak, czy również ma obowiązek czuć się spadkobiercą PZPR?
Jeśli LID ma historię, to musi wziąć odpowiedzialność za 45 lat Polski Ludowej
z całym syfem tamtego czasu. Jeśli nie bierze tej odpowiedzialności, to nie ma
żadnej historii i nic jeszcze dla Polski nie zrobił. Bo jak tu sobie przypisać
tylko dobre karty historii zapominając o reszcie?
Obserwuj wątek
    • raks5 Re: Tusk-Kwaśniewski 15.10.07, 21:26
      aha- tylko żeby nie przesłodzić.
      Bo tak za ładnie napisałem o Tusku.
      Wygrał jak zwykle pustym pudełkiem ładnie opakowanym, bo strzelał komunały.
      Poprzednią wygrał z dużą pomocą chamskiej publiczności.
      A Tusk ze swoim pustym pudełkiem pokazał, dlaczego w obecnym rządzie nie chciał
      być nawet ministrem ani marszałkiem. Ciężko by było wziąć odpowiedzialność.
      Teraz mu się może noga podwinąć, bo jak wygra, to co zrobi?
      Wygrał, bo Kwaśniewski znów pokazał, że nie bardzo wie, o co chodzi.
      • bambii Re: Tusk-Kwaśniewski 15.10.07, 23:18
        > Ciężko by było wziąć odpowiedzialność.

czasami Twoje wypowiedzi rozkładają mnie na łopatki i to nie ze względu na siłę
        argumentów :)))).
        Zobacz co stało się z Somoobroną i LPR tak samo by było z PO, to raczej zmysł
        samozachowawczy swoją drogą zbawienny dla Polski.
        • raks5 Re: Tusk-Kwaśniewski 15.10.07, 23:29
          bambii napisał:

> Zobacz co stało się z Somoobroną i LPR tak samo by było z PO,

mimo wszystko stawiałbym PO na innej półce niż Samoobronę i jej rzezimieszków.
          Ale Ty wiesz lepiej, w końcu jesteś PO miłośnikiem.
          Jakieś były powody zerwania koalicji, z PO by było tak samo?
          Czy moc PO z taką ilością posłów byłaby tak marna jak rozbitego LPR i Samoobrony
          z garstką w porównaniu do PO posłów?
          Z góry zakładasz, że PO zachowywałaby się tak samo jak w/w?
          Nie rozumiem Twojej argumentacji.

YGD jednak naprawdę super to napisał- łatwo jest krytykować, jeśli w historii
          Polski niczym nie można się pochwalić, bo jak się nic nie zrobiło, to nigdzie
          nie można było popełnić pomyłki
          • bambii Re: Tusk-Kwaśniewski 16.10.07, 08:00
            > Ale Ty wiesz lepiej, w końcu jesteś PO miłośnikiem.

raczej jestem obserwatorem sceny politycznej i widzę co robi jak zachowuje się
            PiS i to raczej wyciąganie wniosków z zachowania tej partii te wnioski.

> Czy moc PO z taką ilością posłów byłaby

jak widać dla PiS moc nie ma znaczenia, wazne że wygrali i tak się zachowywali.
            Cała gadka o koalicji była jedynie mydleniem oczu. Nawet współpracownicy PiS
            (Marcinkiewicz, Sikorski, Borusewicz, Meller itd). odeszli z tej partii to co
            mówić o PO ?

> Z góry zakładasz, że PO zachowywałaby się tak samo jak w/w?

Tusk który nie jest moim ideałem nie zachowuje sie jak Kaczyński który dla mnie
            osobiście jest człowiekiem niezrównoważonym. Agresję do polityki wprowadził PiS.
            Ale mam nadzieję ze o zachowaniu PO jako rządzących będziemy mogli sie przekonać
            wkrótce.

> Nie rozumiem Twojej argumentacji.

Argumentacja jest prosta PiS rządził PO była w opozycji. To PiS wysyłał za
            koalicjantem CBA (słowa Kaczyńskiego), to PiS zagarnął TV (widać zresztą w
            debacie jakie ujęcia były wielkiego wodza a jakie Tuska), to PiS wykorzystuje
            mechanizmy władzy (prokuratury, CBA) do walki politycznej itd itp. Tak więc jak
            na razie doświadczenie sprawowania władzy ma PO, a co do PO to poczekajmy i
            zobaczymy PiS już pokazał na co ich stać.

> Polski niczym nie można się pochwalić,

PiS może się pochwalić ? 500m autostrady ? 3mln mieszkań ? obniżenie podatków ?
            a może super stosunki z Niemcami i Rosją ? a może łapanie swoich ludzi przez CBA ?
            Jak widać mieli szansę i nie wykazali zbytnio.
            Jak murarz zepsuł by mi budowę domu to drugi raz bym go nie wybrał, dla mnie to
            jest oczywiste, Ty jak widzę dałbyś mu szanse kolejny raz.
        • raks5 Re: Tusk-Kwaśniewski 15.10.07, 23:48
          dlaczego zawsze jak już jestem bliski przekonania się do PO, musisz coś napisać
          albo coś się wydarzyć, co mi jednak przypomina w PO to, co złe w PIS?

czym się różni pieniacka zażartość premiera, połączona aż prawie pianą płynącą z
          "buziaczka" w trakcie wypowiedzi od czepiania się wszystkiego, czego się można
          czepić czy też mega chamskiej publiczności, zwolenników PO w trakcie debaty
          Kaczor Tusk?

Z kim PO zawarłaby koalicję, gdyby PIS nie chciał przyjąć żadnej logicznej
          propozycji? Czy po wygranej wtedy PO dałaby coś więcej niż oferował PIS?
          Krytykujesz, że PIS wszedł w koalicję z S i LPR, ale również to, że z niej wyszedł.
          Mógł za cenę ustępstw rządzić przez cztery lata w koalicji z nimi, ale pewnych
          granic nie przekroczyli i mamy wybory. To też źle? A gdyby tej władzy nie oddali
          krytykowałbyś mniej?

Jak powinien był się zachować PiS, żebyś nie krytykował?
          Bo mam wrażenie, że krytykujesz ich po prostu dlatego, że nie zgadzasz się z
          poglądami. Ale po co ubierać to w takie piękne argumenty?

Dla mnie argumentem za PO jest niedopuszczenie do powtórki z rozrywki, ale
          musiałoby się stać z wielką przewagą, tak żeby LID nie miał nic do powiedzenia.
          Dlatego cieszę się z dzisiejszej debaty.
          Z drugiej strony nie zauważam w kampanii PO niczego konkretnego dotyczącego
          przyszłości Polski. Jest tylko mówienie, czego nie będzie. A jak chcą osiągnąć
          Irlandię w cztery lata?
          Czy jeśli za dwa lata nasz dystans do Irlandii nie zmieni się o połowę, to będę
          tak samo uprawniony do krytyki takiej, jak brak połowy z trzech milionów mieszkań?
          • bambii Re: Tusk-Kwaśniewski 16.10.07, 08:41
            > czym się różni pieniacka zażartość premiera, połączona aż prawie pianą płynącą
            > z
            > "buziaczka" w trakcie wypowiedzi od czepiania się wszystkiego,

Napiszę tak, Tusk się tak nie zachowywał do momentu jak sie okazało iż taka
            kampania jest wysoce skuteczna, z tą różnicą że Tusk musi zacząć tak grać a
            Kaczyński ma to "wrodzone". Oczywiście dla mnie sposób kampanii narzucony przez
            PiS i przyjęty w odpowiedzi przez PO jest żenujący. Ale zakładam że taki sposób
            prowadzenia kampanii musi trafić do wyborców PiS więc stąd taka kampania.

> Z kim PO zawarłaby koalicję, gdyby PIS nie chciał przyjąć żadnej logicznej
            > propozycji?

odwrócę pytanie : z kim PiS może zawrzeć koalicję ? bo moim zdaniem z nikim.

> Czy po wygranej wtedy PO dałaby coś więcej niż oferował PIS?

ale oceniajmy fakty a nie teoretyzujmy,co by było gdyby .... gdyby babcia miała
            wąsy to by była dziadkiem ?

> Krytykujesz, że PIS wszedł w koalicję z S i LPR, ale również to, że z niej wysz
            > edł.

Bo to od PiS zależało utrzymanie i taki sposób współpracy aby sejm pracował 4
            lata a nie 2. Ale do tego trzeba być sprawnym i intelektualnie i politycznie.
            Tutaj zabrakło wszystkiego. Choć oczywiście to "wyjście" nie było skalkulowane,
            doszli do wniosku że opłaca się to teraz zrobić bo nie tracą ba! maja szansę
            rządzić samodzielnie (vide pierwsze sondaże po rozwiązaniu)

> A gdyby tej władzy nie oddal
            > i
            > krytykowałbyś mniej?

gdyby zaczęli zachowywać sie inaczej, gdyby przestali zajmować się szukaniem
            haków a zaczęli praca to nie miałbym podstaw do krytyki.
            Dodam tylko że PiS dokonał oceny w momencie rozwiązania sejmu i najzwyklej na
            świecie okazało się że opłaca się im to, więc to nie wspaniałomyślnie
            "zrezygnowali" z władzy tylko badania pokazywały ze tą władzę utrzymają. Dzisiaj
            nawet Gosiewski mówi w radio że PiS wygra wbrew sondażom więc oni są pewni tego
            że wygrają.

> Jak powinien był się zachować PiS, żebyś nie krytykował?

powiem tak , w sferze politycznej dawno nie widziałem takiej nienawiści jaką
            szerzy PIS. Sposób komunikowania i ogłaszania rodem z lat 50-tych, retoryka
            godna Gomułki czy Cyrankiewicza. Ci ludzie nie potrafią budować (co widać w
            kampanii) , oni potrafią dzielić zgodnie z zasadą :"dziel i rządź". Walcząc o
            odnowę moralną np. powinni gościa odpowiadającego za śmierć dwóch policjantów
            odsunąć a nie przesunąć bo jest wierny władzy. Obsadzanie stołkami rodzin to już
            patologia w której PiS uczestniczy, gdyby tak nie było nie krytykowałbym. Czy
            mam wymieniać dalej ?
            Ludzie odchodzący z PiS mówią to samo, coś nie tak z tą partią która rezygnuje
            np. z Marcinkiewicza który był wysoko oceniany przez Polaków, dlaczego ? bo miał
            swoje zdanie ?
            Pamiętaj oczekiwałem odnowy moralnej a co mamy ?
            Żebym przestał krytykować chcą abym przestał być oszukiwany przez władzę.

> Ale po co ubierać to w takie piękne argumenty?

argumenty podałem wyżej , jak chcesz więcej zapytaj Marcinkiewicza, Borusewicza,
            Sikorskiego itd.

> Bo mam wrażenie, że krytykujesz ich po prostu dlatego, że nie zgadzasz się z
            > poglądami.

to też, poglądowo jestem liberałem i tego nie kryje (być może ze względu na moje
            wykształcenie) i w zderzeniu z socjalizmem narodowym jaki prezentuje PiS
            zdecydowanie następuje różnica zdań.
            Ale oprócz poglądów wkradło sie do naszego życia publicznego coś czego już dawno
            nie było, coś czemu się sprzeciwiam : nienawiść, żądza władzy za wszelką cenę i
            przy użyciu wszelkich środków.

> Z drugiej strony nie zauważam w kampanii PO niczego konkretnego dotyczącego
            > przyszłości Polski.

widzisz różnica między nami jest taka że ja znam program a Ty oglądasz spoty :),
            co wywnioskowałeś ze spotów PiS oprócz wszechobecnej walki z "układem" ?
            Zresztą za oskarżenie że PO nie posiada programu, Szczypińska (wybranka
            Kaczyńskiego) musi przeprosić.

>jak brak połowy z trzech milionów mieszk
            > ań?

widzisz Kaczyński obiecał 3 mln mieszkań i się z tego nie wywiązał, to był jego
            błąd (obeciał o wiele więcej i też okłamał naród). Żyjemy w kraju który nie jest
            wyizolowanym od świata i wiele zależy od koniunktury globalnej. Teraz ta
            koniunktura jest ale jej nie wykorzystujemy. Wszędzie na świecie doszli do
            wniosku że liberalna gospodarka sprzyja rozwojowi, dlaczego chcemy iść własna
            drogą państwa socjalnego które funduje nam PiS ? dlaczego wzmacniamy tak państwo
            wyposażając urzędników we władze która jest przyczyną korupcji ? dlaczego na
            kancelarie premiera i prezydenta przewidziano 300 mln złotych znacznie więcej
            niż dotychczas gdzie jednym z haseł miało być właśnie "tanie państwo" ? Jeśli
            zostaniesz oszukany przez kogoś, drugi raz z takim człowiekiem będziesz bardzo
            ostrożny jeśli wogóle będziesz utrzymywał stosunki z nim. U nas Kaczyński
            obiecał wiele i co ? nic "ciemny lud" (jak powiedział Kurski) to kupi , i kupił.
            • raks5 Re: Tusk-Kwaśniewski 16.10.07, 19:42
              ech, to takie gadanie...
              PO zarzuca PISowi koalicję z Samoobroną, to PIS mówi, że to tak zagrała PO, więc
              musieli.
              PO zachowuje się w kampanii agresywnie, bo PIS do tego zmusił... I tak w kółko.

I najlepiej nie brać za nic odpowiedzialności.

Jedna i druga strona. A Tobie się udziela. Kiedy Bambii wrócisz do poziomu
              dyskusji sprzed paru miesięcy? Wścieklizna jakaś, czy co :)

Ja to sobie marzę, żeby tak PO wygrała i nikt jej nie mógł nic zarzucić w sensie
              niewykonania planu. Ale obawiam się, że ktokolwiek wygra, to opozycja za dwa
              lata będzie mogła znów narzekać, że obietnice nie zostały zrealizowane.
              Żeby nie można było powiedzieć, że na lewo kupione zostały szpitale, że
              poustawiane są przetargi przez kolesi itd.

A jak będzie?
              • bambii Re: Tusk-Kwaśniewski 16.10.07, 20:13
                > PO zachowuje się w kampanii agresywnie, bo PIS do tego zmusił... I tak w kółko.

ale napisałem że poziom tego cyrku jest żenujący, ale do polityki agresję
                wprowadził właśnie PiS i to na niespotykana skalę, najgorsze jest to że Kurski z
                tym ludem to miał rację.

> Wścieklizna jakaś, czy co :)

mam dwoje dzieci i chciałbym aby żyły w normalnym kraju

> Ale obawiam się, że ktokolwiek wygra, to opozycja za dwa
                > lata będzie mogła znów narzekać, że obietnice nie zostały zrealizowane.

przypomina mi sie taki dowcip jak Moshe się modlił do Boga o wygraną, i w końcu
                Bóg do niego "Moshe daj mi szanse KUP LOS !!", ci już byli i pokazali na co ich
                stać, dajmy szansę innym , kupmy ten los !;)

> A jak będzie?

jakbym wiedział że sie przewrócę to bym się położył :)
    • ygd Re: Tusk-Kwaśniewski 15.10.07, 21:29
      Ja bym był trochę bardziej sceptyczny, co do oceny debaty, na pewno PO zyska
      trochę głosów tych pomiędzy PO-LID... między innymi mnie, właśnie dlatego, aby
      odsunąć PiS od władzy, tylko i wyłącznie dlatego, mimo, że nie zgadzam się z
      częścią ich poglądów.
      Odnośnie spadkobierców PZPR..to chyba trochę nie tak, to tak, jakbyś chciał by
      niemcy odpowiadali za hitlera do tej pory. Myślę, że trzeba żyć teraźniejszością
      i przyszłością, a nie babrać się w przeszłości.

Aha, odnośnie debaty jeszcze, uważam, że Tuskowi było łatwiej i w przypadku
      Kaczyńskiego i teraz Kwaśniewskiego, bo tak naprawdę łatwiej jest krytykować,
      jeśli samemu się nic nie robiło, to i błędów też się nie robiło...
      • raks5 trafiłeś w sedno! 15.10.07, 21:37
        ygd napisał:
        > ... bo tak naprawdę łatwiej jest krytykować,
        > jeśli samemu się nic nie robiło, to i błędów też się nie robiło...
        • oxylog Re: trafiłeś w sedno! 15.10.07, 21:50
          Niestety z ułaskawieniem Sikory to Donek dał ciała, za to z
          życzeniami powrotu do zdrowia zapunktował :-)
          • jacox Chodziło o to, że Sikorę ułaskawiał latami, a 15.10.07, 22:16
            sobotkę expresso
            • oxylog Re: Chodziło o to, że Sikorę ułaskawiał latami, a 15.10.07, 22:53
              Tu się z tobą zgadzam, a jeszcze po analizie doszliśmy z żoną do
              wniosku , że Tuskowi chodziło o tego drugiego, którego ułskawił
              dopiero Kaczyński.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka