Dodaj do ulubionych

zlecenie -Stop Loss -porada

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 16:47
mam pytanie mam konto internetowe w CDMpekao -czy moge złożyc ten rodzja
zlecenia poza godzinami trwania giełdy np. wieczorem. Bo gdy to robie to
pojawia sie komunikat ze cena sprzedazy nizsza o 50% od ceny rynkowej i cczy
kontynuowac. Wydaje mi sie ze tylko taki jest komunikat a sprzedam i tak po
najlepszej cenie po przeciwnej stronie-czy sie nie myle?
Obserwuj wątek
    • Gość: tomek Re: zlecenie -Stop Loss -porada IP: *.gprspla.plusgsm.pl 18.12.05, 18:49
      no wlasnie - ja mam pytanie jak mam stop loss ustawic w BPH M@kler. jak to sie
      w ogole ustawia i na czym polega. przyznaje - jestem początkującym :)
      • Gość: am Re: zlecenie -Stop Loss -porada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 20:43
        kliknij na helpy przy lim. aktywacji. Jeśli nie zrozumiesz to znaczy że
        niejesteś gotowy do gry nagiełdzie.
        mama
        • Gość: tomek Re: zlecenie -Stop Loss -porada IP: *.gprspla.plusgsm.pl 18.12.05, 21:06
          no wlasnie mam klopot, bo przy zleceniu sprzedazy Limit aktywacji musi być
          równy lub wyższy od limitu zlecenia, chyba że zawiera ono polecenie wykonania
          zlecenia po każdej cenie. Czy to oznacza, że jeśli chcę sprzedać np. Capital
          za 24 złote, a by straty nie były duże to za minimum 19, to limit stop loss
          raczej tu jest bez sensu. bo wg instrukcji aktywacja powinna być 24, a limit
          19, ale wtedy chyba nie bardzo to zadziała... Albo to ja źle rozumuję.
    • ant777 Re: zlecenie -Stop Loss -porada 19.12.05, 07:42
      jak panowie widzicie, gdy dochodzi to konkretnych pytań, to forumowi guru jakoś
      nie mogą trafić do tego wątku...
      • Gość: s42 Re: zlecenie -Stop Loss -porada IP: *.tbcn.telia.com 19.12.05, 08:26
        bo równie dobrze można zadać pytanie : a po ile są teraz akcje, bo chciałbym
        sobie kilka kupić ? :-(
        • Gość: tomek Re: zlecenie -Stop Loss -porada IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 19.12.05, 08:50
          to, że jestem nowicjuszem na giełdzie nie oznacza, że nie mogę spytać o poradę.
          mam ten sam problem co gość i chciałbym uzyskać konkretną pomoc :) a pisanie,
          że nie nadaję się na giełdę... cóż...
          • hurtor Re: zlecenie -Stop Loss -porada 19.12.05, 08:58
            Powiedzmy, że masz coś za 60.00 zł i 50.00 zł to kwota za jaką najniżej godzisz
            się sprzedać. Ustawiasz w BPH M@kler limit na 50.00 zł, a limit aktywacji na
            50.10 zł, wtedy jak będzie 50.10 zł, to zlecenie dopiero stanie się
            aktywne/widoczne na rynku. Normalnie jakbyś dał zlecenie na 50.00 zł to od razu
            trafiłoby na rynek ;)

Tak rozumuję, ale mogę się mylić ;)

Honorcia
          • Gość: amigo Re: zlecenie -Stop Loss -porada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 09:27
            siadasz do pokera nie wiedząc co to para a co full.
            Ostrzegałem, więc:
            ktoś musi dawać ten kapitał więc:
            1. Aktualny kurs: 100
            2. twój poziom stop lossa to 90 - zakładasz że jeśli kurs spadnie poniżej 90 to
            już nie chcesz trzymać tego papieru. Więc ustawiasz lim. akt. na
            90.Upoważniając maklera do sprzedaży twoich papierów TYLKO w sytuacji gdy
            jakakolwiek transakcja (lub tko) osiągnie cenę = lub poniżej tego poziomu. Jak
            kurs osiągnie
            poziom 90, spadnie, to wówczas twoje zlecenie stanie się aktywne. Póki będzie
            powyżej 90,00 to tak jakby w ogóle go nie było, To jest pierwszy krok.
            3, Następnie ustawiasz cenę minimalną za którą chcesz sprzedać. możesz ustawić
            np. 85 zł a makler będzie starał się (teoretycznie) sprzedać twoje papiery jak
            najbliżej 90. tym samym dajesz informację maklerowi że pod żadnym pozorem nie
            zgadzasz się sprzedać poniżej 85-ale każesz mu sprzedać jak najdrożej. I będzie
            póbował sprzedać. Czyli jak ustawisz minimum na 85 to ustawiając lim. akt. na
            90 gwarantujesz sobie że makler nie wyśle zlecenia na giełdę od razu a będzie
            czekać po pierwsze jak spadnie poniżej 90 a po drugie nie sprzeda taniej niż po
            85 (będzie próbował sprzedać drożej.
            Czy teraz już jest jasne?
            zastanów się 2x czy na pewno chcesz grać na giełdzie. Przy takim rynku stop
            loss to podstawowa sprawa - pójdziesz do pracy i może okazać się że po
            powrodcie będziesz miał 20%mniej kapitału i następnego dnia sprzedawać będziesz
            kolejne 20 % taniej.
            Uważaj bo zbyt bliskie ustawienie widełek stpa może spowodować że nie sprzedasz
            jeśli kurs będzie szybko spadał - szczególnie na mało płynnych papierach.
            pisałem szybko - ale chyba jasno.
            ^migo

• hurtor Re: zlecenie -Stop Loss -porada 19.12.05, 09:35
              To znaczy, że nie jestem jeszcze tak głupia, jak myślałam ;)

Honorcia
              • ant777 Re: zlecenie -Stop Loss -porada 20.12.05, 10:35
                Odpowiadasz na :
                hurtor napisała:

> To znaczy, że nie jestem jeszcze tak głupia, jak myślałam ;)
                >
                > Honorcia

A ja jestem zachwycony prostym i logicznym wytłumaczeniem. Poważnie.
                • hurtor Re: zlecenie -Stop Loss -porada 20.12.05, 10:38
                  Dziękuję bardzo serdecznie :) Cieszę się, że mogłam pomóc :)

Honorcia
                  • Gość: mixer Re: zlecenie -Stop Loss -porada IP: *.icpnet.pl 20.12.05, 12:33
                    Ja nie jetem giełdowym geniuszem, ale wiem, że ze zleceniami typu stop trzeba
                    uważać. Podstawowa różnica między zlec. stop loss i stop limit jest taka, że
                    zlecenie stop loss przekształca się w PKC gdy zostanie uaktywnione. I przy
                    małej płynności na danym walorze może się tak zdarzyć, że zlecenie sprzedaży na
                    np. 5000 akcji zostanie uaktywnione przez zlecenie kupna 10 akcji. Te 10
                    zostanie kupione, a 4990 będzie wystawione jako PKC. I teoretycznie może być
                    zebrane po np. 10gr. Tak że stop loss jest bezpieczny przy odpowiedniej
                    płynności.
                    Ważne jest też dobranie ceny zlecenia. Zauważyłem, że na wielu walorach od rana
                    zaczyna się czyszczenie zleceń stop przez aktywnych graczy, podczas gdy ci co
                    je dali siedzą w pracy.
                    • Gość: ! Re: zlecenie -Stop Loss -porada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 13:06
                      FAKTYCZNIE NIE JESTEŚ.
                      • Gość: mixer Re: zlecenie -Stop Loss -porada IP: *.icpnet.pl 20.12.05, 17:24
                        !, czemu krzyczysz, przecież sam mówię że nie jestem.
                    • Gość: Jim Re: zlecenie -Stop Loss -porada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 13:55
                      @mixer
                      generalnie Twój tok rozumowania jest poprawny , z tą tylko różnicą
                      że z reguły każdy papier ma widełki cenowe po przekroczeniu których nastepuje
                      równoważenie rynku, jeżeli ciąg zleceń pkc stoploss doprowadzi do
                      przekroczenia przez cenę widełek to ta część zleceń pkc które będą
                      niezrealizowane w ramach obowiązujących na daną chwilę widełek zostanie odrzucona.
                      natomiast co do czyszczenia stopów to w pełni się z Tobą zgadzam,
                      jest to praktyka powszechna dlatego ustawianie stopów pod/nad
                      ważnym poziomem technicznym sprowadza się do ułatwianienia
                      pracy day(swing)traderom dla których profittaking to już jest 3-4%

• Gość: mixer Re: zlecenie -Stop Loss -porada IP: *.icpnet.pl 20.12.05, 17:22
                        Faktycznie, widełek cenowych nie brałem pod uwagę. Chociaż z drugiej strony
                        wiem, że przy dynamicznych spadkach (czy wzrostach), Giełda czasami zawiesza
                        notowania i rozszerza (albo nawet znosi) widełki cenowe. Ale nawet z widełkami
                        może być taka sytuacja, że przy małej płynności akcje zostaną sprzedane po
                        najniższej z możliwych cen.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka