rami33 17.10.06, 20:20 witam czy ktos moze mi wyjasnic roznice miedzy cena akcji..skotanu a cena PDA dzieki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
citro1 Re: skotan PDA 17.10.06, 20:25 Z tego co pamiętam to PDA jest 24 x więcej od akcji.Teraz sam sobie odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
wowoz Re: skotan PDA 17.10.06, 23:39 Czy ktoć może wyjaśnić o co chodzi z tym Skotanem. Łopatologicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
makler06 Re: skotan PDA 19.10.06, 00:31 w miare zbilzania się do dnia asymilacji (polaczenia Akcji Skotan PDA i akcji Skotan) cena jednych i drugich powinna sie do siebie zbliżać, czyli: teoretycznie możliwe są trzy przypadki 1. akcje skotan pda będą rosły do ceny starych akcji, a cena tych drugich bedzie sie utrzymywac w ok 30zł 2. cena starych akcji skotana bedzie spadać do ceny PDA czyli do 25-26zł, 3. cena PDA rośnie, cena starych akcji skotana spada i po asymilacji cena waha sie w granicach 28zł. jak to bedzie wygladalo w rzeczywistości???? niby najbardziej prawdopodobna jest sytuacja nr 3, ale wydaje mi się, że w tym przypadku możemy liczyc bardziej na zblizanie się ceny PDA do ceny starych akcji i asymilacja w okolicach 30 zł. po dzisejszym infie: demo.e-pap.pl/espi?plik=dane/20061018/20061018_170443_0000031440.xml&xsl=depesza3.xsl&id=hyxq68qa41 wzrost ceny PDA SKT jest moim zdanie bardzo prawdopodobny. Co do dnia asymilacji to jeszcze nie został on podany, ale można przewidzieć, ze beidze pod koniec października.A i asymilacja nastepuje po cenie zamkniecia starych akcji z ostatniego dnia przed asymilacja. Odpowiedz Link Zgłoś
all Re: skotan PDA 19.10.06, 12:28 Uważam, że to w sumie niezła okazja - różnica jest ponad 26%. Rzadko się zdarza, więc warto chyba zaryzykować. Przy obecnej cenie ciężko o stratę a i potencjalne wzrosty są chyba duże, bo cena skotanu jest najniższa od bodajże listopada 2005 r. Nie wiem dlaczego, ale w bieżących informacjach nie ma nic niepokojącego. Liczę, że cena została zaniżona ze względu na obecną nową emisję, dzięki czemu można nabyć tanio PP a teraz PDA. Po asymilacji oczekuję powrotu kursu na dawne poziomy. Odpowiedz Link Zgłoś
makler2006 Re: skotan PDA 20.10.06, 17:50 Dzisiaj kupiłem po 25,11 , a więc nie tak źle, a co z tego wyniknie zobaczymy. Może i do tych 30 zł dojdzie, bedzie wtedy niezły zarobek. Jakby ktoś wiedział kiedy asymilacja to dajcie znać?? Odpowiedz Link Zgłoś
makary7 Re: skotan PDA 25.10.06, 12:51 ktoś zna może juz date asymilacji? kurs trochę leci w dół co mnie troche martwi kupiłem PDA po cenie 24.8 i chciałbym trochę na tym zarobic a spadek kursu starych akcji lekko pikuje w dół Odpowiedz Link Zgłoś
all Re: skotan PDA 25.10.06, 15:56 Zobacz jakie są koszyki i jakie obroty na obu papierach. Spadek Skotanu to nic przy tych obrotach. Ludzie sprzedają bo wolą kupić akcje taniej, czyli PDA. O ile się orientuję to wartość księgowa akcji jest dużo wyższa niż obecny kurs. Może i jestem laikiem, ale wierzę, że Skotan poszybuje wysoko i nawet ewentualna korekta go nie ruszy, a jeśli nawet to chwilowo i nie mam zamiaru się pozbywać papierów, tylko dlatego, że co niektórzy wieszczą wielką zwałę a tak naprawdę korzystają z paniki i dokupują w promocji :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dopra Re: skotan PDA 25.10.06, 21:59 poczekaj jeszcze trochę, cena pda powinna się zrównać z ceną akcji. Dlatego też się zapakowałem w poniedziałem dosyć mocno w PDA. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
all Re: skotan PDA 02.11.06, 10:15 Dzisiaj znalazłem komunikat o podpisaniu umów na dostawę oleju. Odebrałem go bardzo pozytywnie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
stefekmaly Re: skotan PDA 02.11.06, 10:56 To źle go odebrałeś. Reakcja powinna być żadna. To tylko dostawy. Odpowiedz Link Zgłoś
krzyspp1 Re: skotan PDA 02.11.06, 11:55 ten komunikat o dostawach oleju na 78 mln (o ile dobrze pamietam) jest neutralny dla kursu. bylby wplyw po asymilacji, ale i do tego nie jestem pewny. Odpowiedz Link Zgłoś
all Re: skotan PDA 02.11.06, 13:59 Pewnie macie rację :-) Ja po prostu odbieram to tak, że ten olej zakupiony został w jakimś celu - raczej powinno to przynieść zyski - więc odbieram to pozytywnie :-) Pożyjemy zobaczymy ... Odpowiedz Link Zgłoś
all Re: skotan PDA 09.11.06, 15:35 Pięknie się zaczęło - znienacka i to wtedy gdy mnie nie było przy kompie. Najbardziej mnie wkurza fakt, że nie wiem dlaczego tak nagle i z jakiego powodu. Pewnie znowu jakaś informacja się szykuje, ale dostęp mają do niej nieliczni - cholera trzeba się będzie zatrudnić w jakiejś spółce to będę mieć info z pierwszej ręki. Czyżby te buty co je LZPS dla chińczyków ma robić, miały pochodzić z garbarni Skotanu? A biopaliwa pójdą do chińskich czołgów? ;-) Czy ktoś mógłby pomóc rozwiązać mi tą zagadkę? Odpowiedz Link Zgłoś
all Re: skotan PDA 09.11.06, 15:46 A może szykują się super wyniki finansowe w raporcie? Odpowiedz Link Zgłoś
all Re: skotan PDA 09.11.06, 15:50 Szkoda, że się bawiłem w daytrading, bo łyknęło mi papiery po 25,3 - normalnie porażka :-( Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: skotan PDA 09.11.06, 16:00 ladnie poszedl do gory mailem wczoraj szczecsie bo po niskiej cenie kupilem-to wybicie po kilkutygodniowym trendzie bocznym pojawilo sie jak jakis huragan:) Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: skotan PDA 09.11.06, 16:08 te co mialem kupione za 31,30 zaraz pozbylem sie a te po 30,19 troszeczke trzymalem-technicznie wiadomo bylo ze nastapi wybicie i smiem twierdzic ze jeszcze jutro cos pojdzie ale ja juz pozbylem sie tego waloru bo te drozsze mialem i mialem i chcialem nawet zrealizowac straty ale jakosc dotrwalem Odpowiedz Link Zgłoś
all Re: skotan PDA 09.11.06, 16:31 Kurde a mogła to być moja najlepsza inwestycja jak dotąd - muszę popracować nad cierpliwością - 80% transakcji bez większego zysku - to wynik mojego braku cierpliwości. Cholerny daytrading - jak się będę znowu nudził to sobie pójdę grać w coś innego. No ale trudno - jutro jeszcze chyba powinno trochę pójść w górę - no to sobie dokupię na otwarciu i może choć parę procent jeszcze zarobię. P.S. A pisałem, że te zakupy paliwa nie mogły pójść na marne ! Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: skotan PDA 09.11.06, 16:38 wlasnie juz dwa razy paliwo dalo iskre ale tym razem dlugo trzeba bylo czekac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
studentk Re: skotan PDA 10.11.06, 20:53 Raport bardzo dobry, 8% wzrost aktywów w ciągu 3 miesięcy a 30% od początku roku. Będzie jazdaaaaaaa spotaknie na 38-40 PLN Odpowiedz Link Zgłoś
makler2006 Re: skotan PDA 10.11.06, 22:53 Może ze względu na aktywa to i raport jest dobry. Nie można powiedzieć tego jednak o przychodach i zysku netto(a właściwie stracie). Odpowiedz Link Zgłoś
studentk Re: skotan PDA 11.11.06, 13:02 Zrobiłeś błąd zapominając słowa OPERACYJNY. Skotan jest firmą inwestującą i dopiero budującą się, to jest normalne iż ma w tej chwili duże zakupy (także inwestycyjne), np. w listopadzie kupiła ropę za 78 mln zł. Czy to jest strata? Na pewno jest to strata operacyjna (jako zapis księgowy) bo nagle ubyło jej 78 mln zł gotówki. Najważniejsze są aktywa i ich zmiana, to tutaj widać co się zmieniło w firmie. Firma zwiększa swoje posiadanie, a to znaczy iż jest coraz większa. I to jest dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
makler2006 Re: skotan PDA 11.11.06, 13:10 Może i masz rację. Masz akcje Skotana?? Boje sie że w pon bedzie zwałka, ale po co byłoby to czwartkowe wybicie. Jednyną rzeczą, która powstrzymuje mnie od sprzedaży akcji to zakupy pani Karinki za 1 mln zł. Myślisz, że jak zachowa się kurs w pon?? Odpowiedz Link Zgłoś
studentk Re: skotan PDA 11.11.06, 13:20 Po pierwsze Pan i Pani Karkosik – (80% akcji jest przez nich kontrolowana) Po drugie Karina W. i jej ostatnie zakupy. Po trzecie w czwartek ktoś mocno skupywał akcje i pda. Po czwarte firma rośnie jak na drożdżach, kupuje na potęgę (te 78 mln zł za ropę). Po piąte 30% wzrost aktywów od początku roku (licząc 1 styczeń - 30 wrzesień)i 8% w 3Q W poniedziałek w/g mnie będzie duży skok do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
makler2006 Re: skotan PDA 11.11.06, 13:46 Tylko dlaczego w piątek akcje spadły aż do 6%. Na razie jestem spokojny, bo mam PDA po 25zł. Mam nadzieje że nie spadnie poniżej tego poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
all Re: skotan PDA 13.11.06, 09:50 Podobno pieniądze lubią ciszę - ale co mi tam. Wydaje mi się, że raport jest rewelacyjny - nie wiem czy ostatnie wzrosty były nim spowodowane, czy to była tylko spekulacja - ale nie wiem dlaczego są spadki od piątku. Sama chociażby wartość księgowa akcji daje pewność inwestorom, że nie stracą. W porównaniu z innymi spółkami, których wartość jest kilka- kilkanaście razy mniejsza niż wartość akcji - inwestycja w Skotan wydaje mi się 100% bezpieczna i gwarantująca duże zyski. Czy ktoś mógłby coś napisać konkretnego na temat raportu i powodów dla których ceny akcji spadają? P.S. Osobiście oglądam notowania i widzę, że zakupy są robione po kilkaset sztuk - prędzej czy później Skotan musi zakupione paliwo sprzedać, więc zyski operacyjne też będą. Myślę, że nawet do 200zł może dojść cena tych akcji. Ja kupiłem trochę akcji w piątek i dalej będę dokupywał - wierzę że ze wszystkich moich inwestycji ta ma największe racjonalne podstawy sukcesu. Pażiwiom - pasmatrim jak mówią francuzi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
dopra Re: skotan PDA 13.11.06, 09:57 daj spokój z tymi wynikami, gdyby nie udziały w innych spółkach to wartośc bybyła ujemna. Zobacz jaka jest strata operacyjna i przychody - masakra, jak inne balony karkosika pękną to będzie śmierdziało na całej gpw Odpowiedz Link Zgłoś
all Re: skotan PDA 13.11.06, 10:34 Jak już napisałem - pożyjemy-zobaczymy :-) Jeżeli chodzi o balony Karkosika to bym Skotanu póki co do nich nie zaliczył. Można nawet napisać, że zawiera nadciśnienie i tylko czeka na nadmuchanie. Jak wartość akcji osiągnie 4x wyższą cenę niż wartość księgowa akcji to się zacznę zastanawiać nad sprzedażą i nad balonami... Odpowiedz Link Zgłoś
krzyspp1 Re: skotan PDA 14.11.06, 13:30 mysle, ze skotan troche glupieje ze wzgledu na duza podaz pda. po asymilacji rynek juz "normalnie bedzie kupowal" informacje na temat spolki. drobica czeka wlasnie na ten moment, a duzi na dobre info. Odpowiedz Link Zgłoś