Dodaj do ulubionych

WIG20 jak interpretowac ?

19.01.05, 10:40
Czesc wszystkim

Z zainteresowaniniem czytam zamieszczone watki gdyz jestem "inwestorem"
dopiero "uczacym sie". Ucze sie teraz pilnie analizy technicznej i czytam
olbczymia cegle (z 600 stron) niejakiego murphy'ego.

Kiedy probuje analizowac kursy papierow i indeksow, zwlaszcza WIG20,
zauwazylem pewnego rodzaju punkt przelomowy w okolicach 1870 pkt(w poczatku
tego roku, dzis jest 1828), ktory mozna interpretowac jako sygnal sprzedazy.

Czy tez to zaobserwowaliscie czy tez ja zle czytam te wykresy (osobiscie
wolalbym aby to byla moja pomylka, bo troche kasy zainwestowalem i widze jak
topnieje :-().

Jak myslicie czy jest to tylko korekta czy tez poczatek "jazdy w dol bez
trzymanki" ?

Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • Gość: GURU Re: WIG20 jak interpretowac ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 10:42
      Przeczytaj Van Tharpa oraz coś o zarządzaniu wielkością pozycji.
      Inaczej zostaniesz biedakiem jakim teraz jesteś :)
      • lelion Re: WIG20 jak interpretowac ? 19.01.05, 10:45
        dzieki za rade

a van tharpa co bys polecal ?
        • Gość: Guru Re: WIG20 jak interpretowac ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 10:49
          www.wig-press.com.pl/
          Van K. Tharp
          Giełda, wolność i pieniądze. Poradnik spekulanta
          Ja to wygrałem w konkursie futures w Parkiecie z 5 lat temu chyba. Super!
          • lelion Re: WIG20 jak interpretowac ? 17.02.05, 09:30
            Dzieki
            Super ksiazka
        • a54 Re: WIG20 jak interpretowac ? 19.01.05, 10:57
          Najwieksza role odegraly dla mnie ksiazki:

"Sztuka spekujacji" Komara
          "Sztuka wyboru akcji" Kocha
          "Zawod inwestor gieldowy" Elder
          Mam rowniez i inne pozycje do ktorych od czasu do czasu siegam.

A przede wszysktim to poznac samego siebie. W jakiej sytuacji udajej sie przewidywac wzrosty czy spadki i czy potrafimy to wykorzystac.
          • lelion Re: WIG20 jak interpretowac ? 19.01.05, 11:08
            Dziekuje bardzo
            zaintrygowal mnie tez van k. tharp
            kupie sobiei i przeczytam

odnosnine umiejetnonsci "miekkich" jak znajomosc siebie i umiejetnonsci
            przewidywanina to bedzie na pewno dlugi proces poznawczy.

Udalo mi sie na samym poczatku mojej "drogi" trafic bingo- kupilem akcje timu
            po 2,60 , sprzedalem po 5,60 po kilku tygodnniach

ale pozniej gielda "przysiadla" co do tej pory sie dzieje i juz nie jest tak
            pieknie.

Bo chyba do takich spektakularnych sukcesow potrzebny jest wzrost i duzy obrot.

• Gość: GURU Re: WIG20 jak interpretowac ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 11:08
            Jedyna zasada na giełdzie: ustalić rozsądny stop i mieć go na kartce-przez
            naszych oszustów nie warto wbijać do systemu vide 4 lutego.
            I trzymać się go. Na długich przesuwać w górę jeżeli rośnie, nigdy w dół.
            Analogicznie na szortach.
            Nie ucinaj zysków, tylko straty.
            Od razu odpuść sobie granie na akcjach. Analizuj wig 20 i najważniejsze na nim
            spółki : głównie wykresy oraz rekomendacje-nie patrz na wyceny tylko na opis
            spółki.
            Nie ryzykuj więcej niż 2 % kasy w 1 transakcji czyli jeżeli masz 1200 zł, nie
            możesz wejść na futures, bo wywali Cię ruch 20 pkt. Wejdź dopiero jak masz 2500
            i wtedy możesz zacząć z 1 sztuką. Następną weź dopiero jak na nią zarobisz z
            giełdy! Będzie to oznaczać, że może się nadajesz do tego sportu.
            Pozdro!
            I nie lewaruj się za mocno.
            O Forexie wiem niewiele, ale uważam, że jak ktoś zarobi na naszej giełdzie,
            poradzi sobie i tam. Mi nasza starcza. Na ra.
            • lelion Re: WIG20 jak interpretowac ? 19.01.05, 11:21
              Niewiele zrozumialem z drugiej czesci Twojego postu

ale domyslam sie ze jestes swiadom rzeczy ktore piszesz ;-)

To pewnie ma zwiazek z kontraktami, o ktorych moja wiedza na razie jest
              zalosnie niska ;-)

to pozdrawiam

• Gość: HARRY PORTIER Ad Forex - TO WCALE NIE JEST TAKIE JAK FW20 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 22:10
              Ja np nie lubię FOREX'u, bo nie jestem daytraderem, jak większość polskich
              foreksiarzy, nie mam czasu na to, by na okrągło siedzieć przed monitorem. Wole
              inwestować na nieco dłużej - niby można ustawić stopy itp, ale to nie to.
              Poza tym psychicznie mi przeszkadza, że kładę się spać, a np w Osace, gdzie
              handel startuje o polskiej godz. 0.00 ktoś może poprzewracać moje pozycje.
              Lubie wiedzieć, że moje pozycje śpią ze mną :-).
              Forex jest dużo szybszy niż FW20. Trudniej też na Forexie przeżyć dzień
              podawania np. istotnego raportu - możesz dobrze ustawić pozycję np. na spadek
              USD, ale po podaniu raportu przez 1/2 godziny rynek chwieje się w przedziale
              plus minus 70 pipsów i odbywa się "czesanie stopów", po czym po godzinie rynek
              wraca do trendu spadkowego na USD - czegoś takiego bardzo nie lubię, wolę
              towary, choć i tu dzien raportu może trochę mieszać.
              Ale to kwestia przyzwyczajenia i preferencji - mi FOREX nie leży.
              Uważam też, że FW20 są mimo wszystko dużo łatwiejsze i spokojniejsze. Mają dużo
              mniejszą liczbę fałszywych wybić, na których na Forexie się często zdrowo
              płynie...
              Pozdrawiam
              • Gość: stanchev FOREX-zamrożony spread IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.02.05, 17:50
                Jezeli są Państwo zainteresowani powazną inwestycją za posrednictwem platformy
                forex z gwarantowanym 100% stop-lossem oraz gwarantowaną 100% transakcją.
                Zastrzegam, iż firma oferuje tzw. "zamrożenie spreadu" jako jedyna w Polsce.
                Klient otrzymuje 100 % gwarancje egzekucji zlecen w przeciwienstwe do innych
                brokerow oferujacych forex na polskim rynku.... oraz wiele innych udogodnień.
                Prosze o kontakt na stanchev@gazeta.pl
    • Gość: Zibi Re: WIG20 jak interpretowac ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.01.05, 12:47
      Odnośnie literatury i zasad inwestowania zagadzam się z moim przedmówcą GURU.
      Ponieważ nie masz doświadczenia odradzam Tobie zaczynanie od rynku kontraktów
      terminowych szczególnie na WIG20. Tam jest gra którą tak naprawdę wygrywają
      biura maklerskie i GPW (prowizje). Zwykle na początku są sukcesy a później
      przychodzi okres porażek. W zależności od twojego charakteru możesz przejść go
      lepiej lub gorzej. Tylko bardzo nielicznym uczestnikom tego rynku udaje się
      odnosić na tym rynku większe sukcesy. Lepiej zdobywać doświadczenie na rynku
      kasowym. Niech nie nęcą Ciebie możliwości szybkiego zarobku bo one przesłaniają
      możliwości szybkiej straty. To jest rynek na którym ja nie polecam zdobywać
      doświadczenie.
      • Gość: HARRY PORTIER Re: WIG20 - INTERPRETACJA i KSIĄŻKI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.05, 21:36
        Zacznę od tego, że na WGPW od pewnego czasu już nie inwestuję (robię to gdzie
        indziej) ale z sentymentu chętnie ogladam "co w Warszawie słychać"...
        Piszesz, ze masz Murphy'ego (cegłę) a więc zapewne "AT" czyli w
        oryginale: "Technical analysis of the Futures Markets. A Comprehensive
        Guide...itd" To bardzo dobra książka. Wiele się z niej nauczysz o AT, ale też o
        podstawach zarządzania pieniędzmi. Jeśli to AT, to otwórz na str. 160 i
        poczytaj o klinach zwyżkujących, a potem poszukaj takiego klina na wykresie
        WIG20. Widzisz go? Jeśli nie, to pomogę - pociągnij linię trendu (skala log!!!)
        po szczytach z 29.10,12.11, 20.12 i 3.01.05, a drugą po dołkach z 24.11, 13.12
        i 28.12 - SYGNAŁEM SPRZEDAŻY BYŁO ZEJŚCIE INDEKSU PONIŻEJ DOLNEJ LINII KLINA,
        CO NASTĄPIŁO JUŻ 5.01.,POTWIERDZENIEM BYŁ SPORY OBRÓT. Gdybyś na kontraktach
        czekał na sygnał sprzedaży na 1870 straciłbyś od szczytu 1300 zł na jednym
        FW20. Wychodząc "na klinie" straciłbyś "tylko" 500 zł od szczytu
        Kliny takie są częstsze, niż pisze Murphy i nie zawsze kończą trend (choć
        najczęściej tak jest!!!!), ale minimalny zasięg spadków to podstawa klina,
        czyli dla WIG20 okolice 1780 - 1800.
        Jak więc widzisz WIG20 mógł zakończyć wzrosty....choć pewności jeszcze nie ma,
        czekaj na inne sygnały!!
        Co do inwestowania - popieram posty wcześniejsze - nie zaczynaj od kontraktów,
        szybko zginiesz!!! Ja wszedłem w FW20 w 98 r. po prawie 7
        latach "akcjowania"..., a dziś jestem na rynkach towarowych za Oceanem. Wpierw
        naucz się jak ucinać straty (wychodzić z błędnej pozycji na małej stracie) i
        pozwalać rosnąć zyskom (długo trzymać zyskowną pozycje, nie zadowalać się 5 zł
        zysku) - to TRUDNA SZTUKA!!Jeśli będziesz to robić bez cienia żalu i pretensji
        do siebie, "z automatu", możesz próbować kontraktów - WCZEŚNIEJ NIE!!!
        Co do książek - bardzo lubię techniki japońskie (świece i kagi) i tu klasyka
        to : Steve Nison - "Świece i inne japońskie techniki analizowania wykresów"
        często też w kompleksie korzystam z teorii Elliotta - tu: Frost,
        Prechter "Teoria Fal Elliotta" - ale to wyższa szkoła jazdy, łatwo o błąd, nie
        polecam początkującym.
        Ostatnio rzadziej korzystam ze Spiralnego Kaledarza, ale Christopher
        Carolan "Kalendarz spiralny", to klasyka w tej dziedzinie - jest tam frapująca
        idea czym są ekstrema rynku i jedyne sensowne wyjaśnienie czym są paniki i wraz
        ze sposobem ich częściowego przewidywania - pozycja ostatnio w Polsce
        zapomniana,ja uważam, że niesłusznie, choć tak to jest, gdy najpierw jest
        gremialny zachwyt i stosowanie na siłę do wszystkiego (polscy analitycy w
        latach 95-96) - potem musi być rozczarowanie...
        Czym się "je" kalendarz spiralny można znaleźć tu:
        www.calendarresearch.com/
        W dziale Research jest tam parę intrygujących materiałów, m.in. o 58-letnich
        cyklach panik na giełdzie w USA. Znajomość tego cyklu pozwoliła mi dość szybko
        pojąć, czym był kwiecień 2000 na NASDAQ...

Jednak najbardziej cenię pozycję, o której poniżej. Jest ZA DARMO dostępna na
        stronach Futures Magazine (niestety tylko po angielsku). To jedyna pozycja, w
        której znalazłem np. jak sobie radzić po dużej stracie (drawdown)i do tego
        chyba najlepiej ułatwiająca wyłączenie emocji z tradingu, co jest podstawą
        sukcesu - MUST READ, jak mawiają Anglosasi:

Arthur L. Simpson - "Phantom of the Pits".

Kiedyś na Futuresmag był całościowy pdf tej książki, dziś pod poniższym adresem
        znajdziesz hiperlinki (po lewej stronie) do wszystkich jej rozdziałów, lecąc od
        góry do dołu po kolei. Klikając na te hiperlinki, będą Ci się po prawej
        otwierać te rozdziały.
        Treść ta sama co w owym pdf:
        www.futuresmag.com/futuresclassroom/phantom/phantom.html
        Są tam 3 najważniejsze reguły inwestowania, jakie znalazłem przez 14 lat!!!
        GORĄCO POLECAM!!!
        Pozdrowienia i UCZ SIĘ UCZ!!!
        "SUKCES NA GIEŁDZIE TO CZASEM JEST KWESTIA SZCZĘŚCIA, JEDNAK ZAWSZE TO KWESTIA
        DUŻEJ WIEDZY I CIĘŻKIEJ PRACY!!!"
        • Gość: rav Re: WIG20 - INTERPRETACJA i KSIĄŻKI IP: *.chello.pl 23.01.05, 19:39
          dzieki Harry
      • lelion Re: WIG20 jak interpretowac ? 23.01.05, 18:41
        Drodzy

Kilka dni bylem nieobecny na forum (wyjazdy etc..) dopiero dzis moglem
        sprawdzic wpisy.

DZIEKUJE wszystkim za cenne uwagi, nie spodzewalem sie takiego odzewu i jestem
        szczerze zobowiazany. Zwlaszcza za van tarpa, ktorego zaczalem czytac.

Wasze wypowiedzi utwierdzaja mnie w przekonaniu ze wybralem wlasciwa droge i
        bede dalej zglebiac tajniki gieldy

Jeszcze raz dziekuje i najserdecznuiej pozdrawiam

• Gość: tribalman Re: WIG20 jak interpretowac ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 20:48
          hello, polecam książke Perry J. Kaufman "Smarter Trading" ,poznasz problemy
          związane z budowaniem systemu transakcyjnego [ryzyko/zysk, profit taking
          ,slippage dywersyfikacja, lewar...] Sposoby analizy takich właściwości rynku
          jak trend, volatility, szum cenowy, nagły wzrost zmienności [tzw. price shock]-
          jedna z przyczyn bankrutctwa wielu systemów podążających za trendem ... itp.
          Sam używam także wykresów wolumenowych ,analizy fundamentalnej, ale przede
          wszystkim zdrowego rozsądku. pozdrawiam
          • josna Re: WIG20 jak interpretowac ? 24.01.05, 23:03
            nie spodziewałem się takich zajeb.. wyjaśnień. chyle czoła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka