Gość: H. Poirot IP: *.telpol.net.pl 06.06.04, 18:36 Czy w Sosnowcu mieszka chociaż jeden liczący się w Polsce pisarz (prozaik, dramaturg, poeta, eseista)? Czy też są tylko stowarzyszeni w ZLP czy ZPP lub jakichś klubach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: H. Poirot Re: Literaci w Sosnowcu? IP: *.telpol.net.pl 08.06.04, 19:14 Jestem Belgiem od lat zamieszkałym w Anglii. Na zlecenie Agatha Christie Corporation prowadzę metodą dedukcyjną badania na temat "Mentalność mieszkańców Sosnowca na podstawie wypowiedzi na forum internetowym". Nie mam absolutnie żadnych danych na temat wyobrażeń dotyczących tutejszych pisarzy (jeśli tacy są w ogóle)i bardzo mało informacji o kulturze. Czy tu istnieje jakaś kultura - z wyjątkiem picia piwa w Park Sielecki? Już dużo wiem o psia kupa, kostka brukowa, prezydent,Kazimierz Kutz, konkurs kundelek,opalanie,psie kupki, olewanie,Helena Modrzejowska,pomnik Kiepura w Rabka, trójkąt,wieża z hejnał mariacki, tęcza,Venus, a o literatatach nic nie wiem. Proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
monikawanda Re: Literaci w Sosnowcu? 08.06.04, 21:36 Oj ,temat kłopotliwy. Słyszałam o konkursie poetyckim organizowanym przez LO im E. Plater. O ile wiem włączyły się do niego licea z całej Polski . Nawet czytałam te wiersze wydane drukiem. Odpowiedz Link Zgłoś
michaelus Re: Literaci w Sosnowcu? 08.06.04, 21:58 Te wiersze są nawet w necie: platerlo.webpark.pl/laur.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H. Poirot Re: Literaci w Sosnowcu? IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 19.06.04, 20:51 Dziękuję Wszystkim, którzy zechcieli odpowiedzieć na moje pytanie. Teraz już wiem, że literatów Sosnowcu należy szukać na konkursie o Laur Plateranki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H. Poirot Re: Literaci w Sosnowcu? IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 20.06.04, 07:58 W biografii Krzysztofa Siwczyka można wyczytać, że wygrał konkurs O Laur Plateranki. To ciekawy i dobry poeta. Chociaż z Gliwic. O ile było trochę ironii w mojej wypowiedzi, to nie pod adresem tego konkursu. Pytanie brzmi: czy są jacyś znani lub uznani w Polsce (i poza) literaci (pisarze) mieszkający obecnie w Sosnowcu? Nie interesują mnie Ci, którzy pochodzą z Sosnowca, a nie mieszkali lub nie mieszkają tutaj i nie interesują mnie w tym momencie ci z pisarzy, którzy otarli się o Sosnowiec. Te dwie ostatnie "kategorie" pisarzy wypełniają zresztą cztery piąte słownika pisarzy zagłębiowskich (2 tomy!), co o czymś mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
quickstarter Re: Literaci w Sosnowcu? 20.06.04, 14:05 A może mieszkający w Sosnowcu clowni? Mam jednego kandydata :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H. Poirot Re: Literaci w Sosnowcu? IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 20.06.04, 15:18 I ja znalazłbym jednego. Może założą stowarzyszenie? Clownada to w końcu też rodzaj twórczości artystycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
quickstarter Re: Literaci w Sosnowcu? 20.06.04, 21:06 Wysoko przez wielu cenionej ale czy przyjmiesz rolę prezesa? ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H. Poirot Re: Literaci w Sosnowcu? IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 20.06.04, 21:25 Gdzieżbym śmiał! Od samego początku myślałem o Tobie jako o właściwym kandydacie do objęcia tej funkcji. Ja mogę zostać księgowym. Przydałby się jednak jakiś sosnowiecki literat na zastępcę Prezesa. Odpowiedz Link Zgłoś
quickstarter Re: Literaci w Sosnowcu? 20.06.04, 21:28 Księgowym? Nie! Księgowy musi mocno stąpać po ziemii - inaczej wszystko w łeb weźmie! ;) Odpowiedz Link Zgłoś