aloha11 29.08.07, 20:16 Będą tu niezłe jazdy? Myślicie że warto? Raj dla spekuły? To będą mega balony??!!! Czy na tak misiowatym forum warto poruszać ten wątek? Mario Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elamigo1 Re: New Connect. 29.08.07, 20:48 rzadko się z Tobą zgadzam ale tu muszę. Owszem będą megabalony i raczej mega niska płynność. Jednak to jedyna okazja by drobni inwestorzy poczuli się aniołami biznesu i mogą to być całkiem atrakcyjne inwestycje - pod warunkiem kupna szerokiego portfela wybranych spółek notowanych na tym rynku. Z czasem zrobi się z tego polski NASDAQ? - oby . Uważam że to rynek z wielkimi perspektywami. Jak na razie trochę mały by zainteresowały się nim duże pieniądze - ale ja sam zamierzam kupować niektóre spółki z tego rynku. Nawet zakładając że 1/3 padnie to pozostałe powinny dać zarobić. Ryzyko spore ale jak tylko się pojawią w prasie pierwsze wzmianki "ile można zarobić" (oczywiście będą to wirtualne zarobki) to tłok do kupowania może być duży - szczególnie na pierwszych spółkach. Przy niskiej płynności balon mamy gotowy. Może nawet dojść do sytuacji że hossa na misiach przy newconnekcie będzie wyglądała na żałosną. Oczywiście mogę się mylić.... ale zaryzykuję kilkadziesiąt kilo kapitału by się o tym przekonać. a Odpowiedz Link Zgłoś
aloha11 Re: New Connect. 29.08.07, 21:11 Uważam, że nareszcie doczekaliśmy się oferty dla odważnych społek i odważnych inwestorow, czekam na takie rozwiazanie praktycznie juz od poczatku dzialalności giełdy. LSE stworzyla (AIM) W ślad londynskiej gieldy poszly inne (europejskie np. First North w ramach skandynawskiej grupy OMX. amerykanskie (USA/ Nasdaq/, Kanada) i jest to najszybciej rozwijajacy sie rynek. Nareszcie i my tez musieliśmy sie dostosowywac do rozwoju sytuacji i rynku. Czekam na pierwszy debiut z niecierpliwością. Zobaczymy jak pójdzie pierwszym odważnym. Życzę powodzenia i PZDR PS. migo, czy jesteś zadowolony z KBC, bo ja jakoś coraz mniej. Mario Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: New Connect. 29.08.07, 21:36 KBC? nie korzystam z ich usług.Jestem klientem BPH od kilkunastu lat . Mam też konta w innych bankach ale do wszysktich mam zastrzeżenia. Jeśli chodzi o moje inwestycje w kbc - bylo minęło zarobiłem zapomnieałem. a Niniejszy tekst jest wyłącznie wyrazem poglądów autora i nie powinno się go interpretować jako jakąkolwiek formę rekomendacji inwestycyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
aloha11 Re: New Connect. 29.08.07, 21:52 Dzięki za odpowiedź i sorki za razem. Wydawało mi się jednak, że kiedyś, przy okazji technicznych zmian na ich rachunkach wspominałeś coś że byłeś ich klientem. PZDR Mario Odpowiedz Link Zgłoś
totus4all Re: New Connect. 29.08.07, 22:01 Amigo a co sadzisz o tych Animatorach Rynku i Market Makerach? Jeszcze za duzo na ten temat nie poczytalem ale tak na pierwszy rzut oka taki market maker w systemie notowan "aukcyjnych" to bedzie mial spora wladze :P Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: New Connect. 29.08.07, 22:27 władzę? niekoniecznie. Ich zadaniem nie jest zarabiać na tych transakcjach - tak jak wolni strzelcy w usa. Oni mają dać płynność. W przypadku dużego rynku często i tak ich działania niewiele dają... trudno coś napisać.. a Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony_korektor Re: New Connect. 30.08.07, 17:28 w jaki sposób animatorzy i market makerzy mają zapewnić tą płynność? Odpowiedz Link Zgłoś
pklark Re: New Connect. 29.08.07, 23:37 Rynek spekuły ,ale przez to dużego zarobku ( a i dużych strat) - myśle ,,że szczególnie na początku jak wszystko co nowe DA ZAROBIĆ - ja mam tylko jeden problem -moje biuro maklerskie ING poinformowało mnie ,że na razie nie bedzie u nich mozliwosci inwestowania na tym rynku .........a nowego konta w innym BM jakos nie chce mi sie uruchamiac........ Odpowiedz Link Zgłoś
wlodar1 Re: New Connect. 30.08.07, 11:13 www.bankier.pl/wiadomosc/Na-GPW-ruszyl-rynek-NewConnect-1632330.html Chyba to raj dla spekuły, ale będą z tego, z tego co się zorientowałem, duże zyski i straty. Pożyjemy, zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: New Connect. 30.08.07, 17:29 ma ktoś już coś z tego? - w jakim BM to mozna już kupić? www.money.pl/gielda/newconnect/ Dzisiaj rynek był rozchwianyna maxa. Na razie stoje z boku i sie przyglądam Odpowiedz Link Zgłoś
aloha11 Re: New Connect. 30.08.07, 18:01 Także na razie mnie tam nie ma, stoję na pozycji obserwatora.....ale licho mnie nosi:) New Connect dla odważnych inwestorów niebojących się pakować pieniędzy w balony...ja już chyba sie starzeje:( Mario Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 nie wierzę 30.08.07, 19:53 Aloha. No nie. Żeby jeden z najbardziej zatwardziałych misów tego forum wszedł w te papiery z całkiemsporym zaangażowaniem a ty ani za złotówkę? Gdzie się podziała Twoja byczość? Jutro już może być mniej emocjonująco - inwestory muszą przetrawić poczytać w prasie o stopach zwrotu, poszukać jak to kupić etc.. Mnie jak na razie bardzo opłacało się wejść na samym początku - ale jeden z papierów (nie wiedziałem co kupić więc kupiłem po równo wszystkiego:-) najprawdopodobniej wywalę, bo mi się nazwa nie podoba... Ale dajej? - dopókinasz rynek będzie zdominowany przez spekułę to prędzej czy później będzie tam rajcująca hossa - całkowicie oderwana od fundamentów, jak większość tego typu przypadków. Do tego czasu mam nadzieję przytrzymać trzy z pięciu spółek... Jutro będę realizował część zysków i później przez dłuższy czas będę trzymał te papiery pod poduszką..... i czuł się aniołem biznesu - zupełnie tak samo jak pan Miecio (zbiera puszki u mnie na osiedlu) który też wszedł w newkone...cośtam. a Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: nie wierzę 30.08.07, 21:04 Jeszcze nie sprzedałem - więc nie mogę mówić że mi się trafiła choćby złotówka. Nie liczę wirtualnych zysków. Jutro może się okazać że nie tylko ja postanowiłem zrealizować część zysków. Posiadając po trochu z każdej ze spółek średnia stopa zwrotu nie była aż tak astronomiczno nierealna. Ale owszem kosmiczna jak na jeden dzień bez lewaru. No ale jeszcze muszę to sprzedać. Zamierzam zostawić sobie tylko tyle tych papierów ile dziś/jutro zarobiłem. Wówczas mogę sobie spokojnie je trzymać bez psychicznego obciążenia że na tym stracę. a Odpowiedz Link Zgłoś
aquila7 Re: nie wierzę 30.08.07, 21:39 Główny Fundamentalista tego forum okazał sie zwykłym spekulantem. Toż to szok dla milionów czytelników. :) Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: nie wierzę 30.08.07, 21:54 Wszystko jest spekulacją. Nawet buffett jest spekulantem choć może on sam uważa inaczej. Po prostu spekulacja to wszystko co jest obarczone niepewnością/ryzykiem. Nawet życie ludzkie jest jedną wielką spekulacją, he, he. A swoją drogą też mnie dziwi, że Amigo zajmuje się takim rynkiem, he, he. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: nie wierzę 30.08.07, 22:03 wy wszyscy zauważacie jak stoję po misiej stronie - ale ja czasem staję po byczej też. A że spekulacyjny - wszędzie liczę stosunek potencjalnego zysku do podejmowanego ryzyka. Tu mi wychodziło że się opłaca. Idę oglądać lisa. branos Odpowiedz Link Zgłoś
bonzo8 Re: nie wierzę 30.08.07, 23:42 chlopak chce na bilet lotniczy zarobic zanim ABW go capnie a sie czepiacie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: nie wierzę 31.08.07, 07:44 - z tego co wiem emisje tcgo dobra , były emisjami zamkniętymi.... .... ci co kupili na pierwszej sesji już nie zarobili tyle co ci którzy nabyli z gazetki reklamowej ( z oferty)... Odpowiedz Link Zgłoś
matematyczka72 Re: New Connect. 30.07.18, 01:14 Moim zdaniem, wejście na new connect daje dużo więcej możliwości. Polecam chociażby poczytać informacje, które zamieściła na swojej stronie firma Blue Oak Advisory. Bardzo przystępnie wytłumaczone. Odpowiedz Link Zgłoś
edkinko Re: New Connect. 17.08.18, 08:45 Zawsze to jakaś wprawka do przejścia na Główny Parkiet. Odpowiedz Link Zgłoś