Dodaj do ulubionych

Wrogie przejęcie v Po dobroci

13.04.06, 15:13
Załóżmy że duża spółka IT chce przejąć mniejszego gracza z branży. Jeżeli
będzie to przejęcie za porozumieniem to wiem że kurs akcji mniejszej spółki
wzrośnie. A co się stanie z kursem tej mniejszej spółki jeżeli nastąpi próba
wrogiego przejęcia.
P.S. To nie jest pytanie retoryczne bo coś takiego szykuje się na naszym
rynku.
Obserwuj wątek
    • soros2 Re: Wrogie przejęcie v Po dobroci 13.04.06, 15:33
      To będzie jeszcze lepsza jazda bo wrogie przejęcie to walka a wtedy cena
      rośnie. Ale są warunki:
      spółka przejmowana musi mieć dobrą pozycję rynkową i perspektywy - musi coś
      obiecać swoim właścicielom, żeby nie sprzedawali jej akcji
      spółka przejmowana musi mieć kasę lub wsparcie od kogoś kto ją ma (np. bank)
      aby sie bronić - jak jej nie ma to nie ma walki
      • gorbibanki Re: Wrogie przejęcie v Po dobroci 13.04.06, 15:44
        A nie uważasz, że właśnie TALEX jest takim łakomym kąskiem do przejęcia?
        COMPUTERLAND chce przejąć kogoś z branży ale wspominali, że to może być trudne
        co wskazywałoby, że przejęcie będzie wrogie. W TALEXIE mamy 3 właścicieli z
        których każdy ma po około 25% akcji (26% głosów) a pozostałe 25% akcji (22%
        głosów) jest na giełdzie. Żeby przejąć TALEX COMPUTERLAND musiałby 2
        przeciągnąć na swoją stronę a to by mogło być kosztowne
        • soros2 Re: Wrogie przejęcie v Po dobroci 13.04.06, 20:01
          Nie mam zielonego pojęcia czy Talex może być celem wrogiego przejęcia - to info
          z rodzaju insider. Ja takich informacji nie mam i naprawdę nie chcę ich mieć.
          Talex interesuje mnie z zupełnie prozaicznych i nudnych powodów - sądzę, że ta
          spółka ma obecnie większe szanse na poprawę wyników niż dawniej. Poczekam,
          zobaczymy.
          Jeszcze raz przestrzegam innych przed zakupem tej spółki - ugrzęźniecie na
          wiele miesięcy w nieruchliwej spółce. Nie ruszajcie tego.
          • zablokowany Trochę lekturki 13.04.06, 20:13
            www.ey.com/global/content.nsf/Poland/TAS_-_Library_-_Tajniki_fuzji_i_przejec_-_Wrogie_przejecie

pl.wikipedia.org/wiki/Wrogie_przej%C4%99cie
            arch.rzeczpospolita.pl/a/rz/2000/02/20000207/200002070031.html
            arch.rzeczpospolita.pl/a/rz/2000/02/20000207/200002070031.html#1
            www.eko-bilans.com.pl/slownik.php
            www.monitorprawniczy.pl/artykul.php?idart=3886
            roztocze.net/newsroom.php/18800

www.mcsa.pl/main/drukuj_w.php?id=107
            Miłej lekturki:D
            • zablokowany Re: Trochę lekturki 13.04.06, 20:18
              www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=1660.69.3.2.1.2.0.1.htm

ziemkiewicz.fantastyka.art.pl/zlud2000/wisi.htm

www.prawoiekonomia.pl/5280.html
              www.biznesnet.pl/pp/14883/Losy-najwi%C4%99kszej-fuzji-na-rynku-oprogramowania
            • gorbibanki Re: Trochę lekturki 14.04.06, 09:39
              Ciekawa lekturka.
              Film Wall Street, o którym wspomina jeden z artykułów, stanowił u mnie podstawę
              do zaliczenia Rynku Kapitałowego.
              Widzę, że zaciekawił Cię temat tego przejęcia. Może też masz jakieś ciekawe
              spostrzeżenia, którymi chciałbyś się podzielić.
              • elamigo1 Re: Trochę oglądania 14.04.06, 10:12
                wall street - aż łza się o oku kręci. kiedy to było... Klasyka. kupiłbym dvd do
                videoteki. Kolejny to Glengary glenross.(albo tyt. coś w podobie-choć mniej
                giełdowo)
                radosnych i zdowych świąt:-)
                ami
          • gorbibanki Re: Wrogie przejęcie v Po dobroci 14.04.06, 10:05
            Z tego co załączył zablokowany jasno wynika, że istnieje poziom ceny przy
            którym w końcu zarząd "pęka". W TALEXIE trzeba "kupić" co najmniej 2 członków a
            to jest trudniejsze od przekonania 1 osoby.
            Nie musisz się martwić bo to nie jest info z rodzaju insider gdyż COMPUTERLAND
            sam o tym wspominał tylko trzeba było przeanalizować, która spółka spełnia
            kryteria. Do nikogo nie dociera jak bardzo TALEX może poprawić wyniki i jak
            bardzo atrakcyjna jest to spółka dla COMPUTERLANDU. Zwłaszcza, że to TALEX
            zdmuchnął sprzed nosa COMPUTERLANDOWI w roku 2003 kontrakt na informatyzację
            MINISTERASTWA FINANSÓW. Nikt w ogóle nie zareagował jak 4 dni temu MINISTERSTWO
            FINANSÓW ogłosiło przetargi na kilkaset milionów zł na informatyzację. W
            dodatku projekt e-PODATKI w ciągu najbliższych kilku lat może pochłonąć ponad
            1 MILIARD zł !!!
            Jeśli chodzi o akwizycje COMPUTERLANDU to ma on przygotowane 75 milionów na 3
            projekty. Dwa z nich to akwizycje zagraniczne. Trzecia to właśnie firma z
            branży IT na rynku polskim. Głównym warunkiem jest to aby to była firma
            oferująca outsourcing informatyczny. Jak odejmiemy od 75 mln akwizycje
            zagraniczne to powiedz mi jaką inną spókę, z outsourcingiem w ofercie, niż
            TALEX będą w stanie kupić za pozostałe pieniądze? Co prawda przewidują emisję
            gdyby nie zmieścili się w tych 75 mln ale to by nastąpiło wtedy gdyby
            przejmowana spółka mocno się broniła i bodbijała cenę. Sam fakt uwzględnienia
            nawet emisji akcji sugeruje, że COMPUTERLANDOWI bardzo zależy na tym przejęciu.
          • gorbibanki Re: Wrogie przejęcie v Po dobroci 15.04.06, 20:51
            Według mnie obroną przed wrogim przejęciem a przynajmniej jego opóźnianiem jest
            odwlekanie Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy. TALEX właśnie uskutecznia
            ostatnio taką taktykę. WZA to normalna rzecz i nie powinno się jego terminu
            ukrywać przed akcjonariuszami. Jednak gdy do nich zadzwoniłem i spytałem czemu
            nic się nie dzieje w sprawie WZA to powiedzieli że wszystko musi zostać
            zatwierdzone i wtedy zostanie podane do publicznej wiadomości. Było to już 2
            tygodnie temu i nic się w tej sprawie nadal nie wydarzyło. Przecież
            przygotowanie ogłoszenia o zwykłym WZA w sprawie zatwierdzenia wyników
            działalności to 5 minut roboty bo wystarczy pozmieniać daty. Ta nerwowość z
            jaką mi odpowiadano i ten ciągły brak jakichokolwiek wieści sugeruje jednak że
            na WZA szykuje się coś zaskakującego. A może oni już dogadali się z
            COMPUTERLANDEM bo przecież ktoś ostro trzymał przez długi czas kurs na 13 zł. A
            to akurat poziom 3 miesięcznej średniej po której musiałoby nastąpić wezwanie.
            Myślę że to wszystko cisza przed burzą i że już wkrótce skumuluje się w jednym
            czasie sporo różnych ciekawych informacji.
            Wiem że to brzmi jak teoria spiskowa ale jak w coś tak poważnie inwestuję to
            codziennie analizuję sytuację spółki. Gołym okiem daje się zaobserwować że w
            spółce jest prowadzona jakaś gra na czas.
            • soros2 Re: Wrogie przejęcie v Po dobroci 15.04.06, 23:35
              Kombinuj dalej Gorbi, dobrze Ci idzie.
              Tak czy inaczej robi się coraz ciekawiej.
              • gorbibanki Re: Wrogie przejęcie v Po dobroci 16.04.06, 02:34
                No to sprawdźmy czy rozgryzłem i Ciebię :)
                Stoisz ze zleceniem sprzedaży TALEXu na 6000 akcji po 19,75. Czy aby nie za
                tanio wystawiłeś :) Ja będę trzymał tak długo aż uzbieram na przyzwoite
                mieszkanie w Warszawie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka