Dodaj do ulubionych

Forumowe byczki..

05.09.07, 20:08
Witam - może jakiś komentarz do dzisiejszej sesji.
Obserwuj wątek
    • violinist4 Re: Forumowe byczki.. 05.09.07, 20:12
      ta..

..ta

nie ma co komentować - "przejściowe trudności"..
      (ha,ha)
      • misty_zwany_krawcem Re: Forumowe byczki.. 05.09.07, 20:23
        citro, korekty nie widziałeś? :))
        • misty_zwany_krawcem Re: Forumowe byczki.. 05.09.07, 20:26
          widać że rynek już nie ma siły spadać......przed końcem jeszcze ruszą do góry :))
        • citro1 Re: Forumowe byczki.. 05.09.07, 20:26
          No jasne,że widziałem - tylko na tych spadkach jest trochę większa kasa
          Co na jutro?
          • misty_zwany_krawcem Re: Forumowe byczki.. 05.09.07, 20:33
            jak odbiją to nic nie takiego nie bedzie, a jak nie odbiją to do południa panika a potem w góre....w najgorszym razie w piątek do południa panika a potem w góre....:)) Tak czy inaczej od jednego do dwóch dni na wyjście z krótkich bo potem już nie bedzie zmiłuj :))
            • ab03 Re: Forumowe byczki.. 05.09.07, 20:37
              pojdzie w dol a jak nie to w gore ale nie rozpowiadaj i nie pytaj skad mam info
              bo KNF czuwa.
            • citro1 Re: Forumowe byczki.. 05.09.07, 20:45
              Misty Ty się módl,żeby sierpniowy dołek sie obronił,bo jak padnie to zobaczysz
              co zrobią technicy.
              Przebicie tego dołka da nam klasyczną zmianę trendu ( 1;2;3 )
              A jak będzie to oczywiście zobaczymy i będziemy otpowiednio reagować.
              • citro1 Re: Forumowe byczki.. 05.09.07, 20:48
                Odpowiednio :)
                • misty_zwany_krawcem Re: Forumowe byczki.. 05.09.07, 21:13
                  patrz, jaki zaraz zrobią sprint w góre...:))
                  a poza tym ja nie gram na Wigu to mi tam wszystko jedno.
                  Akcje mam, dlatego bardziej kibicuje bykom.
                  Gram na innych indeksach. Właśnie przed chwilą wziąłem długie na S&P i mam już po 20 pkt.
                  Rano miałem krótkie na GBACASH, FRACASH, SPACASH, DEACASH ale trochę za wcześnie zamknąłem. Nie sądziłem ze ta Europa taka panikarska jest. :)) Ale poza tym tam jest fajniejsza zabawa. Bardziej przewidywalna. Do wigu i do szwagrów nie mam nerwów :))
                  • citro1 Re: Forumowe byczki.. 05.09.07, 21:17
                    hmm - rozumie,a właściwie nie
                    To te 70pkt na czym chciałeś wczoraj ugrać - (wirtualnie?)
                    • misty_zwany_krawcem Re: Forumowe byczki.. 05.09.07, 21:28
                      z tymi długimi na wigu wczoraj to żartowałem...nie miałem zamiaru wchodzić ani w długie ani w krótkie. Ale może teraz po tej jednodniowej korekcie :)) zaryzykuje....oczywiście długie.
                      • misty_zwany_krawcem Re: Forumowe byczki.. 05.09.07, 22:02
                        ech liczyłem na troche więcej.....po 15 punktów zrobiłem a było już 50.......nic, jutro trzeba bedzie znowu się przyczaić :))
    • artremi Re: Forumowe byczki.. 05.09.07, 21:15
      Chyba ba razie nic sie nie dzieje? Trudno jest wymyslic zmiane trendu po jednym
      dniu spadkow. Ja dzisiaj zamknelam kilka pozycji na ktorych zyskalam 10-15% w
      ostatnich 2 tygodniach. Teraz rozgladam sie co by tu nowego kupic.

Swoja droga, to zastanawiam sie jaka bedzie reakcja US $ na obnizenie stop przez
      Fed. Wydaje mi sie, ze powinien sie znacznie oslabic. Nie wiem czy jest to
      bardzo rozsadne obnizac stopy gdy deficyty sa kolosalne i rosna.
      • misty_zwany_krawcem Re: Forumowe byczki.. 05.09.07, 22:04
        artremi, a jak tam twoje kopalnie? Nie mów, że sprzedałaś? :))
        • artremi Re: Forumowe byczki.. 05.09.07, 23:39
          Kopalnie trzymam, nawet dzisiaj dokupilam. :-)
          Natomiast sprzedalam kilka pozycji alternatywnej enrgii, ktore ostatnio sporo
          wzrosly.

misty_zwany_krawcem napisał:
          > artremi, a jak tam twoje kopalnie? Nie mów, że sprzedałaś? :))
    • elamigo1 niebyk 05.09.07, 22:04
      Wracam właśnie od lustra. Na byka to ja nie wyglądam, ale dopiszę
      swego posta do tego wątku.
      Dane z rynku nieruchomości znajdowały się w zakresie
      przewidywań „czarnego scenariusza” niektórych inwestorów – choć
      mocno odbiegały od przewidywań analityków. Z kolei na zatrudnienie
      duży wpływ miała sytuacja na rynku nieruchomości. Po takich
      informacjach beżowa księga nie zaskoczyła. Zresztą rzadko zaskakuje.
      Zestawienie beżowej księgi z informacjami z housingu i zatrudnienia
      (powiązanego z housingiem) wcale nie dostarcza argumentów za obliżką
      stóp procentowych. Wpisuje się w słowa baranka – że nie będzie
      ratował spekulantów i dla niego ważniejszy jest rozwój gospodarki i
      zatrudnienie niż wycinek gospodarki. Na dodatek agresywne zakupy
      obligacji mogą wyręczyć fed w obniżaniu stopy procentowej.
      Rentowność 10 latek puknęła minimimu z przez kilkunastu miesięcy.
      Działania fed polegające na obniżeniu stóp dolałyby oliwy do ognia –
      sprzyjałyby spekulacji – zaś obniżenie rentowności dziesięciolatek
      po części działa jak obniżka – rozlewa się na inne instrumenty – w
      tym kredytowe. Jednocześnie rośnie premia za ryzyko – co
      najprawdopodobniej wywindowało końcówkę w usa.

Sporo ludzisk i instytucji dostarczyło hiobowych wieści. Watanabe,
      OECD obniżenie rekomendacji bankom .... Mimo tego indeksy w usa
      trzymają się RELATYWNIE zdrowo. Brak paniki. Nie co dzień napływa
      tyle złych wieści – jutro mogą napłynąć dobre dla odmiany.
      Co mnie skłania do zamknięcia jutro tej części pozycji w opcjach –
      wycofuję zainwestowany kapitał zostawiając sobie kilka opcji
      wynikających z wypracowanego w jeden dzień zysku. Jutro zamykam
      resztę pozycji z newconnecta – poza jedną spółką (nie zdradzę
      jaką). Zamykanie pozycji na opcjach może powstrzymać zwała w azji
      lub dynamiczna kontynuacjia spadków w europie. Ale nie wydaje mi się
      by dynamika uzasadniała przetrzymywanie opcji które pędzą ku
      terminowi wygaśnięcia.
      Moje zachowanie inwestycyjne w pełni odzwiercielda moje nastawienie
      do dnia jutrzejszego.

a
      • misty_zwany_krawcem Re: niebyk 05.09.07, 22:22
        na obligacjach się nie znam i nie analizuje ich od strony fundamentalnej ale obserwuje kontrakty na obligacje dziesięcioletnie na Forexie. Dzisiaj była wprawdzie potężna zwyżka ale ja dostrzegam już oznaki słabnięcia krótkookresowego trendu wzrostowego. Lada dzień powinno tam dojść do korekty. Do zmiany długookresowego trendu chyba jeszcze nie bo wykresy tygodniowe wyglądają jeszcze zdrowo. Rozumiem że korelacja do giełd jest odwrotna? Czy się mylę?
        • frolama Re: niebyk 05.09.07, 22:31
          Mam 100 pkt na S-kach jutro po porannych spadkach zamykam.
        • elamigo1 Re: niebyk 05.09.07, 23:00
          TNX - jutro może być korekta, albo przełamanie wsparcia...
          relacji jest wiele - nie zawsze jest korelacja.
          Jeśli obecnie tematem nr 1 jest ryzyko i awersja do ryzyka to zakupy
          obligacji wynikają z ucieczki przed ryzykiem. Z kolei z obligacjami
          powiązane są koszty kredytu. Również tego korporacyjnego i służącego
          do lewarowanych wykupów - tyle że w innym segmencie ratingowym.
          Łączy je "cienka nić niejasnych powiązań":-)
          z kolei spadek rentowności obligacji to wzrost premii za ryzyko -
          zachęca do zakupów akcji. Przynajmniej teoretycznie.
          A co do trendu - popatrz na wykresy długoterminowe - co widzisz?
          Teraz dorzuć do tego sytuację na jenie. podczas poprzedniego szczytu
          notowań jena rentowność obligacji była wyższa... Carry trade na
          obligacjach usa jest mniej opłacalny... i może stać się jeszcze
          mniej opłacalny jeśli jen się wyłamie do góry, ale to kwestia kilku
          dni???
          sieć wzajemnych zależności jest tak skomplikowana że można komuś
          wmówić że czarne jest czarne a białe jest białe.
          a
    • prenditore Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 07:57
      Jak słusznie zauważył Citro, na spadkach pojawia się świeża, duża
      kasa. Jeżeli podczas szybkiego zjazdu indeksu i kontraktów w dół
      błyskawicznie rośnie LOP i pożerane są longi łapaczy dołków
      praktycznie bez względu na poziom, to oznacza, że wchodzi ktoś duży,
      który wie, że akcje dalej będą wysypywane. Zresztą jak ktoś śledzi
      przepływy pieniężne z i do TFI, to zauważył, że kwota umorzeń
      zaczyna przerastać kwotę wpływów. A to oznacza, że fundusze nie
      bardzo będą miały za co ratować rynku i spadać mamy z czego.
      • misty_zwany_krawcem Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 08:34
        myśle, że już czas obalić ten mit związany z obrotami. Rynki się zmieniają, wskaźniki się zmieniają i interpretacje wskaźników też należy zmienić. Powiedzenie analityków w stylu "...na dzisiejszej sesji właściciela zmieniło tyle i tyle akcji...." należy odesłać do historii. W dobie internetu mogę sobie w trakcie sesji kupić akcje spółki 5 razy w ciągu dnia i 5 razy w ciągu dnia sprzedać i na koniec dnia też sprzedać i akcje te wcale nie zmienią właściciela.
        Moim zdaniem jedyną pewną interpretacją zwiększonych obrotów jest tylko taka że zwiększył się konflikt miedzy bykami i niedźwiedziami a nie że akcje zmieniają właściciela, choć tego drugiego nie można oczywiście wykluczyć ale pewne to już nie jest. Przykładem wczorajsza sesja. Oczywiście konflikt który wygrały niedźwiedzie bo mimo wszystko indeksy spadły daje plus niedźwiedziom ale z dalszymi wznioskami trzeba uważać i nie wyciągać ich pochopnie i machinalnie jak jeszcze 10 czy 20 lat temu.
        • violinist4 Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 08:58
          czyli jeśli dobrze rozumiem, to wczorajszy "spadkowy" wolumen
          interpretujesz jako przejęcie akcji pod dalsze wzrosty; wymiana na
          lini słabszy, mniej zorientowany a mocniejszy, wiedzący jaki jest
          obowiązujący aktualnie kierunek; ze wskazaniem na tego drugiego.. (?)

jeśli wczoraj wszyscy i niemal wszędzie zaczęli wieszczyć trzecią
          falę, to jaki jest najprawdopodobniejszy dalszy kierunek.. (?)

PZDR
          • misty_zwany_krawcem Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 09:28
            napisałem jak to interpretuje: "jedyną pewną interpretacją jest taka że zwiększył się konflikt miedzy bykami i niedźwiedziami".
            I tylko taki wniosek można wysnuć z takiego jednorazowego zwiększenia się obrotów. Jeżeli ten konflikt bedzie narastał i przez kilka dni będą spadki na zwiększonych obrotach, wtedy będzie można coś dalej gdybać.
            • frolama Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 10:11
              Poszło mi Stopy na 3600 Czyżby dzisiaj wzrosty.
              • stefekmaly Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 11:25
                Nie. Po prostu złe stopy.
              • misty_zwany_krawcem Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 11:33
                na razie cisza....cisza przed burzą.
                A może być różnie, kwadratowo i podłużnie :))
                Na razie jedynym indeksem, na którym wziąłem długie to SPACASH (hiszpański).
                • stefekmaly Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 11:41
                  Też chciałem podać niezwykle istotną informację - dzisiaj kupiłem
                  jeden kilogram buraków.
                  Tak piszę, bo pewnie wszystkich to bardzo interesuje.
                • misty_zwany_krawcem Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 11:42
                  i już właśnie na nim straciłem.....
                  widzisz Stefek....zdarza się i "najlepszym"....chłe, chłe...:))
                  • stefekmaly Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 11:43
                    No właśnie. Najlepszym zdarza się. A Ty masz tu permanentny stan.
                  • misty_zwany_krawcem Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 11:45
                    tanio kupiłeś te buraki?
                    bo jak tanio to możesz je teraz sprzedać...nie widze nic złego w robieniu kasy...nawet na burakach :))
                    • stefekmaly Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 11:46
                      Ja też nie. Ale właśnie je spożywam. Więc okazja przeleciała.
                      • misty_zwany_krawcem Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 11:51
                        europejskie cykory czekają jak zwykle w którym kierunku pierdnie ameryka....lubie chińczyków bo oni mają w nosie cały świat. Robią swoje i nie oglądają się na innych.
                        • stefekmaly Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 11:52
                          Tu się zgodzę. Też mnie to drażni.
                          • citro1 Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 12:50
                            Witam - i jak byczki:)
                            No dobra ja też juz z maleńka pozycją jestem w waszej druzynie.
                            Pozycja szybka /dzień dwa/
                            • misty_zwany_krawcem Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 13:00
                              łapacz noży :))
                              • citro1 Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 13:09
                                nie łapacz nie łapacz,tylko realizacja zysków i obrót na eLki.
                                Poziom 3560/70 jest na szybko wsparciem i dla tego taka decyzja
                                • misty_zwany_krawcem Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 14:28
                                  też wziąłem na SPA, DEA, FRA i GBA. Ale na PLN mój system każe mi jeszcze czekać.
                                  • stefekmaly Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 14:41
                                    Ja też dokupiłem kolejny kilogram buraków. Ale z powiększeniem
                                    pozycji jeszcze czekam. Mój żołądek nie generuje jeszcze
                                    odpowiednich sygnałów.
                                    • misty_zwany_krawcem Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 14:59
                                      aha...a więc to są te "wyższe cele" którymi się kierujesz przy inwestowaniu.... ważysz już ze 120 kg? :))
                                      • stefekmaly Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 15:10
                                        Od tego się nie tyje. To nie ziemniory (czytaj węglowodany).
                                        • siurak20 Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 15:16
                                          a buraki to co? tluszcze i bialka?
                                          • stefekmaly Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 15:24
                                            Błonnik i śladowe ilości białek, węglowodanów itp. Do książek
                                            panowie a nie tylko te wykresy.
                                            • siurak20 Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 15:43
                                              A blonnik nie sklada sie czasem takze z weglowodanow :) Burak
                                              faktycznie ma sladowe ilosci weglowodanow w stosunku do produktow w
                                              ktorych jest ich duzo, ale nie mozna tak powiedziec w porownaniu do
                                              ziemniaka bo tam jest ich tak samo malo, tyle ze w ziemniaku jest
                                              duzo cukrow prostych i dlatego sie mowi ze jest tuczacy a taki np
                                              ryz czy kasza juz mniej.

Do cwiczen panie stefku bo niedlugo burak odlozy sie w oponie :)
                                              • stefekmaly Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 15:48
                                                A czym się panie siuraku różni węglowodan od cukru ?
                                                • stefekmaly Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 15:50
                                                  O, tutaj znajdziesz panie troszkę wiedzy:
                                                  pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99glowodan
                                                  • siurak20 Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 15:58
                                                    dzieki za przypomnienie mialem to na chemii w szkole :)
                                                • siurak20 Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 15:55
                                                  "tyle ze w ziemniaku jest
                                                  duzo cukrow prostych i dlatego sie mowi ze jest tuczacy"

nazwa a tak poza tym to chodzi o to samo, z tym ze cukry/weglowodany
                                                  dziela sie na proste i zlozone.

W duzym uproszczeniu od tych prostych latwiej przytyc od tych
                                                  zlozonych trudniej.

Przyklad - jasne pieczywo i ciemne pieczywo. Mozna jesc tyle samo
                                                  jednego i drugiego ale od jasnego tyje sie bardziej chociaz w tym
                                                  ciemnym weglowodanow jest wiecej.

Tak samo ziemniaki i ryz tu proporcje sa jeszcze wieksza a jednak
                                                  ryz czy kasza sa duzo lepszymi skladnikami diety niz takie pospolite
                                                  ziemniaki.
                                                  • stefekmaly Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 16:02
                                                    Zgadzam się.
                                                    Mam nadzieję, że gracze giełdowi choć na chwilę zapomnieli o trudach
                                                    gry i z zafascynowaniem poczytali sobie o tych jakże ciekawych i
                                                    pożytecznych dla zdrowia sprawach.
                                                    Inwestujmy odźywiając sie zdrowo !
                                                  • misty_zwany_krawcem Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 16:04
                                                    ciekawa lektura :))
                                                  • misty_zwany_krawcem Re: Forumowe byczki.. 06.09.07, 16:06
                                                    szkoda że nie ma kontraktów na buraki...wziąłbym długie :))
                                                  • violinist4 Re: Forumowe buraczki.. 06.09.07, 16:14
                                                    ten wątek powinien zmienić tytuł na "Forumowe buraczki.."
                                                  • misty_zwany_krawcem Re: Forumowe buraczki.. 06.09.07, 16:25
                                                    a wtedy ty powinieneś zostać tu moderatorem :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka