Dodaj do ulubionych

Literaci w Sosnowcu?

IP: *.telpol.net.pl 06.06.04, 18:36
Czy w Sosnowcu mieszka chociaż jeden liczący się w Polsce pisarz (prozaik,
dramaturg, poeta, eseista)? Czy też są tylko stowarzyszeni w ZLP czy ZPP lub
jakichś klubach?
Obserwuj wątek
    • Gość: H. Poirot Re: Literaci w Sosnowcu? IP: *.telpol.net.pl 08.06.04, 19:14
      Jestem Belgiem od lat zamieszkałym w Anglii. Na zlecenie Agatha Christie
      Corporation prowadzę metodą dedukcyjną badania na temat "Mentalność mieszkańców
      Sosnowca na podstawie wypowiedzi na forum internetowym". Nie mam absolutnie
      żadnych danych na temat wyobrażeń dotyczących tutejszych pisarzy (jeśli tacy są
      w ogóle)i bardzo mało informacji o kulturze. Czy tu istnieje jakaś kultura - z
      wyjątkiem picia piwa w Park Sielecki? Już dużo wiem o psia kupa, kostka
      brukowa, prezydent,Kazimierz Kutz, konkurs kundelek,opalanie,psie kupki,
      olewanie,Helena Modrzejowska,pomnik Kiepura w Rabka, trójkąt,wieża z hejnał
      mariacki, tęcza,Venus, a o literatatach nic nie wiem. Proszę o pomoc.
    • monikawanda Re: Literaci w Sosnowcu? 08.06.04, 21:36
      Oj ,temat kłopotliwy. Słyszałam o konkursie poetyckim organizowanym przez LO im
      E. Plater. O ile wiem włączyły się do niego licea z całej Polski . Nawet
      czytałam te wiersze wydane drukiem.
      • michaelus Re: Literaci w Sosnowcu? 08.06.04, 21:58
        Te wiersze są nawet w necie:
        platerlo.webpark.pl/laur.html
    • Gość: H. Poirot Re: Literaci w Sosnowcu? IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 19.06.04, 20:51
      Dziękuję Wszystkim, którzy zechcieli odpowiedzieć na moje pytanie. Teraz już
      wiem, że literatów Sosnowcu należy szukać na konkursie o Laur Plateranki.
      • michaelus Re: Literaci w Sosnowcu? 19.06.04, 23:31
        Czy to miało być ironiczne?
        • Gość: H. Poirot Re: Literaci w Sosnowcu? IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 20.06.04, 07:58
          W biografii Krzysztofa Siwczyka można wyczytać, że wygrał konkurs O Laur
          Plateranki. To ciekawy i dobry poeta. Chociaż z Gliwic. O ile było trochę
          ironii w mojej wypowiedzi, to nie pod adresem tego konkursu. Pytanie brzmi: czy
          są jacyś znani lub uznani w Polsce (i poza) literaci (pisarze) mieszkający
          obecnie w Sosnowcu? Nie interesują mnie Ci, którzy pochodzą z Sosnowca, a nie
          mieszkali lub nie mieszkają tutaj i nie interesują mnie w tym momencie ci z
          pisarzy, którzy otarli się o Sosnowiec. Te dwie ostatnie "kategorie" pisarzy
          wypełniają zresztą cztery piąte słownika pisarzy zagłębiowskich (2 tomy!), co o
          czymś mówi.
          • quickstarter Re: Literaci w Sosnowcu? 20.06.04, 14:05
            A może mieszkający w Sosnowcu clowni? Mam jednego kandydata :p
            • Gość: H. Poirot Re: Literaci w Sosnowcu? IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 20.06.04, 15:18
              I ja znalazłbym jednego. Może założą stowarzyszenie? Clownada to w końcu też
              rodzaj twórczości artystycznej.
              • quickstarter Re: Literaci w Sosnowcu? 20.06.04, 21:06
                Wysoko przez wielu cenionej ale czy przyjmiesz rolę prezesa? ;)))))
                • Gość: H. Poirot Re: Literaci w Sosnowcu? IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 20.06.04, 21:25
                  Gdzieżbym śmiał! Od samego początku myślałem o Tobie jako o właściwym
                  kandydacie do objęcia tej funkcji. Ja mogę zostać księgowym. Przydałby się
                  jednak jakiś sosnowiecki literat na zastępcę Prezesa.
                  • quickstarter Re: Literaci w Sosnowcu? 20.06.04, 21:28
                    Księgowym? Nie! Księgowy musi mocno stąpać po ziemii - inaczej wszystko w łeb
                    weźmie! ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka