Dodaj do ulubionych

,,Picowanie'' jednostki uczestnictwa w TFI

IP: *.igo.wroc.pl 07.08.03, 11:21
Może ktoś z forumowiczów wyjaśni mi co oznacza termin ,,picowanie ''jednostki
uczestnictwa.
Obserwuj wątek
    • Gość: Hydraulik Picowanie w TFI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.03, 19:11
      Najogólniej rzecz biorąc, są to wszelkiego rodzaju sztuczki księgowe, służące
      możliowści podniesienia wartości jednostki uczestnictwa. Mogą to być sztuczki
      typowo księgowe (np. przyjęcie jako podstawy do rozliczenia portfela cen z
      okreslonego dnia, gdy portfel ten notowany był wyżej niż obecnie) lub sztuczki
      giełdowo - księgowe (np. sztuczne podbijanie cen walorów, których waga w danym
      portfelu jest najwyższa przed okresem rozliczeniowym, by uzyskać jak najwyższą
      cenę w tym dniu - natychmiast potem następuje szybka sprzedaż
      walorów "pompujących" wartość portfela TFI, ale zaksięgowana wartość jednostki
      uczestnictwa jest wyższa dzięki pompowaniu).
      Repertuar sztuczek funduszy jest przebogaty - ja opisałem tylko te najprostsze,
      a można jeszcze np. odmiennie księgować derywaty, nie uwzględniając dziennych
      rozliczeń prowadzonych przez Clearing House (częsta sztuczka w USA) itp. ale to
      już wyższa szkoła jazdy...

PZDR
      • Gość: Remek Re: Picowanie w TFI IP: *.igo.wroc.pl 08.08.03, 14:19
        Dzięki?
        Czy naprawdę nic na to nie mozna poradzić?
        • Gość: Hydraulik Re: Picowanie w TFI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.03, 20:21
          Gość portalu: Remek napisał(a):

> Dzięki?
          > Czy naprawdę nic na to nie mozna poradzić?

Można - przenieść pieniądze do tych funduszy, gdzie nie picują tylko problem z
          rozpoznaniem ich....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka