pawelopawelo 23.07.09, 23:11 oddam kilkutygodniowe koty( a może kotki ) -rasowe dachowce! może ktoś pomoże? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misinka81 Re: oddam... 23.07.09, 23:13 a masz może jakieś zdjęcia? bo ja bym się zastanawiała... Odpowiedz Link Zgłoś
pawelopawelo Re: oddam... 23.07.09, 23:21 jutro postarm się wrzucić kilka fotek (jeśli tylko zechcą pozować). Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: oddam... 24.07.09, 14:39 Wg mnie te wszystkie kociaki są zaniedbane i chore - mają jakąś infekcję oczu, a jeden z tych czarnych jest ślepy na lewe oko :(( Odpowiedz Link Zgłoś
misinka81 Re: oddam... 24.07.09, 14:42 Zaniedbane to widać, ale na pewno ślepy? Kurcze, chciałam czarnego :( Odpowiedz Link Zgłoś
misinka81 Re: oddam... 24.07.09, 15:04 Nie mam, ale poszukuję małego czarnego albo rudego :) Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: oddam... 24.07.09, 14:57 Może to tylko złudzenie i tak to wygląda na zdjęciu, ale przyjrzyj się temu na tle szuflad :( Odpowiedz Link Zgłoś
misinka81 Re: oddam... 24.07.09, 15:05 Przyglądałam się, ale miałam nadzieję że zdjęcie słabo wyszło. Niestety nie potrafię ocenić, czy kot widzi czy nie, przynajmniej nie na zdjęciu :( Odpowiedz Link Zgłoś
malavida Re: oddam... 28.07.09, 12:19 Przygranij bidulka! Zobacz, jak smutno wygląda na zdjęciu. Jego minka mówi:" Proszę zaopiekuj się mną. Nie mam domku i nikt mnie nie kocha". Nie sądzę, aby był ślepy. Ma zabrudzone, lekko zaropione oczy, ale to raczej wynik braku odpowiedniej pielęgnacji. Myślę, że przemywanie ślepek szybko rozwiąże ten problem. Odpowiedz Link Zgłoś
misinka81 Re: oddam... 28.07.09, 12:25 Właściciel mówi, że czrny to kotka a u mnie kotka odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
kinguch Re: oddam... 28.07.09, 12:53 Nie ma co się stresować z tego co widzę wszystkie kociaki mają koci katar, choroba bardzo powszechna wśród kotów, objawy to właśnie ropienie oczu i fluki z nosa :) Krótka terapia antybiotykowa i będą jak nowe. Sądzę że mogą mieć tez świeżbowca usznego, równie powszechna choroba, absolutnie obie są nie groźne dla ludzi, a leczenie obu tych chorób to tydzień czasu i mamy zdrowe kociaki. Każdy kot którego zechcemy przygarnąć czy to z jakiegoś gospodarstwa czy tez z ulicy będzie miał na 90% te dwie choroby. Mam w domu 3 koty wszystkie to znajdy, każdy z kotów miał koci katar i świerzbowca, żyjemy wszyscy, mamy się świetnie. Co do tego czy ten czarny nie widzi, to ze zdjęcia ja tego nie widzę, a już „na oko” wiem na co patrzeć i co może o tym świadczyć, on ma po prostu tak zaropiale oko właśnie przez koci katar. A jeżeli chodzi o płeć to nie bądźcie tacy pewni u kociaka do pewnego wieku ciężko zobaczyć co to, trzeba naprawdę się znać, różnice w tym wieku są maleńkie. Tutaj link do rysunku z płcią, ale trzeba pamiętać że u kota do pewnego czasu nie widać jąder, więc różnica to tylko odległość. meerclar.ovh.org/plec.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
mama_niunia Re: oddam... 28.07.09, 12:40 Te kotki są prześliczne! Moim zdaniem czarny nie jest ślepy, tylko patry się prosto w aparat i odbiła mu się w oczkach lampa. Mnie urzekł ten biało srebrny (na tle czerwonego czegoś). Ostatnio mój kot (dorosły) też miałe mokre, ciągle zaropiałe oczy - weterynarza diagnoza brzmiała: koci katar zakaźny. Samo minęło - przemywanie odpadało w grę (no, chyba że zdecydowałabym się na piękne dłuuuugie podrabane kreski na rękach). Oczka są znowu śliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kinguch Re: oddam... 28.07.09, 12:59 Ja bym się nie przyznawała, że tak Ci wet powiedział ;) koci katar może prowadzić do utraty wzroku i słuchu przez kota, a szczególnie kociaka, choroba wymaga leczenia, a tym bardziej jeżeli kot wychodzi, bo bardzo łatwo zaraża inne koty. Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: oddam... 28.07.09, 13:58 Ehh... widzę, że nabroiłem trochę swoją opinią o ślepocie tego kociaka :( Mam nadzieję, że nikt z potencjalnych przyszłych opiekunów, nie weźmie jej pod uwagę. Kinguch, dzięki za wyjaśnienia i starania w odkręceniu zamieszania, którego niechcący narobiłem :) Odpowiedz Link Zgłoś
pawelopawelo Re: oddam... 31.07.09, 23:30 kinguch, dzięki za "wyprostowanie" kwestii kocich chorób, bo juz chciałem wygarnąć kerac-owi (na szczęście przeprosił na czas:)) a co do płci, to rzeczywiście w tym wieku trzeba chyba naprawdę dobrego speca, żeby ją określić ( więc już teraz nie jestem taki pewny, że to są kotki...). pzd Odpowiedz Link Zgłoś
kinguch Re: oddam... 31.07.09, 23:49 Pawelopawelo Ty nie dziękuj, a zainwestuj kilkanaście zł w kociaki, gwarantuje Ci, że i one i Ty będziecie szczęśliwsi :) Koci katar jest nie groźny ale tylko do pewnego czasu, a tak jak pisałam wcześniej nie leczony może prowadzić do utraty wzroku i słuchu. Leki na koci katar są bardzo tanie, a bez tych rop i fluków kociaki raz że będą dużo zdrowsze, a dwa, że łatwiej i szybciej znajdziesz im domy. Ja wiem że szkoda pieniędzy żeby inwestować w kociaki które i tak chce się oddać, ale może warto dać im szansę. Gorące pozdrowienia K Odpowiedz Link Zgłoś