Dodaj do ulubionych

tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja

10.03.06, 22:30
witam, jak mowicie od poniedzialku ? analitycy zapowiadaja wzrost.

ja zapowiadam 4 czarny wtorek niestety.
Obserwuj wątek
    • fular1 Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 10.03.06, 22:41
      ten post wielu osobom pomoze, piszcie cos :)
      • tongo1 Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 10.03.06, 22:49
        Spodziewam sie lekkiego odreagowania w poniedziałek. Będzie to symboliczna
        zwyżka ok. 1%, a potem raźnym krokiem dalej na południe. Chyba nie jestem zbyt
        oryginalny bo już to kiedyś pisałem. Ciekawe czy sie sprawdzi...? Pozdrawiam
        wszystkich analityków i czarnoksiężników.
      • 7martius Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 10.03.06, 22:50
        może mi ?
        • tongo1 Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 10.03.06, 22:52
          A co tobie??
          • 7martius Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 10.03.06, 22:53
            a jak myślisz ?
            • tongo1 Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 10.03.06, 23:02
              Może ci sie sprawdzi...i tego ci życzę:)
          • fular1 Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 10.03.06, 22:54
            ja mysle tez ze bedzie odreagowanie w pn. jesli bedzie na -. to tragedia dla bykow..

a wtorek mysle bedzie ciemny...
      • cni Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 10.03.06, 22:59
        Wszystko zależy od rentowności obligacji USA. Dziś i wczoraj nie rosła, więc
        emerging markets złapały nieco oddechu. Dzisiaj Brazylia nawet wyraźnie odbiła
        sie w górę. Można więc oczekiwać, że u nas poniedziałek też będzie wzrostowy.
        Ale mleko już sie wylało, dzisiaj wyraźnie przekroczyliśmy 2750 punktów,
        bariera padła. TPSA spadła niżej ostatniego dna, Orlen ostatkiem sił trzyma się
        54 PLN, ale odbicie w jego wydaniu było wyjątkowo mało efektowne.

Dzisiaj w USA liczba nowozatrudnionych w lutym była znacznie większa od
        oczekiwań. To znaczy, że zagrożenie inflacją w USA nie mija i można oczekiwać
        kolejnych podwyżek stóp procentowych. To znaczy, że rentowność obligacji dalej
        będzie rosła. Kapitał ucieka w obligacje także z rynku metali i surowców.
        Koniec hossy widać wyraźnie nie tylko na emerging markets, ale także na
        wykresach ropy i miedzi. PKN i KGHM są więc w dłuższym terminie skazane na
        egzekucje, która tylko przez perspektywe wypłaty dużych dywidend może zostac
        nieco odsunięta w czasie.

Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie sie ładował do jakiejś Polski gdzie
        rentowność rządowych papierów to 4,2%, podczas gdy w Ameryce ma takie same
        papiery na 4,8% rocznie.

Podsumowując : polecam krótkie pozycje na kontraktach, opcje sprzedaży i
        wykorzystanie każdej sesji wzrostowej na sprzedawanie akcji. Przynajhmniej tych
        dużych z WIG20, bo oczywiście perełki w stylu ATM, czy MNI się obronią nawet
        przy najgorszej bessie.
        • fular1 Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 10.03.06, 23:14
          dobrze prawi. powiedz jeszcze prognoze na ten tydzien :)
    • fular1 Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 10.03.06, 23:51
      img485.imageshack.us/img485/9733/beztytuu9xb.jpg

co tu widzicie ?
      • fular1 Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 10.03.06, 23:52
        kurde zeby to nie byl podwojny szczyt :/ ludziska jak tam ?
        • juancruz Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 11.03.06, 08:49
          tak to mi troche wyglada z AT

przyznam, ze ogolnie na razie nie wroze nic dobrego. Czytalem wlasnie wypowiedz
          analitykow (ktorych mozemy szanowac lub nie, ale na pewno maja wieksze pojecie
          ode mnie) i raczej nie patrza optymiastycznie na najblizsze 6 m-cy

pociesza to, ze USA na plus zamknelo piatek. Male pocieszenie, ale zawsze
          poniedzialek bedzie dniem, kiedy mozna wyskoczyc z czegos
          • fular1 Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 11.03.06, 09:16
            bez złudzeń, odpływ kapitału z emerging markets stał się faktem, zwróćcie uwagę na spore odreagowanie w USA (Dow +0,9%) po tym jak bardzo prawdopodobne stało się kolejne podniesienie stóp. Złoto spadło o 5,7% a to oznacza że nadchodzą lepsze czasy dla akcji i obligacji. Niestety amerykańskich, nasze to dla nich egzotyka, od kąd mamy niższe stopy od nich to się nami nie interesują bo i po co? A nawet gdyby to wolą Budapeszt (Soros im zrobił dobry marketing) Ale i tam kicha, do tego trzeba jeszcze dodać Balcerowicz kontra socjaliści-ksenofobii w sejmie i mamy odpowiedź. Ja bym się grubo zastanawiał na miejscu Angola z Londynu lub Żyda z Manhatanu czy inwestować TERAZ w Warszawie. Dlatego moja rekomendacja: redukuj. Poziom docelowy: 2300
            • sulex2 Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 11.03.06, 12:22
              fular1 jestes widze coraz większym pesymistom. Ale zgadzam sie z toba, zima
              dalej trwa, a wiosny nie widać. Ale podobno ma być gorące lato :) i tego się
              trzymajmy.
              • ciinek Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 11.03.06, 12:29
                Czytam forum od niedawna i coraz bardziej przekonuje mnie fular1. Mam pytanie
                czy spółki: PEP, BORYSZEW utrzymają się czy polecą ze wszystkim, narazie jest
                stabilnie na Boryszewie i średnio na pep-ie.
                • fular1 Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 11.03.06, 12:57
                  ciinek. dziekuje.

ale..

nikomu sie nie chce przypodobac. forum jest anonimowe. moze was probuje wciagnac w jakas gre ? musicie osadzic sami.

ja chce tylko wyrazic moja opinie, tak zarabiam na zycie. jesli cos mi sie wydaje to mowie. moge sie mylic - przeprosze. nie wiem co bedzie w nastepnym tygodniu, ale nastroje sa mirnorowe... wigometr jest na wiekszym minusie jak tydzien temu...

jesli komus pomoglem - super
                  jesli komus zaszkodzilem - przepraszam
              • fular1 Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 11.03.06, 12:29
                zle mnie interpretujesz. jeszcze 3 tyg temu mowilem ze bedzie atak na szczyt. wtorek nam przyniosl zimny prysznic. analizuje sytuacje i mowie JAK MI i tylko MI sie wydaje. kiedy dojde mam nadzieje do wnioskow ze bedzie wzrots realny, sam wejde gotowa w akcje,

poprostu teraz mysle ze nie ma szans, obym sie nie mylil... ale jesli sie pomyle, w przyszlym tygodniu przeprosze.

ja tez lubie zarabiac na wzrostach, czemu nie ?
          • samentu Własnie te wzrosty w US to kapitał 12.03.06, 16:09
            City z pewnego kraju w środkowej Europie jest:)
            wkrótce zobacz go tam jeszcze wiecej
        • samentu He he zaklinanie deszczu tuż przed burzą 12.03.06, 16:06
          to JEST podwójny szczyt przecież
          nawet laik to zauważy
          my jestesmy na lini szyji więc w pon powinno odbić
          ale że to po podwójnym to we wtorek lub piątek zdecydowane wybicie
          DOŁEM oczywiscie:)
    • fular1 Re: tydzien strat, co nastepnie ? dyskusja 11.03.06, 15:00
      img114.imageshack.us/img114/8532/ccc9sk.jpg
      img114.imageshack.us/img114/7682/mci5bj.jpg
      img114.imageshack.us/img114/808/mni3ff.jpg
      img239.imageshack.us/img239/4559/pgnig2mb.jpg
      img114.imageshack.us/img114/3126/tvn1hi.jpg

• cimoszenka Pozdrawiam:) 11.03.06, 17:56
        Dzien dobry
        Po pierwsze pozdrawiam i gratuluję udanych opinii co do scenariusza w minionym
        tygodniu. Po drugie pozytywne zamknięcie giełdy w Nowym Jorku powiązane było z
        optymistycznymi danymi z tamtejszego rynku pracy. Po trzecie w/g mnie bardzo
        istotną będzie poniedziałkowe zamknięcie na rynkach azjatyckich.
        W tym miejscu powstaje pytanie dotyczące przyszłości polskiej giełdy. Zanim
        udzielę wiążącej odpowiedzi to uważam, że warto się zastanowić nad pewnym
        zjawiskiem. Czy w obecnej chwili inwestorzy chcą zarabiać czy wyjść z jak
        najmniejszymi stratami z polskich akcji? Jeśli przyjmiemy, że będzie
        obowiązywał wariant zamykania pozycji na zasadzie "ratuj co się da" to Twój
        scenariusz osiągnięcia poziomu 2 300 jest bardzo realny. Natomiast jesli
        inwestorzy uznają, że chcą zarabiać na wzrostach cen akcji to muszą zmienić
        trend na wzrostowy. Nie będzie to łatwe bo zagranica ma argumenty, żeby nie
        otwierać długoterminowych pozycji. A jakie argumenty? Proponuję na spokojnie
        przeczytać ten materiał
        www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=2051&news_id=82435
        Co do rynku surowców. Złoto w piątek zanotowało w Nowym Jorku spadek o 1,05 %
        do 541,3 usd za uncję. Wydaje się, że poziom wsparcia na 540 został obroniony.
        Następny poziom wsparcia to 530-535 usd za uncję. Średnia arytmetyczna (SMA 50)
        znajduje się na poziomie 555 usd. Na wskaźniku MACD ujemna dywergencja. RSI(14)
        na najniższym poziomie od początku roku i znajduje się poniżej 40.
        Natomiast ropa pomimo spadku do 61,84 usd za baryłkę w najbliższym czasie nie
        powinna mieć problemów z przekroczeniem bariery 62 usd za baryłkę. Najbliższe
        ograniczenie to 65 usd za baryłkę ropy w dostawach na maj 2006 rok.

W minionym tygodniu złoty zanotował ponad 2 % straty do najważniejszych walut
        obcych. Podczas gdy w zeszły piątek za euro płacono około 3,80 zł, a za dolara
        3,16, to 10 marca było to już odpowiednio prawie 3,91 i 3,28! Kurs EUR/PLN
        wybił się z 10-miesięcznego trendu spadkowego, a wszystko po globalnym
        osłabieniu koniunktury dla rynków wschodzących, wywołanym przez niezwykłe
        wzrosty zyskowności inwestycji w amerykańskie papiery skarbowe. Lekkie
        osłabienie złotego obserwowano już w zeszłym tygodniu, a poniedziałek przyniósł
        kontynuację tej tendencji. Impulsem dla przedłużenia korekty i gry na
        osłabienie polskiej waluty było powstanie podwójnego dna na wykresie względem
        kursu euro. Inwestorów mogła również niepokoić informacja o rozpoczęciu
        poszukiwań przez prezydenta Lecha Kaczyńskiego następcy prezesa NBP wśród
        ekonomistów o poglądach zdecydowanie odmiennych od tych, jakie prezentuje
        Leszek Balcerowicz. W poniedziałek wieczorem za euro płacono ponad 3,82 zł,
        lecz była to dopiero przygrywka przed prawdziwym atakiem popytu na główne
        waluty świata i to nie tylko w naszym kraju.I choć w piątek rano podaż
        poczyniła próby pogłębienia korekty, zła koniunktura dla złotego zwyciężyła.
        Rynki wschodzące znów gremialnie traciły, a przecena wydawała się nawet
        nabierać tempa.Złoty poprawił tygodniowe i wielomiesięczne minima, co
        niewątpliwie pozwoliło polskim eksporterom zakończyć tydzień w niezwykle
        optymistycznych nastrojach. Wybicie złotego powyżej 3,90 względem euro - jeśli
        nastąpi - będzie zwiastować zakończenie średniookresowego trendu aprecjacyjnego
        polskiej waluty. Kurs EUR/PLN może osiągnąć 3,96, a USD/PLN ma jeszcze większy
        potencjał wzrostowy. Decydujący dla rozwoju sytuacji może okazać się
        amerykański rynek długu i globalna koniunktura dla rynków wschodzących. Każda
        jej poprawa to możliwość wahań na rynku i kilkugroszowej korekty aprecjacyjnej
        złotego.
        W 2005 roku zadłużenie krajowe wzrosło o 23,8 mld zł do 471,6 mln zł, a
        zadłużenie zagraniczne wzrosło o 13,5 mld zł do 124,7 mld zł.
        W budżecie na 2006 rok zapisano, że średnioroczna inflacja w Polsce winna
        wynieść 1,5%. Cel inflacyjny NBP wynosi 2,5% (+/- 1 pkt proc.).W styczniu
        inflacja konsumencka była na poziomie 0,7% r/r (podobnie jak w grudniu). Według
        MF w lutym inflacja będzie na poziomie 0,9%, a w pierwszym kwartale 2006 r.
        dynamika inflacji powinna wynieść ok. 1%. Według prognoz z jesieni 2005 roku
        średnioroczna inflacja w Polsce w 2006 roku winna wynieść: 1,9% - wg
        Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD), 2,3% - wg Komisji
        Europejskiej i 2,5% - wg Międzynarodowego Funduszu Walutowego (MFW).
        I to by było na tyle:) Pozdrawiam:)
        • 7martius Re: Pozdrawiam:) 12.03.06, 11:41
          cimoszenka podawaj link strony z której kopiujesz tekst :-)

www.money.pl/pieniadze/komentarze/artykul/zloty;najslabszy;od;czterech;miesiecy,21,0,144917.html
          • fular1 Re: Pozdrawiam:) 12.03.06, 11:56
            ale co to zmienia czy chlop przekopiowal czy nie. mi sie tez czasem nie chce bredzic to wklejam cenne inne uwagi forumowiczow. chodzi o merytoryczne wykorzystanie inf a nie kto co napisal.
          • cimoszenka Re: Pozdrawiam:) 12.03.06, 13:22
            akurat nie z tej strony...szukaj dalej:)
    • samentu Wyciąganie indeksu na close w pt 12.03.06, 15:54
      i to takie ciągnięcie za uszy bardzo brutalne
      sugeruje tydzień pospiesznej dystrybucji
      ale
      plan moze sie nie powieść jak w tym tygodniu pojawi sie wniosek o TS dla
      Balcerowicza, lub o komisje sledczą
      co by nie mówić Komsija sledcza definitywnie skończy z hossą w RP
      bo jaki kapitał pozostanie w RP gdy stopy w US o 0,5% wyzsze
      a u nas powrót mrocznej prszeszłosci?
      • fular1 Re: Wyciąganie indeksu na close w pt 12.03.06, 16:05
        czemu spadki sie wszystkim kojarza z mrocznoscia ? mozna na tym fortune zbic.
        • samentu Re: Wyciąganie indeksu na close w pt 12.03.06, 16:07
          nie pisałem o spadkach tylko o reaktywacji PRL
          tym razem w wersji czysto narodowo - katolickiej
        • ciinek Re: Wyciąganie indeksu na close w pt 12.03.06, 19:54
          Fular1 Mógłbyś przybliżyć temat jak się zarabia na spadkach...
          • fular1 Re: Wyciąganie indeksu na close w pt 12.03.06, 20:34
            na kontraktach mozna, mozna o tym poczytac na stronach GWP...
            • cimoszenka Re: Wyciąganie indeksu na close w pt 12.03.06, 22:56
              Albo pożyczyć od kogoś akcje, sprzedać je i następnie taniej odkupić. Oddać
              akcje,zapłacić za prawo pożyczenia...
              • fular1 Re: Wyciąganie indeksu na close w pt 12.03.06, 23:30
                bedzie down mysle tommorow
                • tut666 Re: Wyciąganie indeksu na close w pt 12.03.06, 23:46
                  bedzie 3/4 spółek i wig-i down
                  • fular1 Re: Wyciąganie indeksu na close w pt 12.03.06, 23:49
                    dziecko moje, co ja bym dal za to :-) to moj chleb :)
        • s42 Re: Wyciąganie indeksu na close w pt 13.03.06, 16:36
          owszem można, ale Ty nie masz o tym zielonego pojęcia :-(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka