Gość: Gorbi IP: *.stat.gov.pl 12.09.05, 12:10 Czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć czemu taka porządna spółka cały cas spada ??? Przy jakim poziomie cen należy rozpocząć skupowanie tych akcji ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: soros Re: Dębica IP: 212.160.138.* 12.09.05, 13:04 Spójrz na cenę akcji Dębicy na tle kursu złotówki – jest duża odwrotna korelacja czyli jak rośnie złotówka to spada kurs. Powód jest prosty – Dębica to spółka eksportowa. Ale ten wpływ kursu jest coraz mniejszy bo i spółka jest coraz lepsza. Ja uważam, że powoli zbliżamy się do bardzo dobrej ceny. Takiej, po jakiej warto będzie to kupić bo ta spółka ma jeszcze jeden super atut – wysokie dywidendy. Popatrz jakie płaciła niemal co roku i policz sobie – wnioski są ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: Dębica IP: *.stat.gov.pl 12.09.05, 14:40 Te dywidendy to jedyna moja nadzieja bo tak naprawdę to ja nie chcę skupować tej spółki tylko chcę z niej wyjść a strasznie nie lubię wychodzić ze stratami. Ta zależność od cen walut to według mnie już dawno się skończyła przy innym poziomie kursu akcji. Winą za spadki obarczam małe zainteresowanie tą dobrą spółką. Mam nadzieję że tegoroczna zima będzie jednak normalna i kurs wzrośnie na gwiazdkę. Jak nie to czekam na przyszłoroczną dywidendę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: Dębica IP: *.stat.gov.pl 13.09.05, 12:01 No nareszcie ujawniło się dno na poziomie 69 zł :) Dawno nie było takich obrotów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: Dębica IP: *.stat.gov.pl 13.09.05, 12:23 Ktoś wysoko postawiony ma jakiś cynk bo zaczęło sie ostre skupowanie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: Dębica IP: *.stat.gov.pl 13.09.05, 12:56 Ludzie obudzcie się !!! Na dębicy idą ogromne transakcje !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soros Re: Dębica IP: 212.160.138.* 13.09.05, 13:39 Gorbi - zapomniałeś o jednym. Wartość sprzedaży = wartość kupna. Obok ogromnego kupowania jest ogromna sprzedaż. A ponieważ kurs idzie w dół to podaż jest bardziej zdeterminowana. Trochę obiektywizmu bo Ty widzisz tylko jedną stronę transakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amigo Re: Dębica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 14:02 Zlecenia kupna są spore ale nieoszałamiające. Gdyby zlecenia były po 20 000 i więcej to by wskazywało na determinację kupujących. Ja widzę teraz zlecenie na 2500 i mniejsze. Z drugiej strony euro i dolar najprawdopodobniej przebiją się do większych wzrostów. A ropa stoi dosyć nisko. Dębica jeśli zabezpieczy kontraktami ropę i waluty według dzisiejszych cen to powinna poprawić wyniki - mniemam. Obserwuję, ale nie wchodzę. Podobna sytuacja jest na PLS (obroty) ale tam transakcje są po kilkanaście tysięcy akcji. Jeszcze nie kuszę się na gdybanie co to może oznaczać. Zobaczymy zamknięcia dzisiaj i ew. komunikaty. Nadzieja jest. Jak ten ktoś (o ile to jeden inwestor) zacznie dawać caraz więcej za te gumy - zainicjuje trendzik wzrostowy. Czy to już będzie TEN trend niewiadomo. Jeden inwestor, nawet duży, cudów nie uczyni. Jak na razie kupił za jakiś milion dolarów-jeśli to jeden, więc zamiary powinien mieć poważne. Trzeba szykować gotówkę na zakupy ale temat jest dla tych co lubią emocje jak widzą potencjalne wysokie zyski. Jak się zdefiniuje kto kupuje lub dlaczego - wtedy wchodzę nawet troszkę drożej niż po tym "dołku". pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: Dębica IP: *.stat.gov.pl 13.09.05, 14:56 Najważniejsze że w końcu ukonstytuowało się bardzo stabilne dno. Tracenie po kilka tysięcy dziennie nie należy do przyjemnośći. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eisenhower11 Re: Dębica IP: *.jedwabne.sdi.tpnet.pl 13.09.05, 15:15 Obawiam sie ze do tzw "dna" jeszce sporo brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amigo Re: Dębica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 16:52 Jeśli tracisz po kilka tysięcy dziennie to znaczy masz jeden z kilku problemów: a) utraciłeś instynkt samozachowawczy b) masz za dużo pieniędzy c) wysokość strat wpływa na twoje granie (w tym próby "popmowania" na forum) d) musisz zrewidować strategię inwestycyjną. A NAJPRAWDOPODOBNIEJ WSZYSTKIE POWYŻSZE I JESZCZE KILKA. 1. Z nadmiarem pieniędzy rozwiązaniem jest (ja dałem zlecenie stałe) Stowarzyszenie Wioski Dziecięce SOS. 1060 0076 0000 4099 4006 3575. Kilka tysięcy to nowe rowery. porządne buty na zimę; stypendia na uczelnię itp. W zamian za kilkaset złotych czy kilka tysięcy otrzymasz kartki świąteczne za kilka złotych - ale warto. Te dzieciaki też potrzebują "dawców kapitału" 2. Sprzedaj ten papier i weź zimny prysznic. 3. NIGDY NIE POZWALAJ SOBIE TRACIĆ WIĘCEJ NIŻ 5% KAPITAŁU. 4. Odpuść sobie giełdę na kilka tygodni. Wróć jak ochłoniesz. 5. Zrewiduj swoje granie - najboleśniejsze nauczki są najbardziej twórcze. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: Dębica IP: *.stat.gov.pl 14.09.05, 09:14 Punkt 5 nawet nieźle mi szedł na innych spółkach ale całe zyski i resztę kapitału wpompowałem w Dębicy w nadziei że już osiągnęła swoje dno. Jak się okazało było to błędne założenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amigo Re: Dębica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 10:21 Jeśli dobrze pamiętam - to koncentrujesz się w grze kupując jedną lub niewiele spółek. Proponuję Ci przeczytać ponownie(?) te rodziały książek o inwestowaniu które traktują o zarządzaniu ryzykiem i zarządzaniu portfelem. Pozwolą ochłonąć. Sprzedaj DBC - bo wpływa na Twoje granie i tracisz obiektywizm. Nie szukaj dobrych informacji tam gdzie ich nie ma. Zachowaj sobie kilka symbolicznych akcji aby Ci przypominały o wtopie.Do dzisiaj hołduję zasadzie zostawiania sobie po JEDNEJ akcji z każdej spółki w której utopiłem chośby złotówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: Dębica IP: *.stat.gov.pl 14.09.05, 10:42 Nie wychodzę nigdy ze stratami. Praktycznie mogę przesiedzić w tym przez kilka lat beż żadnego uszczerbku dla mojego życia prywatnego. Co najwyżej moja dziewczyna będzie mnie nadal uważała za skompiradło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amigo Re: Dębica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 11:01 Każdy ma swój styl grania. Są spółki, niemało, które nie odrabiają strat nigdy. Trzymanie ich jest kosztownym hobby. Czy nie lepiej sprzedać na niewielkiej stracie i odrabiać ją na innych spółkach? Moja żona ciągnie odemnie kasę niezależnie od tego jak mi idzie na giełdzie. Kilka lat temu musiałem odłożyć za to planowaną zmianę samochodu o ponad rok. Mam inne niż giełda podstawowe źródła dochodu. Inwestowane są tylko nadwyżki. A na giełdzie tylko część z nich. Dzięki temu zachowuję spokój ducha i śpię spokojnie w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: Dębica IP: *.stat.gov.pl 14.09.05, 11:09 Mimo tak ogromnego zjazdu kursu Dębicy mój bilans na giełdzie jest nadal dodatni ale człowiek głupio się czuje jakby musiał zaczynać wszystko od początku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soros Re: Dębica IP: 212.160.138.* 13.09.05, 15:51 Gorbi, gdzie tu widzisz dno a tym bardziej stabilne dno ? Dla mnie to jest co innego. Po pierwsze nie ma dna – na razie kurs spada a dna nie widać. Czy to jest dno będzie można powiedzieć za kilka dni (w przypadku formacji V) lub za kilka tygodni lub nawet miesięcy (w przypadku stabilnego dna). Natomiast jak to będzie formacja V to nie ma mowy o stabilności – będzie wyjazd w drugą mańkę (do góry). Zobaczymy ale uważaj, bo mam wrażenie, nie po raz pierwszy zresztą, że widzisz to co chcesz widzieć. Zapomnij, że masz ten papier i spójrz na to jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: Dębica IP: *.stat.gov.pl 14.09.05, 09:17 No i od razu inaczej skoro nie ma stabilności i równie szybko mogę odzyskać jak straciłem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zamyślony zdzich A jakie dywidendy ma Dębica? IP: *.icpnet.pl 14.09.05, 01:55 W jakiej sysokości? No i przecież jak dywidendę daje to niby kurs o tą dywidendę jest redukowany? Odpowiedz Link Zgłoś