Dodaj do ulubionych

Ceny paliw w Sosnowcu

IP: *.smstv.pl 10.12.05, 17:08
Chciałem poruszyć temat cen paliw na stacjach w Sosnowcu. Studiuje w
Gliwicach i nie umiem sobie wytłumaczyć jakim cudem na stacjach w Gliwicach
paliwo(95) jest tańsze średnio o 30gr na litrze!! Na przykład na Shelu w
Gliwicach kosztuje 3.54 a u nas 3.93. Orlen w Gliwicach sprzedaje po 3.58 a
Orlen w Sosnowcu po ponad 3.80 Nie wiem czy tylko ja to zauważylem, może jest
coś o czym nie wiem ,a co kształtuje ceny w naszym mieście na takim(wysokim)
poziomie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kierowca zSosnowca Re: Ceny paliw w Sosnowcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.05, 21:53
      Ceny w Sosnowcu w dniu dzisiejszym:
      Neste Plejada - 3,69
      Shell Kresowa - 3,80
      Geant - 3,89
      BP Będzińska - 3,93
      Statoil - 3,93

W porównaniu z innymi miastami jest drogo, np. w Czeladzi na Statoil i BP -
      3,84, a w Siemianowicach Śląskich - 3,74 na BP.

Auchan buduje swoją stację na parkingu i zapewne na początku zejdzie z cenami o
      10-20 groszy niżej niż Neste. Będzie się działo.
      • Gość: Waciu Re: Ceny paliw w Sosnowcu IP: *.hsd1.il.comcast.net 10.12.05, 22:01
        A co ma sie dziac ?? Stacje supermaretowe maja najgorszej jakosci siuski. Pompa
        paliwa kumpla po tankowaniu przez rok takich sikow na auchanie wygladala jak by
        wlewal do niej kwasu. Szerokiej drogi zycze na sikach z auchanowo realowych
        stacyjek.
    • cover_wielki Re: Ceny paliw w Sosnowcu 12.12.05, 20:00
      W Sosnowcu jest ciche porozumienie między stacjami, jednakże nic tak nie wpływa
      na ceny jak brak klientów. Trzeba wybrać jedna stację i zbojkotować przez
      pewien okres.
    • seena Re: Ceny paliw w Sosnowcu 27.12.05, 22:55
      to normalne, ceny sa ksztaltowane przez rynek ,wez pod uwage, ze u nas nie ma
      autostrady i strefa nie jest tak rozbudowana jak w Gliwicach, a skoro macie tam
      i autostrade, i strefe to i stacje maja wiecej klientow, a co za tym idzie ceny
      moga byc nizsze - mysle, ze to oczywiste.
      • Gość: zdziwiony Re: Ceny paliw w Sosnowcu IP: *.smstv.pl 29.12.05, 17:42
        1.
        Gliwice - Liczba ludności : 192 702
        Sosnowiec - Liczba ludności : 229 989
        Więc nie wydaje mi się żeby w Gliwicach było dużo więcej klientów stacji
        benzynowych
        2.
        Poza tym stacje o których pisałem(Shell,Jet,Orlen Bliska) są dość spory kawałek
        od autostrady i nie wiem czy ktoś jechałby prawie do centrum miasta z
        autostrady żeby zatankować zwłaszcza,że zaraz obok zjazdu jest stacja ORLENU
        (nawiasem mówiąc też tańsza o jakies 15-20 gr. niż w Sosnowcu).

I nie mówcie mi o wolnym rynku gdy różnica w cenie wynosi nadal ponad 20 gr. na
        litrze ( pomimo ,iż zaczęła działać stacja Auchan,na której cena jest taka jak
        na Shelu w GLiwicach:). Albo stacje w Gliwicach sprzedają paliwo po kosztach
        albo w Sosnowcu zapomnieli ,że została obniżona akcyza :D
        • seena Re: Ceny paliw w Sosnowcu 02.01.06, 11:30
          a jak wytlumaczysz strefe?
          • Gość: zdziwiony Re: Ceny paliw w Sosnowcu IP: *.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 02.01.06, 13:42
            Chodzi Ci o Specjalną Strefe Ekonomiczną?? Nie wiem jak ona miałaby wpływać na
            ceny paliw . Po pierwsze ja mówie praktycznie o centrum miasta a strefa jest na
            obrzezach ,po drugie inne miasta też mają strefe bo to jest jedna wielka Sląska
            strerfa podzielona na podstrefy w wielu miastach. A to że w Gliwicach rozwineło
            się dość dobrze kilka zakładów nie może mieć wpływu na ceny paliw(przecież
            stacje benzynowe nie działają na terenie Strefy,nie maja zwolnien z podatków i
            innych przywilejów ). A tak przy okazji dzisiaj na Shelu w Gliwicach 3.41 za
            litr Pb95, Orlen Bliska 3.39. A my w Sosnowcu dajemy sie doić :) Pozdrawiam.
            • seena Re: Ceny paliw w Sosnowcu 07.01.06, 17:25
              a nie pomyslales moze, ze tam gdzie rozwiniety jest przemysl (najwieksza
              spodstrefa u nas to wlasnie gliwicka) to jezdzi duzo samochodow? Dostawcow,
              odbiorcow, budowlancow przy powstajacych nowych obiektach, gosci
              odwiedzajacych, zwyklych pracownikow, ktorzy musza dojechac czesto z innego
              miata. To wlasnie wplywa na ilosc tankowanego paliwa i wierz mi ,ze ma bardzo
              duzy wplyw na ceny. Oczywiscie wiadomo, ze stacje nie sa budowane w strefach,
              ale wez pod uwage, ze do tej strfy trzeba dojechac wlasnie kolo takich stacji.
              Nie wspomne juz o spotkaniach biznesowych czy innych, wiadomo, ze jesli ktos na
              takie przyjedzie np. z Gdanska to oczywiscie zatankuje benzyne na miejscu, a
              nie bedzie wozil z soba w beczce. Dodajmy jeszcze Politechnike i nie mam tu na
              mysli tylko samych zmotoryzowanych studentow, ale i wykladowcow, roznego
              rodzaju gosci. Ponadto Gliwice sa tez "miastem przelotowym" jesli chodzi o
              trasy.
              Pozdrawiam
              seena
              • Gość: zdziwiony Re: Ceny paliw w Sosnowcu IP: *.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 09.01.06, 14:11
                Gdyby to co mówisz miało cokolwiek wspólnego z wolnym rynkiem to paliwo w
                Warszawie ,Poznaniu, Krakowie i innych największch miastach(tam jest wiecej
                uczelni wyższych a i spotkań biznesowych co nie miara:) byłoby chyba po 2
                zlote. Jeżeli jest dużo klientów to i natychmiast pojawiają się kolejne stacje.
                Tylko ,że wolny rynek zakłada swobodną konkurencję co wlaśnie sprzyja obniżaniu
                cen. I tak wlaśnie ( widać to po cenach ) dzieje się w Gliwicach, a dziwi mnie
                to ,iż w Sosnowcu pomimo tylu stacji ( kolejna niedawno otwarta - Auchan) jakoś
                ceny, jeżeli w ogole , to spadają niewiele - nieporównywalnie mniej niż np. w
                Gliwicach. Zdaje się że ktoś tutaj już wcześniej zauważył co może być tego
                przyczyną, ale widać ,że niektórzy nie rozumieją że wolny rynek to jest tylko
                wtedy, gdy są spełnione zasady swobodnej konkurencji.
                • seena Re: Ceny paliw w Sosnowcu 09.01.06, 19:42
                  jesli faktycznie jest to dla Ciebie az tak istotne, to moze zapytaj na
                  pierwszej lepszej stacji w Sosnowcu i w Gliwicach, na jakiej podstawie ustalaja
                  ceny. Powodzenia i pozdrawiam
                  seen
                  • Gość: zdziwiony Re: Ceny paliw w Sosnowcu IP: *.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 09.01.06, 21:16
                    Istotne jest o tyle, że chyba każdy kto nie ma stacji benzynowej chciałby aby
                    paliwo było jak najtańsze. A jak zapytam na stacji w Sosnowcu to powiedzą mi to
                    co ty ,a to się troche kupy nie trzyma :) wiec nawet nie ma sensu pytac.
    • Gość: Heppy Re: Ceny paliw w Sosnowcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 17:54
      Może miasto chce być na poziomie światowym, a że zaczynają od cen, to już nie
      nasza wina=]
      • Gość: Częstochowa Re: Ceny paliw w Sosnowcu IP: ipcop.ak* / *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 18:36
        U nas na Statoil czy BP jest po 3.39 lub 3.35 radze wywołac wojne cenawą midzy
        stacjami> Una s kiedys tez było drogo a teraz jest o wiele tanie.
        • cover_wielki Re: Ceny paliw w Sosnowcu 11.03.06, 13:02
          A ceny trzymają się mocno...
          • cover_wielki Re: Ceny paliw w Sosnowcu 02.08.06, 21:57
            4,33... ciekawe kiedy to sie skończy
    • cover_wielki Obłędnie wysokie ceny benzyny w kurortach 18.08.06, 12:25
      Ewa Sokólska 18-08-2006, ostatnia aktualizacja 18-08-2006 08:50
      W polskich kurortach za litr benzyny zapłacisz nawet 30 gr więcej. Kierowcy
      narzekają, że właściciele stacji w miejscowościach turystycznych się zmówili.
      Inspekcja Handlowa rozkłada ręce: - Mamy wolny rynek
      - Na stacji przetarłem oczy ze zdumienia: 4,56 zł za litr 95? Jeszcze nigdy
      tyle nie płaciłem. W Warszawie litr tej samej benzyny kosztuje prawie
      trzydzieści groszy mniej - mówi Antoni Barszczewski z Grodziska Mazowieckiego,
      którego spotkaliśmy na stacji PKN Orlen w Augustowie.

- Tam, gdzie są turyści i brakuje konkurencji, tam rosną ceny paliw - przyznaje
      Urszula Cieślak z firmy Reflex badającej rynek paliw. Najdrożej jest na Warmii
      i Mazurach, Pomorzu, Podkarpaciu oraz w Małopolsce. Np. w Zakopanem na stacjach
      PKN Orlen i BP Express litr 95 kosztował wczoraj 4,63 zł, a w Międzyzdrojach -
      4,59 zł. - Tymczasem w innych regionach kraju litr kosztuje nawet 4,20 zł -
      dodaje Cieślak.

Waldemar Moroz, właściciel stacji w Augustowie, wie, że jego ceny są wyższe niż
      w innych regionach kraju, ale nie zamierza ich obniżać. - Mam jedną stację.
      Ledwo wiążę koniec z końcem. A ceny w całym mieście są zbliżone - mówi.

Z kolei Dawid Piekarz, rzecznik największej polskiej firmy paliwowej PKN Orlen,
      twierdzi, że jego koncern dostosowuje się do cen... na lokalnych rynkach. Ale
      nie ukrywa, że chce zarobić na turystach.

A ci są smakowitym kąskiem: z prognoz Instytutu Turystyki wynika, że w tym roku
      urlop w kraju spędzi ok. 7,5 mln osób!

Jak z wysokimi cenami radzą sobie mieszkańcy kurortów? Na Mazurach np. masowo
      kupują nielegalne paliwo sprowadzane zza wschodniej granicy (po 3-3,5 zł za
      litr). - W ostatnich tygodniach ujawniliśmy kilka prób sprzedaży paliwa, które
      przez granicę przejechało bez oclenia - przyznaje Maciej Fiłończuk, rzecznik
      podlaskich celników.

Wakacyjne windowanie cen trwa od lat. Wiedzą o tym i Inspekcja Handlowa, i
      Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, ale nie zamierzają interweniować. - To
      niepokojące zjawisko, ale nie ma przepisów co do górnych czy dolnych cen paliw.
      Benzyna to towar jak każdy inny. Jeśli ktoś go kupuje za cenę, jakiej żąda
      sprzedawca, to nie możemy w to się mieszać - mówi Leszek Mironiuk, rzecznik
      podlaskiej Inspekcji Handlowej. - Interweniowalibyśmy, gdyby było podejrzenie o
      zmowie właścicieli stacji. Ale na to nie mamy dowodów.

Sosnowiec nie kurort a ceny na stacjach też wszędzie jednakowe i wyższe niż w
      Katowicach. Jest zmowa czy nie ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka