Dodaj do ulubionych

Inwestycja na około 13 lat

28.02.07, 21:16
Chciałbym inwestować około 500 zł miesięcznie przez 13-15 lat na przyszłą
emeryture i tu moje pytanie czy kupować jednostki konkretnego funduszu co
miesiąc, a może akcje danej spółki? czy powierzyć pieniądze biurze typu
expander czy open finance, i oni się zajmą nimi? Gdzie zarobi się najwięcej z
jak najmniejszym ryzykiem, nie chcem po 13 latach dowiedzieć się że zarobiłem
bardzo mało albo straciłem, czekam na waszą pomoc i z góry dziękuje
Obserwuj wątek
    • sandra5s Re: Inwestycja na około 13 lat 28.02.07, 22:04
      witam ,
      zajmuję się sprzedażą funduszy inwestycyjnych jeśli jest Pan poważnie
      zainteresowany proszę o kontakt na maila

pozdrawiam
      • tomekjot Re: Inwestycja na około 13 lat 01.03.07, 08:01
        Polecam kupowanie akcji, załóż konto w interneci a koszty będą niewielkie.
        Kupuj np tylko spółki z WIG 20 a będzie ok.
    • gadzik1 fundusz 01.03.07, 11:25
      wybierz taki, ktory ma najnizsze prowizje. Wyniki nie maja znaczenia. Przez 13 lat pewnie beda w jednych latach lepsi w innych gorsi.

Nie kupuj akcji, jesli sie tym nie interesujesz. Ci ktorzy doradzaja kupowanie akcji, np z WIG20 chyba nie bardzo sie orientuja, ze spolki z WIG20 wchodza i wychodza, a niektore nawet bankrutują.
      jesli nie masz czasu monitorowac, odpusc.

Generalnie tez wszelkiego rodzaju "doradcy" od funduszy maja wiedze taka jak Ty. No przepraszam, za sobą kursy sprzedaży i beda Ci polecac to co teraz jest modne (i od czego maja najwieksza prowizje)

Aha mowiac fundusze , mam na mysli FUNDUSZE a nie roznego rodzaju pseudoubezpieczenia z funduszami
      • tomekjot Re: fundusz 01.03.07, 11:44
        A która to spółka z WIG 20 zbankrutowała- zastanów sie co piszesz. A że
        wychodzą to wychodzą wtedy robi sie rewizje portfela. Zauważ że to są
        najwieksze spółki z najwyższymi zyskami i przychodami. Wg mnie ryzyko jest
        minimalne. a koszty niższe niż w funduszu. Nie uciekaja pieniądze za
        zarządzanie portfelem
        • poszi Re: fundusz 01.03.07, 13:14
          > A która to spółka z WIG 20 zbankrutowała- zastanów sie co piszesz. A że
          > wychodzą to wychodzą wtedy robi sie rewizje portfela.

Takie rewizje portfela przy małych transakcjach pochłoną mnóstwo w prowizjach.
          Tak "na oko" wydaje mi się, że utrzymywać własny WIG20 opłaca się przy
          portfelach powyżej kilkudziesięciu tysięcy zł, a i tak regularne wpłaty są
          kłopotliwe. Swoją droga dziwie się, że w Polsce nie ma żadnego funduszu
          indeksowego (a przynajmniej nie słyszałem o takim). Amerykańce maja takich sporo
          i SPY, który śledzi indeks S&P bierze bodajże 0.1% rocznej opłaty za zarządzanie
          i wyniki ma lepsze w długim terminie niż większośc funduszy.

Zgadzam się też z gadzikiem1, że prowizje to najważniejsza rzecz. A zwłaszcza
          opłata za zarządzanie, którą "po cichu" odejmują z wartosci indeksu funduszu.
        • zelazny.karzel.wasyl Elektrim, niegdyś w WIG20, omal nie zbankrutował 01.03.07, 13:26
          a miał być kandydatem na polską Nokię...
          Zresztą wcale niepowiedziane, że ta spólka jeszcze w przyszłości nie plajtnie.
          • tomekjot Re: Elektrim, niegdyś w WIG20, omal nie zbankruto 01.03.07, 13:34
            \mimo wszystko uważam że portdel zbudowany na 5-10 spółkach z WIG 20 jest dobry
            dla ostrożnego inwestora.
            • gadzik1 wig20 01.03.07, 15:29
              elektrim, universal, stalexport, rolimpex, rafako (96 rok)

wiesz kiedy universal wylecial - jak juz bylo za pozno.
              Naturalnie po fakcie powiesz - mozna bylo przewidziec. ja ci jednak powiem - g... prawda. Nie przewidzisz, tak jak nie przewidzieli zarzadzajacy.
              Bo tego sie po prostu nie wie
              Nam sie wydaje, ze wybieramy solidną spolke. Ale z nia moze wydarzyc sie wszystko
              • tomekjot Re: wig20 01.03.07, 15:37
                To prawda, ale takiej pewność nie ma z żadną spółkę. Podałeś przykłady kiedy na
                giełdzie było raptem 40 spółek czyli w WIG 20 była połow wszystkich, a teraz to
                mnie niz 10 proc wszystkich

PS. Universal nie był w WIG 20
                • gadzik1 niestety mylisz sie 01.03.07, 16:17
                  byl.

1996 rok 4 kwartal.
                  spolek 65
                  WIg20
                  Agros
                  Big
                  Bph
                  Bre
                  Bsk
                  Budimex
                  Debica
                  Elektrim
                  Gorazdze
                  Kety
                  Mostexp
                  Okocim
                  Polifarb ciesz
                  Rolimpex
                  Stalexp
                  Stomil
                  Univesral
                  WBK
                  wedel
                  Zywiec

Nota bene Elektrim mial wtedy najwiekszy udzial w WIG20.

Univestral tez byl w pewnym momencie jedną znajbradziej ważacych spolek. Niestety musialbym zejsc do piwnicy po materialy z tamtego okresu :)
                  • tomekjot Re: niestety mylisz sie 01.03.07, 16:27
                    Niestety ja papiery ze swojej piwnicy spaliłem a szkoda, Kiedyś robiłem sobie
                    symulacje portfela 5 największych spółek i co ciekawe zawsze mi wychodziło
                    niemal równo z indeksem. Fakt że trzeba było co kwartał 1 spółke wymienić.
                    odnośnie Elektrimu i Uniwersalu to był dawne CHZ z pokażnym majątkiem. Im
                    dłużej wolny rynek to ich biznesy okazywały się niewypałem
    • tomekjot Re: Inwestycja na około 13 lat 01.03.07, 13:18
      Był kiedys swego czasu taki ale dla włascieli TFI był nieopłacalny - właśnie za
      małe opłaty
      • krajek-krajek Re: Inwestycja na około 13 lat 01.03.07, 18:31
        Może coś więcej pomożecie a nie będziecie się kłócić, które spółki z wig20
        odeszły a które zostały, nie chciałbym się za bardzo zajmować tymi pieniędzmi,
        te systemy oszczędzania wydają mi się ciekawe przewidują że po 15 latach miałbym
        ponad 200tyś
        wychodzi chyba z 90tyś zysku
        • gadzik1 Re: Inwestycja na około 13 lat 02.03.07, 07:35
          we wczorajszym poscie napisalem sugestie :)
        • all Re: Inwestycja na około 13 lat 02.03.07, 08:28
          Ja się zastanawiam nad funduszem Investor (fundusz inwestycyjny zamknięty) -
          szukaj go na stronie www.bgz.pl
          Być może są lepsze fundusze - rozejrzę się jak już konkretne pieniążki będę
          mieć. Podoba mi się, że zarządzający muszą mieć zainwestowaną kasę w ten
          fundusz no a opłaty są uzależnione częściowo od osiągniętych zysków.
          Myślę, że to powoduje dużą motywację dla zarządzających (im większe zyski tym
          większe premie dla nich).
          Trzymam jeszcze parę papierków na giełdzie, ale z braku czasu mam zamiar z nich
          korzystnie wyjść i zainwestować w jakieś TFI. Czekam tylko na właściwy moment...
          • zeaip Re: Inwestycja na około 13 lat 02.03.07, 09:05
            czy warto ?
            gielda.onet.pl/0,1495925,wiadomosci.html
    • oppl321 Re: Inwestycja na około 13 lat 04.03.07, 12:19
      Przy takim horyzonie czasowym bardzo rośnie znaczenie prowizji, a te są
      najniższe w funduszach indeksowych.
      Niestety, o ile wiem to nie ma funduszy indeksowych opierających się na GPW ;)
      poprawcie mnie jeśli się mylę.
      Zostają zagraniczne z opłatami koło 0.2%

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka