26.09.06, 10:49
Jak zbyt wiele wskazuje że powinno rosnąć a nie rośnie to znaczy.....
więc ja wracam na krótką;-)
Obserwuj wątek
    • tom8010 Re: Sygnał? 26.09.06, 11:18
      nie lepiej poczekac do poniedziałku rano z ta krótką ??
      • elamigo1 Re: Sygnał? 26.09.06, 11:29
        ;-)
    • elamigo1 Znów zgodnie ze schematem 26.09.06, 11:27
      Jak nie podciągają to rynek sobie spada.
      • gorbibanki Re: Znów zgodnie ze schematem 26.09.06, 11:31
        Jeżeli masz mocne nerwy i refleks to możesz wystawić krótką pod złożenie
        wniosku o samorozwiązanie Sejmu i oczywiście powodzenie tego wniosku. Ale tu
        bym radził jednocześnie oglądać notowania i słuchać TVN 24 :)
        • elamigo1 :-) 26.09.06, 11:34
          Polityka warta jest około 10 punktów z indeksu. Owszem gdyby coś powiedzieli o
          budźecie. Albo gdyby gilowska powiedziała:" jak zobaczyłam co oni zrobili z
          moim budżetem to ja panom Kaczyńskim dziękuję":-)
          • gorbibanki Re: :-) 26.09.06, 11:41
            Mnie to kamień z serca spadł jak usłyszałem, że budżet jest niezagrożony :) A
            najlepsze to by było prowizorium budżetowe bo wtedy nic nie jest do ruszenia :)
          • zawodowiec4 Re: :-) 26.09.06, 11:41
            Eh Amigo. Ale z Ciebie spekulant na maksa. Nie możesz usiedzieć spokojnie.
            Czyżby dzień bez pozycji to dzień stracony ? Niewykluczone, że masz rację. Też
            jestem krótki tyle, że to pozycja strategiczna otwierana sporo wyżej i na
            dłuzszy czas. Natomiast taktycznie jestem bez pozycji (krótkoterminowo brak
            pozycji) bo rynek jest taki jakis nie wiadomo jaki.
            • elamigo1 Re: :-) 26.09.06, 11:51
              Ja już od wielu miesiecy jestem de fakto poza rynkiem. Kapitał
              zdywersyfikowany - w większości poza rynkiem akcji. Wyjątkiem jest trochę
              Polmosu lublin (20%kapitału) i krb (10%), trochę walut. Moje granie na
              kontraktach ma charakter czasokillera i spełniania pasji. Obracam zwykle jednym
              kontraktem. Czasem dwoma. Sporadycznie zwiększam pozycję w miarę jak rynek
              idzie zgodnie z założonym kierunkiem.
              A że spekulant ma maksa? - raczej pasjonat.
    • rrj Re: Sygnał? 26.09.06, 11:49
      I ja też. Ostatnio widzę, że tracimy w taki sam sposób :)
    • elamigo1 Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 12:01
      Za nudno im było. Ciutka przeciwfazy nie zaszkodzi.
      • zawodowiec4 Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 12:46
        Ogólna sytuacja na razie potwierdza tezę, że mamy koniec hossy w Polsce. Szroty
        szaleją a duże spółki gniją sobie a jak rosną to bez przekonania. Polskie hossy
        są napędzane przez zagranicę. Ponieważ jej tu nie ma więc zasadnym jest
        trzymanie strategicznej krótkiej pozycji na WIG20.
        • elamigo1 Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 12:56
          Właśnie zamknąłem.
          Szczęśliwy że łączny bilans od wczorajszego dnia wynosi -20pkt.
          Na razie daję sobie spokój - no chyba że będzie okazja:-)
          • gorbibanki Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 14:00
            Jak już zarobiłeś na krótkiej to ja bym szybko otwierał długą. Wlaśnie teraz
            bo to ostatnia chwila.
            • zawodowiec4 Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 14:13
              To otwieraj Gorbi.
              I jeszcze jedno. Nie ma czegoś takiego jak ostatnia chwila na inwestycje. Rynek
              zawsze daje wiele szans. I na wejście i na wyjście. To nie rollcoaster.
              • gorbibanki Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 14:25
                A to było pod wpływem emocji bo sobie przypomniałem, że to dzisiaj mamy ostatni
                dzień window dressing. Te grzybki trochę spowalniają mi pamięć :)
                • elamigo1 Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 14:27
                  wszyscy się spodziewają ciągnięcia na siłę. Jeśli nie będzie to szykuje się
                  zwała na całego. Nadal jesteś zwolennikiem długich?
                  • gorbibanki Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 14:32
                    Myślę, że będzie na zasadzie dużego koszyka kupna na zamknięciu o 16:20 więc
                    spokojnie o 16:09 można otworzyć długą na dzisiaj.
                  • rrj Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 14:36
                    Był kiedyś negatywny window dressing. Fudusze zwalały ceny aby podkopać wyniki
                    konkurencji.
                    • gorbibanki Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 14:38
                      To była tak zwana kara dla niepokornego :)
                      • zawodowiec4 Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 14:51
                        wartość WIG20 na koniec czerwca 2890 . Teraz 2945 czyli 1,9% wyżej. Co tu
                        ubierać ? Najwyżej dbać aby nie spadło poniżej czerwca.
                        • druop22 Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 15:23
                          hint -> popatrzcie na MIDWIG albo TECHWIG, od 3 miechów ida sukcesywnie up,
                          MIDWIG nawet ustanowil nowe szczyty, podczas gdy na WIG20 kaszanka boczna ..
                          • rrj wnioski, wnioski... 26.09.06, 15:27
                            ??? :)
                            • druop22 Re: wnioski, wnioski... 26.09.06, 15:38
                              chcialem tylko zasugerowac ze mozna w latwiejszy sposob zarobic gdy sie jest w
                              trendzie niz jak sie walczy z rynkiem..raz up raz down.. "W20 wolna
                              amerykanka" - tam chyba ciezko jest cos ugrac?
                          • druop22 Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 15:28
                            podobnie bylo zreszta luty - kwiecien gdzie tez W20 sie kisil i szedl bokiem, a
                            male spolki mialy silny trend wzrostowy, kto mial kase wtedy w funduszu DWS-
                            TOP25MS ten wie o czym mowie.
                            • rrj Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 15:37
                              Było jeszcze parę sytuacji, gdy WIRR bił rekordy a WIG20 już nie. Szukaj
                              głębiej w historii :)
                              • druop22 Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 16:28
                                ej prześmiewco, niektórzy ksiązki całe na ten temat piszą :) czy wedlug ciebie
                                bez sensu jest analiza wykresow historycznych i doszukiwanie sie na ich
                                podstawie analogii do sytuacji obecnej? Nie jestem specem ale taka analiza ma
                                chyba nawet jakas fachowa nazwe? :)
                                "
                                Badanie wykresów pozwala odnaleźć powtarzające się wzory (formacje), według
                                których poruszają się ceny. Wynika to z powtarzalności zachowań ludzkich w
                                określonych sytuacjach. Analitycy znając najczęściej występujące wzory
                                (formacje) starają się odnaleźć je w bieżących notowaniach i na tej podstawie
                                prognozować przyszłość.
                                "
                                Co do mnie i historii inwestowania to zarobilem wtedy, zarabiam i teraz, jak
                                widac historia lubi sie powtarzac :) Choc nie mowie ze nigdy nie umoczylem ;)
                                albo nie przykisilem kasy... ale chyba nie ma takiej osoby na forum ktora by na
                                10 inwestycji miala 10 trafnych i dobrze zyskownych ?
                                Pzdr,
                                • rrj Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 18:17
                                  No nie chciałem cię urazić. Przepraszam. Ale taka sytuacja gdzie WIRR rośnie i
                                  bije rekordy a WIG20 maleje była typowa dla konców cyklu wzrostów.
                • js.2 Re: window dressing 26.09.06, 14:51
                  No właśnie, window dressing dziś czy w piątek ?
                  Moim zdaniem w piątek ale głowy za to nie dam.
                  • gorbibanki Re: window dressing 26.09.06, 14:53
                    Według mnie dziś bo żeby mieć akcje w piątek na rachunku to musisz je kupić
                    dzisiaj.
                    • js.2 Re: window dressing 26.09.06, 14:59
                      Nie jestem przekonany czy przy wycenie posiadanego portfela obowiązuje zasada
                      D+3. Moim zdaniem nie, ale narządów do siusiania nie dał bym sobie za to obciąć.
                      • elamigo1 Re: window dressing 26.09.06, 15:51
                        cosik im nie wychodzi.
                        Rysuje się piękna czarna świeczka - oj oj oj
                        • elamigo1 Kończę dzień kontrariańsko 26.09.06, 16:23
                          Skoro trend spadkowy nie został przełamany. Rynki wschodzące tracą. Surowce tanieją.
                          Więc na złość rozsądkowi dwie długie otwierane 2950 zostawiam sobie na jutro.
                          • zawodowiec4 Re: Kończę dzień kontrariańsko 26.09.06, 16:29
                            Rynki wschodzące tracą ? Dzisiaj wszystkie rosną.
                            Surowce spadają ? Juz zaczynają rosnąć.
                            Trend spadkowy ? Jaki trend spadkowy ? Jak juz to konsolidacja.

Jak wbrew rozsądkowi to trzeba było krótkie otwierać.
                            • elamigo1 Re: Kończę dzień kontrariańsko 26.09.06, 16:33
                              Nie patrzę na dzisiejszy dzień a ostatni tydzień.
                              dzisiejszy dzień się wkrótce skończy - jutro zaczyna się nowy:-)
                              A może to było niczym nie uzasadnione przeczucie? Usa wskazuje że chyba dobre.
                              • gorbibanki Re: Kończę dzień kontrariańsko 27.09.06, 08:34
                                Tylko w razie wpadki nie rozgłaszaj za mocno, że to ja doradziłem Ci otworzyć
                                długą :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka