vertical1 23.03.06, 12:53 Mysle że powoli z niewielkimi korektami będziemy pieli sie do góry,a po dobrym info skoczymy do 13zl. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jorge70 Re: PEP - Polish Energy Partners 23.03.06, 13:20 Czego sobie i wszystkim posiadaczom życzę... Odpowiedz Link Zgłoś
vertical1 Re: PEP - Polish Energy Partners 24.03.06, 16:45 Dziś na PEP spory wzrost. Ja mam szczególne powody do zadowolenia. Mam 9000 akcji tej spóli kupioych po 11,55zl. Na najwiekszym dolku tracilem już 12000zl. Ale zawsze zakladam ze mamy hosse na gieldzie i spólki z dobrymi fundamentami zawsze wzrastają. Dzis juz jestem na plusie ale i tak bede ją trzymal. Na gieldzie nauczylem sie jednego: cierpliwośći. Cierpliwośc zawsze sie oplaca. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: PEP - Polish Energy Partners 24.03.06, 21:45 vertical możesz podać ile najdłużej pszesiedziłeś ,bądż siedzisz na papierze. Odpowiedz Link Zgłoś
vertical1 Re: PEP - Polish Energy Partners 25.03.06, 14:20 Oto mój portfel: PEP - 60% (zysk) Jago - 25% (zysk) Amrest - 20% (zysk) CCC - 3% (strata minimalna) Skotan - 1% (strata minimalna) Emcissmed - 1% (strata minimalna) Dwa ostatnie papiery (skotan, emcissmed) kupione czysto spekulacyjnie dlatego niewielki udzial w portfelu. Najwieksza strate ponioslem na Mostostal Plock (jeden z pierwszych zakupów na gieldzie na historycznym szczycie), dokupienie na dolku dla wysrodkowania kursu, sprzedaz ze strata okolo 3000zl. Napisz na jakim papierku tracisz, za ile kupileś a postaram sie Ci doradzic czy warto go trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: PEP - Polish Energy Partners 25.03.06, 17:55 Dzięki ,tak się składa,że takich rad na razie nie potrzebuje,pytam Cię o czas inwestycji nie o wyniki.Ja na stratach nie siedze za długo i nie uśredniam,chyba że w góre.Portfel masz ok ,szczególnie pierwsza pozycja,to branża z którą jestem /byłem/ zawodowo związany. Jeszcze raz dzięki za dobre intencje. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
vertical1 Re: PEP - Polish Energy Partners 27.03.06, 12:31 Ktos zakupil po 11,70 spory pakiet akcji. Na moje oko którys z funduszy dokupil aby zwiekszyc udzial do powyżej 5%. Lada dzień bedzie info. Odpowiedz Link Zgłoś
s42 Re: PEP - Polish Energy Partners 27.03.06, 19:19 to znaczy , że masz w akcjach 110 % pieniędzy - nie za dużo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
vertical1 Re: PEP - Polish Energy Partners 27.03.06, 20:11 Racja, moje przeoczenie. ostatnio dokupowalem PEP z dodatkowych pieniędzy z tąd ta pomylka. Odpowiedz Link Zgłoś
majkel1237 Re: PEP - Polish Energy Partners 29.03.06, 12:39 wszedłem w to, bo kierunek może być tylko jeden (moim zdaniem) Odpowiedz Link Zgłoś
vertical1 Re: PEP - Polish Energy Partners 29.03.06, 18:20 Dzis byly dośc dramatyczne chwile dla posaidaczy PEPka. Najwazniejsze to zachowac zimna krew i nie pankowac. Jedno dobre info i kurs skoczy i to mocno. Gielda nas nie rozpieszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
majkel1237 Re: PEP - Polish Energy Partners 29.03.06, 21:58 Ja byłem pewien, że skończy dokładnie, tak jak skończył. Odpowiedz Link Zgłoś
timii Re: PEP - Polish Energy Partners 31.03.06, 13:41 vertical1 napisał: > Mocne wzrosty!!!!! powiedziałbym raczej mocne KUPNO, którego dawno nie było... jest to jedna z nielicznych spółeczek jeszcze "nie ograna" Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: PEP - Polish Energy Partners 31.03.06, 17:59 Witam, vertikal polecam do przeczytania wywiad z wiceprezesem PEP.Dzisiejszy parkiet str6 pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
timii Re: PEP - Polish Energy Partners 31.03.06, 21:59 tutaj można przeczytać to samo www.pepsa.pl/ofirmie/detale.asp?id=409 Odpowiedz Link Zgłoś
timii Re: PEP - Polish Energy Partners 04.04.06, 10:08 mamy juz prawie 13 a tu taka cisza czyzby koledzy oddali juz realizujac znikomy zysk? na ostatnich sesjach mozna bylo zobaczyc jak cenny to walorek potezne kupno samo mowi za siebie - papier jest pieknie zbierany bo wzrosty to dopiero sa przed nami :) Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: PEP - Polish Energy Partners 04.04.06, 11:12 Aco im tam PEP,wszyscy siedzą na elektrimie.pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
timii Re: PEP - Polish Energy Partners 04.04.06, 11:55 no tak szybki zarobek i....jeszcze szybsza strata :)to nie dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
majkel1237 Re: PEP - Polish Energy Partners 04.04.06, 18:06 pepik spokojnie ale do przodu :) Odpowiedz Link Zgłoś
vertical1 Re: PEP - Polish Energy Partners 04.04.06, 18:28 Ja dzis wyskoczylem na górce z calym pakietem. Obroty zmalaly, jezeli nie ukaże się dzis lub jutro zadne dobre info to jutro korekta. Odpowiedz Link Zgłoś
timii Re: PEP - Polish Energy Partners 05.04.06, 00:00 vertical1 napisał: > Ja dzis wyskoczylem na górce z calym pakietem. Obroty zmalaly, jezeli nie ukaże > > się dzis lub jutro zadne dobre info to jutro korekta. kolego to nie elek :) obroty jak na tak mala spole ok info to jeszcze z 31.03 nie zostalo nawet przetrawione tak wiec nie pisz o jakichs gorkach a korekta zawsze kiedys nastepuje a nowe info i tak juz cie nie bedzie interesowalo :) Odpowiedz Link Zgłoś
timii Re: PEP - Polish Energy Partners 05.04.06, 12:06 no i znowu spory wzrost poparty obrotami widzisz vertical ze nieraz na reakcje na info trzeba poczekac troche po tym ostatnim infie to i tak spola jest niedoszacawana Odpowiedz Link Zgłoś
marcinosss Re: PEP - Polish Energy Partners 05.04.06, 12:15 abstrahujac od tego, ze spolka jest godna polecenia to jakosc merytoryczna tego artykulu w parkiecie jest troszke watpliwa, jest tam pare bledow w opisie mechanizmow, zwlaszcza praw do emisji a ja niestety pchnalem po 13,05 Odpowiedz Link Zgłoś
timii Re: PEP - Polish Energy Partners 05.04.06, 13:50 a możesz konkretniej? o jaka emisję Ci chodzi? stety lub niestety zależy jaki termin inwestycji obierasz i jaka stope zwrotu chcesz osiagnąć Odpowiedz Link Zgłoś
marcinosss Re: PEP - Polish Energy Partners 05.04.06, 15:26 konkretnie chodzilo mi o prawa do emisji CO2 z wiatrakow (koncowka artykulu), dla mnie to bzdura, po prostu gosciu z parkietu czegos nie zrozumial ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
timii Re: PEP - Polish Energy Partners 05.04.06, 15:54 ok myslałem że chodziło o nowa emisję akcji :) Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: PEP - Polish Energy Partners 05.04.06, 19:39 Artykuł jest napisany poprawnie ,sorry ale przeczytaj jeszcze raz.To co piszą o emisji CO2 i o pieniążkach jakie mogą uzyskiwać.pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinosss Re: PEP - Polish Energy Partners 06.04.06, 08:15 w takim razie, jakim cudem plan alokacji zaklada przyznanie praw do emisji farmie wiatrowej w gnieżdżewie? zgadzam sie że farma nie rmituje CO2, ale jak oszczędzi prawa skoro ich nie dostanie? no chyba ze gdzies sie myle, w takim razie prosze o poprawke i skad cena 4 EUR skoro na gieldzie w Lipsku jest 20? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
timii Re: PEP - Polish Energy Partners 06.04.06, 09:17 byl z pewnoscia autoryzowany wiec napewno masz racje nie ma co sie wglebiac w szczegoly :) Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: PEP - Polish Energy Partners 06.04.06, 17:04 Witam. Każdy producent energii ma prawo wyemitować do atmosfery, ileś tam ton CO2 na powiedzmy 1MW.W przypadku jak tą norme przekracza to płaci kary i teraz może zapłacić karę,albo kupić prawa do emisji CO2, od tych którzy je zaoszczędzili,wszystko zależy od rachunku ekonomicznego/co jest tańsze, kara,czy kupno praw do emisji CO2.PEP produkuje energie czystę,a prawa do emisji ma tak samo jak tradycyjni producenci i to pozwoli im je zbywać.Co do ceny, to tu nie wiem,czy 20,czy 4.pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinosss Re: PEP - Polish Energy Partners 06.04.06, 18:01 dzieki, za odpowiedz ale mam nadal watpliwosci, nigdzie nie jest powiedziane, ze KAZDY producent energii ma prawo wyemitowac iles to CO2, jest krajowy plan alokacji praw do emisji, gdzie sa elektrownie tradycyjne, gazowe, cieplownie, rafinerie, huty, a nawet male cegielnie, ale na pewno nie ma tam ani elektrowni wodnych, ani wiatrowych. Mechanizmem wsparcia energii czystej sa zielone certyfikaty, a nie prawa do emisji, dlatego bede sie upieral ze w tym artykule jest bzdura. Licze na komentarz Pozdrawiam Ponizej komu przysluguja prawa do emisji: 1 E1 Instalacje do spalania paliw z wyjątkiem instalacji spalania odpadów niebezpiecznych i komunalnych 597.324.300 2 E2 Rafinerie ropy naftowej 10.113.300 3 E3 Piece koksownicze 11.950.800 4 F1 Instalacje prażenia i spiekania rud metali, w tym rudy siarczkowej 0 5 F2 Instalacje do pierwotnego lub wtórnego wytopu surówki żelaza lub stali surowej, w tym do ciągłego odlewania stali 40.642.200 6 M1.1 Instalacje do produkcji klinkieru cementowego w piecach obrotowych 33.979.200 7 M1.2 Instalacje do produkcji wapna 8.606.400 8 M2 Instalacje do produkcji szkła, w tym włókna szklanego 5.804.100 9 M3 Instalacje do produkcji wyrobów ceramicznych za pomocą wypalania 4.468.800 10 O1 Instalacje do produkcji masy włóknistej z drewna lub innych materiałów włóknistych 0 11 O2 Instalacje do produkcji papieru lub tektury 867.300 Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: PEP - Polish Energy Partners 06.04.06, 20:52 Jutro, albo w poniedziałek postaram się zadzwonić do spółki i wyjaśnić tą kwestię.Myśle, że takiej odpowiedzi mi udzielą.pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś