Dodaj do ulubionych

Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję r...

IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.12, 16:43
Warszawa nie chce mieć silnej konkurencji. Zawsze cierpiała na kompleks tego województwa. Ale z drugiej strony łatwo rozgrywać między sobą małe miasta, szczególnie Śląska i Zagłębia. Po co dawać im narzędzie do współpracy mocniejszej. Niech się biją między sobą.
Obserwuj wątek
    • Gość: tommy Re: Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję IP: *.162.62.115.interplus.com.pl 17.01.12, 17:18
      Do Marszałka trafia z Zagłębia 13.5 proc. jego budżetu a wraca do Zagłębia 1 proc.Komentarz właściwie zbyteczny.Musi być już na prawdę źle z kasą skoro Górski decyduje się na nazwanie rzeczy po imieniu!
    • Gość: redo87 Re: Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję IP: *.helion.pl 17.01.12, 17:41
      Jedna z nielicznych dobrych wizji. Szkoda, że inni prezydenci nie myślą podobnie. Szkoda, że ludzie czepiają się detali takich jak nazwa zamiast myśleć o tym co jest na prawdę ważne.
      Jedyne z czym się nie do końca zgadzam to ten budżet w wysokości 5 mln. Wydaje mi się, że jest większy. Katowice - 2mld, Gliwice 1,2 mld Sosnowiec 0,8 mld to już daje nam 4 miliardy. Zostają jeszcze takie duże miasta jak Zabrze, Bytom, Chorzów, Tychy, Dąbrowa Górnicza i wiele mniejszych. Myślę, że spokojnie jest to jakieś 7 mld. W każdym razie i tak o wiele za mało!
    • Gość: Kazik Re: Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję IP: *.15.191.198.191.15.81.in-addr.arpa 17.01.12, 17:51
      Górski a coś Ty tyle lat robił ? Na koniec jak stołek pod dupą gorący nagle taka zmiana frontu ?? Swoją polityką podlizywania sie zgnoiłeś to miasto, teraz są tego efekty a dale bedzie tylko gorzej niestety.
      • Gość: Roman K. Re: Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję IP: *.adsl.inetia.pl 17.01.12, 18:07
        nie znosze naszego prezydenta gorskiego
    • Gość: GUS Re: Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję IP: *.ip.gronet.pl 17.01.12, 18:18
      Budżety 13 miast bez Katowic mają lekko ponad 5miliardów złotych.Miasta te mają populację ludności równą Warszawie której budżet wynosi 13 miliardów.
    • Gość: jamci Re: Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.01.12, 19:01
      jednym słowem: działać! tego wymagamy od wybrańców i głośno o tym mówić!
    • zdenekbrambor Re: Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję 17.01.12, 19:16
      ...ale się Sprawdzonemu Gospodarzowi ulało - jednak nie poskutkowały daniny i ustepstwa choćby w postaci oddania gmachu fundacji Dietlów po Staszicu i Wydziale Informatyki, co? I tak Cię chcą w.y.r.u.c.h.a.ć. Kaziu - za te wszystkie lata lizania rowu Uszokowi i innym śląskim ważniakom teraz trzeba coś pokazać od siebie i co - ciemna d.u.p.a - dla nich i tak zawsze będziesz gorolem, a stary piernik Kutz dalej będzie opowiadał te swoje prymitywne witze: Co je dobrego we Sosnowcu? Autobus do Katowic! I rechotał pomiędzy wodzionką a karminadlem...
    • Gość: anty sralesia Re: Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję IP: 193.106.84.* 17.01.12, 19:45
      no ładnie! nawet ón się przekonał do kormelsynów! rychło wczas :/
    • Gość: Gościu Re: Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.12, 19:47
      Normalny gospodarz,któremu brakuje kasy nie robi milionowych prezentow kochasiowi Kaszakowi.Tylko idiota bierze kredyty i buduje Bare na placu cyrkowym.Kto da kase takiemu marnotrawcy i rozrzutnikowi?
    • Gość: gosc Re: Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję IP: *.devs.futuro.pl 17.01.12, 20:16
      Jak dla mnie zawodowo wyjasniona sprawa. Jestem pod wrazeniem a zarazem ciekaw co na to odpowie prezydent Uszok lub Frankiewicz
    • Gość: woking_class Re: Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję IP: 188.125.57.* 17.01.12, 22:47
      "...- Zagłębie wpłaca 13,5 proc. dochodu województwa, a z powrotem dostaje 1 procent. Rok po roku przez lata dokładamy do województwa śląskiego od 150 do 200 mln złotych! To powoduje, że wszyscy się krzywimy: województwo uważa, że przy braku pieniędzy w aglomeracji, wszystko powinno zostać w jej części górnośląskiej; Zagłębie czuje się pokrzywdzone, a jeśli chodzi o środki unijne, marszałek powiedział nam zresztą wprost, że nie ma o czym rozmawiać z miastami Zagłębia..."

WESZCIE GÓRSKI PO IMIENIU NAZWAŁ TO CO WSZYSCY W ZAŁGŁEBIU WIEDZĄ.
    • Gość: m Re: Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję IP: *.waldex.3s.pl 17.01.12, 22:49
      Też mi się jego wywód wyjątkowo spodobał. Przed wszystkim widać, że facet wie, o czym mówi, to nie jest takie kacykowate ble-ble, tylko jakaś wykrystalizowana wizja. I nie tylko przekonuje, ale domaga się dyskusji. To jest nowość w klasie, która kojarzy się z biurokratycznym uwiądem. Myślę, że ta rozmowa pokazała m.in. prawdziwy poziom Uszoka, bardzo chciałbym przeczytać, jak prezydent Katowic nawiązuje dialog z tym, co wyłożył Górski. Trudno mi to sobie wyobrazić.
    • Gość: ale kormelsyn ! Re: Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję IP: *.zamek.net.pl 17.01.12, 22:50
      Górski, jeszcze się do RAŚ-u zapisz skoro jesteś taki frasobliwy Ślązak.
      Plują na Polskę, plują na Zagłębie a ten im dalej doope liże !
      • Gość: Julek Re: Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję IP: *.opera-mini.net 18.01.12, 00:17
        @ale kormelsyn Zamiast pluć polecam przeczytać jednak rozmowę z prezydentem. No chyba że czytanie i rozumienie w twoim przypadku odpada
    • Gość: mowa-trawa Re: Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję IP: *.zamek.net.pl 18.01.12, 01:52
      "śląsko-zagłębiowskie podziały regionalne między nami są chore i bez sensu" - czy historia, tradycja i prawda są chore i bez sensu? Zdrowiej będzie jak nie będzie podziału, jak wszystko będzie śląskie, że "to jeden organizm", oczywiście śląski ?
      Górski, farbowany hanysie to antagonizm jest szkodliwy a nie podział regionalny który wprost wynika z wielowiekowej historii. Co się jednak dziwić, stara szkoła, stary internacionał, czy to człowiek radziecki czy silesianin to wszystko jedno dla takich którzy za nic mają tożsamość. Byle u władzy, byle u koryta. A Sosnowiec z taką właśnie elitą był dymany, jest dymany i jeszcze bardziej będzie dymany bo ile to już rządzi ten osobnik któremu się teraz zbiera na naprawę stosunków ekonomicznych z zabrynicznymi?

No i z tym ołówkiem w ręce też pojechał po bandzie i tekst dla frajerów co uwierzą.
      Jeszcze sobie paru zastępców wyznacz i ze dwie górki usyp, będzie jeszcze bardziej oszczędnie, rzetelnie z kartką i ołówkiem.

• Gość: zagłębianka Re: Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.12, 05:48
      Bieda nam zagląda codziennie w oczy ,na wszystkim każą nam oszczędzać dlaczego i dla kogo oświetlone są codziennie wszystkie kościoły w Sosnowcu,czy aby nie starczyło tego oświetlenia w niedzielę?
    • Gość: Sosnowiczanin Re: Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję IP: *.cable.smsnet.pl 18.01.12, 07:26
      PANIE PREZYDENCIE ,jakie są pańskie dokonania w Sosnowcu ,poza placem cyrkowym i oddaniem wyremontowanej "kany" 9dla mnie łażni miejskiej) kosciołowi katolickiemu ???
    • Gość: Terlicki Re: Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję IP: *.159.46.2.static.crowley.pl 18.01.12, 07:49
      Ale jak można traktować Zagłębiaków poważnie, jeśli gdy mają pieniądze, wydają je np. na barę papieską?
    • Gość: antyTerlicki Re: Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję IP: *.ip.gronet.pl 18.01.12, 08:06
      Widze ze fazy ksiezyca nie maja na ciebie wplywu. nadal brak jakiegokolwiek objawu inteligencji.
    • Gość: pogonianin Re: Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję IP: *.ich.us.edu.pl 18.01.12, 09:26
      No, nareszcie prezydent się obudził! Lepiej późno niż wcale. A to, że kasa szerokim strumieniem płynie na Śląsk - widać np. po tramwajach - ile tam wyremontowano kilometrów torowisk, a ile marnych metrów w Zagłębiu...
    • Gość: XYZ Re: Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.12, 10:34
      Panie Górski co się stało??? Nagle pan się obudził.... Chyba pierwszy raz widzę pana takiego jakby sobie życzyli mieszkańcy Sosnowca. Troszczącego się o nasze interesy, interesy naszego miasta. Tylko pytanie czemu dopiero teraz pan przekazuje informację opinii publicznej ile łożymy na GZM a ile z niej mamy korzyści???
      Co robił pana konkurent ale jednocześnie sojusznik w radzie miasta PO_SLD pan Pięta??? Przecież to jego partia rządzi ..... Dlaczego nie upomina się o przeznaczanie środków na inwestycje w drugim pod względem wielkości po Katowicach mieście???
      Panie Pięta co pan robi dla naszego miasta ?.... bo już żałuję że na pana i tą partię kolesi z PO głosowałem.....
    • Gość: luk Re: Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję IP: 62.233.242.* 18.01.12, 12:13
      wreszcie dobry twardy kierunek. tak trzymać!
    • Gość: janek Re: Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję IP: 62.233.242.* 18.01.12, 12:40
      Całkiem ciekawa koncepcja metropolii. Jedlecki powinien się schować z tymi swoimi komentarzami o PRL-u i walce politycznej.
    • Gość: obudził się? Re: Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję IP: *.zamek.net.pl 18.01.12, 12:54
      Dobry kierunek, a niby w czym? Że tak mówi o czym od dawna ulica mówiła?
      Teraz obudził się, a co mu mówił marszałek i wojewoda wtedy kiedy byli kolesiami z jego własnej partii? Ile zrobili razem dla Zagłębia jak choćby ten z Gliwic po którym temu miastu zostanie hala Podium?

A gdzie w tym całym jego projekcie jest jakieś systemowe zabezpieczenie aby Zagłębie w ramach tego czy jakiegokolwiek innego tworu dalej nie było w głębokiej doopie? Przecież sami się skazujemy na bycie mniejszością. A Bracia Ślązacy dokładnie widzą Brynicę której Górski w swojej ślepocie nie widzi jak to nawet publicznie mówił. Współpraca tak, ale nie na kolanach nie bez gwarancji systemowych dla Zagłębia, tak jak to ma teraz miejsce i zanosi się że tak dalej zostanie bo nawet teraz j/w Górskiemu bardziej chodzi o całość Silesi niż o własne miasto. Jakie jest konkretne miejsce Sosnowca i Zagłębia w tym jego projekcie? Nie widzę nie słyszę. Będziemy dalej finansować biedny naród śląski już teraz demokratycznie bo większość będzie decydować, większość śląska oczywiście ?
    • Gość: Apoloniusz z Tiany Re: Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.12, 14:19
      Mały budżet ? To trzeba szukać wpływów.
      - wyegzekwować podatek od nieruchomości zarządzanych przez kościół.
      -nie finansować żadnych inicjatyw kościoła
      - odebrać miejskie mienie, którym kościół zarządza bezprawnie i bez umownie
      - sprzedać barę i wynająć plac na warunkach komercyjnych
      -
    • Gość: Wiedza Re: Prezydent Sosnowca: Nie płaczę. Mam koncepcję IP: *.play-internet.pl 18.01.12, 19:26
      Kiedyś zastanawiałem się z jakich funduszy organizowane są Kongresy Gospodarcee i teraz już wiem - z budżetu województwa. Tak więc po co tworzyć nowy twór, skoro te zadania wojewódzko-metropolitarne może wykonywac wojewoda?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka