bydlaq 06.11.07, 16:14 www.radiopodlasie.pl/?m=135&idk=1&idw=4334 no to teraz się zacznie... Czy to Rada będzie wybierała komu dać roczny tytuł? Ciekawe czy trafi się ktoś kto sam siebie zgłosi... ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mpppm Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 06.11.07, 16:35 Pewnie jest to organizowane pod konkretną osobę która już wyłożyła kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 06.11.07, 16:55 Ja mam zgłoszenie. Tą nagrodę chyba należy przyznać UM w Siedlcach za sponsorowanie prac o Siedlcach. Swoją drogą, czy wydano jakąś książkę wydaną prywatnie przez autora, autorów? Niby kapitalizm, a autorzy z komunizmu. Co się dzieje z pieniędzmi uzyskanymi ze sprzedaży sponsorowanych przez UM wydawnictw. Odpowiedz Link Zgłoś
ettee Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 06.11.07, 20:07 a do czego dokładnie pijesz, wyjaśnij Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 06.11.07, 20:28 Ja nie piję. Ale mogę powtórzyć. Napisałem, że ksziążki o Siedlcach są sponsorowane. Zapytałem czy ktoś wie czy wydana została jakaś książka o Siedlcach wydana przez samych autorów. Jeśli więc jest tak jak jest to to wyróżnienie należy przyznać UM. Padło też pytanie. Mimo że sponsorowane są rozprowadzane. Więc na co są przeznaczane te pieniądze uzyskane ze sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
bydlaq Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 07.11.07, 11:34 A ja z chęcią poczekam jakie będą bardziej szczegółowe wytyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 07.11.07, 11:45 bydlaq napisał: > A ja z chęcią poczekam jakie będą bardziej szczegółowe wytyczne. W czerwcu muzeum zrobiło sobie "sympozjum biesiadne", jak za komuny, ktoś za to zapłacił. muzeumsiedlce.w.interia.pl/sympozjum.html teraz dostanie Dyplom. Odpowiedz Link Zgłoś
ettee Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 07.11.07, 11:47 a ja dalej nie rozumiem: co to znaczy sponsorowane? Że UM jest wydawcą? bo sponsorowane a dofinansowane to duża różnica a jakoś sobie nie przypominam, żeby UM coś sam wydawał hm.... co wydawali? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 07.11.07, 12:01 ettee napisała: > a ja dalej nie rozumiem: > co to znaczy sponsorowane? > Że UM jest wydawcą? > bo sponsorowane a dofinansowane to duża różnica > a jakoś sobie nie przypominam, żeby UM coś sam wydawał > hm.... co wydawali? Widocznie trafiło na uprawiany grnt. Nie rozumiesz bo nie chcesz, a sprawę chcesz rozmydlić pisząc jak dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
ettee Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 07.11.07, 12:18 mpppm napisał: > Widocznie trafiło na uprawiany grnt. > Nie rozumiesz bo nie chcesz, a sprawę chcesz rozmydlić pisząc jak > dziecko. tia widzę że jakieś osobiste niesnaski wychodzą na wierzch jaką sprawę, co rozmydlić? pisz jaśniej, chyba że się boisz powiedzieć wprost o co ci chodzi, bo na razie tylko krążysz, obsmarowujesz UM, a tak naprawdę nie wiadomo za co, przynajmniej nie wynika to z treści wypowiedzi jakoś nie wydaje mi się, że Urząd Miasta może sam coś "sponsorować" i jakoś nie przypominam sobie książek, na których było napisane wydawca Urząd Miasta Siedlce, chyba że coś zostało przez mnie przegapione Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 07.11.07, 12:25 ettee napisała: > mpppm napisał: > > Widocznie trafiło na uprawiany grnt. > > Nie rozumiesz bo nie chcesz, a sprawę chcesz rozmydlić pisząc jak > > dziecko. > > tia > widzę że jakieś osobiste niesnaski wychodzą na wierzch > jaką sprawę, co rozmydlić? > pisz jaśniej, chyba że się boisz powiedzieć wprost o co ci chodzi, bo na razie > tylko krążysz, obsmarowujesz UM, a tak naprawdę nie wiadomo za co, przynajmniej > nie wynika to z treści wypowiedzi > jakoś nie wydaje mi się, że Urząd Miasta może sam coś "sponsorować" > i jakoś nie przypominam sobie książek, na których było napisane wydawca Urząd > Miasta Siedlce, chyba że coś zostało przez mnie przegapione Jak nie rozumiesz to daj sobie luz. Nikogo nie obsmarowuję tylko stwierdzam fakty. Jeśli jesteś studentem to jeszcze ujdzie. Bo różni są. Ale jak jesteś pracownikiem ...? Więcej już mi się nie chce odpowiadać na Twoje posty. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 07.11.07, 15:34 Miasto czasami dokłada do wydania książek, czy też imprez kulturalnych. Za to dostaje część tych książek, które zalegają pokoje promocji miasta. Czasami można dostać za darmo lub znaleść na makulaturze. Z dedykacją od autorów. To mało eleganckie. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 07.11.07, 15:42 krzycho1252 napisał: > Miasto czasami dokłada do wydania książek, czy też imprez > kulturalnych. Za to dostaje część tych książek, które zalegają > pokoje promocji miasta. Czasami można dostać za darmo lub znaleść na > makulaturze. Z dedykacją od autorów. To mało eleganckie. To może dla mnie coś się znajdzie. Może którejś pozycji nie mam. Jeśli tak to proszę przekazać na parter. Hasło "Prezes" odzew "Prezes". Zgłoszę się jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 07.11.07, 21:34 >Hasło "Prezes" odzew "Prezes". Zgłoszę się jutro. Wyjażdżam. Nie znam się na szyfrach. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 07.11.07, 21:37 trudno. Ja tam zostaję w Siedlcach. Gdy zapytasz o prezesa każdy powie gdzie go szukać. Taki to szyfr. Odpowiedz Link Zgłoś
ettee Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 07.11.07, 17:11 mpppm napisał: > Jak nie rozumiesz to daj sobie luz. > Nikogo nie obsmarowuję tylko stwierdzam fakty. > Jeśli jesteś studentem to jeszcze ujdzie. Bo różni są. > Ale jak jesteś pracownikiem ...? > Więcej już mi się nie chce odpowiadać na Twoje posty. w jednym niestety się muszę się zgodzić, ta "dyskusja" do niczego nie prowadzi i szkoda na nią czasu co do reszty ani pracownik, ani student po prostu napisałeś niejasno, starałam się usłyszeć konkrety, niestety nie udało się, zdarza się Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 07.11.07, 12:26 nie znam Cię więc jakie osobiste..........? Odpowiedz Link Zgłoś
ettee Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 07.11.07, 12:44 ech szkoda gadać... Zastanawiają mnie tylko te "książki sponsorowane przez UM", bo ja ze swojej strony uważam, że w Siedlcach stanowczo za mało się wydaje książek na tematy lokalne czy też dotyczących historii samego miasta, okolicy, dlatego dopytuję o jakie publikacje chodzi? Wydaje Muzeum, wydaje Archiwum, a UM? A szkoda, bo wznowienie książki "Siedlce 1448-1995" wydanej z okazji jubileuszu nadania praw miejskich bardzo by się przydało w bibliotece miejskiej jedyny dostępny egzemplarz znajduje się w czytelni, sztuk jeden to już nawet nie jest śmieszne Odpowiedz Link Zgłoś
bydlaq Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 07.11.07, 12:37 Chociaż z drugiej strony może będzie to pozytywny bodzieć do kolejnych działań sportowych kulturalnych lub rozrywkowych. i nie będzie zniechęcenia tylko chęć do działania. Ciekawy pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 07.11.07, 12:44 taka następna nagroda do lizania tyłka? Odpowiedz Link Zgłoś
bydlaq Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 07.11.07, 13:04 "Laureaci otrzymają nagrody w postaci statuetki i dyplomu. " e chyba może ewentualnie raczej nie... Odpowiedz Link Zgłoś
bambii Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 07.11.07, 17:13 czujesz się niedopieszczony ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bydlaq Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 07.11.07, 17:30 e tam od razu o odczuciach... Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 07.11.07, 18:20 Chyba raczej chodzi o firmy i organizacje niż o fizyczne osoby. Mecenasem-osobą był niewątpliwie Jacek Gołębiewski z żoną Danutą -Plenery na Południowej -, ale już go na tej ziemi nie ma. Sponsorami/mecenasami są niewątpliwie Mostostal (El Greco + większość imprez plenerowych w mieście); Drosed, Nasz Drób, Bemol, KozakDruk - festiwale i koncerty jazzowe w mieście. Marcin Śmigielski jako osoba czy jako firma też jest niewątpliwie (mimo róznych wpadek)jasnym punktem na mapie miasta ze swoim autorskim pomysłem 'Summertime'. Nie wiem jaką działalność kulturalną wspiera Neptun i Andrzej Brochocki, ale jakąś wspiera. Stowarzyszenie Brama też mecenasuje - kilka znaczących wystaw. Urząd Miasta, muzeum, archiwum, CKiS albo MOK działają zawodowo, są animatorami a nie mecenasami. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 08.11.07, 09:51 wiesz jeśli chodzi o marcina to zazwyczaj zawieram gębę i się nie odzywam. WYTŁUMACZ mi jednak, bardzo cię proszę, CZEGO JEST ON SPONSOREM LUB MECENASEM, bo na moje oko to robisz sobie jakieś JAJA. Odpowiedz Link Zgłoś
energy.m Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 09.11.07, 08:31 O co ten spór? Przecież nawet jeszcze nie ma projektu statuetki a tu już jarmark siedlecki(fakt,że piątek). Mecentat to nie tylko sponsoring, ale też promowanie i organizowanie działalności kulturalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 09.11.07, 09:53 dla mnie mieści się to pojęcie w tym wyjaśnieniu: mecenat (Europa) (niem. Mäzenat od naz. Mecenas) opieka państwa, instytucji lub osób nad sztuką, literaturą i nauką oraz artystami i naukowcami w celu umożliwienia im dalszego rozwoju; patronat. więc proszę, litości... chyba rozmydlają się znaczeniowo w tym kraju wszzystkie słowa już. czy to może skróty myślowe? Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 09.11.07, 09:58 nie chodzi mi tylko o twój post:)) raczej o te wyżej, bo niewiele jest w siedlcach osób czy instytucji, które by na takie miano zasługiwały. i nie wróżę takiej nagrodzie dobrze, bo dojdzie do tego, że jak ktoś robi koncerty zarobkowe, to zostanie mecenasem, albo jak ktoś da dwa razy po 200 zł na jakąś wystawę czy książkę. boję się, że ta nagroda to takie powielanie aleksandrii będzie, czyli ogólnie klepanie się po plecach, przez sitwę na powiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
piszczy Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 09.11.07, 10:12 Nie wiem o jaką litość prosisz Drogi Kolego emektb, ale mam wrażenie że chodzi o litość dla twoich kompleksów względem Kolegi M. Śmigielskiego. To że jemu się udaje i to przez szereg lat robić coś co ludzi cieszy i bawi, a Tobie się to udaje w stopniu mniejszym, chyba niepotrzebnie Ciebie boli. Sam doskonale zdajesz sobie sprawę, że zarobić jest trudniej niż zrobić, a samo zrobić jest bardzo, bardzo trudne. Czemu więc człowiekowi, który odważył się coś zrobić, a dodatkowo przy tym zarobić odbierasz prawo do uznania. Uznanie się należy zarówno Tobie jak i jemu. Obydwaj stworzyliście miejsca i możliwości do tego, by ludzie którzy coś naprawdę potrafią mogli to pokazać, zagrać, zaśpiewać. Chwała Wam za to i tyle. Ja nie mam nic przeciwko temu by zarabiać na kulturze i przy okazji kultury. Cała zachodnia cywilizacja tak robiła i będzie robić. To ośrodki kultury są tworem myśli socjalistycznej i ich byt miał na celu propagandę socrealizmu prawda? Więc o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 09.11.07, 10:18 o jakiej litości i kompleksach Kolego Piszczy bredzisz? btw dziękuję za uznanie, i nigdy, ale to nigdy, nie twierdziłem, że u Marcina nie odbywają się rzeczy wartościowe i potrzebne, i błagam cię nie mów mi o jakiś wyimaginowanych przez ciebie kompleksach, bo to nieeleganckie jest po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 23.02.08, 12:34 Czy uchwalony został regulamin przyznawania tytułu "Macenas Kultury"? Odpowiedz Link Zgłoś
bmada Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 24.02.08, 00:34 Regulamin jest uchwalony. Ja to bym przyznał komuś z Kurii, bo jeszcze takiego tytułu nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 24.02.08, 19:14 Na ile to spraw musi mieć oko przyszły "Mecenas Kultury Siedlec"! Jak da pieniądze to musi zwracać uwagę na wartość artystyczną, znaczenie dla życia kulturalnego Siedlec i z troską o rozwój kultury lokalnej (jak wyłoży pieniądze, to jego wpływ na jakość jest przecież żaden). Często musi dawać (raz dał nie ma co śnić o tytule, nie dał w poprzednim roku też przepadł). Musi również podpisać zgodę na przetwrzanie danych osobowych (przez tyle rąk to będzie przechodziło - ustawa - brak danych na ten temat) z charakterystyką kandydata włącznie (mało że dał pieniądze to jeszcze ktoś będzie o nim opinie wydawał). Wnioski o nadanie to mogą chyba składać wszyscy. Jak to wszystko spełni to dostanie dyploma albo i nie. fotoforum.gazeta.pl/3,0,1087504,2,1.html fotoforum.gazeta.pl/3,0,1087505,2,2.html Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 24.02.08, 19:33 Jak widać z poprzedniego postu, bardziej mnie to śmieszy niż cieszy. Ale zastanawia mnie jedno (bardzo poważnie), kto, kiedy i jak rozlicza obdarowaną placówkę, np. "coś" tam z muzeum, MDK? Towarzystwa, wiem, bo jedno przeżyłem. To pytanie już kiedyś postawiłem ale nie uzyskałem odpowiedzi. Urząd Miasta sponsoruje wydanie książki. Nawet wydawane prywatnie. Ta książka jest sprzedawana. Kto otrzymuje uzyskane pieniądze ze sprzedaży? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa? Jest kapituła 24.02.08, 20:05 Powołuje się Kapitułę tytułu Mecenasa Siedleckiej Kultury w następującym składzie osobowym: Mariusz Dobijańsk- Przewodniczący Rady Miasta Adam Bobryk- Wiceprzewodniczący Rady Miasta Marta Sosnowska- Zastępca Prezydenta Miasta Anna Sochacka- przedstawiciel Komisji Kultury, Sportu i Rekreacji Tomasz Nawrocki- przedstawiciel Komisji Kultury, Sportu i Rekreacji Leszek Borkowski- przedstawiciel Wydziału Polityki Społecznej Andrzej Meżerycki- przedstawiciel instytucji kultury i środowisk twórczych zajmujących się problematyką kulturalną Andrzej Ruciński- przedstawiciel instytucji kultury i środowisk twórczych zajmujących się problematyką kulturalną www.bip.siedlce.pl/public/get_file.php?id=104756 a jak jest kapituła to wszystko jasne. Kapituła kolegiacka i kanonicy tytularni. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Kto otrzyma Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultur 20.03.08, 19:09 Już wiedzą www.bip.siedlce.pl/public/get_file.php?id=111977 Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Tytuł Mecenasa Siedleckiej Kultury za 2008 20.02.09, 10:03 Jedna z firm "KONSTRUKT Radosław Przybyłek Siedlce – Firma w 2008 roku wsparła materialnie Miejski Ośrodek Kultury w Siedlcach poprzez pomoc w wyposażeniu sekretariatu MOK w nowe meble biurowe" a dostała za " za najciekawszą formę i najbardziej niekonwencjonalną formę mecenatu kulturalnego" I chwała jej za to. Urzędnicy będą lepiej animować kulturę. Trzeba zobaczyć te kulturalne meble, jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś