11.08.05, 13:40
Ja uwielbiam majonez z TM. I napiszę Wam jako ciekawostkę, że nie zauważyłam
kiedyś, że TM ma ustawioną temperaturę do podgrzania. Dodałam wszystkie
składniki i włączyłam TM. I wiecie, jak otworzyłam pokrywę dopiero się
kapnęłam, że robiłam majonez na gorąco. I wiecie, że mi się udał? A myślałam,
ze się zważy
Pozdrawiam
Justyna
Obserwuj wątek
    • basia_11 Re: Majonez 11.08.05, 13:52
      12051976rok napisała:

> Ja uwielbiam majonez z TM. I napiszę Wam jako ciekawostkę, że nie zauważyłam
      > kiedyś, że TM ma ustawioną temperaturę do podgrzania. Dodałam wszystkie
      > składniki i włączyłam TM. I wiecie, jak otworzyłam pokrywę dopiero się
      > kapnęłam, że robiłam majonez na gorąco. I wiecie, że mi się udał? A myślałam,
      > ze się zważy

Oooo, to cenna obserwacja, bo ja własnie dlatego nie robię majonezu sama - ani
      w TM ani bez niego bo mam fobię pt. surowe jajkawink Nawet sparzenie skorupek
      jakoś mnie nie uspokaja, więc gdyby się okazało że mozna najpierw ubić jajka na
      ciepło jak do ajerkoniaczka a potem dodać olej byłoby fajnie.
      Jak długo ubijałaś majonez na ciepło i w jakiej temperaturze? Salmonella, gdyby
      była, padłaby w tym czasie?

pozdrawiam
      Basia
    • patka.f Re: Majonez 11.08.05, 14:33
      A mi niestety nie smakuje majonez z TM..bo jest za bardzo przyprawionysad Od
      kilku miesiecy probuje zrobic taki delikatny- cos jak Winiary ale mi nie
      wychodzi...i jest mi źle, bo praktycznie z tym majonezem to wszystko potem
      smakuje dla mnie tak samo.. Moze macie jakies inne przepisy na majonezy? Byłabym
      bardzo wdzieczna.
      • ladylike_a Re: Majonez - dla Patki.F 24.08.05, 17:44
        Ja robię majonez regularnie w ilościach hurtowych, bo pół rodziny czeka w
        kolejce wink)
        Na oleju, 3 jajka na pół litra, a z rzeczy niewymienionych w przepisie
        doprawiam curry; świeżo mielę pieprz i tyle. Aha: można też poeksperymentować
        z różnymi musztardami np. z tą, która ma całe ziarenka gorczycy - fajowo
        wygląda. Proporcje soli i soku z cytryny też dobierałam na oko, a raczej na...
        palec wkładany do majonezu...
        • patka.f Re: Majonez - dla Patki.F 25.08.05, 16:08
          Suuper. fajnie. Bardzo sie ciesze...ze napisalas..ale mam jeszcze prosbe- napisz
          mi tak dokladnie co i ile dajesz (tak jak myslisz) do tego majonezu? Bo ja tak
          na oko eksperymentuje juz od kilku miesiecy i cos tam wychodzi, ale to nie
          to...Prosilabym o jakies konkrety jak mozna....smile Bede czekac.
          Patrycja
          • ladylike_a Re: Majonez - dla Patki.F 29.08.05, 13:45
            Mmmmm... ale trudne pytanie... Ale spróbuję: pól litra oleju, 3 jajka, pieprzu
            mielę tyle aby przykryło papatajkę, soli ok. 1/3 łyżeczki, soku z cytryny ok.
            łyżki, curry też tak żeby przykryło warstewką, musztardy łyżeczka, nawet
            kopiata.
            Aha: i ważny jest też chyba patent z ilością hurtową: otóż, ustawiam rząd
            słoików i nakładam gotowego majonezu po trochę do każdego słoika. Jeśli dana
            porcja jest za słona, wtedy następnej nie solę lub mniej, jeśli za kwaśna...
            itp itp W ten sposób można dojść do optimum mieszając kolejne porcje majonezu
            w danym słoiku wink)
            Życzę powodzenia wink)
    • syso Re: Majonez 29.08.05, 23:18
      Ja lubie majonez z odrobina octu zamiast albo oprocz soku z cytruny. Doprawiam
      lekko, nie za duzo soli ani pieprzu, ale lubie jak troszke ocet czuc smile Ocet
      daje winny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka