27.12.06, 16:10
Co myślicie? Są szanse na ostre odbicie?
Obserwuj wątek
    • bzik17 Re: IBS 27.12.06, 16:24
      Raczej na ostre odbicie to nie ale powolne,stopniowe do poziomu 1.2 calkiem
      realne
      Pozdrawiam
      • bzik17 Re: IBS 27.12.06, 18:30
        No dzis ładna koncówka na zamknieciu,pomimo kiszenia sie caly dzien w okolicach
        0.79 .Jutro wchodzą do obrotu pda i wtedy moze byc ciekawie-miejmy nadzieje ze
        pozytywnie nas IBS zaskoczy.
        • aaki Re: IBS 27.12.06, 18:46
          jaki jest stosunek wymiany pda/akcje ?
          • alciarzyk Re: IBS 27.12.06, 22:48
            oznacza to ze kazdy posiadacz akcji w tym czasie mogl sie zapisac na nowe? i
            jestem sierota bo tego nie zrobilem i teraz strace pelno kasy...?

alciarzyk
            • aaki Re: IBS 27.12.06, 22:55
              w miedzyczasie było masę spółek których nie kupiłes a które znacznie wzrosły,
              i co z tego?
              też straciłeś kase?
              • alciarzyk Re: IBS 27.12.06, 22:58
                nie nie nie nie

chodzi mi o to, czy to byla taka sama sytuacja jak ostatnio miala miejsce np z
                Hutkiem. ze po nowej emisji byl wielki spadek. czy to nie to samo? :)
                • aaki Re: IBS 27.12.06, 23:53
                  otrzymujesz prawo poboru o którego wartosc zmniejszaja sie w okreslonym dniu X stare akcje
                  • qqryku50 Re: IBS 28.12.06, 01:40
                    na jaki dzień trzebabyło mieć akcje aby kupic pda?
                    • kmani Re: IBS 28.12.06, 10:01
                      Na koncie pojawił się mi walor INVAR&B w cenie 0,5PLN za sztuke papierka. Czy to
                      oznacza ze jest on juz notowany i pod jaką nazwą jeżeli tak, bo nie moge go
                      znaleźć. Dzięki.
                      Pozdrawiam.
                      • all Re: IBS 28.12.06, 13:35
                        Ups ciężko jest, ale spróbuję Wam to wyprostować.
                        Jak ktoś miał akcje w dniu ustalenia prawa poboru to dostał odpowiednią ilość
                        praw poboru. Te prawa uprawniały go do zapisu na akcje nowej emisji.
                        Oczywiście te prawa były parę dni notowane i można było je również kupić na
                        giełdzie. Jeżeli ktoś miał PP a nie złożył zapisu to te prawa stracił (czysta
                        strata).
                        Obecnie pokazały się prawa do akcji pod szumną nazwą "INVAR&B w cenie 0,5PLN za
                        sztuke papierka". Ich cena wynika z zapisów prospektu emisyjnego.
                        Ale to nie oznacza, że już można nimi obracać - najpierw muszą zostać
                        dopuszczone do obrotu a kiedy nikt nie wie :-)
                        P.S.
                        A tak na przyszłość to radzę zerknąć w gogle, żeby nie zadawać takich prostych
                        pytań.
                        P.S.2.
                        Najlepiej pozbywać się akcji przed dniem kiedy od ich wartości zostanie odjęta
                        wartość PP. Okazuje się, że koszt nabycia tych PP jest równy 0 a zatem podatek
                        zapłacimy od całej wartości PP. Już lepiej się ich pozbyć gdy są jeszcze wysoko
                        notowane a następnie kupić PP na giełdzie i zapisać się na nowe akcje (zakup PP
                        na giełdzie będzie kosztem).
                        Oczywiście to powyższe jest prawdą gdy akcje stracą na wartości o te PP, bo
                        jeśli nie to nie ma problemu.
                        • alibabka8 Re: IBS 28.12.06, 15:28
                          kuźwa ale nudy.
                        • qqryku50 Re: IBS 28.12.06, 18:03
                          No właśnie w przypadku IBS coś nie mogę tego załapać. Jeśli możesz to napisz
                          all.
                          1)Jeśli kupiłem IBS 12 grudnia to załapałem się na prawa czy nie?
                          2)Kiedy dokładnie wartość akcji będzie pomniejszona o wartość praw poboru?

Dzieki
                          • alibabka8 Re: IBS 29.12.06, 09:24
                            srednia cena pp to 0,24 a dodajac cene akcji 0,55 wychodzimy na 0,79
                            Cena 1,20 mam nadzieje ze niedlugo sie pojawi na IBS
                            pozdrawiam
                          • all Re: IBS 29.12.06, 17:05
                            Na początek parę linków dla leniwców (a wystarczy goglnąć)
                            www.mbank.com.pl/inwestycje/emakler/emisje_pp.html
                            bossa.pl/edukacja/prawo_poboru/
                            ad.1. Nie, ponieważ "dzień ustalenia prawa poboru – 20 listopada br."
                            zatem załapałbyś kupując akcje najpóźniej w dniu 15 listopada (D+3)
                            ad.2. 21 listopada 2006 r.
                            Proszę bardzo :-)
    • honza3 Re: IBS 30.12.06, 23:10
      co oznacza wskaźnik przy tej spółce C/S 1,11?
    • kmani Re: IBS 08.01.07, 17:38
      Niesamowite zjawisko. N-ty raz z rzędu ten syf zchodzi na cały dzień około 2,5%
      w dół by na koniec spowrotem osiągnąć cene otwarcia.
      Czy on sie kiedyś ruszy w którąś strone?
      • aloha11 Re: IBS 09.01.07, 20:25
        Ruszy drogi kolego i to nie długo.

Mario
        • kmani Re: IBS 09.01.07, 20:58

• kmani Re: IBS 09.01.07, 21:00
            Wczesniejszy post to pomyłka. Klikneło mi sie niechcąco.
            Dziś na IBS była dośc ciekawa sesja. Dość duzy popyt jak na ten papierek, no i w
            koncu balans powyzej a nie poniżej.
            Jutro rusza PDA?
            Zaczyna sie robic ciekawie.
            • all Re: IBS 10.01.07, 12:37
              Ciekawie to się zacznie robić jak PDA pójdą w górę, bo na razie spadły do
              ostatecznego minimum chyba.
              Jakbym wiedział, że będzie można kupić PDA po cenie 0,75 (0,55 zapis i 0,20 PP)
              to bym nie zamrażał kasy na tak długo, tylko bym sobie dzisiaj zrobił zakupy,
              wrr...
              • vavder Re: IBS 10.01.07, 14:07
                no i jak twierdzicie... brać i nie gadać...?
                • aloha11 Re: IBS 10.01.07, 15:54
                  Ja pakuję i nie marudzę.

Mario
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka