derylak 06.07.06, 14:19 ale czy utrzymamy ???? się okaże Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eliot33 Re: WIG20 - znowu ostro w górę, 06.07.06, 21:59 wysłany: Czw, 06 Lip 2006, 11:36 Chyba ktos tu nie jest normalny: " TP.SA 2006-07-06 11:08 19,45 19,30 19,15 19,30 (1) 0,0% 463.297 17.903.137 353 2006-07-06 11:08 19,45 19,30 19,15 19,35 (5) +0,3% 463.296 17.903.098 352 2006-07-06 11:08 19,45 19,30 19,15 19,30 (200) 0,0% 463.291 17.902.905 351 2006-07-06 11:08 19,45 19,30 19,15 19,30 (1) 0,0% 463.091 17.895.185 350 2006-07-06 11:07 19,45 19,30 19,15 19,35 (5) +0,3% 463.090 17.895.146 349 2006-07-06 11:07 19,45 19,30 19,15 19,30 (1) 0,0% 463.085 17.894.953 348 2006-07-06 11:06 19,45 19,30 19,15 19,35 (5) +0,3% 463.084 17.894.914 347 Na pewno robią to drobni bo dla nich akcja tpsa czy pgnig jest droga tylko ciekawe jaka maja prowizje bo o ile wiem to w wiekszosci biur jest to od 1,5zł do 5zł najmniejsza. Tak jest dzisiaj na wielu spólkach z wig 20 a juz szczytem jest pgnig tam to ktos sobie chyba w bierki gra ,paranoja po jednej sztuce kupuje i sprzedaje.Trzeba chyba jednak wrócic do wody szkoda dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: WIG20 - Kolejny komentarz 06.07.06, 22:00 KOLEJNY KOEMNTARZ: Na zachowanie warszawskich inwestorów w czwartek nie miały wpływu ani giełdy zachodnie, ani rozwój wydarzeń na rynku walutowym, ani notowania surowców. Te co prawda sprzyjały zwyżce indeksów GPW, ale zaryzykuję tezę, że i bez tej pomocy czwartek byłby "byczy". Inwestorzy pochłonięci byli grą na rynku kontraktów terminowych, który we wtorek zyskał opiekuna. Na zachowanie warszawskich inwestorów w czwartek nie miały wpływu ani giełdy zachodnie, ani rozwój wydarzeń na rynku walutowym, ani notowania surowców. Te co prawda sprzyjały zwyżce indeksów GPW, ale zaryzykuję tezę, że i bez tej pomocy czwartek byłby "byczy". Inwestorzy pochłonięci byli grą na rynku kontraktów terminowych, który we wtorek zyskał opiekuna. Nieprzypadkowo data 4 lipca została wybrana na start wielkiej spekulacji, z jaką mamy do czynienia od trzech sesji. Tego dnia bowiem Amerykanie obchodzili święto narodowe, rynki finansowe nie działały. Zazwyczaj oznacza to spadek obrotów na giełdach po naszej stronie Atlantyku. Mniejsza aktywność inwestorów na płytkich rynkach, takich jak polski, to świetna okazja do skierowania rynku w dowolnie wybranym kierunku. Któraś z grubszych ryb GPW postanowiła z niej skorzystać. Przez niemal cały wtorek na rynku terminowym rosła liczba otwartych pozycji. Przypomnę, że wartość najpopularniejszej serii kontraktów wzrosła niepomiernie bardziej niż WIG20 (+1,6 proc. futures wobec +0,52 proc. indeksu). Środa przyniosła co prawda spadek, ale związany głównie z odjęciem prawa do dywidendy z akcji KGHM. W czwartek sytuacja z wtorku powtórzyła się ale na większą skalę. Do półmetka sesji nie działo się prawie nic, w południe obroty były żenująco niskie, raptem około 200 mln zł. Wtedy do akcji przystąpili spekulanci. Najpierw w górę ruszył rynek terminowy, kasowy dość długo nie reagował. Nie jest normalną sytuacją gdy ogon macha psem a nie odwrotnie. Kolejnymi argumentami za tezą o spekulacyjnym charakterze sesji na dużą skalę jest zachowanie giełd zachodnich oraz naszego regionu. Wystarczy porównać zachowanie giełdowych indeksów. Wskaźniki czołowych giełd Eurolandu dopiero po udanym otwarciu sesji w USA poszły w górę około 1 proc. Węgierski BUX podobnie, choć przez większą część dnia nieco tracił na wartości. Tymczasem WIG20 zakończył dzień 3,19-proc. zwyżką, a kontrakty poszybowały aż o 5,18 proc. Dla pełnej jasności dodajmy, że nie było w czwartek publikacji żadnych ważnych danych makroekonomicznych. Wymowne jest porównanie obrotów na rynku kasowym i terminowym. Mimo pewnego wzrostu aktywności, handel akcjami czołowej dwudziestki spółek GPW wyniósł tylko 777 mln zł. Tymczasem handel kontraktami przekroczył kwotę 1,74 mld zł! Różnica sięgnęła więc aż 120 proc., a to nie zdarza się codziennie. Ponieważ spekulacja na taką skalę nie mogła się odbyć bez wsparcia rosnącej wartości WIG20, potrzebne były stosowne narzędzia. Na pierwszy ogień poszły akcje KGHM jako mające największy wpływ na indeks. Kurs miedziowej spółki poszedł w górę o 6,4 proc., choć cena miedzi w Londynie pozostawała stabilna a aktywność inwestorów niewielka. Przy niskich obrotach ponad 4-proc. zwyżki zanotowało też kilka mniejszych komponentów - BPH, Kęty, Agora oraz Grupa Lotos. Akcje ostatniej ze spółek po 4,4-proc. zwyżce są najdroższe od miesiąca. Odrabianiu niedawnych strat pomogła informacja o rozpoczęciu budowy instalacji do produkcji estrów metylowych w Czechowicach-Dziedzicach. W ostatnich miesiącach inwestorzy giełdowi bardzo pozytywnie reagują na komunikaty spółek wchodzących w biznes produkcji biopaliw. Budowa instalacji o wydajności 100 tys. ton rocznie pochłonie około 72 mln zł, zakończyć ma się z końcem przyszłego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: WIG20 - Zwracam uwage 06.07.06, 22:11 ZWRACAM UWAGE NA FRAGMENT: Najpierw w górę ruszył rynek terminowy, kasowy dość długo nie reagował. Nie jest normalną sytuacją gdy ogon macha psem a nie odwrotnie. Kolejnymi argumentami za tezą o spekulacyjnym charakterze sesji na dużą skalę jest zachowanie giełd zachodnich oraz naszego regionu. Wystarczy porównać zachowanie giełdowych indeksów. Dziwna sprawa, bo piszą co tydzień ile wycofała zagranica więc kto pompuje? Nasze fundy czy zagranica? No to wyglada na to, że ktoś chce wywołać euforię na rynku a potem gdy już będzie bardzo drogo się wycofa i wtedy będą wielkie spadki. No i dzisiejsze komentarze czy można było spotkac chociaz jeden w którym to by chociaz jeden anal dawał szanse na wzrost? Co do poziomów to juz nie wspomne zadnego. Mówie 2794 na konie robia 2795.Mówie 2934 robią 2935,czy podsłuchuja słuchają?Nie,utwierdza mnie to w jednym ze te poziomy maja dla wielu znaczenie. przekonuje mnie to tez w tym ze technicy grają przeciwko technikom. Tak jak spojrzałem na koniec sesji i było 2926 to dawałem głowe ,ze zrobią wszystko zeby po fixingu było powyzej 2934,tak tez zrobili. Odpowiedz Link Zgłoś
6an1 Re: WIG20 - Zwracam uwage 06.07.06, 22:45 Są tu jeszcze dwie kwestie. Pierwsza to fakt, że do funduszy wpłynęło 800mln. przez ostatni miesiąc. A więc nie było masowego wycofywania się, jak się wcześniej na to zanosiło. Fundusze więc będą musiały nadal kupować akcje. Druga sprawa to drożejąca ropa. Sporo zdrożała, a według analityków (zachodnich) może dojść do 100 dolarów. W tej sytuacji Lotos i Orlen mogą pójść mocno w górę. Co o tym sądzisz? Od maja mam prawie tylko gotówkę i trochę się obawiam, że pociąg odjeżdża beze mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: WIG20 - Zwracam uwage 06.07.06, 22:51 moze i odjezdza, ale pamietaj. do ilu dojdzie ? do 3400 ? 4000 ? bzdura stracona okazja mniej boli jak stracony kapital :) Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflany Re: WIG20 - Zwracam uwage 06.07.06, 22:51 a ja wszedłem dość sporą kwotą w fundusze akcji w ostatnim dołku (ca.2500 na wig20) i zastanawiam się czy nie konwertować na pieniężny zadowalając się szybkim 10% zyskiem. co myślicie (wiem, wiem, moja kasa ale co zrobilibyscie na moim miejscu)? Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: WIG20 - Zwracam uwage 06.07.06, 23:04 masz 10% zysku ?? ja bym ewakuowal sie. pytanie czy to 10% od 1000 czy od 1 000 000. ja bym spieprzal. nie dokonalem tego na poziomie 12% i mam -6% Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflany Re: WIG20 - Zwracam uwage 06.07.06, 23:06 wpłaciłem 200tys. pln i właśnie jestem 20tys. na czysto (już po 'belce') więc kusi mnie by te dwie dychy zgarnąć. z drugiej strony może jeszcze rosnąć więc jestem w kropce. może skonwertuję połowę? kuźwa sam nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: WIG20 - kartoflany 06.07.06, 23:06 Nic protszego zastosuj starą zasade daj zyskom rosnac tnij strate. Załoz sobie jakis procent od tego dzisiejszego np ile jestes gotów stracic i czekaj.Jesli dalej bedzie rosło to stosujesz "daj zyskom rosnąc" i podnosisz sobie poziom dzisiaj wyznaczony o odpowieni procent np.I tak dalej jesli bedo rosli Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflany Re: WIG20 - kartoflany 06.07.06, 23:07 mądrego to aż przyjemnie czytać. dzięki. jest tylko jedno 'ale'. te cholerne trzy dni od zlecenia do realizacji. ostatnia zwała pokazuje, że można spokojnie te 10% w ciągu trzech dni stracić. Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: WIG20 - kartoflany 06.07.06, 23:13 A konwetrsja np ucieczka na pieniezny tez tyle trwa?W koncu co ty masz za fundusz?bo ja jesli korzystam to z tego najbardziej prymitywnego w mbanku ale tam w funduszu akcji zlevenia złozone do 7 rano sa wykonywane w tym dniu.Fakt kasa jest czesto po 2 3 dniach ale rozlicznie jest z tego własnie dnia. Jeszcze jedno nadmieniłes ze włozyłes sporą kase i to na samym dnie czyli prawdopodobnie osiągłes fula z tego ostatniego wzrostu to jesli masz watpliwosci ,strach co do przyszłosci to rozwaz tez czesciowe wychoddzenie z jednostek czyli takie usrednianie zachowania zysków.Np jutro 1/3 czy 1/4 i juz masz szanse na zochowania czesci zysków a jednoczesnie zachowujesz szanse na dalsze zyski. Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflany Re: WIG20 - kartoflany 06.07.06, 23:25 tak, włożyłem w mbanku (zdywersyfikowałem na 10 funduszy bo się nie znam). z moich poprzednich doświadczeń wynika, że wycena jednostki jest po 2-3 dniach od daty złożenia zlecenia konwersji lub sprzedaży, coś się zmieniło??? chyba faktycznie zrobię tak jak radzisz i zlecę jutro konwersję 50tys. wiem,ze fular ma dużo racji bo zarobiłem ładnie i można by się tym zadowolić ale szkoda mi potencjalnych zysków. no chciwy jestem ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflany Re: WIG20 - kartoflany 06.07.06, 23:27 acha, z tym dołkiem miałem niesamowite szczęście, wszedłem na samym dnie, od razu całą kwotą. trafiło się ślepej kurze ziarno :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: WIG20 - kartoflany 06.07.06, 23:34 www.mbank.com.pl/inwestycje/fundusze/narzedzia/tab_odk.html www.mbank.com.pl/inwestycje/fundusze/narzedzia/tab_nab.html Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: WIG20 - kartoflany 06.07.06, 23:14 moja rada: ja bym spie..l z tym zyskiem i czekal dalej co bedzie. koniec mowiec ci Odpowiedz Link Zgłoś
siurak20 Re: WIG20 - kartoflany 06.07.06, 23:42 to moze byc dobra rada. Wszyscy watpia w te wzrosty, wielu tylko czeka zeby zajac upragnione krotkie, na forum coraz wiecej postow negujacych prawdopodobienstwo nowej hossy. Zasada pozwol zyskom rosnac jest ok, ale czasem trzeba zwyczajnie uciekac z zyskiem, bo niekiedy poprostu mamy farta. Zreszta, gdzies kiedys czytalem ze decyzja o trzymaniu akcji jest rownoznaczna z decyzja o ich kupieniu, a to sie nie zgadza z pozwol zyskom rosnac. Dosc glupot.. teraz druga strona medalu. 10% to fajny zysk, wiele osob chcialo by tyle zarobic w rok. Ale odpowiedz sobie na pytanie co jesli teraz sprzedasz a wig 20 osiagnie 3000, potem 3100, 3300 itd. Wskoczysz od razu czy poczekasz na spadek? Mozesz sie nie doczekac spadku, wymiekniesz, wrocisz przy 3300 i na zlosc wtedy spadnie do 2900 i tam gdzie byles 10% w przod bedziesz na 0. Jednym slowem czy godzisz sie na czyste 10% w ciagu roku jako jedyny Twoj zarobek, w trakcie gdy inni zarobia 100%? Duzo sie rozpisalem (w wiekszosci pierdoly) ale to jest czesty problem sprzedajacego w czasie wzrostow. Ja bym uciekal ale ja to ja... rynek lubi zaskakiwac w kazda strone. Dobrym pomyslem bedzie tez usrednianie czyli sprzedaz co jakis czas po kawalku, jak radzil elliot. Tyle ode mnie.. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflany Panowie Siurak, Elliot i Fular 06.07.06, 23:47 serdeczne dzięki za rady. decyzja podjęta, zlecam konwersję na 50tys. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: WIG20 - Zwracam uwage 06.07.06, 23:02 Z pewnościa nie ty jeden stajesz przed takim problemem. Własnie tworcy tych ruchów na to liczą i nie jest powiedziane ,ze musi sie to skonczyc zwałą.Jesli do podobnych wniosków co twoje przekonają innych stojących z boku to byc moze pociąg jednak zajedzie daleko.Dzisaj jak patrzyłem do 11,30 na sesje to mimo tego ze wczoraj był nowy rekord na ropie to akurat spólki pkn i lotos spadały do tego czasu a i ropa dzisiaj obnizyła loty. Tak wiec na twoje pytanie niestety musisz sobie odpowiedziec sam. Dziwne tylko jak to nowa ekonomia jest postawiona na głowie,takiego okresu nie było jeszcze nigdy,zeby cykl gospodarczy sie wydłuzał w stosunku do poprzednich,drozało dosłownie wszystko,surowce,metale kolorowe(lokaty-złoto),akcje,obligacje no i przede wszystkim pieniądz.Widocznie jest go ciągle za duzo skoro starcza na wszysko. Po drugie to czy sądzisz ,ze jak ropa bedzie po 100$ to na giełdach bedzie hossa?Na dole jeszcze krótki wycinek z komentarza dzisiejszego Kuczyńskiego" Raport ISM zachęcił fundusze inwestycyjne do kupowania surowców, a liderem była miedź (kontrakty wzrosły o ponad 6 procent). Dzięki temu została anulowana formacja podwójnego szczytu i powstał sygnał kupna. Gołym okiem widać, że fundusze operujące na rynku surowców nie przejmują się wcale tym, czy popyt wzrośnie czy będzie malał, a jedynie tym czy będzie rosła cena pieniądza. Po komunikacie FOMC (błędnie rozumianym) i raportach instytutu ISM fundusze doszły do wniosku, że podwyżek stóp już nie będzie i wróciły tam, gdzie im się najlepiej powodziło przed korektą: na rynki rozwijające się i surowcowe. Najsłabiej zachowywała się ropa (cena spadła o 7 centów) dlatego, że nieoczekiwanie okazało się, iż w ostatnim tygodniu wzrosły w USA zapasy zarówno ropy jak i paliw. Rynek akcji zupełnie nie wiedział, co zrobić z tymi danymi. Z jednej strony cieszono się, że Fed może wstrzymać się z podwyżkami stóp, ale z drugiej martwiono spadkiem dynamiki wzrostu gospodarki. Na domiar złego ze spółek dochodziły niejednoznaczne informacje. Przebojem dnia były firmy przemysłu tytoniowego. Sąd najwyższy Florydy wydał korzystny dla nich werdykt w sprawie olbrzymiego odszkodowania (145 mld USD). Akcje spółek tego sektora mocno rosły, dzięki czemu najmocniej rósł indeks DJIA – za ten wzrost w stu procentach odpowiadał właśnie koncern tytoniowy Altria Group. Bardzo mieszane informacje dochodziły z sektora sprzedaży detalicznej. Część spółek bardzo zawiodła sprzedaż w czerwcu (między innymi Wal-Mart), ale część ucieszyła (J.C. Penney i Kohl's). Trudno było wywnioskować jakie tak naprawdę nastroje panują wśród konsumentów. Indeksowi NASDAQ szkodziły eBay (zmiana części kierownictwa) i Apple (procesy sądowe w związku z przyznanymi opcjami na akcje). W tej sytuacji nie może dziwić, że sesja zamknęła się w zasadzie neutralnie (o dużym wzroście DJIA można zapomnieć), co nie zmieniło w niczym obrazu rynku szczególnie, że wolumen był mały. Na NYSE obróciło się 1,403 mld akcji (o 6,1 proc. mniej niż wczoraj), a na NASDAQ obróciło się 1.593 mld akcji (tyle ile wczoraj)." Zegnam teraz juz na dłuzej w koncu jak urlop to nie komputer. Odpowiedz Link Zgłoś