Gość: Zagłębiak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.08, 17:36 Temat stary jak rozbiory Polski ale ciekawy i wart poruszenia, proszę o wypowiedzi Wszystkich zainteresowanych ale tylko w przyzwoitym tonie i z taktem. - zapraszam do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bo Re: Dlaczego Zagłębiacy lubią lub nie Ślązaków/Ha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.08, 11:27 nie wiem. Ja albo kogoś lubie albo nie bez względu na to kim jest. Ważne jaki jest. Mam wielu przyjaciół wśród ślązaków i zagłebiaków ale nigdy nie patrzałam na nich pod tym kątem, nigdy ich nie dzieliłam. Żeby kogoś polubić lub nie, to trzeba tego kogoś poznać. Ogólnie mogłabym powiedziec ze lubie ślązaków za ich dowcip, ale wiadomo że przecież nie wszyscy są tacy sami. Znajdą sie też ponuraki jak i chamy, tak jak u nas, ale to nie zależy od miejsca zamieszkania, pochodzenia, a od człowieka, jego charakteru, inteligencji i wychowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dlaczego Zagłębiacy lubią lub nie Ślązaków/Ha IP: *.chello.pl 11.07.08, 21:48 W/g mnie, to "Hanysi" mają jakąś wrodzoną niechęć od "Zagłebiaków".... To właśnie zagłębiak najprędzej w Katowicach i okolicach usłyszy zapytanie : "A paszport masz ?!" Na odwrót się z tym nie spotkałem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagłębiak Re: Dlaczego Zagłębiacy lubią lub nie Ślązaków/Ha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.08, 23:55 no tak, zgodzę się z tym, od 8 lat mieszkam w Katowicach i mało miłych sytuacji mnie spotkało kiedy powiedziałem wśród np. ludzi z którymi pracuję że jestem z Sosnowca a wcześniej byłem dla nich OK, więc animozje i uprzedzenia nadal są, tylko gdzie tu jakieś uzasadnienie, chyba tylko samo uprzedzenie ot tak dla złej tradycji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bo Re: Dlaczego Zagłębiacy lubią lub nie Ślązaków/Ha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.08, 09:07 chyba za bardzo sie przejmujesz, za bardzo poważnie i zbyt do siebie bierzesz zachowania sąsiadów czy kumpli z pracy(pamiętaj wszędzie są ludzie i ludziska). No chyba że jesteś typem którego sie nie da lubić w tym przypadku nie dziw sie. Ja pracuje w Katowicach od 30 lat(mieszkam w Sosnowcu od urodzenia) i nikt tu mi złego słowa nie powiedział, śmiejemy sie, "dogadujemy" sobie wzajemnie ale zawsze na wesoło, wyszydzając te uprzedzenia śląsko-zagłebiowskie. Wiele zależy od ciebie samego, przestań sie obrazać a zacznij sie śmiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zagłębiak Re: Dlaczego Zagłębiacy lubią lub nie Ślązaków/Ha IP: 83.143.102.* 08.08.08, 21:21 jestem wesołkiem z duuuużym poczuciem humoru, naprawdę lubianym przez Hanysów w pracy, dopuki sobie nie przypomną że z Sosnowca, oczywiście nie wszyscy, ale jednak, dla przykładu porównaj syczącego jadem "Hanysa", jego wypowiedź jest kilka postów niżej, co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bo Re: Dlaczego Zagłębiacy lubią lub nie Ślązaków/Ha IP: *.energoprojekt.com.pl 01.09.08, 13:42 "Hanys" no cóż może to smark i dupek a może ktoś strasznie zakompleksiony, a może tylko lubi prowokować na forumach, bo w realu sie boi, a moze poprostu se jaja robi(w jego mniemaniu) nie wiem nie znam go. "dopuki sobie nie przypomną że z Sosnowca, oczywiście nie wszyscy, > ale jednak," z igły widły ja jak spotkam na swojej drodze jednego dupka czy tez kilku, to sie nie nakręcam negatywnie do całej ludzkości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bo Re: Dlaczego Zagłębiacy lubią lub nie Ślązaków/Ha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.08, 08:56 ja szczerze powiem na ulicy sie z tym pytaniem nigdy nie spotkałam. Ale gdybym je usłyszała, na pewno nie przyszło by mi do głowy szukać animozji, a humoru i odpowiedz byłaby z pewnością dowcipna. Często w taki sposób przekomarzamy sie ze znajomymi na Śląsku i nikt sie nie obraza, ale czy kogoś jakiś zwot obrazi czy tez nie, zależy od jego nastawienia właśnie. Jak sie nie ma uprzedzeń to z każdym człowiek pogada i sie zaprzyjażni. Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Dlaczego Zagłębiacy lubią lub nie Ślązaków/Ha 12.07.08, 02:48 Jest to wynik głupoty ludzkiej, oraz podsycania animozji np: na forach internetowych. Kto zyskuje na animozjach wewnątrzregionalnych ? - pomyślcie sami - stara zasada rzymska "dziel i rządź". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość zacząć należy od zamierzchłych czasów... IP: *.chello.pl 12.07.08, 14:36 to tam wszystko ma swój początek.... www.montes.pl/Montes18/montes_nr_18_16.htm Odpowiedz Link Zgłoś
josse1 Re: zacząć należy od zamierzchłych czasów... 15.07.08, 00:41 super, ja bym jeszcze dodał (według obiegowej opinii) niechęć Zagłębiaków do pomocy Powstańcom Sląskim, tak naprawdę "brak tożsamości " Zagłębiaków - przecież 80% mieszkańców przyjechało tu w okresie rozwoju przemysłu w PRL (Huta Katowice, kopalnie itp.), dławienie gwary, narzucane ekipy rządzące (podobno wystarczała matura z sosnowieckiego "Staszica" ;) aby rządzić na Śląsku) ale na to wszystko nakłada się jeszcze nasze ogólnopolskie pieniactwo i szukanie wrogów... ps. Jakoś w Katowicach, Chorzowie (i paru innych) nikt nie odwraca się ze wstrętem gdy słyszy jak jakiś "gorol mówi" ale powtórzcie to samo w Sosnowcu, Bądzinie z "godojącym hanysem"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: zacząć należy od zamierzchłych czasów... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.08, 11:37 www.skarbiec-slaski.itatis.pl/strony_www/www.skarbiec-slaski.itatis.pl/cgi-bin/analizator.pl? OKNO=B&JEZYK=PL&KATALOG=kat_20010206144517/&ID=str_20020626160855/ Odpowiedz Link Zgłoś
josse1 Re: zacząć należy od zamierzchłych czasów... 18.07.08, 00:47 ufff dobrnąłem jakoś do tego wywiadu ale ten link jest porażający ;) nie prościej było www.skarbiec-slaski.itatis.pl Rozmowy o śląsku - Marek Baster i wreszcie BRYNICA NIE GRANICA - rozmowa z prof. dr. hab. Janem WALCZAKIEM Powiem szczerze i tak my Zagłębiacy mamy (mówiąc kolokwialnie) przesr... Jedziemy na Śląsk - jesteśmy Gorole Jedziemy .... (tu wpisz cokolwiek w obrębie granic Polski) - jesteśmy uważani za Ślązaków. Ktoś mógłby się w końcu zdecydować ;) Jak 90% Zagłębiaków mam swoje korzenie gdzie indziej, tzn. 1-sza babcia z Zabrza (Niemka), 1-szy dziadek wielkopolska (Polak), 2-ga babcia i 2 dziadek Kresy Wschodnie (czyli Europejczyk w każdy calu ;) ) Guzik mnie obchodzą wyrażane tu powszechnie (wulgaryzmami) opinie jednej i drugiej strony natomiast interesujące jest to, że jak w taniej tragikomedii - Nikt już nie pamięta (prawie)o co poszło, ale wszyscy dalej walczą...Wniosek z tego, że jednak Śląsk był, jest i będzie prawdziwą częścią Polski. Pieniactwo jak wszędzie (np. w Zagłębiu ;) ) ps. Dziękuję k i gościowi (chyba, że to ta sama osoba) za fascynujące wstawki do tej trochę monotonnej dyskusji, w szczególności za podanie ciekawego źródła dotyczącego również moich nieścisłych wypocin ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Totalna bzdura ! 17.07.08, 10:47 Cały problem problem z gorolami powstał b. dawno. Zaczęło sie gdy w niedalekiej jaskini mój praprzodek przyp... maczugą takiej jednej gorolicy bo nie chciała mu dać (chociaż mieszkała w tej samej jaskini) - no i zaczęło się ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re: Totalna bzdura ! IP: *.dip.t-dialin.net 17.07.08, 14:04 Jo bych miedzy Sosnowcem -Zaglymbiem ,a Slaskiem postawiol taki mur jak maja Chinczyki bo te gorole sa daremne ,za nich sie ino czeba ganbic,jakby nie Edek Gierek to byscie pieronskie zaglymbioki dali bez Zyrdka srali! Przypomnijcie sie jak kiedys u wos wyglondalo bylo ganba komus te wasze Hadziajstwo komus pokozac.Pluja na wos Goroliczki jedne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robi Re: Totalna bzdura ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.08, 07:36 Pracwałem w Katowicach 8 lat i niemam nic do hanysów jedyne co mnie drażi to fakt że nie potrafią mówić tylko godać z naleciałośćią Niemiecką. W Katowicach tak tego nie słycać ale wystarczy pojechać do Bytomia Chorzowa Mysłowic. Znam mnóstwo hanysów którzy tym językiem mówią tylko w domu a na codzień w pracy wstydzą się mówić w ten sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bo Re: Totalna bzdura ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.08, 13:35 ale drażni cie że nie rozumiesz co mówią, czy drazni cie bo cie drazni? czy gwara góralska albo kaszubska tez cie drażni? Ja lubie jak ślązacy godają, podoba mi sie ich gwara, może dlatego że nie mam awersji do żadnego języka, nawet niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Totalna bzdura ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.08, 20:53 Hola hola uwielbiam gware góralską , kaszubską ale tak jak mówią hanysy to nie jest gwara tylko język polski wymieszany z niemieckim i naprawdę znam mnóstwo ludzi ze śląska ale wstydzą się tej godki i mówią po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyn Re: Totalna bzdura ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 21:20 buehehe - polski wymieszany z niemieckim! aleś doj.bał :) naumiej się lepiej cokolwiek z gwary śląskiej zanim się wypowiesz. Nic nie wiedzieć a krzyczeć, jakież to typowe dla Zagłębiaków :) Nie wszystkich of kors ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zagłębiak Re: Totalna bzdura ! IP: 83.143.102.* 08.08.08, 21:26 też nie czytałeś mojej prośby co do taktu w wypowiedziach, wstyd mi za ciebie, wstyd za prawdziwych kulturalnych Ślązaków, bo właśnie z uprzejmości i kultury jesteście znani w Polsce, ty chyba udajesz Ślązaka albo prowokator beznadziejny jesteś... WSTYD ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zagłębiak Re: Totalna bzdura ! IP: 83.143.102.* 08.08.08, 21:09 Panie "ruban" ! a raczej Panie Chamie ruban, czy przeczytałeś moją prośbę o taktowne wypowiedzi w temacie? jeśli tak to jesteś chamskim prowokatorem siejącym niezgodę między Zagłębiakami i Ślązakami, twoja podła wypowiedź jest tu nie potrzebna, wnioskowałem u moderatora forum o usunięcie twojego IP z forum. Nie pozwólcie sprowokować się chamom ! Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Człowieku ! 19.08.08, 16:30 Nic nie rozumiesz. Moja wypowiedź była żartem wykazującym absurd dyskusji powyżej, w której wszyscy prześcigali się kto, kiedy i z kim rozpoczął ten idiotyczny spór o nic. Więcej poczucia humoru (język wypowiedzi był dostosowany do czasów, które opisywał). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TUBYLEC Opamiętajta sie napuszczacze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 09:08 Ślazacy, Zagłębiacy się nie lubią ???? A muszą się lubić ??? Urodziłem się w Sosnowcu, wychowałem w Bytomiu i Świętochłowicach,żyję tu przeszło 60 lat - i obojetnie co piepszą nawiedzeni i niedowartościowani, nic nie znaczący "ludziki" - stwierdzam że normalny, jakoś wychowany i obyty - Ślązak czy Zagłębiak żyja ze sobą w zgodzie i spokoju. Akcentowanie tego "nielubienia", czy tych niby "różnic" wykluczajacych normalne , zgodne współsąsiedztwo to charakterystyczna cecha marginesu który zamiast zająć się sobą, z nudów i lenistwa napuszcza ludzi wzajemnie na siebie. A tacy są po obu stronach Brynicy. I niech sobie dalej szczekają, nic innego im nie zostało - karawana idzie dalej, to już nie te czasy. Świat się łączy i integruje. Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Opamiętajta sie napuszczacze 26.08.08, 11:45 Masz rację w 80% (nie rozumiesz powodów podsycania tych animozji).Napiałem o tym w moim pierwszym poście w tym wątku (niestety inteligencja i poczucie humoru ginie w narodzie) - stara zasada "dziel i rządź".Animozje podsycane są przez "zawodowych" wichrzycieli w interesie warsiafki, krakówka i Wroclawia (powody są rózne ale cel ten sam - podzielic i osłabić region).Dlaczego ?? - pomyślcie sami!! Odpowiedz Link Zgłoś