fular1 10.03.06, 22:30 witam, jak mowicie od poniedzialku ? analitycy zapowiadaja wzrost. ja zapowiadam 4 czarny wtorek niestety. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fular1 Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 10.03.06, 22:41 ten post wielu osobom pomoze, piszcie cos :) Odpowiedz Link Zgłoś
tongo1 Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 10.03.06, 22:49 Spodziewam sie lekkiego odreagowania w poniedziałek. Będzie to symboliczna zwyżka ok. 1%, a potem raźnym krokiem dalej na południe. Chyba nie jestem zbyt oryginalny bo już to kiedyś pisałem. Ciekawe czy sie sprawdzi...? Pozdrawiam wszystkich analityków i czarnoksiężników. Odpowiedz Link Zgłoś
7martius Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 10.03.06, 22:53 a jak myślisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
tongo1 Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 10.03.06, 23:02 Może ci sie sprawdzi...i tego ci życzę:) Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 10.03.06, 22:54 ja mysle tez ze bedzie odreagowanie w pn. jesli bedzie na -. to tragedia dla bykow.. a wtorek mysle bedzie ciemny... Odpowiedz Link Zgłoś
cni Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 10.03.06, 22:59 Wszystko zależy od rentowności obligacji USA. Dziś i wczoraj nie rosła, więc emerging markets złapały nieco oddechu. Dzisiaj Brazylia nawet wyraźnie odbiła sie w górę. Można więc oczekiwać, że u nas poniedziałek też będzie wzrostowy. Ale mleko już sie wylało, dzisiaj wyraźnie przekroczyliśmy 2750 punktów, bariera padła. TPSA spadła niżej ostatniego dna, Orlen ostatkiem sił trzyma się 54 PLN, ale odbicie w jego wydaniu było wyjątkowo mało efektowne. Dzisiaj w USA liczba nowozatrudnionych w lutym była znacznie większa od oczekiwań. To znaczy, że zagrożenie inflacją w USA nie mija i można oczekiwać kolejnych podwyżek stóp procentowych. To znaczy, że rentowność obligacji dalej będzie rosła. Kapitał ucieka w obligacje także z rynku metali i surowców. Koniec hossy widać wyraźnie nie tylko na emerging markets, ale także na wykresach ropy i miedzi. PKN i KGHM są więc w dłuższym terminie skazane na egzekucje, która tylko przez perspektywe wypłaty dużych dywidend może zostac nieco odsunięta w czasie. Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie sie ładował do jakiejś Polski gdzie rentowność rządowych papierów to 4,2%, podczas gdy w Ameryce ma takie same papiery na 4,8% rocznie. Podsumowując : polecam krótkie pozycje na kontraktach, opcje sprzedaży i wykorzystanie każdej sesji wzrostowej na sprzedawanie akcji. Przynajhmniej tych dużych z WIG20, bo oczywiście perełki w stylu ATM, czy MNI się obronią nawet przy najgorszej bessie. Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 10.03.06, 23:14 dobrze prawi. powiedz jeszcze prognoze na ten tydzien :) Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 10.03.06, 23:51 img485.imageshack.us/img485/9733/beztytuu9xb.jpg co tu widzicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 10.03.06, 23:52 kurde zeby to nie byl podwojny szczyt :/ ludziska jak tam ? Odpowiedz Link Zgłoś
juancruz Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 11.03.06, 08:49 tak to mi troche wyglada z AT przyznam, ze ogolnie na razie nie wroze nic dobrego. Czytalem wlasnie wypowiedz analitykow (ktorych mozemy szanowac lub nie, ale na pewno maja wieksze pojecie ode mnie) i raczej nie patrza optymiastycznie na najblizsze 6 m-cy pociesza to, ze USA na plus zamknelo piatek. Male pocieszenie, ale zawsze poniedzialek bedzie dniem, kiedy mozna wyskoczyc z czegos Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 11.03.06, 09:16 bez złudzeń, odpływ kapitału z emerging markets stał się faktem, zwróćcie uwagę na spore odreagowanie w USA (Dow +0,9%) po tym jak bardzo prawdopodobne stało się kolejne podniesienie stóp. Złoto spadło o 5,7% a to oznacza że nadchodzą lepsze czasy dla akcji i obligacji. Niestety amerykańskich, nasze to dla nich egzotyka, od kąd mamy niższe stopy od nich to się nami nie interesują bo i po co? A nawet gdyby to wolą Budapeszt (Soros im zrobił dobry marketing) Ale i tam kicha, do tego trzeba jeszcze dodać Balcerowicz kontra socjaliści-ksenofobii w sejmie i mamy odpowiedź. Ja bym się grubo zastanawiał na miejscu Angola z Londynu lub Żyda z Manhatanu czy inwestować TERAZ w Warszawie. Dlatego moja rekomendacja: redukuj. Poziom docelowy: 2300 Odpowiedz Link Zgłoś
sulex2 Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 11.03.06, 12:22 fular1 jestes widze coraz większym pesymistom. Ale zgadzam sie z toba, zima dalej trwa, a wiosny nie widać. Ale podobno ma być gorące lato :) i tego się trzymajmy. Odpowiedz Link Zgłoś
ciinek Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 11.03.06, 12:29 Czytam forum od niedawna i coraz bardziej przekonuje mnie fular1. Mam pytanie czy spółki: PEP, BORYSZEW utrzymają się czy polecą ze wszystkim, narazie jest stabilnie na Boryszewie i średnio na pep-ie. Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 11.03.06, 12:57 ciinek. dziekuje. ale.. nikomu sie nie chce przypodobac. forum jest anonimowe. moze was probuje wciagnac w jakas gre ? musicie osadzic sami. ja chce tylko wyrazic moja opinie, tak zarabiam na zycie. jesli cos mi sie wydaje to mowie. moge sie mylic - przeprosze. nie wiem co bedzie w nastepnym tygodniu, ale nastroje sa mirnorowe... wigometr jest na wiekszym minusie jak tydzien temu... jesli komus pomoglem - super jesli komus zaszkodzilem - przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 11.03.06, 12:29 zle mnie interpretujesz. jeszcze 3 tyg temu mowilem ze bedzie atak na szczyt. wtorek nam przyniosl zimny prysznic. analizuje sytuacje i mowie JAK MI i tylko MI sie wydaje. kiedy dojde mam nadzieje do wnioskow ze bedzie wzrots realny, sam wejde gotowa w akcje, poprostu teraz mysle ze nie ma szans, obym sie nie mylil... ale jesli sie pomyle, w przyszlym tygodniu przeprosze. ja tez lubie zarabiac na wzrostach, czemu nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
samentu Własnie te wzrosty w US to kapitał 12.03.06, 16:09 City z pewnego kraju w środkowej Europie jest:) wkrótce zobacz go tam jeszcze wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
samentu He he zaklinanie deszczu tuż przed burzą 12.03.06, 16:06 to JEST podwójny szczyt przecież nawet laik to zauważy my jestesmy na lini szyji więc w pon powinno odbić ale że to po podwójnym to we wtorek lub piątek zdecydowane wybicie DOŁEM oczywiscie:) Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 11.03.06, 15:00 img114.imageshack.us/img114/8532/ccc9sk.jpg img114.imageshack.us/img114/7682/mci5bj.jpg img114.imageshack.us/img114/808/mni3ff.jpg img239.imageshack.us/img239/4559/pgnig2mb.jpg img114.imageshack.us/img114/3126/tvn1hi.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
cimoszenka Pozdrawiam:) 11.03.06, 17:56 Dzien dobry Po pierwsze pozdrawiam i gratuluję udanych opinii co do scenariusza w minionym tygodniu. Po drugie pozytywne zamknięcie giełdy w Nowym Jorku powiązane było z optymistycznymi danymi z tamtejszego rynku pracy. Po trzecie w/g mnie bardzo istotną będzie poniedziałkowe zamknięcie na rynkach azjatyckich. W tym miejscu powstaje pytanie dotyczące przyszłości polskiej giełdy. Zanim udzielę wiążącej odpowiedzi to uważam, że warto się zastanowić nad pewnym zjawiskiem. Czy w obecnej chwili inwestorzy chcą zarabiać czy wyjść z jak najmniejszymi stratami z polskich akcji? Jeśli przyjmiemy, że będzie obowiązywał wariant zamykania pozycji na zasadzie "ratuj co się da" to Twój scenariusz osiągnięcia poziomu 2 300 jest bardzo realny. Natomiast jesli inwestorzy uznają, że chcą zarabiać na wzrostach cen akcji to muszą zmienić trend na wzrostowy. Nie będzie to łatwe bo zagranica ma argumenty, żeby nie otwierać długoterminowych pozycji. A jakie argumenty? Proponuję na spokojnie przeczytać ten materiał www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=2051&news_id=82435 Co do rynku surowców. Złoto w piątek zanotowało w Nowym Jorku spadek o 1,05 % do 541,3 usd za uncję. Wydaje się, że poziom wsparcia na 540 został obroniony. Następny poziom wsparcia to 530-535 usd za uncję. Średnia arytmetyczna (SMA 50) znajduje się na poziomie 555 usd. Na wskaźniku MACD ujemna dywergencja. RSI(14) na najniższym poziomie od początku roku i znajduje się poniżej 40. Natomiast ropa pomimo spadku do 61,84 usd za baryłkę w najbliższym czasie nie powinna mieć problemów z przekroczeniem bariery 62 usd za baryłkę. Najbliższe ograniczenie to 65 usd za baryłkę ropy w dostawach na maj 2006 rok. W minionym tygodniu złoty zanotował ponad 2 % straty do najważniejszych walut obcych. Podczas gdy w zeszły piątek za euro płacono około 3,80 zł, a za dolara 3,16, to 10 marca było to już odpowiednio prawie 3,91 i 3,28! Kurs EUR/PLN wybił się z 10-miesięcznego trendu spadkowego, a wszystko po globalnym osłabieniu koniunktury dla rynków wschodzących, wywołanym przez niezwykłe wzrosty zyskowności inwestycji w amerykańskie papiery skarbowe. Lekkie osłabienie złotego obserwowano już w zeszłym tygodniu, a poniedziałek przyniósł kontynuację tej tendencji. Impulsem dla przedłużenia korekty i gry na osłabienie polskiej waluty było powstanie podwójnego dna na wykresie względem kursu euro. Inwestorów mogła również niepokoić informacja o rozpoczęciu poszukiwań przez prezydenta Lecha Kaczyńskiego następcy prezesa NBP wśród ekonomistów o poglądach zdecydowanie odmiennych od tych, jakie prezentuje Leszek Balcerowicz. W poniedziałek wieczorem za euro płacono ponad 3,82 zł, lecz była to dopiero przygrywka przed prawdziwym atakiem popytu na główne waluty świata i to nie tylko w naszym kraju.I choć w piątek rano podaż poczyniła próby pogłębienia korekty, zła koniunktura dla złotego zwyciężyła. Rynki wschodzące znów gremialnie traciły, a przecena wydawała się nawet nabierać tempa.Złoty poprawił tygodniowe i wielomiesięczne minima, co niewątpliwie pozwoliło polskim eksporterom zakończyć tydzień w niezwykle optymistycznych nastrojach. Wybicie złotego powyżej 3,90 względem euro - jeśli nastąpi - będzie zwiastować zakończenie średniookresowego trendu aprecjacyjnego polskiej waluty. Kurs EUR/PLN może osiągnąć 3,96, a USD/PLN ma jeszcze większy potencjał wzrostowy. Decydujący dla rozwoju sytuacji może okazać się amerykański rynek długu i globalna koniunktura dla rynków wschodzących. Każda jej poprawa to możliwość wahań na rynku i kilkugroszowej korekty aprecjacyjnej złotego. W 2005 roku zadłużenie krajowe wzrosło o 23,8 mld zł do 471,6 mln zł, a zadłużenie zagraniczne wzrosło o 13,5 mld zł do 124,7 mld zł. W budżecie na 2006 rok zapisano, że średnioroczna inflacja w Polsce winna wynieść 1,5%. Cel inflacyjny NBP wynosi 2,5% (+/- 1 pkt proc.).W styczniu inflacja konsumencka była na poziomie 0,7% r/r (podobnie jak w grudniu). Według MF w lutym inflacja będzie na poziomie 0,9%, a w pierwszym kwartale 2006 r. dynamika inflacji powinna wynieść ok. 1%. Według prognoz z jesieni 2005 roku średnioroczna inflacja w Polsce w 2006 roku winna wynieść: 1,9% - wg Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD), 2,3% - wg Komisji Europejskiej i 2,5% - wg Międzynarodowego Funduszu Walutowego (MFW). I to by było na tyle:) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
7martius Re: Pozdrawiam:) 12.03.06, 11:41 cimoszenka podawaj link strony z której kopiujesz tekst :-) www.money.pl/pieniadze/komentarze/artykul/zloty;najslabszy;od;czterech;miesiecy,21,0,144917.html Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Pozdrawiam:) 12.03.06, 11:56 ale co to zmienia czy chlop przekopiowal czy nie. mi sie tez czasem nie chce bredzic to wklejam cenne inne uwagi forumowiczow. chodzi o merytoryczne wykorzystanie inf a nie kto co napisal. Odpowiedz Link Zgłoś
cimoszenka Re: Pozdrawiam:) 12.03.06, 13:22 akurat nie z tej strony...szukaj dalej:) Odpowiedz Link Zgłoś
samentu Wyciąganie indeksu na close w pt 12.03.06, 15:54 i to takie ciągnięcie za uszy bardzo brutalne sugeruje tydzień pospiesznej dystrybucji ale plan moze sie nie powieść jak w tym tygodniu pojawi sie wniosek o TS dla Balcerowicza, lub o komisje sledczą co by nie mówić Komsija sledcza definitywnie skończy z hossą w RP bo jaki kapitał pozostanie w RP gdy stopy w US o 0,5% wyzsze a u nas powrót mrocznej prszeszłosci? Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Wyciąganie indeksu na close w pt 12.03.06, 16:05 czemu spadki sie wszystkim kojarza z mrocznoscia ? mozna na tym fortune zbic. Odpowiedz Link Zgłoś
samentu Re: Wyciąganie indeksu na close w pt 12.03.06, 16:07 nie pisałem o spadkach tylko o reaktywacji PRL tym razem w wersji czysto narodowo - katolickiej Odpowiedz Link Zgłoś
ciinek Re: Wyciąganie indeksu na close w pt 12.03.06, 19:54 Fular1 Mógłbyś przybliżyć temat jak się zarabia na spadkach... Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Wyciąganie indeksu na close w pt 12.03.06, 20:34 na kontraktach mozna, mozna o tym poczytac na stronach GWP... Odpowiedz Link Zgłoś
cimoszenka Re: Wyciąganie indeksu na close w pt 12.03.06, 22:56 Albo pożyczyć od kogoś akcje, sprzedać je i następnie taniej odkupić. Oddać akcje,zapłacić za prawo pożyczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Wyciąganie indeksu na close w pt 12.03.06, 23:30 bedzie down mysle tommorow Odpowiedz Link Zgłoś
tut666 Re: Wyciąganie indeksu na close w pt 12.03.06, 23:46 bedzie 3/4 spółek i wig-i down Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Wyciąganie indeksu na close w pt 12.03.06, 23:49 dziecko moje, co ja bym dal za to :-) to moj chleb :) Odpowiedz Link Zgłoś
s42 Re: Wyciąganie indeksu na close w pt 13.03.06, 16:36 owszem można, ale Ty nie masz o tym zielonego pojęcia :-( Odpowiedz Link Zgłoś