Dodaj do ulubionych

KRB-przychody z prowizji

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 17:45
Próbuję uzupełnić swoją wiedzę na temat fundamentów banków.
W komunikacie podano obok znacznie lepszych danych dotyczączych ogólnej
sytuacji fuinansowej spółki i jej zysku, to zaniepokojony jestem sporym
spadkiem przychodów z prowizji. Czy jest to wynikiem (tak sądzę) bardziej
agresywnych działań marketingowych wymuszających obniżki prowizji i opłat
celem zdobywania rynku czy też może to mieć jakiś głębszy fundament - mimo
większego zysku i innych wskaźników? Czy mogę to wiązać z walnym na którym
zarząd ma dostać upoważnienia do bardziej samodzielnej i agresywnej polityki
w pozyskiwaniu rynku?
Wiadomości niby są dobre, ale przy moim niedźwiedzim nastawieniu do rynku w
długim terminie , mam bardzo ograniczone zaufanie do komunikatów zarządów.
Na ile spadek przychodów z prowizji odbija się na wyniku finansowym w długim
terminie? Czy takie wahnięcia przychodów z prowizji są typowe dla wszystkich
banków podczas zdobywania szerszego udziału w rynku?
Wykresy widzę więc proszę o posty o fundamentach i ich interpretacji.
Nadal szukam jakiejś dobrej książki o fundamentach banków - szczególnie od
strony finansowej (bilansu) - poleccie coś.
pozdro
Obserwuj wątek
    • Gość: soros Re: KRB-przychody z prowizji IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.11.05, 18:28
      Amigo, moim zdaniem to nie jest dobry bank. Plusem jest większa marża odsetkowa
      w tym kwartale w porównaniu do zeszłego roku (ale być może dlatego klienci
      uciekają z tego banku, o czym poniżej - spadek kredytów). To co dzieje się na
      prowizjach pokazuje, że ten bank idzie w złym kierunku. Bo jak się walczy o
      rynek kosztem np. nizszych prowizji to coś się zdobywa. A Kredyt Bank traci
      klientów - spadek należności od klientów (czyli kredytów) jest coraz większy -
      w III kwartale spadły one aż o około 7% (to dużo). Spadają też należności od
      banków - Kredyt Bank nie ma pomysłu co robić z kasą. Dowód - wzrost wartości
      portfela obligacji i bonów i, idący za tym, wzrost wskaźnika wypłacalności do
      poziomu 16,38. Na szczęście nie uciekają ci co lokują kasę na depozytach więc
      może nie wszystko stracone (ale być może w kolejnych kwartałach zobaczymy
      większe koszty odsetkowe bo tym ludziom coś trzeba zaproponować). No i plus to
      ciągłe zmniejszanie kosztów działania banku.
      Ale w sumie marnie to wygląda.
      Reszta do Twojej oceny.
      Pozdrawiam
      • Gość: amigo Re: KRB-przychody z prowizji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 19:02
        dzięki za info. W sumie mieszane dobre/złe (tak jak komunikat)
        tymczasem zostaję z tym papierem. w sumie zainwestowałem niewiele po 11,1 i
        11,2. pamiętaj że lubię spółki które są w okresach przejściowych lub nawet
        kłopotach. sztuka polega na tym kiedy wyjść. Dla mnie po info
        potwierdzającym "bazę" finansową ryzyko ostrego spadku nie jest duże, za to
        szansa na wzrost spora. Przynajmniej porządne wybicie. Tym bardziej że jest w
        średnioterminowym wzrostowym. Kupiłem bo nie jest silnie skorelowany z
        indeksami. Ponadto pomny sytuacji BRE wiosną (też nie wszystko grało) z płaskim
        wykresem i późniejszemu odbiciu sądzę że można zaryzykować.
        Dzięki Twojemu postowi uważniej będę przyglądał się ofercie kredytowej krb w
        porównaniu do innch banków. Jeślu uznam że jest licha - raczej sprzedam.
        Brak pomysłu co robić z kasą? Czy w takim przypadku nie są łakomym kąskiem na
        przejęcie lub fuzję?
        W sumie mam mieszane uczucia ale "raczej na tak" - trza będzie poobserwować z
        jendym palcem na klawiszu enter (sprzedaj) i drugim na OK (- dokupuj)
        ze stopem przykutym gwoździami już w dniu zakupu. Ryzyko niewielkie.
        Sporo zależy czy przebije opór na szczycie. Dzisiaj nie dało rady, ale
        outsiderzy czekali na info. Kilka większych pakietów kupna przed zamknięciem
        daje sporą nadzieję.
        pozdro
        • Gość: amigo Re: KRB-przychody z prowizji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 19:13
          cozabzdura.
          koryguję wypowiedź - tuż przed i w momencie kupowania wskazywał przełamania
          trendów krótkookresowych trochę inaczej niż indeksy. Oczywiście jest
          skorelowany z indeksami.
          wysłałem posta bez jego przeczytania.

sorka
          • Gość: Ania Przecież ty nigdy nie czytasz, zawsze BEŁKOT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 01:25
            • Gość: psychiatra Re: Przecież ty nigdy nie czytasz, zawsze BEŁKOT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 08:43
              cześć Aniu. Czy twój szef nadal Cię mobbuje? Byłaś już z tym w PIPie? Czy twój
              psychiatra zachęcił cię do wyładowywania własnych frustracji w każdej dostępnej
              formie? Udusiłaś już kota?
              Prosimy o więcej twoich tekstów. Wyładuj się na kimś. Odreaguj swoje
              niepowodzenia. Bankrutujesz? Więc napisz posta. Najlepiej w formie anonimowej
              i nie wymagającej zbyt wiele pracy. Wystarczy jedna linijeczka tekstu a twoje
              poczucie własnej wartości rośnie, nieprawdaż? Mimo twojego poziomu umysłowego
              też możesz coś napisać. Oprócz amigo można przecież jeszcze przyzyłożyć
              krachowi - teraz wszyscy mu przykładają - będzie ci łatwiej w tamtej grupie
              terapeutycznej. Amigo też nie oszczędzaj.
    • Gość: do specjalistow Re: KRB-przychody z prowizji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 19:38
      a jak wyniki za III kw. krb maja sie do fortis bank.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka