atlantyda771 05.05.06, 13:36 Spodziewam siędzieciątka w listopadzie. Mój starszy syn ma rok, zimą będzie półtoraroczny. Co z wózkiem: kupić jeden dla dwojga? Czy osobną gondolkę dla malucha? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deotyma11 Re: Wózek dla dwojga 05.05.06, 22:32 Ja mam podwójny i jestem bardzo zadowolona. To ogromna wygoda i jak dla mnie bezpieczniej. Nie byłabym w stanie opanować starszej córeczki i bałabym się, że wejdzie pod samochód. No i dzięki podwójnemu wózkowi jestem bardziej niezależna i nie potrzebuję asysty babci podczas wyjść. Kupiłam wózek jeden za drugim, bo mają szersze siedziska niż te, gdzie dzieci siedzą obok siebie. Maluch jest z tyłu w takiej torbie-nosidle z usztywnianym dnem, a starsza córcia siedzi z przodu. Warto też kupić wózek z dużymi kołami - znacznie ułatwia manewrowanie i pokonywanie przeszkód. A to nasza karoca: www.jane.pl/wozki/powertwin.html Odpowiedz Link Zgłoś
estocek Deotymo 07.05.06, 15:50 a jak się takim wózkiem wjeżdza na chodniki, krawezniki itd? Bardzo ciężko? Odpowiedz Link Zgłoś
hanti Re: Deotymo 07.05.06, 19:40 ja również miałam dla Kuby i Karoli wózek podwójny, tylko że dla mnie wózek jeden za drugim nie sprawdził się (( Kuba był za ciężki i nie byłam w stanie nim skręcać że nie wspomnę o wjechaniu na chodnik. Kupiłam im wózek typowo bliźniaczy o taki: bi.gazeta.pl/o/a/forum/100/3/100368.jpg bi.gazeta.pl/o/a/forum/100/3/100369.jpg no i rwelacja, prowadzi się o niebo lżej, nie ma problemu z podjechaniem na chodnik itm. Więc teraz newet się nie zastanawiam. Karolka z siostrą będą jeździły w bliźniaku Znów wybieżemy wózek emmaljunga, tylko tym razem "bardziej wypasiony" ))) Odpowiedz Link Zgłoś
mamaaniiasia Re: Wózek dla dwojga 17.07.06, 16:06 My też mamy ten wózek, sprawdza sie rewelacyjnie Odpowiedz Link Zgłoś
deotyma11 Do estocek 07.05.06, 22:43 Właśnie zakup konkretnie Jane Powertwin był dokładnie przemyślany ze względu na krawężniki i wyboje (po złych doświadczeniach z pojedynczą spacerówką starszej córci). To był jedyny wózek podwójny jeden za drugim, jaki znalazłam, z dużymi kołami. I właśnie dzięki nim nie ma problemu z jazdą po lesie, podjeżdżaniem pod krawężniki itp. Oczywiście przy wysokich krawężnikach trzeba przód wózka podbijać, ale nasz jest naprawdę świetnie wyważony i nie jest to jakimś problemem. Jedna refleksja odnośnie takiego wózka: po pierwszym spacerze byłam załamana. Wózek z dzieciakami swoje waży, jest długi i do tego to trójkołowiec, ale manewrowanie nim to kwestia wprawy. Teraz uważam, że jest 100 razy lepszy, niż jakikolwiek wózek jaki używałam wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
monikatomaszewska Re: Deotymo 08.05.06, 10:11 ja tez mam pytanie odnośnie Twojego wózka...a co ze składaniem? Mieści się do bagażnika (jakiego samochodu?). My z małą wyjeżdżamy często no i z drugim też będziemy chcieli-dlatego zależy nam, zeby mieścił się do bagażnika...bo co nam po wóżku którego nie możemy wszędzie zabrać za sobą. A moze masz jakieś fotki dzieciaków w wózku...chetnie bym zobaczyła...jeżeli nie chcesz na forum to wyślij na mój mail gazetkowy...Z góry serdecznie dziękuję. pozdrawiamy Monika i Marysia Odpowiedz Link Zgłoś
deotyma11 Re: Deotymo 08.05.06, 13:20 Moniko! Nie mamy samochodu więc nie wiem do jakiego mógłby się zmieścić Można w nim po złożeniu zdjąć przednie koło, a tą klapkę, na której dziecko z przodu trzyma nóżki, dodatkowo złożyć. Obmierzę go wieczorem jak będzie złożony i prześlę ci wymiary i zdjęcia dziewczynek w wózku na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
hanti Re: Deotymo 08.05.06, 14:45 jane po złożeniu sa dość duże, ja mam slalom i ledwo mieści się w bagażniku naszej renówki, a mały nie jest ale może się okazać że powertwin będzie objętościowo po złożeniu dokładnie taki sam Odpowiedz Link Zgłoś
kiuska Re: Wózek dla dwojga 08.05.06, 22:05 Witaj. Ja też mam taką emaljungę, gdzie córcie siedzą obok siebie. Moje dziewczynki są drobnej budowy i jest im w miarę wygodnie. Ale myślę, że dla grubszych dzieci taki wózeczek może być ciasnawy. Jeśli chodzi o prowadzenie- sprawdza się bardzo dobrze, jest zwrotny i pomimo dość dużej szerokości można go od biedy prowadzić nawet jedną ręką. Poza tym fakt, że dzieci siedzą obok siebie ma takie plusy, że mają ze sobą kontakt i gdy np Mała płacze, starsza podaje jej grzechotki, zagaduje do niej i po chwili jest spokuj. W każdym razie ja osobiście bardzo chwalę sobie posiadanie bliźniaczego wózka przy tak małej różnicy wielu między dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
kiuska p.s. 15.05.06, 09:49 z ostatniej chwili: moje Maleństwo odkryło ostatnio, że może się toczyć- wózek Emaljunga przestał być bezpieczny- chyba, że przypnę pasami. Jego budowa jest taka, że jest on płytki, a z tyłu- tam, gdzie dzieci mają główki nie ma praktycznie żadnego zabezpieczenia przed wysunięciem się, więc już go nie polecam...Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
hanti Re: p.s. 15.05.06, 18:55 to zobaczcie sobie nowość Peg perego, ja zamawiam za miesiąc ))) www.bobowozki.pl/product_info.php?cPath=6&products_id=392&osCsid=e5c9ba45ff600ecf8942f92dd9f5ef89 Odpowiedz Link Zgłoś
deotyma11 Re: p.s. 16.05.06, 21:22 Bardzo fajny. No i te duże koła! Ja naprawdę nie rozumiem czemu producenci nie robią 30 cm kół w standardzie, a już zwłaszcza w wózkach podwójnych. Pojeździłby sobie jeden z drugim inżynierem na co dzień, poszarpałby się na krawężnikach i dziurach i od razu zmieniłyby się wózki. Odpowiedz Link Zgłoś
marta_nie_martka Re: Wózek dla dwojga 16.05.06, 10:51 Moje dzieci mają rok i 8 mies, a młodsze 3 mies. AMm wózek hauck, jeden za drugim, sprawdził sie przez 2 mies, niestety teraz syn, na leżąco, nie miesci się do tej niby-gondoli. Wrócimy do tego wózka jak już będzie mógł siedzieć, na razie jeździmy zwykłą gondolą, a córka chodzi przy wózku. JAk jest zmęczona to wsadzam ją do gondoli, albo niosę w chuście. Co do samego wózka, to jest bardzo cięzki i źle się prowadzi. Gdyby nie skrętne kółka, to nie mogła bym nim wogóle manewrować, pokonanie najmniejszych krawęzników jest dużym wysiłkiem. Mieści nam się, z trudem, do bagażnika Punto. Za to dał mi poczucie swobody, mogłam sama wychodzić na spacery, i to rekompensowało inne wady. Wózek kupiłam używany na allegro. Odpowiedz Link Zgłoś
rafera Re: Wózek dla dwojga 23.05.06, 12:59 ja mam wózek podwójny jeden za drugim z Graco. Moje dziewczyny mają 15 m-cy różnicy. I kiedy były małe baaaardzo mi się ten wózek przydał. Jest stosunkowo lekki ( waży ok.8 kg, to tyle co pojedynczy wózek), i dobrz sie składa. Do małej Fabi mieścił się po odczepieniu budki i przednich kółek, które zresztą bardzo łatwo się zdejmują. Wtedy gdy były małe, bardzo dobrze się go prowadziło, ale teraz, gdy młodsza ma 2 lata, trudnością stało się wjeżdżanie na krawężniki. Mam zamiar już go sprzedać, choć nie iwem, czy nie poczekam do zimy. Jakoś będę musiała dostarczać dzieci do przedszkola. Ale samą ideę kupienia wózka podwójnego dla tak małych dzieci popieram. Duże ułatwienie życia. Można się gdzieś wybrać, nie bojąc o bezpieczeństwo lub brak wygody starszej dziecinki. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kalafior_tez_kwiat Re: Wózek dla dwojga 25.05.06, 00:24 Szkoda, że nie trafiłam wcześnij na to forum... Gdybym wiedziała, że w taki sposób sobie radzicie ze spacerami, to sama bym kupiła taki podwójny wózek i pewnie o niebo lepiej wspominałabym początki mojego podwójnego macierzyństwa )) Odpowiedz Link Zgłoś
deotyma11 Re: Wózek dla dwojga 25.05.06, 13:59 Nam podwójny wózek wymyśliła moja mama. I jestem jej za to baaaardzo wdzięczna. Ale znalezienie fajnego wózka to droga przez mękę Odpowiedz Link Zgłoś
hanti Re: Wózek dla dwojga 25.05.06, 19:36 hihihi ja już znalazłam, jeśli dobrze pujdzie to koleżanka przywiezie mi go z Włoch w połowie czerwca )))) ale się cieszę )) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilaiartur Do Hanti! 25.05.06, 21:47 Hanti!, czy ściągasz tego peg-perego? jeśli tak to mozesz zdradzic za ile? Moze kolezanka chce zarobic i przywiezie za jakąs opłatą drugi dla mnie? PS. Witam na forum - po cichutku sie tu przywitam bo nowa jestem, a moje dzieci to Artur 2,5 roku (23.11.2003) i Szymon 18 dni (07.05.2006) Pozdrawiam Kamila Odpowiedz Link Zgłoś
hanti Re: Do Hanti! 26.05.06, 09:27 tak ściągam peg perego, bo we Włoszech kosztuje ok 1400zł ))) No moja znajoma nie jedzie ciężarówką, nawet mój wózek stoi pod znakiem zapytania, bo nie jest pewna czy ten kolos wejdzie jej do bagażnika )) ale ja mam nadzieję, bo tn wózek jest dostępny w Polsce tylko w jednym sklepie i cena nie jest zachęcająca. Chociaż i tak bym go kupiła ))) Odpowiedz Link Zgłoś
kalafior_tez_kwiat Re: Wózek dla dwojga 26.05.06, 08:57 Dziewczyny zainspirowałyście mnie tym wózkiem podwójnym... Znalazłam na allegro coś takiego: www.allegro.pl/item106386283_efik1_tako_wd_10_wozek_spacerowy_dla_blizniat.html macie coś w tym stylu? jak się sprawdza? troche sie boje jednego za drugim, bo jedno moje dziecie wazy 15 kg a drugie 12 i boje sie, ze nie dam rady udźwignąć... Odpowiedz Link Zgłoś
hanti Re: Wózek dla dwojga 26.05.06, 09:30 1 lepiej się prowadzi niż "jedno za rugim" 2 małe koła, więc przy dużym obciążeniu dziećmi zmachasz się jak szalona 3 nie do użytku zimą, przy naszych nie odśnieżonych lub odścieżonych na szerokości 50 cm chodnikach Latem świetna bryka, zimą koszmar )) Ale to moje subiektywne odczucia, bo miałam raptem dwa podwójne wózki (w róznych konfiguracjach) Odpowiedz Link Zgłoś
kalafior_tez_kwiat Re: Wózek dla dwojga 26.05.06, 16:37 hanti dzięki za rady. Właśnie o te kołka się troche obawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
deotyma11 Re: Wózek dla dwojga 26.05.06, 14:36 Sprawdź szerokość siedzisk. Przeważnie w takich jeden obok drugiego są wąskie i dzieciaki zimą w grubych kurtkach się nie zmieszczą. No i moja subiektywna ocena: Takie kółka to koszmar zimą. Ja przez pojedynczą spacerówkę mojej córci (właśnie z takimi kółkami) wylądowałam w styczniu na zwolnieniu ze skurczami (7 miesiąc ciąży). Ale popatrz na ten: cgi.ebay.de/Marco-Sky-L-Buggy-fuer-2-mit-Liegeposition-NEU- OVP_W0QQitemZ7416147065QQcategoryZ23629QQrdZ1QQcmdZViewItem link się pewnie nie zmieści to sobie skopiuj całość i wklej w pasek przeglądarki. Odpowiedz Link Zgłoś
kalafior_tez_kwiat Re: Wózek dla dwojga 26.05.06, 15:51 deotyma a masz ten wózek? bo wydaje mi się, ze też ma małe kółka, ale reszta wygląda rewelacyjnie. Długo musiałam się mu przyglądać, żeby się dopatrzeć, że jest faktycznie dla dwójki Odpowiedz Link Zgłoś
kalafior_tez_kwiat Re: Wózek dla dwojga 26.05.06, 16:39 aha pytałam sprzedającego o te siedziska - 34 cm, czyli raczej standard, bo faktycznie widziałam kiedyś w sklepie wozek z tak wąskimi siedziskami, ze wiedziałam, że dzieciakom będzie niewygodnie. a pytanie o szar siedziska to było moje pierwsze pytanie do sprzedającego )) Odpowiedz Link Zgłoś
deotyma11 Re: Wózek dla dwojga 26.05.06, 21:43 ja tego wózka nie mam, ale spodobało mi się, że mały i lekki. nadawałby się do samochodu. No ale właśniebte kółka są małe. On byłby dobry jako drugi wózeczek, albo jak komuś kółka nie przeszkadzają, to chyba byłby wygodniejszy niż te dwie spacerówki obok siebie. Przynajmniej w drzwi się mieści Odpowiedz Link Zgłoś
kalafior_tez_kwiat Re: Wózek dla dwojga 26.05.06, 22:24 moja siostra mieszkająca w Nimczech mówiła, że widuje takie wózki i są bardzo zgrabne. Zastanawiam się tylko do jakiego wieku dziecko może w takim wózku jeżdzić, nie widziałam informacji na ten temat na stronie. Bardzo się napaliłam na ten wozek, bo praktycznie mogę go mieć tylko za cenę podaną na stronie bez kosztów wysyłki czyli w cenie pojedynczej dobrej spacerówki w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
evkam Re: Wózek dla dwojga 28.05.06, 18:23 Właśnie dowiedziałam się o Waszym forum a że sama spodziewam się w lutym kolejnej pociechy już teraz zaczynam lekko panikować. Mania bedzie miala rok i 3 mies. jak pojawi sie rodzenstwo. Powiedzcie a co doswiadczone mamy na to? www.alejahandlowa.pl/index.php?t=p,508888 Podobno mozna wpiac gondole zamiast jednej spacerowki tylko jeszcze jej nie znalazlam. Odpowiedz Link Zgłoś
evkam Re: Wózek dla dwojga 28.05.06, 18:27 znalazlam i gondolę czy fotelik do red castle na www.bobomarket.pl Odpowiedz Link Zgłoś
deotyma11 Re: Wózek dla dwojga 29.05.06, 21:42 Widziałam gdzieś zdjęcie tego wózka w kolorze żarówiasto zielonym. Robił wrażenie. Ale dowiedz się najpierw jaką szerokość mają siedziska, zwłaszcza że są od siebie oddzielone i młodsze nie będzie mogło urzyczyć swojej przestrzeni starszemu. W tych jeden obok drugiego są dość wąskie siedziska i zazwyczaj dwu- trzyletnim szkrabom zimą jest już ciasno. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwia244 Re: Wózek dla dwojga 29.05.06, 23:23 Deotyma bez wątpienia jest wyspecjalizowana w doborze wózka dla dwójki! Odpowiedz Link Zgłoś
deotyma11 Re: Wózek dla dwojga 30.05.06, 20:48 Oj mówię ci Oliwia, że temat wózków podwójnych mam przerobiony podwójnie Najpierw poszukiwaliśmy wózka dla siebie. A po niezbyt dobrych doświadczeniach z wózkami pojedynczymi dla starszej, wiedzieliśmy czego nie chcemy i tu był pies pogrzebany!! A teraz z kolei pomagałam znajomym znaleźć niedrogi (!) i dobry wózek dla bliźniąt. Wszystkim zainteresowanym polecam zresztą fajną stronkę o wózkach dla bliźniąt: www.blizniaki.net/index.php?p=kacik_porad_3 a dla tych co znają angielski proponuję przeczytać to: www.ehow.com/how_8430_select-double-stroller.html Odpowiedz Link Zgłoś
ziolowaosa Re: Wózek dla dwojga 18.07.06, 09:23 Deotymo, napisalam do Ciebie na forum rodzeństwo rok po roku, ale widzę że tu też jesteś aktywna . Mam do Ciebie pytanie w sprawie wózka Jane Powertwin. Jak przewozić malutkie dziecko w tym wózku? Tzn wiem ze mozna w foteliku, ale ja wolałabym w miękkiej gondoli. W sklepie mi powiedzieli, że nie ma takiej opcji, ale wiem, że Ty masz jakieś nosidło. Czy to nosidło firmy Jane? Bardzo Cię proszę napisz mi coś więcej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
deotyma11 Re: Wózek dla dwojga 18.07.06, 21:17 Już spieszę z odpowiedzią Nosidło kupiliśmy na allegro trudno powiedzieć jakiej firmy. Sprawdza się bardzo dobrze. Jedyne co trzeba było zrobić to podciąć trochę wkład usztywniający w nosidle żeby go ładnie wpasować na siedzisko (siedzisko ma zagłówki i one właśnie przeszkadzały). Firma Jane rzeczywiście takiego rozwiązania nie przewidziała, ale nam podpowiedział właśnie sprzedawca Cały czas córcię jeszcze w tym nosidle wożę, ale dodatkowo zakładam jej szelki, bo straszna z niej wiercipięta. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
ziolowaosa Re: Wózek dla dwojga 19.07.06, 09:33 Strasznie Ci dziękuję za odpowiedź. W takim razie będę śledziła aukcje na allegro i polowała na takie nosidło. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś