Dodaj do ulubionych

Rekordowo drogi dług Grecji. Sektor prywatny zm...

14.06.11, 13:55
Ah so.

Inwestorzy zastanawiają się w jakim zakresie sektor prywatny będzie musiał. Szkoda, że nie zastanawiają się czy sektor prywatny zechce.

Tymczasem komisarz UE ds. walutowych Olli Rehn [..] by dokonać zamiany greckich obligacji państwowych na nowe, wydłużając okres wykupu do siedmiu lat.

To może ja też, jak przyjdzie mi żądanie spłaty za dom, po prostu wydłużę okres wykupu? Czemu na siedem, od razu na siedemdziesiąt..
Obserwuj wątek
    • asperamanka Re: Rekordowo drogi dług Grecji. Sektor prywatny 14.06.11, 17:27
      Sektor prywatny nie będzie, oczywiście, musiał. mamy "wolność". Ale zechce. Zwłaszcza banki niemieckie, które nie zdążyły, w przeciwieństwie do francuskich, wyczyścić sobie portfeli bo je Pani Merkel "prosiła" żeby tego nie robiły i nie "pogarszały" sytuacji, zwłaszcza jej sytuacji przed kolejnymi wyborami landowymi ostatniej wiosny, które zresztą i tak przerżnęła. Bo jest jasne dla każdego, że przy jawnym bankructwie Grecji i umorzeniu części zadłużenia ten sektor prywatny, w tym banki, musiałby utworzyć całą masę miliardów rezerw na "złe aktywa" greckie, i kilka instytucji by zbankrutowało, ale jeśli "dobrowolnie" zechce, to Grecja formalnie nie zbankrutuje, a w jego portfelu grecki dług nadal będzie wyceniany po 100 centów za jedno euro.

Tak się można jakiś czas bawić. Po amerykańsku, to się nazywa "kicking the can down the road". Tylko że niestety, na końcu tej drogi widać doskonale ścianę, i jak puszka w nią uderzy, to już się dalej kopać nie da ;-)

Pozdrawiam.
      • ahk4iepaiv8u no tak 15.06.11, 20:20
        Bo ja miałem na myśli prawdziwy sektor prywatny. Czyli np. właścicieli zakładów fryzjerskich, spożywczaków czy warsztatów samochodowych. Nie pomyślałem że "sektor prywatny" w tym przypadku to po prostu banki, które naturalnie że zechcą, cudzym kosztem rzecz jasna, jak zwykle..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka