Dodaj do ulubionych

Wózek dla dwojga

05.05.06, 13:36
Spodziewam siędzieciątka w listopadzie. Mój starszy syn ma rok, zimą będzie
półtoraroczny. Co z wózkiem: kupić jeden dla dwojga? Czy osobną gondolkę dla
malucha?
Obserwuj wątek
    • deotyma11 Re: Wózek dla dwojga 05.05.06, 22:32
      Ja mam podwójny i jestem bardzo zadowolona. To ogromna wygoda i jak dla mnie
      bezpieczniej. Nie byłabym w stanie opanować starszej córeczki i bałabym się, że
      wejdzie pod samochód. No i dzięki podwójnemu wózkowi jestem bardziej niezależna
      i nie potrzebuję asysty babci podczas wyjść.

Kupiłam wózek jeden za drugim, bo mają szersze siedziska niż te, gdzie dzieci
      siedzą obok siebie. Maluch jest z tyłu w takiej torbie-nosidle z usztywnianym
      dnem, a starsza córcia siedzi z przodu. Warto też kupić wózek z dużymi kołami -
      znacznie ułatwia manewrowanie i pokonywanie przeszkód.

A to nasza karoca:
      www.jane.pl/wozki/powertwin.html
      • estocek Deotymo 07.05.06, 15:50
        a jak się takim wózkiem wjeżdza na chodniki, krawezniki itd?
        Bardzo ciężko?
        • hanti Re: Deotymo 07.05.06, 19:40
          ja również miałam dla Kuby i Karoli wózek podwójny, tylko że dla mnie wózek
          jeden za drugim nie sprawdził się sad(( Kuba był za ciężki i nie byłam w stanie
          nim skręcać że nie wspomnę o wjechaniu na chodnik.
          Kupiłam im wózek typowo bliźniaczy smile o taki:
          bi.gazeta.pl/o/a/forum/100/3/100368.jpg
          bi.gazeta.pl/o/a/forum/100/3/100369.jpg
          no i rwelacja, prowadzi się o niebo lżej, nie ma problemu z podjechaniem na
          chodnik itm. Więc teraz newet się nie zastanawiam. Karolka z siostrą będą
          jeździły w bliźniaku big_grin Znów wybieżemy wózek emmaljunga, tylko tym razem
          "bardziej wypasiony" wink)))
      • mamaaniiasia Re: Wózek dla dwojga 17.07.06, 16:06
        My też mamy ten wózek, sprawdza sie rewelacyjniesmile
    • deotyma11 Do estocek 07.05.06, 22:43
      Właśnie zakup konkretnie Jane Powertwin był dokładnie przemyślany ze względu na
      krawężniki i wyboje (po złych doświadczeniach z pojedynczą spacerówką starszej
      córci). To był jedyny wózek podwójny jeden za drugim, jaki znalazłam, z dużymi
      kołami. I właśnie dzięki nim nie ma problemu z jazdą po lesie, podjeżdżaniem
      pod krawężniki itp. Oczywiście przy wysokich krawężnikach trzeba przód wózka
      podbijać, ale nasz jest naprawdę świetnie wyważony i nie jest to jakimś
      problemem.
      Jedna refleksja odnośnie takiego wózka: po pierwszym spacerze byłam załamana.
      Wózek z dzieciakami swoje waży, jest długi i do tego to trójkołowiec, ale
      manewrowanie nim to kwestia wprawy. Teraz uważam, że jest 100 razy lepszy, niż
      jakikolwiek wózek jaki używałam wcześniej.
      • monikatomaszewska Re: Deotymo 08.05.06, 10:11
        ja tez mam pytanie odnośnie Twojego wózka...a co ze składaniem? Mieści się do
        bagażnika (jakiego samochodu?). My z małą wyjeżdżamy często no i z drugim też
        będziemy chcieli-dlatego zależy nam, zeby mieścił się do bagażnika...bo co nam
        po wóżku którego nie możemy wszędzie zabrać za sobą. A moze masz jakieś fotki
        dzieciaków w wózku...chetnie bym zobaczyła...jeżeli nie chcesz na forum to
        wyślij na mój mail gazetkowy...Z góry serdecznie dziękuję.

pozdrawiamy Monika i Marysia
        • deotyma11 Re: Deotymo 08.05.06, 13:20
          Moniko! Nie mamy samochodu więc nie wiem do jakiego mógłby się zmieścić smile
          Można w nim po złożeniu zdjąć przednie koło, a tą klapkę, na której dziecko z
          przodu trzyma nóżki, dodatkowo złożyć. Obmierzę go wieczorem jak będzie złożony
          i prześlę ci wymiary i zdjęcia dziewczynek w wózku na priv.
          • hanti Re: Deotymo 08.05.06, 14:45
            jane po złożeniu sa dość duże, ja mam slalom i ledwo mieści się w bagażniku
            naszej renówki, a mały nie jest smile
            ale może się okazać że powertwin będzie objętościowo po złożeniu dokładnie taki
            sam smile
    • kiuska Re: Wózek dla dwojga 08.05.06, 22:05
      Witaj.
      Ja też mam taką emaljungę, gdzie córcie siedzą obok siebie. Moje dziewczynki są
      drobnej budowy i jest im w miarę wygodnie. Ale myślę, że dla grubszych dzieci
      taki wózeczek może być ciasnawy. Jeśli chodzi o prowadzenie- sprawdza się
      bardzo dobrze, jest zwrotny i pomimo dość dużej szerokości można go od biedy
      prowadzić nawet jedną ręką. Poza tym fakt, że dzieci siedzą obok siebie ma
      takie plusy, że mają ze sobą kontakt i gdy np Mała płacze, starsza podaje jej
      grzechotki, zagaduje do niej i po chwili jest spokuj. W każdym razie ja
      osobiście bardzo chwalę sobie posiadanie bliźniaczego wózka przy tak małej
      różnicy wielu między dziećmi.
      • kiuska p.s. 15.05.06, 09:49
        z ostatniej chwili:
        moje Maleństwo odkryło ostatnio, że może się toczyć- wózek Emaljunga przestał
        być bezpieczny- chyba, że przypnę pasami. Jego budowa jest taka, że jest on
        płytki, a z tyłu- tam, gdzie dzieci mają główki nie ma praktycznie żadnego
        zabezpieczenia przed wysunięciem się, więc już go nie polecam...Kasia
        • hanti Re: p.s. 15.05.06, 18:55
          to zobaczcie sobie nowość Peg perego, ja zamawiam za miesiąc smile)))
          www.bobowozki.pl/product_info.php?cPath=6&products_id=392&osCsid=e5c9ba45ff600ecf8942f92dd9f5ef89
          • oliwia244 Re: p.s. 15.05.06, 23:25
            przesliczny! ale jego cena....
          • deotyma11 Re: p.s. 16.05.06, 21:22
            Bardzo fajny. No i te duże koła! Ja naprawdę nie rozumiem czemu producenci nie
            robią 30 cm kół w standardzie, a już zwłaszcza w wózkach podwójnych.
            Pojeździłby sobie jeden z drugim inżynierem na co dzień, poszarpałby się na
            krawężnikach i dziurach i od razu zmieniłyby się wózki.
    • marta_nie_martka Re: Wózek dla dwojga 16.05.06, 10:51
      Moje dzieci mają rok i 8 mies, a młodsze 3 mies. AMm wózek hauck, jeden za
      drugim, sprawdził sie przez 2 mies, niestety teraz syn, na leżąco, nie miesci
      się do tej niby-gondoli. Wrócimy do tego wózka jak już będzie mógł siedzieć,
      na razie jeździmy zwykłą gondolą, a córka chodzi przy wózku. JAk jest zmęczona
      to wsadzam ją do gondoli, albo niosę w chuście.

Co do samego wózka, to jest bardzo cięzki i źle się prowadzi. Gdyby nie skrętne
      kółka, to nie mogła bym nim wogóle manewrować, pokonanie najmniejszych
      krawęzników jest dużym wysiłkiem. Mieści nam się, z trudem, do bagażnika Punto.
      Za to dał mi poczucie swobody, mogłam sama wychodzić na spacery, i to
      rekompensowało inne wady. Wózek kupiłam używany na allegro.
      • rafera Re: Wózek dla dwojga 23.05.06, 12:59
        ja mam wózek podwójny jeden za drugim z Graco. Moje dziewczyny mają 15 m-cy
        różnicy. I kiedy były małe baaaardzo mi się ten wózek przydał. Jest stosunkowo
        lekki ( waży ok.8 kg, to tyle co pojedynczy wózek), i dobrz sie składa. Do małej
        Fabi mieścił się po odczepieniu budki i przednich kółek, które zresztą bardzo
        łatwo się zdejmują. Wtedy gdy były małe, bardzo dobrze się go prowadziło, ale
        teraz, gdy młodsza ma 2 lata, trudnością stało się wjeżdżanie na krawężniki. Mam
        zamiar już go sprzedać, choć nie iwem, czy nie poczekam do zimy. Jakoś będę
        musiała dostarczać dzieci do przedszkola.
        Ale samą ideę kupienia wózka podwójnego dla tak małych dzieci popieram. Duże
        ułatwienie życia. Można się gdzieś wybrać, nie bojąc o bezpieczeństwo lub brak
        wygody starszej dziecinki.
        pozdrawiam
    • kalafior_tez_kwiat Re: Wózek dla dwojga 25.05.06, 00:24
      Szkoda, że nie trafiłam wcześnij na to forum... Gdybym wiedziała, że w taki
      sposób sobie radzicie ze spacerami, to sama bym kupiła taki podwójny wózek i
      pewnie o niebo lepiej wspominałabym początki mojego podwójnego
      macierzyństwa wink))
      • deotyma11 Re: Wózek dla dwojga 25.05.06, 13:59
        Nam podwójny wózek wymyśliła moja mama. I jestem jej za to baaaardzo wdzięczna.
        Ale znalezienie fajnego wózka to droga przez mękę smile
        • hanti Re: Wózek dla dwojga 25.05.06, 19:36
          hihihi ja już znalazłam, jeśli dobrze pujdzie to koleżanka przywiezie mi go z
          Włoch w połowie czerwca smile)))) ale się cieszę smile))
          • kamilaiartur Do Hanti! 25.05.06, 21:47
            Hanti!, czy ściągasz tego peg-perego? jeśli tak to mozesz zdradzic za ile? Moze
            kolezanka chce zarobic i przywiezie za jakąs opłatą drugi dla mniesmile?
            PS. Witam na forum - po cichutku sie tu przywitam bo nowa jestem, a moje dzieci
            to Artur 2,5 roku (23.11.2003) i Szymon 18 dni (07.05.2006)
            Pozdrawiam Kamila
            • hanti Re: Do Hanti! 26.05.06, 09:27
              tak ściągam peg perego, bo we Włoszech kosztuje ok 1400zł smile)))
              No moja znajoma nie jedzie ciężarówką, nawet mój wózek stoi pod znakiem
              zapytania, bo nie jest pewna czy ten kolos wejdzie jej do bagażnika smile)) ale ja
              mam nadzieję, bo tn wózek jest dostępny w Polsce tylko w jednym sklepie i cena
              nie jest zachęcająca. Chociaż i tak bym go kupiła smile)))
    • kalafior_tez_kwiat Re: Wózek dla dwojga 26.05.06, 08:57
      Dziewczyny zainspirowałyście mnie tym wózkiem podwójnym... Znalazłam na allegro
      coś takiego:

www.allegro.pl/item106386283_efik1_tako_wd_10_wozek_spacerowy_dla_blizniat.html

macie coś w tym stylu? jak się sprawdza? troche sie boje jednego za drugim, bo
      jedno moje dziecie wazy 15 kg a drugie 12 i boje sie, ze nie dam rady
      udźwignąć...
      • hanti Re: Wózek dla dwojga 26.05.06, 09:30
        1 lepiej się prowadzi niż "jedno za rugim"
        2 małe koła, więc przy dużym obciążeniu dziećmi zmachasz się jak szalona
        3 nie do użytku zimą, przy naszych nie odśnieżonych lub odścieżonych na
        szerokości 50 cm chodnikach

Latem świetna bryka, zimą koszmar smile))
        Ale to moje subiektywne odczucia, bo miałam raptem dwa podwójne wózki (w róznych
        konfiguracjach)
        • kalafior_tez_kwiat Re: Wózek dla dwojga 26.05.06, 16:37
          hanti dzięki za rady. Właśnie o te kołka się troche obawiam...
      • deotyma11 Re: Wózek dla dwojga 26.05.06, 14:36
        Sprawdź szerokość siedzisk. Przeważnie w takich jeden obok drugiego są wąskie i
        dzieciaki zimą w grubych kurtkach się nie zmieszczą. No i moja subiektywna
        ocena: Takie kółka to koszmar zimą. Ja przez pojedynczą spacerówkę mojej córci
        (właśnie z takimi kółkami) wylądowałam w styczniu na zwolnieniu ze skurczami (7
        miesiąc ciąży).
        Ale popatrz na ten:
        cgi.ebay.de/Marco-Sky-L-Buggy-fuer-2-mit-Liegeposition-NEU-
        OVP_W0QQitemZ7416147065QQcategoryZ23629QQrdZ1QQcmdZViewItem
        link się pewnie nie zmieści to sobie skopiuj całość i wklej w pasek
        przeglądarki.
        • kalafior_tez_kwiat Re: Wózek dla dwojga 26.05.06, 15:51
          deotyma a masz ten wózek? bo wydaje mi się, ze też ma małe kółka, ale reszta
          wygląda rewelacyjnie. Długo musiałam się mu przyglądać, żeby się dopatrzeć, że
          jest faktycznie dla dwójki wink
        • kalafior_tez_kwiat Re: Wózek dla dwojga 26.05.06, 16:39
          aha pytałam sprzedającego o te siedziska - 34 cm, czyli raczej standard, bo
          faktycznie widziałam kiedyś w sklepie wozek z tak wąskimi siedziskami, ze
          wiedziałam, że dzieciakom będzie niewygodnie. a pytanie o szar siedziska to
          było moje pierwsze pytanie do sprzedającego wink))
          • deotyma11 Re: Wózek dla dwojga 26.05.06, 21:43
            ja tego wózka nie mam, ale spodobało mi się, że mały i lekki. nadawałby się do
            samochodu. No ale właśniebte kółka są małe. On byłby dobry jako drugi wózeczek,
            albo jak komuś kółka nie przeszkadzają, to chyba byłby wygodniejszy niż te dwie
            spacerówki obok siebie. Przynajmniej w drzwi się mieści
            • kalafior_tez_kwiat Re: Wózek dla dwojga 26.05.06, 22:24
              wink moja siostra mieszkająca w Nimczech mówiła, że widuje takie wózki i są
              bardzo zgrabne. Zastanawiam się tylko do jakiego wieku dziecko może w takim
              wózku jeżdzić, nie widziałam informacji na ten temat na stronie. Bardzo się
              napaliłam na ten wozek, bo praktycznie mogę go mieć tylko za cenę podaną na
              stronie bez kosztów wysyłki wink czyli w cenie pojedynczej dobrej spacerówki w
              Polsce
    • evkam Re: Wózek dla dwojga 28.05.06, 18:23
      Właśnie dowiedziałam się o Waszym forum a że sama spodziewam się w lutym
      kolejnej pociechy już teraz zaczynam lekko panikować. Mania bedzie miala rok i
      3 mies. jak pojawi sie rodzenstwo.
      Powiedzcie a co doswiadczone mamy na to?

www.alejahandlowa.pl/index.php?t=p,508888
      Podobno mozna wpiac gondole zamiast jednej spacerowki tylko jeszcze jej nie
      znalazlam.
      • evkam Re: Wózek dla dwojga 28.05.06, 18:27
        znalazlam i gondolę czy fotelik do red castle na www.bobomarket.pl
        • deotyma11 Re: Wózek dla dwojga 29.05.06, 21:42
          Widziałam gdzieś zdjęcie tego wózka w kolorze żarówiasto zielonym. Robił
          wrażenie. Ale dowiedz się najpierw jaką szerokość mają siedziska, zwłaszcza że
          są od siebie oddzielone i młodsze nie będzie mogło urzyczyć swojej przestrzeni
          starszemu. W tych jeden obok drugiego są dość wąskie siedziska i zazwyczaj dwu-
          trzyletnim szkrabom zimą jest już ciasno.
          • oliwia244 Re: Wózek dla dwojga 29.05.06, 23:23
            Deotyma bez wątpienia jest wyspecjalizowana w doborze wózka dla dwójki!
            • deotyma11 Re: Wózek dla dwojga 30.05.06, 20:48
              Oj mówię ci Oliwia, że temat wózków podwójnych mam przerobiony podwójnie smile
              Najpierw poszukiwaliśmy wózka dla siebie. A po niezbyt dobrych doświadczeniach
              z wózkami pojedynczymi dla starszej, wiedzieliśmy czego nie chcemy i tu był
              pies pogrzebany!! A teraz z kolei pomagałam znajomym znaleźć niedrogi (!) i
              dobry wózek dla bliźniąt.

Wszystkim zainteresowanym polecam zresztą fajną stronkę o wózkach dla bliźniąt:
              www.blizniaki.net/index.php?p=kacik_porad_3
              a dla tych co znają angielski proponuję przeczytać to:
              www.ehow.com/how_8430_select-double-stroller.html
    • ziolowaosa Re: Wózek dla dwojga 18.07.06, 09:23
      Deotymo,
      napisalam do Ciebie na forum rodzeństwo rok po roku, ale widzę że tu też jesteś aktywna smile. Mam do Ciebie pytanie w sprawie wózka Jane Powertwin. Jak przewozić malutkie dziecko w tym wózku? Tzn wiem ze mozna w foteliku, ale ja wolałabym w miękkiej gondoli. W sklepie mi powiedzieli, że nie ma takiej opcji, ale wiem, że Ty masz jakieś nosidło. Czy to nosidło firmy Jane? Bardzo Cię proszę napisz mi
      coś więcej.
      Pozdrawiam
      • deotyma11 Re: Wózek dla dwojga 18.07.06, 21:17
        Już spieszę z odpowiedzią smile
        Nosidło kupiliśmy na allegro trudno powiedzieć jakiej firmy. Sprawdza się
        bardzo dobrze. Jedyne co trzeba było zrobić to podciąć trochę wkład
        usztywniający w nosidle żeby go ładnie wpasować na siedzisko (siedzisko ma
        zagłówki i one właśnie przeszkadzały). Firma Jane rzeczywiście takiego
        rozwiązania nie przewidziała, ale nam podpowiedział właśnie sprzedawca smile Cały
        czas córcię jeszcze w tym nosidle wożę, ale dodatkowo zakładam jej szelki, bo
        straszna z niej wiercipięta. Powodzenia
        • ziolowaosa Re: Wózek dla dwojga 19.07.06, 09:33
          Strasznie Ci dziękuję za odpowiedź. W takim razie będę śledziła aukcje na allegro i polowała na takie nosidło.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka