Dodaj do ulubionych

Statysktyki na temat grających

04.10.08, 11:38
Witam, bardzo proszę o odpowiedź na kilka interesujących mnie kwestii.
Nie jestem graczem i nigdy nie udzielałem się w żadnym około-giełdowym środowisku, dlatego mam problem z oszacowaniem (lub znalezieniem) kilku podstawowych informacji na temat graczy.

Interesuje mnie jak wielku jest indywidualnych graczy, a w szczególności grających dość dynamicznie, tj. takich, którzy przeglądają aktualne dane oraz kupują i sprzedają w odstępach maksymalnie kilkudniowych - takich, którzy zajmują się tym niemal na codzień.
Jeśli nikt nie zna precyzyjnych danych, to jakbyście to oszacowali - jaki to rząd wielkości - 10000, 100000, więcej?

Drugie pytanie... Jak gracie - tak od strony technicznej? Czy dobrze się domyślam, że większość graczy korzysta z internetowych interfejsów domów maklerskich? A może w dzisiejszych czasach wręcz inaczej grać się nie da?

Czy gracze korzystają zawsze z jednego tylko domu maklerskiego, czy też może korzystanie z kilku domów jednocześnie miało by niekiedy sens, a jeśli tak, to jaki?
Obserwuj wątek
    • socjolog7 Re: Statysktyki na temat grających 04.10.08, 16:40
      Z najważniejszym pytaniem - o statystyki już sobie poradziłem - udało mi się znaleźć bardzo konkretne dane, takich jakie szukałem. Może kogoś jeszcze zainteresują:
      www.gpw.pl/gpw.asp?cel=ogieldzie&k=101&i=/pressroom/wiadomosci&wiad=1134&id=wiad
      Przyznam się, że bardzo mnie te statystki zaskoczyły, a konkretniej: "Biura maklerskie na koniec I półrocza 2008 r. prowadziły 322,6 tys. rachunków internetowych, czyli 33 proc. wszystkich rachunków maklerskich." - z tego wynika, że w Polsce jest otwarte blisko milion rachunków maklerskich! Czy to się przekłada na milion indywidualnych inwestorów?
      Czy też może wielu z Was zakłada po kilka rachunków, a jeśli tak, to w jakim celu? A może duży procent z tych kont to po prostu martwe konta (co by było dziwne...)?

Czy może mi też wytłumaczyć w jaki sposób grają pozostali ludzie - jakie są inne kanały dostępu? Czy z powyższego zestawienia wynika, że większość graczy aby zakupić akcje udaje się w tym celu do swojego biura maklerskiego celem złożenia zlecenia, ew. załatwia to telefonicznie? Dlaczego ktoś miałby grać w ten sposób w dobie internetu?

Wiem, że są to bardzo podstawowe pytania, ale bardzo proszę o odpowiedzi - nie jestem graczem, tylko studentem socjologii i zajmuję się właśnie takim tematem w tej chwili.
      Każda opinia jest dla mnie bardzo cenna - w szczególności osób doświadczonych, z wiedzą i zaangażowanych w społeczność graczy - tak jak ludzie na tym forum właśnie.
      • misty_zwany_krawcem Re: Statysktyki na temat grających 04.10.08, 19:00
        zlecenia telefoniczne bądź poprzez wizytę w DM są droższe bo jest za te zlecenia większa prowizja. Więc jeśli ktoś robi dużo zleceń to zostaje mu tylko internet. Bez rachunku internetowego mogą się obyć gracze długoterminowi dla których godzina zakupu czy nawet dzień nie jest istotny. Mogą też korzystać inwestorzy z grubą kasą którzy nie mają czasu na zgłębianie tajników platform internetowych tylko dzwonią do swojego opiekuna w banku i wydają mu polecenie.
        Co do martwych rachunków to jest ich na pewno dużo, zresztą w tej statystyce są podane. Ja sam mam jeden martwy, który nadal istnieje bo jest za darmo. Dokonałem na nim jednej transakcji na próbe, nie sprawdził się to z niego nie korzystam.
        Graczy indywidualnych ubyło bo jest bessa. Zostali tylko fanatycy albo zawodowcy.
        Pozostała cześć albo potraciła pieniądze i więcej nie wróci, przynajmniej nie szybko albo trzyma pieniądze na kontach i czeka na lepsze czasy. Ci drudzy na pewno wróca jak tylko trend się zmieni.
        • socjolog7 Re: Statysktyki na temat grających 05.10.08, 12:41
          Dziękuję Ci bardzo Misty za odpowiedź.

Zatem wg statystyk GPW mamy 190 tys. aktywnych rachunków internetowych -
          aktywnych, czyli takich, na których logowano się w ciągu ostatniego roku.
          Natomiast ja próbuje oszacować liczbę takich graczy, którzy zajmują się tym (nie
          istotne czy profesjonalnie), ale na co dzień (lub powiedzmy co kilka dni), tj.
          co najmniej raz na te kilka dni logują się do platformy, analizują dokładnie co
          się dzieje, składają zlecenia.
          Trudno znaleźć takie statystyki (póki co nie udało mi się to), dlatego póki co
          liczę na Waszą intuicję - naprawdę każda wypowiedź będzie dla mnie bardzo cenna.
          Czy to może być 10, 20 tys. takich graczy? Więcej, czy mniej - jak Wam się wydaje?
          • maniek_ok Re: Statysktyki na temat grających 06.10.08, 10:36
            Dodaj do tego takze martwe konta ktore powstaly przy nowoczesnych kontach
            bankowych - czyli o produkty typu supermarkety, eMaklerzy w mBankach czy
            Multibankach i pewnie w kilku innych tego typu kontach - wszystko w jednym. Tam
            tez wiele osob pootwieralo rachunki, bo sa kompletnie za darmoche, ale z nich
            albo nie korzysta w ogole albo ma chec "kiedys" skorzystac. Patrzac na ilosc
            kont w mbanku, multibanku, lukasach,itd to ilosc takich rachunkow maklerskich
            moze byc naprawde znaczna. Nie jestem tez pewien jak funkcjonuja "od podszewki"
            supermarkety funduszy inwestycyjnych, takie jak w mBanku - czy czasem i tam dla
            kazdego kolesia nie istnieje jakis rachunek.
            Jak to oszacowac? nie mam pojecia, musisz cos sprytnego wymyslic - moze
            poszperaj po jakichs opracowaniach z BRE Banku, moze cos tam musieli ujawnic w
            swoich wynikach...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka