Dodaj do ulubionych

Bioton - zaczynam się martwić

27.01.06, 17:49
Pisaliście wcześniej, że ta spółka na pewno wzrośnie,
wolumen obrotów pokazuje że wielu inwestorów się nią interesuje.
Dzisiaj giełda zanotowała dużo spadków
Bioton spada i spada.
W związku z tym zaczynam się martwić, wiem że brakuje mi cierpliwości, spadek
nie jest znaczny tym bardziej że wcześniej były duże wzrosty. Czy dalej
uważacie że to dobra lokata?
Obserwuj wątek
    • bigboni1 Re: Bioton - zaczynam się martwić 27.01.06, 17:59
      Prawdopodobnie fundusze zakończyły na jakiś czas zakupy biotonu (kupowały po
      wejściu firmy do WIG 20), to spowodowało spowolnienie biotonu. Teraz może
      nastąpić jakiś okres czasu, kiedy o biotonie będzie cicho, co z kolei może
      spowodować nieznaczny spadek kursu. Zdesperowani, panikarze, ludzie chcący
      szybko zarobić mogą sprzedawać z nieznaczną stratą. Jednak każda pozytywna
      informacja, która może się pojawić ( a jest ich kilka) wywinduje kurs jeszcze
      wyżej.
      • tjw1 Re: Bioton - zaczynam się martwić 27.01.06, 18:02
        przypominam o zapowiedzi prezesa o rekordowych wynikach za 2005
        • rafio_1977 Re: Bioton - zaczynam się martwić 27.01.06, 18:11
          wyniki sa juz znane od dłuzszego czasu i wliczone w cene . natomiast z
          technicznego punktu wyglada to zle bo przy wysokich obrotach odbił sie od
          oporu na około 20zł wiec nieunikniona jest korekta i wcale nie mała
          • bigboni1 Re: Bioton - zaczynam się martwić 27.01.06, 18:15
            jeśli są znane to podaj je rafio, bo ja nic nie słyszałem. Może znasz jakiś
            adres pod którym są?
    • rafio_1977 Re: Bioton - zaczynam się martwić 27.01.06, 18:22
      miałem namysli ze informacje o dobrych wynikach sa znane i wliczone w cene
      • bigboni1 Re: Bioton - zaczynam się martwić 27.01.06, 18:32
        To wybacz ale trochę mieszasz ludziom w głowach!
        • zosiasamosia81 Re: Bioton - zaczynam się martwić 27.01.06, 18:45
          Rafio z tego co piszesz wnioskuję że nie spodziewasz się większych wzrostów tej
          spółki. Kiedy jej akcje wzrastały i osiągały 19,-to wszyscy krzyczeli że
          osiągnie 20 i jeszcze ho ho nie wiadomo ile, teraz gdy spada to cisza. Nie
          mówię że nie masz racji ale dlaczego tak uważasz?
        • siurak20 Re: Bioton - zaczynam się martwić 27.01.06, 18:48
          ale wychodzi na to samo... zwlaszcza ze jesli bioton nie spelni prognoz to kurs
          poleci. Inna sprawa ze w dziejach festynowej gieldy jakakolwiek informacja o
          spolce podniesie jej kurs i moim zdaniem nawet jesli jeszcze raz podali by ze
          wyniiki beda rekordowe to kurs by poszedl w gore :) pozdrawiam
    • bigboni1 Re: Bioton - zaczynam się martwić 27.01.06, 18:59
      Zosiusamosiu a po ile kupiłaś i ile akcji? Oczywiście jeśli można wiedzieć?
      • inko111 Re: Bioton - zaczynam się martwić 27.01.06, 19:04
        Zosia nie panikuj, przy 110 mln obrotu ponad 19 zł kurs skorekcił przez
        sprzedaż wielkości 3 mln, tzn te kilkusettysięczne lecnia a nwet kilka
        milnowych pozostały w rękach grubasów, po za tym nawet dzis ktoś ściągnął 35
        tyś walora jednym posiągnięciem, sprzedają teraz akcje w małych pakietach, pod
        koniec stycznia przewidziałem18 zł - wysmieli mnie jak pisałm na początku roku
        teraz jak napisze 23-24 za misiąc to nież mnie wyśmieją ale wrócimy do tego za
        miesiąc. ps można też dokupywać na korakcie pozdr Inko
        • zosiasamosia81 Re: Bioton - zaczynam się martwić 27.01.06, 19:35
          Inko - myślę że masz rację, ja osobiście spodziewam się że te akcje jeszcze
          wzrosną. Jestem jednak dopiero bardzo bardzo początkująca i moje przewidywania
          są dla mnie rozpaczliwym błaganiem do Wielkiego Brata. 23-24 to twoje
          przewidywania czy tylko chcesz mnie pocieszyć - i skąd snujesz swoje wnioski
          (jaki rodzaj analizy stosujesz)
          Nie będę się chwaliła po ile je kupiłam (nie kupiłam dużo no ale trochę) - bo
          wywoła to wasz uśmiech politowania nad początkującym inwestorem. Mimo wszystko
          na razie nie będę sprzedawać -
          • dariusz72 Re: Bioton - zaczynam się martwić 27.01.06, 20:52
            Zosiasamosia81,inwestycja w BIO polecana jest przez analityków jako jedna z
            najlepszych inwestycji pod kątem spekulacji i do tzw.trzymania latami,więc
            jeżli nie spanikujesz i nie oddasz tych akcji ze stratą to zyski same
            przyjdą,może nie za miesiąc jak pisze kolega w poście wyżej ale na sto procent
            bedą.Sam podobnie krótko inwestuje na GPW,ale zauważyłem jedno ,wszystkie
            akcje ,które oddałem ze stratą,są obecnie notowane dużo wyżej niż ja je
            kupowałem.Wniosek nasuwa się sam.Pozdrawiam.
            • zosiasamosia81 Re: Bioton - zaczynam się martwić 27.01.06, 21:02
              Ja zauważyłam podobną analogię - wszystko co tylko kupiłam następnego dnia
              natychmiast spadło - zaczęłam się nawet zastanawiac czy ktoś mi nie robi na
              złość. Na razie nie będe sprzedawać. Dziękuję wszystkim za pomoc
              • inko111 Re: Bioton - zaczynam się martwić 27.01.06, 21:30
                Zosia co mówi za 23-24, kilka przesłanek, sposób w jakich ilościach był
                skupowany - to nie była spekuła, dwa to plany jakie ma przed sobą i szybkość
                ichrealizacji, trzy zbliżające się dobre informacje typu zakończenie wezwania
                na scigen, fabryki w rosji i chinach, zakonczone akwizycje, ewentualne
                współfinansowanie Kucharskiego z jego DNA, nazwisko Krauzego, zwiększający się
                udział w polskim rynku, ponoć najlepsze wyniki w historii biotonu za IV kwartał
                (tu wydaje mi sie że nie będzie tak różowo bo dosyć kosztowny jest scigen),
                brak przekroczonych progów przez instytucjonalnych a takie przekroczenie 5 %
                już chyba lada moment podziała jak zapalnik, spodziewane efekty senrgi pomiędzy
                biotonem a scigen w związku posiadanymi produktami i zdobytaymi kontraktami,
                wiem że w stosunku p/e to droga spółka ale jeżeli dyskontuje się przyszłość to
                przyszłość przed nią, można tak pisać jescze wiele ja tylko wspomne że gdy na
                początku grudnia BACA sprzedała 20 mln akcji biotonu po 9 zł to ten kto je
                nabył jeżeliby chciałby zyskać tyle co BACA to powinień sprzedać bioton po 81
                (moim zdaniem za 1,5 do 2 lat tyle będzie kosztował), pozdr Inko
                • wojtekrak Re: Bioton - zaczynam się martwić 27.01.06, 21:42
                  Uważam, że brakuje Ci wiary we własne umiejętności inwestycyjne.Wybrałaś akcje
                  które przy odrobinie cierpliwości dadzą duży zysk.Ponadto uważam, że będą to
                  świetne papiery na kiepskie czasy(oby ich nie było).
                  Patrząc na wyceny Skotana,Ganta i tp to Bioton powinien kosztować 1000zł :)
                • borrek Re: Bioton - zaczynam się martwić 27.01.06, 21:43
                  Bioton zatrudni lekarzy po studiach, znajacych jezyki obce i lubiejacych rano
                  wstawac.Dusza handlowca, czar osobisty i doswiadczenie na podobnym stanowisku
                  mile widziane.
                  Wiadomosc ze strony internetowej firmy.
                  Chyba chodzi o sprzedawce insuliny?

-------------------------------------------

Oferty pracy

Aktualnie poszukujemy PRZEDSTAWICIELI MEDYCZNYCH do grupy szpitalnej,
                  zamieszkałych na terenie województw łódzkiego i świętokrzyskiego.

Jesli jesteś osobą uczciwą, kreatywną, codzienne poranne wstawanie nie stanowi
                  dla Ciebie zbyt dużego problemu, a dodatkowo masz duszę handlowca i potrafisz
                  oczarować swoją osobę otoczenie, to czekamy na Ciebie, oferując Ci ciekawą pracę.

Wymagamy wykształcenia wyższego medycznego lub pokrewnego. Znajomość języków
                  obcych i doświadczenie na podobnym stanowisku będą dodatkowym atutem.

Na cv i list motywacyjnyczekamy do 23 stycznia 2006 r. Odpowiemy tylko na
                  wybrane oferty.

Oferty prosimy nadsyłać pod adres:

BIOTON S.A.
                  Dział Marketingu
                  Macierzysz, ul. Poznańska 12
                  05-850 Ożarów Mazowiecki

z dopiskiem "praca" i podaną nazwą województwa.
                  • s42 Re: Bioton - zaczynam się martwić 27.01.06, 22:39
                    gdyby chcieli zatrudnić lekarzy bez studiów to byłoby podejrzane...
                    • belfego Re: Bioton - zaczynam się martwić 28.01.06, 12:40
                      "lubiejacych" - bez komentarza...
                • ciota20 Re: Bioton - zaczynam się martwić 05.02.06, 16:20
                  racja
    • daisy2005 Re: Bioton - zaczynam się martwić 28.01.06, 12:52
      Zosiu, nie martw się, to naprawde dobra lokata.Badz cierpliwa i poczekaj
      trochę.Może juz pod koniec tygodnia ogłoszą wyniki za IV kw./za III podano
      4.11.05/, a wg tego co mówił i w grudniu i kilka dni temu w TVN24 prezes
      Wilczęga- to bedzie najlepszy kwartał w historii Biotonu.

Pozdrawiam
      Aśka
      • inko111 Re: Bioton - zaczynam się martwić 29.01.06, 19:23
        Zosia bioton mocniej w Rosji nie tylko chinach, nowe info :-)

Raport bieżący nr 10 / 2006
        Data sporządzenia: 2006-01-28
        Skrócona nazwa emitenta
        BIOTON
        Temat
        Umowa pożyczki pomiędzy BIOTON S.A. i BIOTON WOSTOK ZAO
        Podstawa prawna
        Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne

Treść raportu:
        BIOTON S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu 27.01.2006 r. pomiędzy BIOTON S.A.
        i BIOTON WOSTOK ZAO z siedzibą w Orle (Federacja Rosyjska) ("BIOTON WOSTOK")
        została zawarta umowa pożyczki, na mocy której Spółka pożyczy BIOTON WOSTOK
        kwotę 1 500 000,00 USD (co wg tabeli kursów średnich NBP z dnia 27.01.2006 r.
        stanowi równowartość 4 706 850,00 PLN) z wyłącznym przeznaczeniem na budowę na
        terenie Federacji Rosyjskiej wytwórni form gotowych insuliny ludzkiej.
        Pożyczka zostanie udzielona na okres 4 miesięcy od daty wpłynięcia środków
        pieniężnych na rachunek bankowy BIOTON WOSTOK.
    • makler2006 Re: Bioton - zaczynam się martwić 30.01.06, 18:28
      Na razie bioton nie wzrośnie. Musi być jakaś korekta. Nic nie rośnie bez
      przerwy.
      • zosiasamosia81 Re: Bioton - zaczynam się martwić 30.01.06, 21:40
        Dziękuję wszystkim za wszyskto,
        Na to czekałam - ale jeszcze trochę potrzymam (pewnie nawet długo)
        Pozdrawiam :-)
        • roberto771 Re: Bioton - zaczynam się martwić 30.01.06, 23:25
          zobaczymy jak silne masz nerwy jak bioton spadnie do 15 zł...
    • tomasz_finanseosobiste.pl Re: Bioton - zaczynam się martwić 31.01.06, 09:53
      Witaj Zosiu

niektórzy moi przedmówcy zadali słuszne pytanie, zależy po ile kupiłaś Bioton?
      Jeśli po 15 zł to mozesz sie obawiac o chwilowe spadki, ale Bioton to
      inwestycja na lata. Większosc osób traktuje GPW krótkoterminowo a czasem warto
      poczekac 2-3 lat na prawdziwe zyski.
      Bioton ma ta zalete ze nie jest zalezny od krajowej koniunktury tylko dziala
      globalnie. Nie zdziwiłbym sie gdyby kurs za 2-3 lata wyniósł ok. 100 zł.
      Biorać pod uwage 600% zysku od debiutu w niecały rok, jest to realne.
      Z drugiej strony jak ktos zarobił 100% - 200% trudno mu sie dziwic ze
      sprzedaje. I dlatego kurs hamuje i spada momentami. To zwykla zmiana. Jedni
      zarabiaja inni kupuja wykorzystujac spadki.
      Zarobione pieniadze mozna włozyć w inna spółkę.
      Popatrz na Getin - kilkaset procent zysku w 3 lata. To budowanie wartosci a nie
      krótkotrwały skok kursu. W Polsce 3-4 lata to bardzo dlugo, ale np. w USA jest
      to normalne. Byleby zyski byly odpowiednie moge czekac chocby 3 lata na 500%-
      800% zysku. Wystarczy miec ze 3 takie spółki i mozna nie pracować.
      Pozdrawiam
      Tomek
      www.finanseosobiste.pl
      • marimax Re: Bioton - zaczynam się martwić 31.01.06, 10:48
        Widac ze nie masz pojecia o inwestowaniu a szczegolnie na rynkach amerykanskich.
        Dlugoterminowe inwestowanie w obecnych czasach nie ma zadnego sensu.
        Robia to tylko fundusze inwestycyjne i dlatego maja tak beznadziejne wyniki.
        A dla tych co sluchaja analitykow to pokazcie mi analityka ktory zrobil na
        gieldzie majatek
        • siurak20 Re: Bioton - zaczynam się martwić 31.01.06, 13:46
          a kto robi na gieldzie majatek? Oni zarabiaja wystarczajaco duze pieniadze jako
          analitycy i to bez zadnego ryzyka.
          • marimax Re: Bioton - zaczynam się martwić 31.01.06, 18:16
            I wlasnie na tym polega ich praca zeby nabierac jeleni na swoje ekspertyzy.
            Ja przez takich "ekspertow" dwa razy prawie wszystko stracilem az nauczylo mnie
            to logicznego myslenia i teraz sam inwestuje nie sluchajac sie nikogo i zadnych
            finansowych czy tez ekonomicznych uczelni nie skonczylem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka