alibabka8 27.12.06, 16:10 Co myślicie? Są szanse na ostre odbicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bzik17 Re: IBS 27.12.06, 16:24 Raczej na ostre odbicie to nie ale powolne,stopniowe do poziomu 1.2 calkiem realne Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bzik17 Re: IBS 27.12.06, 18:30 No dzis ładna koncówka na zamknieciu,pomimo kiszenia sie caly dzien w okolicach 0.79 .Jutro wchodzą do obrotu pda i wtedy moze byc ciekawie-miejmy nadzieje ze pozytywnie nas IBS zaskoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
alciarzyk Re: IBS 27.12.06, 22:48 oznacza to ze kazdy posiadacz akcji w tym czasie mogl sie zapisac na nowe? i jestem sierota bo tego nie zrobilem i teraz strace pelno kasy...? alciarzyk Odpowiedz Link Zgłoś
aaki Re: IBS 27.12.06, 22:55 w miedzyczasie było masę spółek których nie kupiłes a które znacznie wzrosły, i co z tego? też straciłeś kase? Odpowiedz Link Zgłoś
alciarzyk Re: IBS 27.12.06, 22:58 nie nie nie nie chodzi mi o to, czy to byla taka sama sytuacja jak ostatnio miala miejsce np z Hutkiem. ze po nowej emisji byl wielki spadek. czy to nie to samo? :) Odpowiedz Link Zgłoś
aaki Re: IBS 27.12.06, 23:53 otrzymujesz prawo poboru o którego wartosc zmniejszaja sie w okreslonym dniu X stare akcje Odpowiedz Link Zgłoś
qqryku50 Re: IBS 28.12.06, 01:40 na jaki dzień trzebabyło mieć akcje aby kupic pda? Odpowiedz Link Zgłoś
kmani Re: IBS 28.12.06, 10:01 Na koncie pojawił się mi walor INVAR&B w cenie 0,5PLN za sztuke papierka. Czy to oznacza ze jest on juz notowany i pod jaką nazwą jeżeli tak, bo nie moge go znaleźć. Dzięki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
all Re: IBS 28.12.06, 13:35 Ups ciężko jest, ale spróbuję Wam to wyprostować. Jak ktoś miał akcje w dniu ustalenia prawa poboru to dostał odpowiednią ilość praw poboru. Te prawa uprawniały go do zapisu na akcje nowej emisji. Oczywiście te prawa były parę dni notowane i można było je również kupić na giełdzie. Jeżeli ktoś miał PP a nie złożył zapisu to te prawa stracił (czysta strata). Obecnie pokazały się prawa do akcji pod szumną nazwą "INVAR&B w cenie 0,5PLN za sztuke papierka". Ich cena wynika z zapisów prospektu emisyjnego. Ale to nie oznacza, że już można nimi obracać - najpierw muszą zostać dopuszczone do obrotu a kiedy nikt nie wie :-) P.S. A tak na przyszłość to radzę zerknąć w gogle, żeby nie zadawać takich prostych pytań. P.S.2. Najlepiej pozbywać się akcji przed dniem kiedy od ich wartości zostanie odjęta wartość PP. Okazuje się, że koszt nabycia tych PP jest równy 0 a zatem podatek zapłacimy od całej wartości PP. Już lepiej się ich pozbyć gdy są jeszcze wysoko notowane a następnie kupić PP na giełdzie i zapisać się na nowe akcje (zakup PP na giełdzie będzie kosztem). Oczywiście to powyższe jest prawdą gdy akcje stracą na wartości o te PP, bo jeśli nie to nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
qqryku50 Re: IBS 28.12.06, 18:03 No właśnie w przypadku IBS coś nie mogę tego załapać. Jeśli możesz to napisz all. 1)Jeśli kupiłem IBS 12 grudnia to załapałem się na prawa czy nie? 2)Kiedy dokładnie wartość akcji będzie pomniejszona o wartość praw poboru? Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
alibabka8 Re: IBS 29.12.06, 09:24 srednia cena pp to 0,24 a dodajac cene akcji 0,55 wychodzimy na 0,79 Cena 1,20 mam nadzieje ze niedlugo sie pojawi na IBS pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
all Re: IBS 29.12.06, 17:05 Na początek parę linków dla leniwców (a wystarczy goglnąć) www.mbank.com.pl/inwestycje/emakler/emisje_pp.html bossa.pl/edukacja/prawo_poboru/ ad.1. Nie, ponieważ "dzień ustalenia prawa poboru – 20 listopada br." zatem załapałbyś kupując akcje najpóźniej w dniu 15 listopada (D+3) ad.2. 21 listopada 2006 r. Proszę bardzo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kmani Re: IBS 08.01.07, 17:38 Niesamowite zjawisko. N-ty raz z rzędu ten syf zchodzi na cały dzień około 2,5% w dół by na koniec spowrotem osiągnąć cene otwarcia. Czy on sie kiedyś ruszy w którąś strone? Odpowiedz Link Zgłoś
kmani Re: IBS 09.01.07, 21:00 Wczesniejszy post to pomyłka. Klikneło mi sie niechcąco. Dziś na IBS była dośc ciekawa sesja. Dość duzy popyt jak na ten papierek, no i w koncu balans powyzej a nie poniżej. Jutro rusza PDA? Zaczyna sie robic ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
all Re: IBS 10.01.07, 12:37 Ciekawie to się zacznie robić jak PDA pójdą w górę, bo na razie spadły do ostatecznego minimum chyba. Jakbym wiedział, że będzie można kupić PDA po cenie 0,75 (0,55 zapis i 0,20 PP) to bym nie zamrażał kasy na tak długo, tylko bym sobie dzisiaj zrobił zakupy, wrr... Odpowiedz Link Zgłoś