Dodaj do ulubionych

misiorozgrzewka

20.06.07, 21:49
sądząc po nerwowym zachowaniu inwestorów w europie i stanach rynak dojrzewa
do korekty. Tematem w modzie zaczynają być podwyżki stóp procentowych -
kosztów kredytu etc. E europie wynika to z deklaracji wprost oficjeli - w
stanach z rentowności obligacji która teoretycznie dyskontuje przyszłe
podwyżżki (oczekiwania) . Mimo innych danych które mogłyby być dyskontowana
in plus - rynek się osunął. Jednocześnie niedługo rozpoczyna się sezon
urlopowy - z całą konsekwencję dla aktywności inwestycyjnej, cen ropy itd.
Osobiście zakładam że przed jesienią rekordy już nie zostaną pobite. Powoli
przymierzam się do krótkiej. W zakresie naszego rynku sytuacja trochęodbiega
od zeszłorocznego lata - obecnie ofe mają akcji pod dekiel - zbytnie wzrosty
mogą spowodować konieczność sypania z ich strony.
Perspektywy podwyżek stóp na wszysktich frontach - może doprowadzić do
uspokojenia atmosfery lub do oczekiwanej zmiany trendu - przynajmniej w
średnim terminie.
zobaczymy
a
Obserwuj wątek
    • citro1 Re: misiorozgrzewka 20.06.07, 22:16
      Witam.
      Opór na 3800 z haczykiem zadziałał.Mamy odbicie od górnej bandy,szerokość kanału
      wynosi 10% co daje w zaokrągleniu 350pkt.Czy zjedziemy na 3450?? myślę ,że tak
      tylko nie tak szybko,po drodze mamy koniec kwartały i może być windowanko,wszak
      premie trzeba brać:)
      Rynek długu w Stanach pokazuje kierunek,o czym pisał parę dni temu Z4.

Ami dlaczego Ty jesteś taki asekurant,boisz sie małego ryzyka?? Mała eSka pod
      oporem jeszcze nikomu nie zaszkodziła,a 150pkt drogą nie chodzi.Grubaski swoje
      eLki pozamykali i na razie z ich strony nic misią nie groziło.
      • prenditore Re: misiorozgrzewka 20.06.07, 22:30
        Dzisiaj na obsuwie LOP stał w miejscu i nie spadał, co było miłym zaskoczeniem.
        Zobaczymy czy 3450 obroni się. A jak się obroni, to znowu będziemy mieć
        ciąganie misi przez błoto.
        • js.2 Re: misiorozgrzewka 20.06.07, 22:37
          prenditore, chyba trochę przysnąłeś. Dzisiaj wyparowało ponad 2k szt.
          • prenditore Re: misiorozgrzewka 20.06.07, 22:39
            Ogólnie tak, ale chodzi mi o szybki spadek 50pkt. Normalnie zawsze LOP też
            uciekał.
            • js.2 Re: misiorozgrzewka 20.06.07, 22:42
              Normalnie zamykają spanikowane L-ki, a dziś po pierwszym tąpnięciu ktoś zamknął
              S-ki (zabezpieczenie)
              • prenditore Re: misiorozgrzewka 20.06.07, 22:52
                Ja też zamykałem eSki i zostawiłem sobie tylko jedną. Nauczyłem się szybko
                łapać zysk, bo z bykami to nigdy nic niewiadomo.
                Patrząc na Stany, to nie zrobiłem najlepiej, ale co w potfelu, to nikt nie
                zabierze.
                • js.2 Re: misiorozgrzewka 20.06.07, 22:56
                  Nie tylko Ty.
                  Ja też nabrałem się na usańskie fiuty i zamknąłem pod koniec.
                  Została tylko mała dyżurna pozycja.
                  • zawodowiec4 Re: misiorozgrzewka 20.06.07, 23:03
                    A ja Panowie, nie chwaląc się, nie nabrałem sie na usańskie futy. Jak piszę od
                    już chyba miesięcy usa i polska nie do końca są skorelowane. To jedno. A
                    drugie - sesje w usa na początku są bardzo zwodnicze. Tam sytuacja najczęściej
                    rozgrywa się od godziny 20 naszego czasu. Sugerowanie sie usa na początku ich
                    sesji jest błędem. Proponuję wtedy nie patrzeć na notowania w usa - będzie z
                    tego duży pożytek. A jak ktoś już musi to może zacząć grę futami w usa ?
                    • js.2 Re: misiorozgrzewka 20.06.07, 23:08
                      Zgoda, tylko gdyby usa skończyło +1,5 , to u nas jutro luka otwarcia i ponownie
                      testujemy 3800, tak do obiadku. Potem wywalanko i 3700 na koniec.
                      • js.2 Re: misiorozgrzewka 20.06.07, 23:44
                        I jeszcze jedno. Gdyby w usa przed 16 nie zaczął się zjazd, to na 99 %
                        zakończylibyśmy w okolicach 0, a dzięki nim wyszło jak wyszło.
        • prenditore Re: misiorozgrzewka 20.06.07, 22:38
          A swoją drogą wczoraj skusiłem się na wrześniowego puta płaconego od 2900 w dół
          za 82 zł razem z prowizją. Dzisiaj były tańsze, ale co tam.
          Na wrześniowych putach 3000 ktoś postawił zlecenie kupna na 250 szt po 90zł i
          część mu się załapała. Może coś się szykuje?
        • tom8010 Re: misiorozgrzewka 20.06.07, 22:39
          A ja wcale nie jestem tego pewny z tym windowaniem na koniec kwartału ale
          zobaczymy. Japończycy dostana trochę wcześniej premie i mogą sypnąć
          obligacjami. A jak sypną to i wszystko się rypnie.
          Azja jutro dołoży swoja misia cegiełkę i u nas luka. Jakby nie patrzeć wyjdzie
          wyspa odwrotu. Może być ciekawie ;-)
          • misty_zwany_krawcem Re: misiorozgrzewka 20.06.07, 22:43
            no nareszcie, to już nudne było przecież.
            Ale przy 3500 ja jednak koszyk nadstawiam na papiery.
            Myśle że niektóre małe czy średnie tak do 30% mogą zaliczyć.
            • prenditore Re: misiorozgrzewka 20.06.07, 22:45
              Musisz uważać, żeby w te papiery nie były zawinięte cegły, bo przerwą Ci dno w
              koszyku i narobią szkód.
              • zgk5 Re: misiorozgrzewka 20.06.07, 22:49
                Dobre ... ale ja bym poczekał na rozwój sytuacji, bo plony z pewnością będą
                obfite.
          • citro1 Re: misiorozgrzewka 20.06.07, 23:09
            Ja oczywiście tez pewny nie jestem,ale widziałeś co potrafią grubaski w ubiegłym
            tygodniu.Jak tylko sytuacja na świecie pozwoli,to na pewno ją wykorzystają.
            Sygnały na dziennych wskaznikach padły,ale tygodniówka się trzyma.Do końca
            kwartału jeszcze mamy siedem sesji
            • zgk5 Re: misiorozgrzewka 20.06.07, 23:19
              Racja, ja też nie wiem jak to się potoczy, ale z pewnością będzie ciekawie.
              Kierunek południe ?

• tom8010 Re: misiorozgrzewka 20.06.07, 23:25
                no wlasnie Citro pozyjemy zobaczymy... troche jeszcze miejsca w tych klinach
                zostalo. Wiadomo gdzie sa bandy i poki nie puszcza to mamy bujanko.
                • citro1 Re: misiorozgrzewka 20.06.07, 23:29
                  Grunt to strategia :) pozdrawiam
                  • fular1 Re: misiorozgrzewka 20.06.07, 23:32
                    Citro nie było mnie cały wieczór. jaki był powód zjazdu ?? czy tak ogolnie ?
                    • citro1 Re: misiorozgrzewka 20.06.07, 23:37
                      Chyba wystraszyli się obligacji ( wzrost rentowności) i tak jakoś poszło.
                      A może zapatrzyli sie na Warszawę:)
                      • fular1 Re: misiorozgrzewka 20.06.07, 23:45
                        dzieki =)
                    • alinka102 Re: misiorozgrzewka 21.06.07, 00:04
                      pewnie Gorbi znów pozamykał eski ze stratą albo pootwierał elki
                      ale najważniejszym powodem spadku było otworzenie przeze mnie esek na 3797
                      • gorbibanki Do Alinka 21.06.07, 08:39
                        Tym razem dokupywałem akcje :) Zgadnijcie które i czemu :)
                        • alinka102 Re: Do Alinka 21.06.07, 09:43
                          nietrudno zgadnąć że oczywiście talex
                          a czemu ?
                          bo pewnie szykuje się na nim ostry zjazd:)
                          • gorbibanki Re: Do Alinka 21.06.07, 15:07
                            Uważaj bo jestem bod patronatem doświadczonych osób :) Teraz jest tak jak mówię
                            a nie odwrotnie :) Kiedy wywalisz swoje S-ki ? Po kosztach czy na stop losie ze
                            stratą przy poziomie 3846 gdzie ze swoją S-ką czekam ja :)
                            • tom8010 Re: Do Alinka 21.06.07, 15:23
                              Gorbi Ty sie tak nie ciesz bo patronat nie bedzie trwal wiecznie i wczesniej
                              czy pozniej i tak bedziesz musial grac sam a wtedy mozesz spasc z wysokiego...
                            • alinka102 Re: Do Alinka 22.06.07, 01:36
                              dopiero teraz mam czas sprawdzić i widzę że eski wywaliły mi się po południu
                              same na 3697
                              a czemu właśnie na tym poziomie ?
                              bo jak już otwieram pozycje to po to by zarobić przynajmniej 100 pkt
                              (mniejsze zyski mnie nie interesują)
                              ale powiem ci że się dziwię, że znowu tylko 2 dni wystarczyły by wykonała mi
                              się moja norma
                              wyglądało że poczekam dłużej a tu.. taka niespodzianka:)

chyba zwieksze sobie normy

• stefekmaly Re: Do Alinka debil na maksa 22.06.07, 08:33
                                Tobie też od dawna należy sie potężne walnięcie młotem w pusty i chamski łeb.
                                Takie głupoty walisz, że aż nawet rzygać mi się nie chce. Jakby zarabianie na
                                kontraktach było byle piardnięciem. Prawda jest taka, że albo walisz duże
                                straty albo zajmujesz się tylko produkowaniem beznadziejnych postów dla tobie
                                podobnych debili. Ściema na całego.
                                Proszę mnie won stąd !
                                • stockciarz Re: Do Alinka debil na maksa 22.06.07, 10:00
                                  stefekmaly napisał:
                                  Ściema na całego.
                                  -----------
                                  Że ściema to się zgadza ale to nie powód żeby aż tak się afektować mały.
                                  Do wszystkich problemów emocjonalnych i umysłowych dojdą jeszcze wrzody na
                                  żołądku, zobaczysz.
                                • alinka102 Re: Do Alinka debil na maksa 22.06.07, 10:07
                                  synku,po raz kolejny po chamsku wtrącasz się gdy nikt do ciebie nic nie mówi
                                  podlicz sobie spokojnie straty, uspokój się i najlepiej odpuść sobie giełdę
                                  w przeciwnym razie zeżre cię zazdrość i frustracja że inni zarabiają gdy ty
                                  tylko tracisz
                                  pogódź się jakoś z tym że nie nadajesz się do tego i tyle

• stefekmaly Re: Do Alinka debil na maksa 22.06.07, 10:18
                                    Czy nadaję się czy nie to akurat nie ma żadnego znaczenia. Ty natomiast
                                    ściemniasz na potęgę i to w sposób beznadziejnie naciągany. Ta twoja chamska
                                    nonszalancja sytuuje ciebie poniżej poziomu, na którym wypróżniają się robaki.
                                    Naprawdę walnij się młotem w tępy łeb i popraw jeszcze skokiem z jak
                                    najwyższego piętra na solidny beton.
    • gorbibanki Re: misiorozgrzewka 21.06.07, 09:11
      A tak poza tym jeżeli prywatne rady Zawodowca dobrze zrozumiałem to zdążę
      jeszcze złapać S-kę w okolicach 3850 pkt.
      • rrj Re: misiorozgrzewka 21.06.07, 16:03
        To zawodowiec4 daje prywatne lekcje inwestowania? Ja też chcę! :)
        • js.2 Re: misiorozgrzewka 21.06.07, 16:32
          Też bym się zapisał, ale Z4 nie pozwala zerkać na usa i mam dylemat.
          • zawodowiec4 Re: misiorozgrzewka 21.06.07, 17:25
            Nie daję bo tu nie ma mądrych. Sa tylko zarobieni lub stratni.
            Coś tam napisałem Gorbiemu a on, jak to on, zinterpretował część spraw trochę
            inaczej niż była intencja. Ot i wszystko.
            • tom8010 Re: misiorozgrzewka 21.06.07, 23:16
              zawodowiec a powiedziales Gorbiemu gdzie jest dolna banda?? ciekawe czy zamknal
              dzisiaj eski w dobrej cenie czy pod koniec dnia zjadla go chciwosc? no chyba ze
              rozgrywa to jakos w dluzszym terminie ale nie wydaje mi sie bo wspominal o S na
              3850 a dzisiaj wzial 100pkt nizej.
    • poszi Nikt jeszcze nie dał linku do tego? 21.06.07, 17:57
      www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=ahWfhEJ7dra4&refer=home
      Ten fundusz jest za mały, żeby miało to jakieś natychmiastowe skutki, ale to
      jest zimny prysznic na to zlewarowane operowanie tymi dłużnymi odpowiednikami
      komunalnych ścieków. A dzięki temu śmieciowemu kredytowaniu cała ta machina się
      kula. Zacieśni się dostęp do taniego pieniądza i to nie tylko podetnie bardziej
      gałąź budownictwa mieszkaniowego, ale też i do innych przedsięwzięć. Ogłoszone
      przejęcia mogą się nie powieść, a następne nie pojawić.
    • oranje7 Re: misiorozgrzewka 21.06.07, 21:27
      elamigo1 napisał:

> sądząc po nerwowym zachowaniu inwestorów w europie i stanach rynak dojrzewa
      > do korekty. Tematem w modzie zaczynają być podwyżki stóp procentowych -
      > kosztów kredytu etc. E europie wynika to z deklaracji wprost oficjeli - w
      > stanach z rentowności obligacji która teoretycznie dyskontuje przyszłe
      > podwyżżki (oczekiwania) . Mimo innych danych które mogłyby być dyskontowana
      > in plus - rynek się osunął. Jednocześnie niedługo rozpoczyna się sezon
      > urlopowy - z całą konsekwencję dla aktywności inwestycyjnej, cen ropy itd.
      > Osobiście zakładam że przed jesienią rekordy już nie zostaną pobite. Powoli
      > przymierzam się do krótkiej. W zakresie naszego rynku sytuacja trochęodbiega
      > od zeszłorocznego lata - obecnie ofe mają akcji pod dekiel - zbytnie wzrosty
      > mogą spowodować konieczność sypania z ich strony.
      > Perspektywy podwyżek stóp na wszysktich frontach - może doprowadzić do
      > uspokojenia atmosfery lub do oczekiwanej zmiany trendu - przynajmniej w
      > średnim terminie.
      > zobaczymy
      > a

Proszę wybaczyć niewiedzę, ale co to znaczy, że "ofe mają akcji po dekiel i
      zbytnie wzrosty mogą spowodować konieczność sypania z ich strony" ?
      Przecież ofe co tydzień dostają kilkaset mln zł co zwiększa ich kapitalizację i
      chyba automatycznie zmniejsza w niej udział akcji. Czy to nie tak?
      Dzięki za odpowiedź
      Pozdrawiam
      • prenditore Re: misiorozgrzewka 21.06.07, 22:10
        Jednak szybkie kasowanie zysków na krótkich podczas hossy i obowiazującego
        trendu wzrostowego jest właściwe.
        Zabawę zaczynamy od nowa.
    • gorbibanki Re: misiorozgrzewka 22.06.07, 14:36
      Trochę głupio się czuję w skórze z byka ale czekanie na dojście do
      długoterminowej lini oporu jest przynajmniej darmowe :)
    • gorbibanki Re: misiorozgrzewka 22.06.07, 23:02
      Hej chłopaki :) Stany tak was zatkały, że nie możecie wydobyć z siebie nawet
      jęknięcia :0 A kto tam patrzy na Stany :) Prawda Zawodowiec :) My czekamy na
      opór na 3860 :)
      • js.2 Re: misiorozgrzewka 22.06.07, 23:24
        Gorbi, czytałeś nowelkę M.Konopnickiej "Jaś nie doczekał" ?
        • tomaszko33 zawodowiec 23.06.07, 10:10
          Może niech zawodowiec4 napisze na forum jakie dał wskazówki dla gorbi
          I zobaczymy czy on dobrze zrozumiał ( poniważ we wcześniejszym poście z4 mówił
          że gorbi go nie do końca zrozumiał)
          zobaczymy czy z gorbiego coś bedzie czy nie
          • gorbibanki Re: zawodowiec 23.06.07, 12:02
            Będzie, będzie :) Ktoś mi poradził żebym sobie wmówił, ze ciągle będzie rosło z
            przerwami na większe lub mniejsze korekty. Zawodowiec natomiast poradził mi
            żeby ustawiać sie na liniach oporu. Połączenie tego dało taki efekt, że już nie
            tracę pieniędzy i czekam wysoko na S-ki :)

A tak poza tym Londyn będzie walił na naszą giełdę drzwiami i oknami. U nich
            bessa ze względu na rychłe podwyżki stóp a Polska po wczorajszych negocjacjach
            przez 10 lat będzie jeszcze trząść Europą (styl jest mało ważny, liczy się
            efekt)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka