Gość: Remek IP: *.igo.wroc.pl 07.08.03, 11:21 Może ktoś z forumowiczów wyjaśni mi co oznacza termin ,,picowanie ''jednostki uczestnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Hydraulik Picowanie w TFI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.03, 19:11 Najogólniej rzecz biorąc, są to wszelkiego rodzaju sztuczki księgowe, służące możliowści podniesienia wartości jednostki uczestnictwa. Mogą to być sztuczki typowo księgowe (np. przyjęcie jako podstawy do rozliczenia portfela cen z okreslonego dnia, gdy portfel ten notowany był wyżej niż obecnie) lub sztuczki giełdowo - księgowe (np. sztuczne podbijanie cen walorów, których waga w danym portfelu jest najwyższa przed okresem rozliczeniowym, by uzyskać jak najwyższą cenę w tym dniu - natychmiast potem następuje szybka sprzedaż walorów "pompujących" wartość portfela TFI, ale zaksięgowana wartość jednostki uczestnictwa jest wyższa dzięki pompowaniu). Repertuar sztuczek funduszy jest przebogaty - ja opisałem tylko te najprostsze, a można jeszcze np. odmiennie księgować derywaty, nie uwzględniając dziennych rozliczeń prowadzonych przez Clearing House (częsta sztuczka w USA) itp. ale to już wyższa szkoła jazdy... PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remek Re: Picowanie w TFI IP: *.igo.wroc.pl 08.08.03, 14:19 Dzięki? Czy naprawdę nic na to nie mozna poradzić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hydraulik Re: Picowanie w TFI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.03, 20:21 Gość portalu: Remek napisał(a): > Dzięki? > Czy naprawdę nic na to nie mozna poradzić? Można - przenieść pieniądze do tych funduszy, gdzie nie picują tylko problem z rozpoznaniem ich.... Odpowiedz Link Zgłoś