elamigo1 26.09.06, 10:49 Jak zbyt wiele wskazuje że powinno rosnąć a nie rośnie to znaczy..... więc ja wracam na krótką;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tom8010 Re: Sygnał? 26.09.06, 11:18 nie lepiej poczekac do poniedziałku rano z ta krótką ?? Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Znów zgodnie ze schematem 26.09.06, 11:27 Jak nie podciągają to rynek sobie spada. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Znów zgodnie ze schematem 26.09.06, 11:31 Jeżeli masz mocne nerwy i refleks to możesz wystawić krótką pod złożenie wniosku o samorozwiązanie Sejmu i oczywiście powodzenie tego wniosku. Ale tu bym radził jednocześnie oglądać notowania i słuchać TVN 24 :) Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 :-) 26.09.06, 11:34 Polityka warta jest około 10 punktów z indeksu. Owszem gdyby coś powiedzieli o budźecie. Albo gdyby gilowska powiedziała:" jak zobaczyłam co oni zrobili z moim budżetem to ja panom Kaczyńskim dziękuję":-) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: :-) 26.09.06, 11:41 Mnie to kamień z serca spadł jak usłyszałem, że budżet jest niezagrożony :) A najlepsze to by było prowizorium budżetowe bo wtedy nic nie jest do ruszenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: :-) 26.09.06, 11:41 Eh Amigo. Ale z Ciebie spekulant na maksa. Nie możesz usiedzieć spokojnie. Czyżby dzień bez pozycji to dzień stracony ? Niewykluczone, że masz rację. Też jestem krótki tyle, że to pozycja strategiczna otwierana sporo wyżej i na dłuzszy czas. Natomiast taktycznie jestem bez pozycji (krótkoterminowo brak pozycji) bo rynek jest taki jakis nie wiadomo jaki. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: :-) 26.09.06, 11:51 Ja już od wielu miesiecy jestem de fakto poza rynkiem. Kapitał zdywersyfikowany - w większości poza rynkiem akcji. Wyjątkiem jest trochę Polmosu lublin (20%kapitału) i krb (10%), trochę walut. Moje granie na kontraktach ma charakter czasokillera i spełniania pasji. Obracam zwykle jednym kontraktem. Czasem dwoma. Sporadycznie zwiększam pozycję w miarę jak rynek idzie zgodnie z założonym kierunkiem. A że spekulant ma maksa? - raczej pasjonat. Odpowiedz Link Zgłoś
rrj Re: Sygnał? 26.09.06, 11:49 I ja też. Ostatnio widzę, że tracimy w taki sam sposób :) Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 12:01 Za nudno im było. Ciutka przeciwfazy nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 12:46 Ogólna sytuacja na razie potwierdza tezę, że mamy koniec hossy w Polsce. Szroty szaleją a duże spółki gniją sobie a jak rosną to bez przekonania. Polskie hossy są napędzane przez zagranicę. Ponieważ jej tu nie ma więc zasadnym jest trzymanie strategicznej krótkiej pozycji na WIG20. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 12:56 Właśnie zamknąłem. Szczęśliwy że łączny bilans od wczorajszego dnia wynosi -20pkt. Na razie daję sobie spokój - no chyba że będzie okazja:-) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 14:00 Jak już zarobiłeś na krótkiej to ja bym szybko otwierał długą. Wlaśnie teraz bo to ostatnia chwila. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 14:13 To otwieraj Gorbi. I jeszcze jedno. Nie ma czegoś takiego jak ostatnia chwila na inwestycje. Rynek zawsze daje wiele szans. I na wejście i na wyjście. To nie rollcoaster. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 14:25 A to było pod wpływem emocji bo sobie przypomniałem, że to dzisiaj mamy ostatni dzień window dressing. Te grzybki trochę spowalniają mi pamięć :) Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 14:27 wszyscy się spodziewają ciągnięcia na siłę. Jeśli nie będzie to szykuje się zwała na całego. Nadal jesteś zwolennikiem długich? Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 14:32 Myślę, że będzie na zasadzie dużego koszyka kupna na zamknięciu o 16:20 więc spokojnie o 16:09 można otworzyć długą na dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
rrj Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 14:36 Był kiedyś negatywny window dressing. Fudusze zwalały ceny aby podkopać wyniki konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 14:38 To była tak zwana kara dla niepokornego :) Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 14:51 wartość WIG20 na koniec czerwca 2890 . Teraz 2945 czyli 1,9% wyżej. Co tu ubierać ? Najwyżej dbać aby nie spadło poniżej czerwca. Odpowiedz Link Zgłoś
druop22 Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 15:23 hint -> popatrzcie na MIDWIG albo TECHWIG, od 3 miechów ida sukcesywnie up, MIDWIG nawet ustanowil nowe szczyty, podczas gdy na WIG20 kaszanka boczna .. Odpowiedz Link Zgłoś
druop22 Re: wnioski, wnioski... 26.09.06, 15:38 chcialem tylko zasugerowac ze mozna w latwiejszy sposob zarobic gdy sie jest w trendzie niz jak sie walczy z rynkiem..raz up raz down.. "W20 wolna amerykanka" - tam chyba ciezko jest cos ugrac? Odpowiedz Link Zgłoś
druop22 Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 15:28 podobnie bylo zreszta luty - kwiecien gdzie tez W20 sie kisil i szedl bokiem, a male spolki mialy silny trend wzrostowy, kto mial kase wtedy w funduszu DWS- TOP25MS ten wie o czym mowie. Odpowiedz Link Zgłoś
rrj Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 15:37 Było jeszcze parę sytuacji, gdy WIRR bił rekordy a WIG20 już nie. Szukaj głębiej w historii :) Odpowiedz Link Zgłoś
druop22 Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 16:28 ej prześmiewco, niektórzy ksiązki całe na ten temat piszą :) czy wedlug ciebie bez sensu jest analiza wykresow historycznych i doszukiwanie sie na ich podstawie analogii do sytuacji obecnej? Nie jestem specem ale taka analiza ma chyba nawet jakas fachowa nazwe? :) " Badanie wykresów pozwala odnaleźć powtarzające się wzory (formacje), według których poruszają się ceny. Wynika to z powtarzalności zachowań ludzkich w określonych sytuacjach. Analitycy znając najczęściej występujące wzory (formacje) starają się odnaleźć je w bieżących notowaniach i na tej podstawie prognozować przyszłość. " Co do mnie i historii inwestowania to zarobilem wtedy, zarabiam i teraz, jak widac historia lubi sie powtarzac :) Choc nie mowie ze nigdy nie umoczylem ;) albo nie przykisilem kasy... ale chyba nie ma takiej osoby na forum ktora by na 10 inwestycji miala 10 trafnych i dobrze zyskownych ? Pzdr, Odpowiedz Link Zgłoś
rrj Re: Chłopcy postanowili rozruszać trochę rynek 26.09.06, 18:17 No nie chciałem cię urazić. Przepraszam. Ale taka sytuacja gdzie WIRR rośnie i bije rekordy a WIG20 maleje była typowa dla konców cyklu wzrostów. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: window dressing 26.09.06, 14:51 No właśnie, window dressing dziś czy w piątek ? Moim zdaniem w piątek ale głowy za to nie dam. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: window dressing 26.09.06, 14:53 Według mnie dziś bo żeby mieć akcje w piątek na rachunku to musisz je kupić dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: window dressing 26.09.06, 14:59 Nie jestem przekonany czy przy wycenie posiadanego portfela obowiązuje zasada D+3. Moim zdaniem nie, ale narządów do siusiania nie dał bym sobie za to obciąć. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: window dressing 26.09.06, 15:51 cosik im nie wychodzi. Rysuje się piękna czarna świeczka - oj oj oj Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Kończę dzień kontrariańsko 26.09.06, 16:23 Skoro trend spadkowy nie został przełamany. Rynki wschodzące tracą. Surowce tanieją. Więc na złość rozsądkowi dwie długie otwierane 2950 zostawiam sobie na jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Kończę dzień kontrariańsko 26.09.06, 16:29 Rynki wschodzące tracą ? Dzisiaj wszystkie rosną. Surowce spadają ? Juz zaczynają rosnąć. Trend spadkowy ? Jaki trend spadkowy ? Jak juz to konsolidacja. Jak wbrew rozsądkowi to trzeba było krótkie otwierać. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: Kończę dzień kontrariańsko 26.09.06, 16:33 Nie patrzę na dzisiejszy dzień a ostatni tydzień. dzisiejszy dzień się wkrótce skończy - jutro zaczyna się nowy:-) A może to było niczym nie uzasadnione przeczucie? Usa wskazuje że chyba dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Kończę dzień kontrariańsko 27.09.06, 08:34 Tylko w razie wpadki nie rozgłaszaj za mocno, że to ja doradziłem Ci otworzyć długą :) Odpowiedz Link Zgłoś