przykopa 25.11.06, 18:36 gielda.onet.pl/0,1439669,wiadomosci.html - spadków nie było bo wszyscy czekali na spadki.... - teraz zaś czekają na wzrosty..... CZYLI BĘDZIEMY ZJEŻDZAC ??? -GORBI SIĘ DOCZEKAŁ ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elamigo1 Re: zaczeło się ??? 25.11.06, 18:46 Nie. Jeszcze 15 minut. Dobranocka. Od kiedy wygometr jest wiarygodnym wskaźnikiem? Ma leciusieńki walor prognostyczny. Ot jeśli nie ma nic innego - to go wigormetrem. Spadki mogą być akurat z innego powodu. Moja żona coś wspominała że musi się pozbyć części akji. Jak zacznie sypać to..... Zastanawiam się czy granie pod to nie jest wykorzystaniem informacji poufnej... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
przykopa Re: zaczeło się ??? 25.11.06, 18:56 nie w tym sens.... Wzrosty sie utrzymują gdyż wielu wierzy że za chwilę zacznie spadać... Chodziło mi o to żeby podkreślić że wielu zaczyna zapominać że rynek nie może ciągle rosnąć .... - do eufori jeszcze trochę brakuje... Ale podobno mikołaj już przygotowuje renifery do drogi.Wiele grzecznych ( i niegrzecznych ) dzieci czeka na prezenty. A tu droga ciężka ( z bardzo wysokiego poziomu) staruszek się może trochę zasapać .... Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: zaczeło się ??? 25.11.06, 19:12 Oj może rosnąć, może. Na razie mamy wciąż długookresową hossę. Obecne w fazie konsolidacji. Co będzie dalej. Mikołaj raczy wiedzieć. A może wiezie rózgi? Dzisiaj byłem w dużym centrum handlowym zwanym maufakturą. Ludzi tyle że samochodu nie można wcisnąć na parking. Zastanawia mnie tylko dlaczego przy takim tłumie niewiele osób widziałem by cokolwiek kupowało. Chodzą i oglądają... Kiedyś maufaktura to było miejsce gdzie się produkowało różne dobra. Od czynienia rękami (z ręki czyn, dokonanie) Dzisiaj się robi pozory - jak na naszej giełdzie. Każdy by chciał coś kupić ale się okazuje że za drogo. Większość doskonale wie, że wystarczy poczekać na opadnięcie gorączki zakupów by kupić ten sam towar znacznie przeceniony. By się odbyl rajd mikołaja nie wystarczy że zbliża się sezon zakupów. Dodatkowo musi istnieć przeświadczenie, że po rajdzie mikołaja będzie jeszcze drożej. A z tym może nie być tak łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 czy możliwa jest kontynuacja hossy ? 25.11.06, 19:31 Wigoemtr jest takim sobie wskaźnikiem. Jego wartość prognostyczna rośnie gdy pokazuje wartości skrajne. Ostatnie piątkowe wskazanie może mieć takie cechy - jest bardzo dużo optymistów. Spadki są więc prawdopodobne. Tyle, że nie wieszczyłbym bessy/wielkiej korekty - na wykresach tygodniowych wszystko wygląda hossowo więc o czym tu gadać. Z dużych spółek (WIG20) większość jest w trendach rosnących; tylko ponizsze wyglądają tak trochę nie tego: Prokom i Agora - najgorszy obraz - długoterminowy trend spadkowy (Agora obecnie w lekkiej konsolidacji) KGHM, Lotos i PKN - zakończone trendy wzrostowe; obecnie konsolidacja PGNIG - konsolidacja. Jednakże, pamiętając co powiedział Mobius (czyli ten pan, który wychodził z Polski bodajże w III/IV kwartale 2005) - banki przewartościowane bo wskaźnik C/Z około 20 - kontynuacja hossy jest możliwa jedynie w przypadku poprawy sytuacji technicznej spółek surowcowych (KGHM, Lotos, PKN i PGNIG). A tu może być róznie chociaż, gdybym miał obstawiać, jest chyba spore prawdopodbieństwo, że zobaczymy rosnące ceny miedzi i ropy co może pomóc tym spółkom. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: czy możliwa jest kontynuacja hossy ? 25.11.06, 21:19 Pamiętajcie, że Talibowie lądowali jednak w Klewkach i Balcerowicz musi ponieść tego konsekwencje :) O tu mi kaktus wyrośnie o tu jak w poniedziałek nasza giełda do godziny 15:30 będzie rosła. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: czy możliwa jest kontynuacja hossy ? 25.11.06, 21:57 tylko go nie podlewaj zbyt często. Niektóre ładnie kwitną:-) Nie talibowie a Osama. Sama- bez talibów. I nie w klewkach tylko w izbie wytrzeźwień, wylądowała. I nie rosła tylko leciała na ryja. No i oczywiście Leszek B. musi za to ponieść odpowiedzialność. Zamiast fotela szefa nbp to krzesło elektryczne. Takie z elektryczną regulacją. A oni siedzą tam i dalej zawijają te sreberka. Gorb, czy bierzesz pigułki które przepisał ci dr Talex? jutro będzie piękny dzień. dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: czy możliwa jest kontynuacja hossy ? 25.11.06, 22:03 Ja od roku jadę tylko na Corhydronie :) A piękny dzień to będzie w poniedziałek :) Odpowiedz Link Zgłoś
maecki Re: czy możliwa jest kontynuacja hossy ? 25.11.06, 22:59 Nie wiem czy wiesz Gorbi, ale w poniedzialek ma byc wzrost. I we wtorek tez. W srode nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
violinist4 Re: czy możliwa jest kontynuacja hossy ? 26.11.06, 20:16 8 maj 2006 mocny dołek na dolarze (2.99 po przecenie z 3.24 a wcześniej z 3.43) 11 maj 2006 początek bardzo mocnej, trwającej blisko miesiąc przeceny na WIG20 (oraz na wszystkich pozostałych indeksach - WIG20 traci -811 pkt. i spada z 3347 na 2536 pkt) wszyscy dobrze pamiętają.. z wcześniejszej historii: 9 marzec 2005 dolar 2.90 (również w dołku); i równierz 9 marca początek przeceny na WIG20 z 2092 pkt. na 1828.. dziś - dolar potężny dołek a rokowania co do WIG20 najlepiej obrazuje Wigometr - wzrósł do 25 pkt.. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: czy możliwa jest kontynuacja hossy ? 27.11.06, 08:30 Tym razem powtórka z rozrywki mile widziana :) Teraz jestem na nią przygotowany :) Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: zaczeło się ??? 25.11.06, 22:11 do euforii troszke brakuje ?? jakbys miał suwary, nfi 02 04 09 to czego ci do euforii brakuje ??? dla mnie jest narazie misiowato. tylko jak moze spadac w grudniu ?? to wbrew przykazaniom !! Odpowiedz Link Zgłoś
przykopa Re: zaczeło się ??? 26.11.06, 07:03 -jest dużo takich co wyskoczyli z papieru czekając na spadki(październik- listopad)i by załapać sie na wzrosty grudniowo -styczniowe. Czekają z kasą i nerwowo przedreptują .... Zastanawiam sę czy rekiny nie robią podpuchy by wmówić malutkim że korekta już była i wcisnąć malutkim trochę swoich papierów ( dystrybucja).W tej sytuacji nie za bardzo jest wiadomo czy wchodzić (miało spadać - nie spadało ) ( ma rosnąć - ??? ) W tej chwili jest niby hossa ...(wiadomo), Ale w banku jest coraz większa stawka i staje sie coraz bardziej gorąco. Mówią że bessa męczy , ale i ta hossa jest coraz bardziej męcząca DLATEGO NADAL TRWA Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: zaczeło się ??? 26.11.06, 09:58 ja bym chciał zeby powietrze sie oczyściło.... ale w styczniu. mysle ze w grudniu nie bedzie tak zle, o ile mikołaj dobrze nasmarował sanki Odpowiedz Link Zgłoś
prenditore Re: zaczeło się ??? 26.11.06, 11:34 Ponieważ większość czeka na rajd św. Mikołaja, to może być z tym różnie. Wiele zależeć będzie od danych ze Stanów. Miedź i ropa nie powinny jeszcze w poniedzałek pozwolić na spadki, chyba,że zesypie się Azja. Spółki surowcowe w odróżnieniu od banków nie mają najgorszych c/z. Taniejący dolar może wywołać lawinę. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: zaczeło się ??? 26.11.06, 12:30 Macie rację. Obserwujcie dolara bo to naprawdę bardzo istotny wskaźnik. W dodatku od jego kursu są u nas bardzo uzależnione dwie najbardziej gwałtownie spadające w historii spółki. To jest KGHM i Bioton. Pamiętacie otwarcie na KGHM -8% a pózniej poleciało do -13% ??? A BIOTON jest opanowany przez najgrubszego kalibru spekułę. Wyobrażacie sobie w poniedziałek KGHM i BIOTON lecący na otwarciu co najmniej po 5%. Bo ja sobie jestem to w stanie wyobrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: zaczeło się ??? 26.11.06, 13:00 ...a na Talex -8 % wyobraźni nie staje ? Ja jestem w stanie wyobrazić sobie w poniedziałek zarówno +3 jak i -3 na KGH i na obie te ewentualności jestem przygotowany. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: zaczeło się ??? 26.11.06, 13:10 Na Talexie 8% to norma :) Cieszę się, że także dostrzegasz zagrożenie na KGHM i jesteś na nie przygotowany. To,że przemilczałeś BIOTON to uznaję, że się w pełni ze mną zgadzasz :) Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: zaczeło się ??? 26.11.06, 13:17 Niezupełnie. Bioton leży poza kręgiem moich zainteresowań, a KGH leży w moim portfelu. Odpowiedz Link Zgłoś
przykopa Ja w każdym razie zamierzam sie opróżnić do 1,5 mc 27.11.06, 12:19 - powoli wypakowuję walory z rachunku inwestycyjnego (mam jeszcze 1/3 walorów). Myślę że w przeciągu najdalej 1/2 roku powinno wystąpić głębsze zanurkowanie na parkiecie( 20 - 30 % ). Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Ja w każdym razie zamierzam sie opróżnić do 1 27.11.06, 12:23 A czemu aż pół roku ??? Rano miałem trochę pietra bo niewiadomo czemu zaczęło rosnąć . Ale już wszystko wróciło do normy i spada. Jeżeli nic nie zburzy mojego scenariusza to do 15 grudnia będziemy poniżej 2500. Odpowiedz Link Zgłoś
makler2006 Re: Ja w każdym razie zamierzam sie opróżnić do 1 27.11.06, 14:28 Troche w to nie wierzę w 20- procentowy spadek i to jescze w takim miesiącu jakim jest grudzień. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Ja w każdym razie zamierzam sie opróżnić do 1 27.11.06, 14:29 Amigo wszystko wyliczył i prosił mnie o potwierdzenie no to mu potwierdziłem, że jak najbardziej ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
przykopa Re: Ja w każdym razie zamierzam sie opróżnić do 1 27.11.06, 15:35 - bo trzeba znaleźć jelenia by odkupił trochę walorów... -ostatnio leszcz ciężko wystraszony i nie ma apetytu na branie... - to kto ma to w końcu odkupić od wielkich tego świata.... - muszą biedni podac na rynek kroplówkę by przedłużyć mu życie ( przynajmniej do czasu aż leszcz zacznie brać... ) - żeby rynek uzdrowić to niestety trzeba upuśćić krwi... Dlatego zgodzę się z Gorbim że rynek powinien spadać ( nie na tyle jednak by obstawiac długookresowo ,,krótkie"). Rynek będzie spadać pytanie tylko kiedy i kto odtrąbi na odwrót... Ja jednak powoli przystępuję do zabezpieczania pozycji. Będzie rosło dalej to najwyżej pominie mnie częśc zysków , ale uchroni od gwałtownych strat Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: cosik dzisiaj czerwono... 28.11.06, 12:43 Tym razem to chyba nasi bardziej wierzą w dobre dane w Stanch :) Już dawno było by -5% gdyby nie ta wiara :) Ale wiara podobno umiera ostatnia. Odpowiedz Link Zgłoś