marcinkp 28.04.06, 14:42 100 w nastepnym tygodniu :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
citro1 Re: Skotan jest WIELKI :)nawet bardzo 28.04.06, 18:34 Już prawie jak Lotos,jeszcze trochę dogoni PKN,a pózniej Exxon Mobil.Gratuluje odwagi i życze sukcesów.Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
luki9222 Re: SKOTAN :) 28.04.06, 16:13 super. trzy tygodnie temu spytalem sie na forum czy skotan bedzie rosl. dostalel zjeby. chcialem kupic po 30zl.i nie kupilem glupi glupi Odpowiedz Link Zgłoś
hernandez Po 30 i tak bys nie kupil. Wiec nie masz czego 28.04.06, 17:02 zalowac:) Odpowiedz Link Zgłoś
andzia138 Re: 28.04.06, 16:15 A nie trzeba było pytać tylko kupować. Glupi, glupi. Odpowiedz Link Zgłoś
yosemitesam Re: 28.04.06, 17:41 Jestem więcej niż pewien, że nawet jak kupisz go po 100 zł to i tak w miesiąc zarobisz z 200% :-) Ja tak zamierzam w każdym razie zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
kamx1 Re: 28.04.06, 17:43 yosemitesam napisał: > Jestem więcej niż pewien, że nawet jak kupisz go po 100 zł to i tak w miesiąc > zarobisz z 200% :-) Ja tak zamierzam w każdym razie zrobić. Tez tak mysle jak beda dalej tak szalec to 200 bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
marauder2002 Re: kapitalizacja 28.04.06, 20:33 Czy wiecie, ze kapitalizacja Skotanu w dniu 5 lipca 2005 roku wynosila 16,2 mln zł. A na dzien dzisiejszy, wliczajac nowe akcje pod pp, kapitalizacja wynosi 3915 mln zł !! Czyli wzrosła ponad 241 razy, to daje wzrost ceny akcji o ponad 24 000%!! Minelo dopiero 10 miesiecy, jak tak dalej bedzie to w przeciągu roku zanotujemy wzrost ceny akcji o 100 000%. Czy coś takiego zdarzyło się w historii świata? Przecież 100 000% z 1 tys. zł daje 1 mln zł!!! Wsiadalem kilka razy do tego pociagu, ale... zwykle wysiadałem na jakiejś stacji. Choroba lokomocyjna przy takich predkosciach. ;) Mimo, że znałem historie Karkosika i Boryszewa, gdy wiele osób dzieki tej spółce zostało milionerami, to wydawało mi się niewiarygodne, żeby historia się powtórzyła... A tu Skotan tworzy nową historię, jeszcze bardziej niewiarygodną... Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: kapitalizacja 28.04.06, 21:50 Kiedyś też grałem z Karkosikiem w jednej drużynie ,właściwie klubach o nazwie Oława i Boryszew.Zarobiłem sporo,nie były to miliony,ale nie narzekam i życze kazdemu takiej stopy zwrotu.Dla mnie dzisiejsza sytuacja na Skotanie,a tamten okres Boryszewa i Oławy,to dwie różne oceny.Skotan to przyszłość,nadzieja i bardzo duża niewiadoma,no i ta cena zupełnie oderwana od fundamentów.W Boryszewie i Oławie też kupowałem pewną nadzieje i fakty takie jak początek restrukturyzacji,ale po znacznie niższych cenach.Rynek znajdował sie na poziomie 1300 i zaczynała sie hossa.Dzisiaj rynek jest na poziomie 3200,a hossa trwa prawie trzy lata.Stąd mój sceptycyzm do takich teraz inwestycji.Jeszcze raz szczerze życze sukcesów i powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Free float 29.04.06, 01:07 a czy wiesz, że free float wynosi 24,09 %? a wiesz co jest najciekawsze w Skotanie? Popatrz sobie na analizę techniczną szczególnie na 9 sesji wstecz... Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Free float 29.04.06, 16:59 Wykres wygląda pięknie,szczególnie wolumen.A wiesz co można zrobic z taką spółką? Pięciu gości siada przy komputerach i zaczyna nakręcać spirale,te same akcje krążą z rąk do rąk,tylko po coraz wyższej cenie,oczywiście po drodze dołąncza do nich cała reszta.Ja to nazywam Spółdzielnia Samopomoc Giełdowa,oni nic nie tracą,tylko prowizje,którą przy tych skokach można pominąć. Kto im sypnie Karkosik? nie jemu to zupełnie nie przeszkadza,wszyscy co kupili Skotana parę miesięcy temu też nie,oni maja teraz olbrzymi konfort a przed notowaniami PP pasuje im jak najwyższy kurs,dlaczego? chyba nie musze Ci tego tłumaczyć.Dlatego ja podziwiam odwagę kupujących po tych cenach.Teraz jeszcze wróce do wyceny rynkowej Skotanu.Na dzień dzisiejszy wynosi 3,8 mld,myślisz,że Korkosik nie sprzedał by tego za 1 mld ,jak by się znalazł poważny nabywca.Za taką kase,można stworzyć 4 takie Skotany,bez problemu.Niektóre spółki stoją teraz na głowie,ale normalnie to się chodzi po ziemi . Ps cytat z dzisiejszego parkietu. " Szczytowe wartości indeksów spowodowały,że coraz wieksza rzesza inwestorów zaczeło zastanawiać się, czy ostatni wzrost to juz euforia,czy też nie.Na runku pojawiają się coraz to nowi inwestorzy,gotowi zbić fortunę.często nie wiedzą, jakie sa typy zleceń na giełdzie,czym zajmują się spółki,w która inwestują,czy spółki mają zysk,ale to ich nie zraża.Nastawienie na sukces i ułańska fantazja sprawiają,że stopę zwrotu z portfela pozazdrościłby im niejeden zarządzajacy.Morał z tego jest taki,że nie trzeba było uczyć się tajników gry giełdowej,bo teraz profesjonaliści mają ciężkie życie." Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Drogi Citro1 29.04.06, 17:42 Dzien dobry Uważnie przeczytałem to co napisałeś. Po pierwsze nie mierz Karkosika miarą A.Lesz (eks prezesa Softbanku). Ten ostatni miał możliwość zbudowania niesamowitego imperium. Stworzył swoją firmę w szatni szkolnej w czasie kiedy następowały zmiany ustrojowe w Polsce. Miał doskonałego odbiorcę swoich usług jakim był sektor bankowy. Pewnego dnia stanął pod ścianą i nie wiedział jak tą ścianę ma pokonać. Przypomnę, że spółka emitowała akcje w okresie kryzysu azjatyckiego i rosyjskiego. Popyt na jej akcje zagranicą był 17-krotnie wyższy jak podaż. Spółka dotarł do ceny 170 pln za akcję (po splicie) i to był moment szczytowy. Wokół niego zaczęli pojawiać się różnej maści doradcy którzy sugerowali żeby sprzedać Softbank, Prokom i po wchłonięciu Computerland za "dużą bańkę dolarów" amerykańskiej firmie CA (notowana na NYSE). Z planów fuzji i sprzedaży nic nie wyszło a dzisiaj Softbank nalezy do imperium Krauzego. Karkosik jest nieco z innej gliny jak wspomniany Lesz. On zaczynał niemal od zera. On nie miał ojca, który był w rządzie polskim w latach 60-tych ubiegłego stulecia. Karkosik obecnie ma całkiem przytomnych doradców. Nie sądzę, że mają na myśli wypromowanie Skotanu i następnie odsprzedanie spółki. Pamiętaj o jednym, że jeśli nabywasz jakieś dobro za 0 pln to po sprzedaży tego dobra NIGDY nie odkupisz go taniej. Ktoś kto kupił Skotan po 15 pln to nie będzie tego sprzedawał po 72,5 pln. Ten ktoś weźmie kredyt pod zastaw tych dodatkowych 24 akcji (wiesz o czym piszę) i zupełnie swobodnie zainwestuje środki w te akcje. Przecież nie wyobrażasz sobie, że cena z 72,5 pln ( albo jak to woli 1 740 pln) może spaść do 1,77 pln ( taka wychodzi cena płacona za jedną akcję przy kupnie po 15 pln i skorzystania z prawa poboru). Inwestorzy o tym doskonale wiedzą bo potrafią liczyć. A co do cytowania Parkietu. Ta gazeta w tym fragmencie stosuje ukrytą kpinę z nieświadomości inwestorów czyli potencjalnych jej czytelników. Jednocześnie poziom prezentowanych artykułow pozostawia bardzo , ale to bardzo wiele do życzenia. Posłużę Tobie innym cytatem... www.bankier.pl/wiadomosc/Bogaci-inwestorzy-zyskuja-na-hossie-1428806.html Szczególnie polecam fragment... Pierwsze trzy miesiące tego roku to już drugi udany kwartał dla klientów DM IDM S.A. W ostatnim kwartale ubiegłego roku portfel akcyjny zarządzany przez specjalistów IDM przyniósł 10,2% zysku, co było jednym z najlepszych wyników na rynku. W I kwartale tego roku IDM zdystansował rywali z wynikiem 37,78% wyprzedzając dwa portfele akcyjne BZ WBK AIB AM, które mogą się pochwalić odpowiednio wynikami 30,4 oraz 23,5%. Portfele zarządzane przez BZ WBK AIB AM są jednak w czołówce już od wielu kwartałów...[...] Z tego fragmentu wynika, że zarządzający tymi portfelami nie posiadali lub posiadali w niewielkim stopniu akcje, które były "gorącymi bułeczkami"..Wynik 37,78 % za pierwszy kwartał bieżacego to jest po prostu żenada....Przecież około 70 spółek notowanych w tym okresie miało wyższą stopę zwrotu od tego wyniku. Szkoda, że autor tego artykułu nie podpisał pod spodem oświadczenia, że nie jest w żaden sposób związany z panami Nejmanem i Zuberem...Marketing prasowy to można uprawiać w innej formie a niekonieznie naganiając czytelników na ŻENUJĄCE wyniki zarządzających portfelami...Moje portfele inwestycyjne w tym samym okresie dublują się a niektóre mają potrojoną wartość. Zamiast wyśmiewać i kpić z nowych inwestorów dzięki którym pracownicy PARKIET - u będą mieli "eci-peci" na życie pomogliby im w edukacji. Tylko jeśli jakiś sekeretarzyk redakcji uważa, że jeśli on czegoś nie zrozumie to czytelnik tymbardziej tego nie zrozumie. Nic bardziej mylnego. Nie odbieraj tego co piszę jako brak skromności. Ja również kiedyś zaczynałem inwestycje i o wielu sprawach nie miałem zielonego pojęcia. Proszę bardzo oto przykład. Pamiętasz zapewne akcje tzw. pierwszej piątki które można było kupować za obligacje zamienne. Ja z tego nie skorzystałem a mogłem. Pani w banku nie potrafiła mi wyjaśnić jak to funkcjonuje..Efekt? Nie miałem 20 % premii... Na koniec stwierdzę krótko. Autor cytowanego przez Ciebie fragmentu powinien udać się do orkiestry dętej i zainwestować w puzon. Na giełdzie inwestujemy a grać to on może na fujarce w orkiestrze. Pozdrawiam:) citro1 napisał: > Wykres wygląda pięknie,szczególnie wolumen.A wiesz co można zrobic z taką > spółką? Pięciu gości siada przy komputerach i zaczyna nakręcać spirale,te same > akcje krążą z rąk do rąk,tylko po coraz wyższej cenie,oczywiście po drodze > dołąncza do nich cała reszta.Ja to nazywam Spółdzielnia Samopomoc Giełdowa,oni > nic nie tracą,tylko prowizje,którą przy tych skokach można pominąć. Kto im > sypnie Karkosik? nie jemu to zupełnie nie przeszkadza,wszyscy co kupili Skotana > > parę miesięcy temu też nie,oni maja teraz olbrzymi konfort a przed notowaniami > PP pasuje im jak najwyższy kurs,dlaczego? chyba nie musze Ci tego > tłumaczyć.Dlatego ja podziwiam odwagę kupujących po tych cenach.Teraz jeszcze > wróce do wyceny rynkowej Skotanu.Na dzień dzisiejszy wynosi 3,8 mld,myślisz,że > Korkosik nie sprzedał by tego za 1 mld ,jak by się znalazł poważny nabywca.Za > taką kase,można stworzyć 4 takie Skotany,bez problemu.Niektóre spółki stoją > teraz na głowie,ale normalnie to się chodzi po ziemi . > Ps cytat z dzisiejszego parkietu. " Szczytowe wartości indeksów spowodowały,że > coraz wieksza rzesza inwestorów zaczeło zastanawiać się, czy ostatni wzrost to > juz euforia,czy też nie.Na runku pojawiają się coraz to nowi inwestorzy,gotowi > zbić fortunę.często nie wiedzą, jakie sa typy zleceń na giełdzie,czym zajmują > się spółki,w która inwestują,czy spółki mają zysk,ale to ich nie > zraża.Nastawienie na sukces i ułańska fantazja sprawiają,że stopę zwrotu z > portfela pozazdrościłby im niejeden zarządzajacy.Morał z tego jest taki,że nie > trzeba było uczyć się tajników gry giełdowej,bo teraz profesjonaliści mają > ciężkie życie." Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Drogi Zablokowany 29.04.06, 18:43 Ależ ja Karkosika podziwiam i szanuje jak mało kogo w polskim biznesie,nigdy bym go nie podejrzewał o taki interesy-nie ten kaliber człowieka. Nie twierdze również,że biznes biopaliwowy jest bez szans,wręcz odwrotnie.Dyskutuje tylko o wycenie rynkowej Skotanu, która jest jak z księżyca,a oni dopiero kupili ziemie pod budowe rafineri. Opisuje działanie spółdzielni i pokazuje pewien mechanizm.Bardzo często można to zaobserwować na mało płynnych spółkach.Przykład nie tak dawno PC Guard,cena wywindowana od 7 do 100 ,PDA o ile pamiętam do 400 i pewnie jak by nie zawieszenie notowań do czasu asymilacji to nie wiem gdzie byłby górny pułap. Jak się skończyło-wiadomo.Drugi przykład Capital ,wchodzi na notowania ciągłe i jazda od 4 do 40 w pare dni ,a póżniej powrót po miesiącu , czy trzech do 5zł,a taka spółka jak Manometry-pamiętasz!I tak moge jeszcze wymieniać To jest typowe działanie spółdzielni. Sofbank,pamiętam i pamiętam cenę 9/10zł i przyciśnięcie Laszcza do muru,Krauze pokazał kto gra pierwsza skrzypce. Artykułu w parkiecie nie odbieram jako kpiny,jest to raczej przestroga. Co do stopy zwrotu ,różnych funduszy to ja patrze na to trochę inaczej.Kiedyś już pisałem ,że dużo łatwiej jest zrobiźć z 1tys,2tys,niż ze 100tys 200tys- proceent ten sam ,ale ciśnienie zupełnie inne. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Drogi citro1 29.04.06, 18:52 To mamy zgodność. Ja dodam jeszcze coś a propos Pc Guard i Capital. Jeśli rynek uważa, że taka powinna być cena to jest to sprawa rynku. Jeśli "spółdzielcom" udaje sie robić takie "szturchnięcia" to ich sprawa...Ja to odbieram w ten sposób. W młodości dużo podróżowałem po Polsce pociągami róznych klas...Kiedy w przedziale miałem okazję podróżować z pięknymi i mądrymi kobietami to było bardzo przyjemnie. Jeśli trafiały się "grubasy wcinający tłuste kiełbasy" to już nie było przyjemnie. Zawsze starałem się dobierać takie towarzystwo aby było przyjemnie...Podobnie jest ze "spółdzielcami". Zarówno im jak i mnie często odjeżdżały pociągi...Kiedy nauczyłem się nie spóźniać to miałem o połowę mniej problemów...I coś jeszcze..Te "owcze pędy" przypominają mi zachowanie niektórych inwestorów w USA. Oni tam mają w genach zakodowane, że dyliżans przyjeżdża dwa razy do roku. Jak spóźnisz się na dyliżans to masz wybór. Albo czekasz na drugi dyliżans w miejscowym saloonie albo ruszasz sam w drogę. W tym pierwszym przypadku można wpaść w alkoholizm. W tym drugim doznać niemiłego spotkania z czerwonoskórymi i jeśli skonczy się jedynie na darmowym strzyżeniu to dobrze. I tak źle i tak niedobrze...:D Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Drogi zablokowany 29.04.06, 19:34 Jak siedzisz już w przedziale z piękna niebieskooką,to czeka Cię miła i romantyczna podróż,niektórzy Ci zazdroszczą i dla tego próbują dogonić Twój pociąg na skróty, wsiąść do niego i chociaż częściowo doznać tego co Ty. Czy im się uda? nie wiem ,ale niech próbują-może jeszcz teraz będa mieli szczęście. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Nie jesteś głupi 28.04.06, 20:32 tylko masz nauczkę na przyszłość... Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
malichy Kiedy notowania PP? 29.04.06, 07:51 Czy ktos się orientuje kiedy będzie zatwierdzony/rozpatrzony prospekt Skotanu? Kiedy będą notowane PP? Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Re: Kiedy notowania PP? 29.04.06, 13:00 A możesz sobie poszukać na www.bankier.pl Wpisz nazwę spółki i otrzymasz wykaz informacji... Odpowiedz Link Zgłoś