Dodaj do ulubionych

Brudny Sosnowiec

IP: 62.233.152.* 26.08.02, 08:10
Wczoraj tj, w niedzielę 25.o8. po południu wyjechałem ze znajomymi do
Sosnowca. Ludzie z drugiego końca Polski, starsi, bardzo chcieli zobaczyć
pomnik J.Kiepury. Pierwsze wrażenie o.. Wokółpomnika czysto, ale gdy
postanowiliśy zrobic mały spacer ul. Modrzejowską i Małachowskiego -strach
ogarnął. Brud, smród, syf. Ulice jakby tygodniami nie były zamiatane,
pomijając grafitti na murach, które w centrum miasta nie powinno istnieć.
Jeśli to ma być promocja miasta - od odsłonięcia pomnika do odsłonięcia, to
wierzę że Sosnowiec do Europy na pewno nie wejdzie chyba że jako brudna
wizytówka woj. śląskiego.Wstyd mi było, bo moi goście sądzili że Sosnowiec
zrobi na nich lepsze wrażenie. W tym mieście żrą się o władzę a nie widzą co
dzieje się przed magistratem. Ale gdy ktoś 3,kadencję jest u żłobu - to czemu
się dziwić. Musi pilnować swego stolca.

Obserwuj wątek
    • Gość: carter Re: Brudny Sosnowiec IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 06.11.02, 09:16
      Wątpię w to, że ktoś z drugiego końca Polski przyjechał do Sosnowca obejrzeć
      pomnik Kiepury. Bez żartów. Domniemywam, że mieszkasz w Sosnowcu, udzelasz się
      w jakiejś miejscowej parafii i pałasz nienawiścią do wszystkiego co czerwone.
      Nie możesz przeboleć,że w Sosnowcu rządzi lewica więc szkalujesz na Internecie
      swoje rodzinne miasto. Co do Modrzejowskiej to się zgodzę, że ulica ta nie
      wygląda zbyt atrakcyjnie. Jednak Małachowskiego mnie się bardzo podoba, panuje
      na niej przytulna atmosfera i znajdują się przy niej najlepsze puby w Sosnowcu.
      Jeżeli uważasz, że Sosnowiec na tle innych miast woj. śląskiego jest brudny to
      chyba jeszcze nie byłeś po drugiej stronie Brynicy. Zobacz jak wygląda Bytom,
      Świetochłowice, Zabrze itd. a potem się wypowiadaj.
      • Gość: HugoBoss Re: Brudny Sosnowiec IP: *.bnet.pl / 10.10.38.* 05.01.03, 12:56
        Zabrze jest brudne????!!!!! Ocipiałeś!!!!!
        • Gość: Misia Re: Brudny Sosnowiec IP: 62.233.185.* 07.01.03, 18:22
          a no chyba nie powiesz ze jest czyste...w sumie to jak kazde miasto,ale
          szczerze mowiac jest gorsze niz sosnowiec,jak wyjechalam z zabrza to moj
          samochodzik byl czarniusienki jak smola/a mam srebrny/!!!!!!!!
          • doktor-lubicz Re: Brudny Sosnowiec 08.01.03, 12:17
            Gość portalu: Misia napisał(a):

> a no chyba nie powiesz ze jest czyste...w sumie to jak kazde miasto,ale
            > szczerze mowiac jest gorsze niz sosnowiec,jak wyjechalam z zabrza to moj
            > samochodzik byl czarniusienki jak smola/a mam srebrny/!!!!!!!!
            Pewnie Hugoboss nigdy nie był w Zabrzu:).
            • Gość: HugoBoss Re: Brudny Sosnowiec IP: *.bnet.pl / 10.10.38.* 11.01.03, 14:16
              Hahaha po pierwsze w Zabrzu mieszkam od dziecka. Po drugie - jeśli chodzi Wam o
              środowisko to Zabrze jest zaliczane do jednych z czyściejszych miast na Śląsku -
              w 1998 r otrzymało wyróżnienie w prestiżowych konkursach ogólnopolskich pt:
              Gmniny Przyjaznej Środowisku. W dalszym ciągu gmina stara się ograniczyć
              zanieczyszczenia, wiele przykrych doświadczeń dla środowiska i mieszkańców
              rozwiązało się samoistnie przez zlikwidowanie przemysłu w Zabrzu, ( szkoda
              tylko, że znikneły miejsca pracy).Natomiast jeśli chodzi Wam o infrastrukturę
              tego zacnego mista to powoli się wszystko zmienia, powstają nowe drogi,
              odnawiane są budynki jak i całe centrum a i po chodnikach już tak nie widać
              śmieci itd itp. Jeszcze jest wiele do zrobienia jak w każdym mieście po
              panowaniu komuny. Rozpisałem się ponieważ nie mogę się zgodzić z podawaniem za
              przykład tego miasta jako brudne - znam gorsze na Śląsku jak i w innych
              regionach Polski.

Ps: Pooglądajcie sobie materiały na temat tego miasta. Szczególnie polecam
              zdjęcia z lotu ptaka to zobaczycie jakie to miasto jest zielone i jakie posiada
              tereny!!! Pozdro 4all.
    • Gość: Cover Re: Brudny Sosnowiec IP: 80.48.246.* 03.10.03, 21:35
      a brudno jak było tak jest, a może już nie ???
      • michaelus Re: Brudny Sosnowiec 03.10.03, 23:27
        Brud jest wszędzie. Żeby go nie było trzebaby zamiatać co minutę.
        Poza tym dlaczego w ścisłym centrum brak jest drzew? Już by centrum inaczej
        wyglądało.
        • arnold7 Re: Brudny Sosnowiec 04.10.03, 12:08
          republika.pl/erwin10/czerwonezaglebie.html
        • zenon133 Re: Brudny Sosnowiec 04.10.03, 22:17
          No właśnie. Dlaczego z ulic i placów znikają drzewa? Na ulicy Modrzejowskiej,
          Małachowskiego, Warszawskiej, 3 Maja (centrum) praktycznie ich już nie ma.
          Znikają drzewa z ul. Mireckiego, Baczyńskiego, z ulic na osiedlach. Nikt nie
          robi nowych nasadzeń. Wystarczy pojechać do Katowic, żeby zobaczyć, że można
          inaczej.
    • kelo Re: Brudny Sosnowiec 04.10.03, 13:33
      Gdybym miał pokazać znajomym Zagłębie, to zacząłbym od Bagrów dla odpoczynku a
      potem zawiózłbym ich do ... Sosnowca. Nie pierdacz stary o brudzie, zobacz jak
      wygląda Hamburg, Dortmund do 2, 3 w nocy. Syf taki, że rozpacz. Zobacz jaka
      jest zamalowana grafitami Praga. Moja matka ma w zwyczaju mówić : W dupie byłeś
      gówno widziałeś. To do Ciebie.
      • Gość: Cover Re: Brudny Sosnowiec IP: 80.48.246.* 04.10.03, 19:01
        a co mnie obchodzi syf w hamburgu albo dortmundzie, wisi mi jak zeszłoroczny
        snieg ?
        • Gość: Krawiec Re: Brudny Sosnowiec IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.03, 13:19
          Zgadzam się z Olem , tzn rozumiem go. Ja sam staram się nie śmiecić , a jeśli
          chodzi o utrzymywanie porządku to jest to problem zwiazany z innymi
          paradokasami. Większość mieszkan w ścisłym centrum Sosnowca należy do MZBM-u.
          sytuacja powoli sie zmienia ale wciąz ulice Targowa ,Modrzejowska, Wspólna są
          zamieszkałe przez tzw lumpenproletaryat, któremu bynajmniej na czystości nie
          zależy, a wręcz przeciwnie. Do tego dochodzi problem ogrzewania wiekszości
          kamienic węglem (dlaczego na stulecie władze nie postarały się o gazyfikację
          centrum , przecież te odnowione kamienice po dwóch sezonach będa znowu czarne)

Dlaczego popieram Ola / kelo ? Ano dlatego, że już dość mam narzekania, zwłasza
          młodych ludzi , którzy klachają jak emeryci i renciści i wydaje im się, że
          wszedzie dobrze tylko nie tutaj.

Zenon 133 mówił coś o nasadzeniach. Nie wiem kiedy ostatnio byłeś w centrum
          ale nowe nasadzenia są . Zwróć uwagę na ulioce Warszawską, Wspólną
          Małachowskiego. Ja bym był za tym zeby zawalona pylacymi Olchami i Topolami (
          zresztą drzewami o kruchej strukturze, a więc niebezpiecznymi dla przechodniów)
          Zwycięztwa równiz była pod tym wzgledem zmodyfikowana.

Nie rozumiem TEGO TYPU narzekania , chyba to taka zwyczajowa przypadłsc
          Polaków , przeciez Sosnowiec z lotu ptaka tonie w zieleni.

Są miejsca w Zagłębiu podłe i piękne. Mnie też sie władze samorządowe nie
          podobają ale prawdziwe problemy, leżą gdzie indziej.

Pozdrawiam!

• Gość: Krawiec Re: Brudny Sosnowiec IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.03, 13:20
          Zgadzam się z Olem , tzn rozumiem go. Ja sam staram się nie śmiecić , a jeśli
          chodzi o utrzymywanie porządku to jest to problem zwiazany z innymi
          paradokasami. Większość mieszkan w ścisłym centrum Sosnowca należy do MZBM-u.
          sytuacja powoli sie zmienia ale wciąz ulice Targowa ,Modrzejowska, Wspólna są
          zamieszkałe przez tzw lumpenproletaryat, któremu bynajmniej na czystości nie
          zależy, a wręcz przeciwnie. Do tego dochodzi problem ogrzewania wiekszości
          kamienic węglem (dlaczego na stulecie władze nie postarały się o gazyfikację
          centrum , przecież te odnowione kamienice po dwóch sezonach będa znowu czarne)

Dlaczego popieram Ola / kelo ? Ano dlatego, że już dość mam narzekania, zwłasza
          młodych ludzi , którzy klachają jak emeryci i renciści i wydaje im się, że
          wszedzie dobrze tylko nie tutaj.

Zenon 133 mówił coś o nasadzeniach. Nie wiem kiedy ostatnio byłeś w centrum
          ale nowe nasadzenia są . Zwróć uwagę na ulioce Warszawską, Wspólną
          Małachowskiego. Ja bym był za tym zeby zawalona pylacymi Olchami i Topolami (
          zresztą drzewami o kruchej strukturze, a więc niebezpiecznymi dla przechodniów)
          Zwycięztwa równiz była pod tym wzgledem zmodyfikowana.

Nie rozumiem TEGO TYPU narzekania , chyba to taka zwyczajowa przypadłsc
          Polaków , przeciez Sosnowiec z lotu ptaka tonie w zieleni.

Są miejsca w Zagłębiu podłe i piękne. Mnie też sie władze samorządowe nie
          podobają ale prawdziwe problemy, leżą gdzie indziej.

Pozdrawiam!
        • Gość: yxz Re: Brudny Sosnowiec IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.03, 23:12
          Słusznie. Mnie też nie obchodzi.
        • kelo Re: Brudny Sosnowiec 09.10.03, 06:53
          Tu nie chodzi o proste porównanie porządku w miastach. Duże miasta mają to do
          siebie, że po ulicach spaceruje dużo ludzi. I niestety ci ludzie śmiecą(to
          teamat na inną rozmowę) Są także różne systemy sprzątania. Kilka lat temu
          byłem w Głownie i tam w ramach robót publicznych sprzątaczki chodziły za
          ludźmi i czekały aż ktoś kiepa wyrzuci. Musiały się czuć potrzebne. W innych
          miastach samorządy zdają się na kulturę osobistą mieszkańców i gości i
          sprzątają wtedy, kiedy ci opuszczą już ulice. I to jest najpowszechniejszy
          system sprzątania miast. A dlaczego jest czasem brudno? Odpowiedź tkwi w
          jednym z powyższych zdań.
      • michaelus Re: Brudny Sosnowiec 04.10.03, 19:14
        Ja słyszałem, że w niektórych miastach Francji nie ma koszy na śmieci. Papierki
        rzuca się na ulicę, a co pół godziny ulice sprząta brygada porządkowa.
        • zenon133 Re: Brudny Sosnowiec 04.10.03, 22:18
          No właśnie. Dlaczego z ulic i placów znikają drzewa? Na ulicy Modrzejowskiej,
          Małachowskiego, Warszawskiej, 3 Maja (centrum) praktycznie ich już nie ma.
          Znikają drzewa z ul. Mireckiego, Baczyńskiego, z ulic na osiedlach. Nikt nie
          robi nowych nasadzeń. Wystarczy pojechać do Katowic, żeby zobaczyć, że można
          inaczej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka