Dodaj do ulubionych

jak zainwestowac 100k PLN

11.12.08, 23:43

Pytanie jak w temacie. Jak w dzisiejszych czasach zainwestowac taka kwote? Nie
jest to jakoś bardzo dużo, ale też za dużo by szybko przepić.
Kilka parametrow i waznych czynnikow.
Nie sa to moje jedyne oszczednosci.
Te kwote moge zamrozic na 5 lat.
Mam 2 mieszkania, działkę, ziemię rolną. Domu nie zamierzam budować.
Samochód też o dziwo jeszcze jeździ ciagle bezawaryjnie a nowy mi niepotrzebny.
Banki dają teraz realnie 6%. Nie lubie funduszy inwestycyjnych. Już prędzej
giełda -
mam jakies niewielkie doświadczenia, sparzyłem sie wiec wiem jak to pachnie.
Najbardziej marzy mi się własny biznes na stare lata - wszak juz 42 na karku -
ale zawsze dotychczas bylem najemnikiem więc się troche boję.
Jakie rady? ;-)
Obserwuj wątek
    • kolorek55 Re: jak zainwestowac 100k PLN 12.12.08, 14:59

Myślę, ze cześć pieniędzy powinieneś jednak włożyć na lokatę (gdzie jest
      bezpiecznie), a cześć zainwestować agresywniej. Jak mówisz ze masz już jakieś
      doświadczenie w tym temacie, to nie powinno być problemu. Przez ostatni czas
      całkiem nieźle się działo na naszym parkiecie. Niestety dziś już nie można tego
      powiedzieć bo są spadki, no ale cóż to jest giełda. Ja tez teraz zamierzam wejść
      na giełdę tylko nie wiem gdzie otworzyć rachunek inwestycyjny. Może coś
      poradzisz jak masz doświadczenie? Wiesz własny biznes fajna sprawa ale to już
      jest robota 24/h, trzeba to sobie poważnie przemyśleć.
      • sknerus42 Re: jak zainwestowac 100k PLN 12.12.08, 19:09
        > Ja tez teraz zamierzam wejś
        > ć
        > na giełdę tylko nie wiem gdzie otworzyć rachunek inwestycyjny. Może coś
        > poradzisz jak masz doświadczenie?

Teraz mam e-Maklera w mbanku. Jest sprzezony z ekontem - moge wolne srodki
        przerzucac na emax/emax+. Dla mnie jest wystarczajacy. Ponadto nie mozna
        spekulowac na najbardziej ryzykownych instrumentach typu futeres, opcje - dla
        mnie to zaleta ;-)
        • kolorek55 Re: jak zainwestowac 100k PLN 15.12.08, 15:52
          Słyszałem o emaklerze całkiem dobre opinie. Przede wszystkim się mowi że tani,
          ale chyba platformy nie maja najlepszej. Czytałem też o ING Securities, że mają
          dość rozbudowaną platformę transakcyjna i sporo jakichś dodatków do rachunku,
          słyszałeś może coś o nich?
    • zgk5 Re: jak zainwestowac 100k PLN 12.12.08, 23:22
      sknerus42 napisał:

Banki dają teraz realnie 6%.

Jak ty to kolego wyliczyłeś?- bo mi tyle nie wychodzi.
      • sknerus42 Re: jak zainwestowac 100k PLN 13.12.08, 08:27
        Wiem ze OpenSzajs oferuje 15% - przynajmniej tak jest na banerach.

Ja mam zasade: wydatki zaokraglam w gore, przychody w dół.
        I polecam tę metode.
        • annabest Re: jak zainwestowac 100k PLN 17.12.08, 20:39
          15% jak kupisz produkt regularnego oszczędzania, na którym oni z
          kolei dużo zarabiają, to tak naprawdę nie do końca jest lokata
          annabest@gazeta.pl
          • hubibubi Re: jak zainwestowac 100k PLN 18.12.08, 16:08
            Po co bawić się w jakieś lokaty ustrukturyzowane. Część kapitału jaki miałem
            owszem włożyłem na lokatę ale taką zwykłą. A cześć poszła do Ing securities na
            kupno akcji. Cały czas bawię się w grę na giełdzie i całkiem nieźle na tym
            wychodzę mimo słabej ogólne sytuacji.
      • annabest Re: jak zainwestowac 100k PLN 17.12.08, 20:38
        6%??? no co Ty? więcej, sknerus a myślałeś o np. lokacie
        strukturyzowanej?
        annabest@gazeta.pl
    • cnbc Re: jak zainwestowac 100k PLN 15.12.08, 10:11
      www.krocej.pl/500
    • sknerus42 Re: jak zainwestowac 100k PLN 01.03.09, 02:14
      Odświeżam nieśmiało wątek - jakieś rady?
      Może ktoś potrzebuje kapitału?
      Interesuje mnie korzystna współpraca ...
      • marimax Re: jak zainwestowac 100k PLN 01.03.09, 13:38
        Jesli znasz angielski to otworz sobie konto z Optionsxpress i
        inwestuj sam i tylko na gieldach Amerykanskich.
        NIGDY nie inwestuj w zadne fundusze inwestycyjne, ubezpieczenia
        powiazane z planami emerytalnymi i tego rodzaju rzeczy, nie sluchaj
        sie zadnych doradcow inwestycyjnych ani agentow bankow.
        Suma jaka posiadasz jest wystarczajaco duza zeby zarobic dla siebie
        niezla pensje
        • misty_zwany_krawcem Re: jak zainwestowac 100k PLN 01.03.09, 14:13
          suma jaką posiada jest wystarczająco duża żeby ją stracić.
          Fundusze inwestycyjne, ubezpieczenia, różne struktury itp mają swoje wady ale mają i zalety. Jak wszystko. Ktoś kto nie potrafi zarobić na polskiej giełdzie nie zarobi i na giełdzie amerykańskiej.
          Uważam że nie ma potrzeby z taką sumą ganiać gdzies po świecie. Polska giełda oferuje wystarczająco dużo instrumentów. Gdyby miał kilkaset milionów czy kilka miliardów wtedy w ramach dywersyfikacji mógły się rozglądać gdzieś dalej.
          Pierwsze co zrobił i zrobił to w miare poprawnie to to że określił sobie cele inwestycyjne. Rzadko kto tym sobie zaprząta głowe.
          Teraz potrzebuje odpowiedniej strategi inwestycyjnej.
          Strategie inwestycyjną należy opracować samemu i dla siebie.
          Każdy potrzebuje innej.
          Nie wiemy np. ile posiada czasu, czy giełdą chce się zajmować zawodowo 8 godzin dziennie, czy bardziej w ramach hobby kilka godzin w tygodniu. Doświadczenie jak już sam wspomniał jakieś ma ale nie jest duże. Nie sądze żeby z małym doświadczeniem łatwiej mu było zarobić w USA.
          Jednak bez względu na to wszystko zawsze i wszedzie trzeba myśleć o dywersyfikacji. Nie wkładać wszyskich jajek do jednego koszyka.
          Dlatego najlepszym pomysłem, niezależnie od tego na jaką strategię się zdecyduje byłoby podzielić kwotę na 3 części. Jedną przeznaczyć na lokatę, drugą na fundusze, trzecią inwestować samemu na giełdzie.
          W ramach zdobywania doświadczenia częsci te można potem odpowiednio modyfikować.

• ewa20051 Re: jak zainwestowac 100k PLN 02.03.09, 10:24
            Nikt nie bierze pod uwagę,że Polska może skończyć jak Argentyna w
            2001? Bankowy Fundusz Gwarancyjny to KILKA mld PLN, a zgromadzone
            depozyty to min. 150 mld PLN.
            • misty_zwany_krawcem Re: jak zainwestowac 100k PLN 02.03.09, 11:11
              no i dobrze że nie bierze bo prawdopodobieństwo takiego zdarzenia jest takie jak spadnięcie cegłówki na głowe przy wychodzeniu z domu.
              • ewa20051 Re: jak zainwestowac 100k PLN 02.03.09, 15:14
                czyli duże, zważywszy jakośc naszego budownictwa
                • marimax Re: jak zainwestowac 100k PLN 02.03.09, 16:40
                  Ten misty krawiec wszystko wie najlepiej, pewnie jest doradca
                  finansowym, bo gdyby byl madrzejszy to sam zarabial by dla siebie
                  • misty_zwany_krawcem Re: jak zainwestowac 100k PLN 02.03.09, 17:08
                    no jak ty byś był troche mądrzejszy to pewnie byś wiedział że doradzanie i przewidywanie na giełdzie niekoniecznie musi iść w parze z zarabianiem. Co innego mówić co należy zrobić a co innego to samemu zrobić.
                    • marimax Re: jak zainwestowac 100k PLN 03.03.09, 17:28
                      Ty krawiec, ja z gieldy zyje juz od kilku ladnych lat i nie musze
                      nikomu doradzac (czyli go oszukiwac)Oczywiscie ze nie dotykam gieldy
                      w Warszawie bo to jeden wielki przekret
          • sknerus42 Re: jak zainwestowac 100k PLN 02.03.09, 19:20
            > suma jaką posiada jest wystarczająco duża żeby ją stracić.
            Wolałbym nie stracić. Jednocześnie nie jest to wszystko co mam. Taką kwotę
            najchętniej zainwestowałbym w coś co niesie teoretyczną szansę na mały ale dobry
            biznes, pozwalający zrezygnować z pracy najemnej.
            Inwestycja giełdowa też wchodzi w grę, ale z mojego doświadczenia wiem, że gdy
            inwestuję realną kasę to daję sie ponieść emocjom. Sprzedaję za wcześnie, kupuję
            na wzrostach itp ;-)

> Strategie inwestycyjną należy opracować samemu i dla siebie.
            Początkowo mogę poświecić inwestowaniu 2h dziennie max.

> Jednak bez względu na to wszystko zawsze i wszedzie trzeba myśleć o dywersyfika
            > cji. Nie wkładać wszyskich jajek do jednego koszyka.

Dywersyfikacja już jest.
    • soul.brother Re: jak zainwestowac 100k PLN 04.03.09, 17:21
      moja rada (i odkrycie ostatnich lat). aby coś zarobić trzeba zainwestować w to
      na czym znamy się dobrze. :)

Ktoś, kto sie ZNA na giełdzie moze, inwestowac w giełde. ktos kto zna sie na
      nowych technologiach, powinien inwestować w technologie... itp.

Do tego nie potrzeba porad na forum. Samemu trzeba przeanalizowac w czym
      jesteśmy dobrzy, (na czym sie znamy) i te umiejetnosci rozwijać.
      generalnie to wszędzie jest ciężko i łatwiej kasy nie ma.

Ci co zarabiają na giełdzie, szarpią sie od rana do nocy, i umierają na zawał w
      wieku 47 lat. to zajęcie tylko dla pasjonatów, znawców giełdy. stopa
      zwrotu/ryzyko/nakłady czasu itp. sa podobne jak innych obszarach działalności
      gospodarczej.

Generalnie polecam działalność na własny rachunek. w obszarach na których znasz
      sie dobrze. :)

• alinka102 popieram 04.03.09, 18:03
        trzeba jednak pamietać że żyjemy w chorym i straszliwie
        skorumpowanym kraju gdzie wszelka uczciwa działalność stoi na
        gorszych ( jesli nie przegranych ) pozycjach niż polityczno-mafijno-
        urzędnicze biznesy

jak sie jest tego wszystkiego świadomym i ma się siły to popieram
        ten pomysł i podejście
        • misty_zwany_krawcem Re: popieram 04.03.09, 22:19
          aż tak źle z tą działalnościa nie jest. Zgadzam się, że są układy, urzędnicy, łapówki ale z roku na rok jest lepiej.
          Pamiętam jak ojciec prowadził firmę za komuny. To dopiero był horror.
          • marimax Re: popieram 05.03.09, 13:58
            Dlaczego porownujesz do gorszego a nie do lepszego ?
            Za komuny bylo zle a teraz jest dobrze a wedlug mnie jest podobnie.
            Nie mowie tu o poziomie zycia przecietnego czlowieka, napewno teraz
            na wiecej moze sobie taki czlowiek pozwolic ale walka z debilami
            urzednikami jest podobna.
            Z tego co wiem aby prowadzic interes w Polsce placi sie comiesieczny
            haracz w wysokosci okolo 800 zl choc podobno ostatnio
            wspanialomyslni biurokraci zmniejszyli go o polowe.
            Jak moze ktos kto zaczyna dzialalnosc byc na samym poczatku
            obciazony takimi wielkimi oplatami ? Zeby przyjechac do Polski i
            zakladac interes trzeba byc chyba nienormalnym.
            • alinka102 Re: popieram 05.03.09, 17:54
              ...albi należeć do partii... pod tym względem od czasu komuny nic
              sie nie zmieniło
              a tak w ogóle to czy ta zmiana nazwy ustroju to tak istotna była ?
              komuna i tak sie nie skończyła bo jej ludzie zostali
            • misty_zwany_krawcem Re: popieram 05.03.09, 23:02
              "Z tego co wiem aby prowadzic interes w Polsce placi sie comiesieczny
              haracz w wysokosci okolo 800 zl choc podobno ostatnio
              wspanialomyslni biurokraci zmniejszyli go o polowe.
              Jak moze ktos kto zaczyna dzialalnosc byc na samym poczatku
              obciazony takimi wielkimi oplatami ? Zeby przyjechac do Polski i
              zakladac interes trzeba byc chyba nienormalnym."
              .................
              skoro mało wiesz i nawet nie wiesz co to jest to 800 zł to po co się wypowiadasz. Zwykły robol w fabryce zarabiając już 2 tysiące złotych płaci pośrednio tego haraczu więcej. Obciążenia w Polsce są wysokie ale są kraje np. skandynawskie gdzie są jeszcze wyższe. W innym wątku piszesz że niby zarabiasz kupe kasy a tu dla ciebie 800 zł to bariera nie do przebrnięcia. To chyba delikatnie mówiąc jakaś schizofrenia, delikatnie mówiąc. Mnóstwo ludzi prowadzi w Polsce działaność i nie czują się nienormalni. Płacą podatki bo nie mają innego wyjścia. Powinny być mniejsze też tak uważam, urzędników powinno być mniej i to o połowe ale jak masz mało lat to nie gadaj bzdur że jest jak za komuny lub podobnie.
              • rob30tt Re: popieram 06.03.09, 01:06
                > obciążenia w Polsce są wysokie ale są kraje np. skandynawskie gdzie są >
                jeszcze wyższe.

ja ostatnio wyczytałem że pomimo iż w Danii podatek dochodowy jest wyższy niż w
                Polsce to suma procentowa WSZYSTKICH podatków i INNYCH haraczy (nie nazwanych
                oficjalnie podatkami) płaconych przez ludzi dla Państwa od każdej zarobionej
                Korony jest tam niższa niż w Polsce od każdej zarobionej złotówy,

innymi słowy płacimy procentowo jedne z największych podatków na świecie i w
                zasadzie prawie na nic w zamian nie możemy liczyć ( a w skandynawii każdy wie
                jaki jest socjal - zresztą pod tym względem my się nawet z Francją czy Belgią
                nie możemy równać ...)
                • pipenka Mam pewna sugestie. 06.03.09, 07:45

Masz 42 lata powiadasz? I troche sie boisz :).
                  Mam kontynuowac?
                  • sknerus42 Re: Mam pewna sugestie. 06.03.09, 13:39
                    > Mam kontynuowac?
                    Tak, poproszę. Bo czuję że napiszesz coś bardzo mądrego ......
                    • pipenka Re: Mam pewna sugestie. 06.03.09, 17:37
                      sknerus42 napisał:

"Tak, poproszę. Bo czuję że napiszesz coś bardzo mądrego ...."

Prosze, okresl jaki stopien madrosci Tobie odpowiada. Dostosuje
                      odpowiednio swoja wypowiedz do Twojego krypto-matrymonialnego
                      anonsu. Moge napisac nieglupio, madrze lub bardzo madrze.
                      Przyklady glupawych postow masz wyzej.

Pozdrawiam,
                      pipenka.
                      • sknerus42 Re: Mam pewna sugestie. 06.03.09, 18:12
                        > Dostosuje
                        > odpowiednio swoja wypowiedz do Twojego krypto-matrymonialnego
                        > anonsu. Moge napisac nieglupio, madrze lub bardzo madrze.

Napisz bardzo mądrze, proszę.

PS
                        Ale nie pomyślałem że na forum można laski wyrywać ...
                        Dzieki za tip !!!
                        • pipenka Re: Mam pewna sugestie. 06.03.09, 20:59
                          Jest prawie koniec tygodnia i jestem lekko zmeczona. Moglabym
                          tylko madrze napisac. Bardzo madrze napisze w przyszlym tygodniu.
                          Obiecuje :).

Wyrywac laski mozna wszedzie. Zalezy to od wyobrazni i kasy
                          wyrywajacego :). Twoj opis swojej wartosci kredytowej z dotykiem
                          pewnej dozy lekliwosci i niepewnosci co z kasa zrobic zwraca na
                          Ciebie uwage naciagaczy, quasi-doradcow forumowych i kobiet. Moze
                          nie wiesz ale kase to lepiej z kobietami... Nawet przy zmniejszeniu
                          sie wyjsciowego kapitalu pozostana odlotowe wspomnienia :).

Spokojnego weekendu zycze,
                          pipenka.

• sknerus42 Re: Mam pewna sugestie. 06.03.09, 21:20
                            Hmmmm.... interesujące ...
                            W sumie ciekawa sugestia ...
                            Skoro nie wiem jak zainwestować to może rzeczywiście należy wyrwać jakąś zgrabną
                            laską ....
                            42 na karku wiec najwyzszy czas na kryzys wieku średniego i odpowiednie
                            szaleństwo ...

Oferty ze zdjęciami proszę przesyłać na maila gazetowego ...
                            • eisenhower1112 Re: Mam pewna sugestie. 07.03.09, 12:55
                              Jak powiadał mądry babilończyk "Rady w odróznieniu od większosci
                              innych rzeczy otrzymuje sie za darmo ale uważaj aby brac tylko to co
                              warto posiadać".Gdybys był ciut w temacie gieldy powiedzialbym
                              inwestuj.W gielde wejdz za 70% kasy ,wybierz kilka spólek mocno
                              przewartosciowanych,o dobrych perspektywach na przyszlosc majacych
                              dobre zarzady i niezle wskazniki dochodowosci ,regularnie
                              wyplacajace dywidende.Zdewersyfikuj ryzyko wybierajac rozne
                              sektory.Ale niewiele o tym wiesz dlatego mówie wycofaj sie.50 k to w
                              polskich warunkach solidny pieniadz.
                              "Złoto wymyka sie ludziom inwestujacym w cos na czym sie nie znaja
                              albo w cos czego nie aprobuja ludzie wprawni w inwestowaniu'Madrosci
                              babilonczyka sa wciąz aktualne.
                              • oli-24 Re: Mam pewna sugestie. 11.03.09, 17:08
                                Wszystko zależy od tego na jaki okres czasu planujesz swoje inwestowanie.Znając
                                Twój wiek można założyć ,że taka inwestycja (inwestycje)mogłyby być 10 ale i 20
                                letnie,co zwiększa możliwość optymalnych zysków.Dobrze jest również wspomnieć o
                                gwarancjach,braku podatków i osobistych zabezpieczeniach.Takie programy
                                kapitałowe nie wymagają osobistej znajomości giełdy,bo od tego są specjaliści
                                zarządzający Twoimi pieniędzmi.
                                • bastardilla Re: Mam pewna sugestie. 11.03.09, 17:23
                                  oli-24 napisała:

> ie.Zn...yć ,że...ie,co...ów.Do,brch.Ta...dy,bo"

Jako specjalista niegieldowy chce zwrocic Wasza uwage na
                                  koniecznosc uzywania spacji po przecinku i kropce.
                                  Udzielanie porad w zle pisanych postach zmniejsza ich
                                  skutecznosc.

Pozdrawiam,
                                  b.
                            • pipenka Pewna doza ciekawosci. 16.03.09, 03:36

Sadze, ze jezeli zapytasz kolegow w roznym przedziale wieku
                              to powiedza Tobie, ze atrakcyjna "laske" jest dobrze wyrwac
                              w kazdym wieku. Slyszalam tez, ze nie wszystkich mezczyzn
                              dotyka kryzys wieku sredniego - andropauza. Moze Ciebie akurat
                              andropauza ominie :).

Jakich zdjec od pieknych kobiet oczekujesz? En face, z jednym
                              tylko uchem - profil lewy lub prawy, pelnej sylwetki, w golfie
                              (cwiczenie wyobrazni :), zapietych pod szyje, z duzym dekoltem,
                              w bikini czy zupelnie nagich z kolczykami tylko i ewentualnie
                              bransoletce?
                          • sknerus42 Re: Mam pewna sugestie. 14.03.09, 22:54
                            Czas mija a Ty nawet głupio nic nie napisałaś w kontekście inwestycji.
                            Ale przeboleję.
                            Natomiast bardziej martwi mnie że w mailach ze zdjęciach pięknych kobiet które
                            zaczeły ostatnio nadchodzić na moją skrzynkę na koncie gazetowym nie ma Twoich
                            fotek - chyba że podpisałaś sie inaczej niż "pipenka"
                            pozdrawiam !!!!!!!!!!!!!!!
                            • oli-24 Re: Mam pewna sugestie. 15.03.09, 01:08
                              No cóż,widać nie dokładnie czytasz to co się do Ciebie pisze,bo nawet na pytania
                              nie odpowiadasz.
                              Myślę,że to co teraz napiszę i tak nie ma dla Ciebie większego
                              znaczenia,ponieważ jak widać jesteś w zupełnie innej "bajce" i nie o finanse Ci
                              chodzi,ale skoro zaczęłam, to skończę.
                              Proponuję 3 indywidualne programy inwestycyjne:
                              1)SUPER FUNDUSZ-Compensa
                              2)OMNI PROFIT-Generali
                              3)PREMIA PLUS lub MAX -Axa
                              Są to programy o szerokim wyborze sposobów inwestowania,profesjonalnie
                              zarządzane powierzonymi środkami przez specjalistów,z możliwością dywersyfikacji
                              ryzyka inwestycyjnego,z odroczeniem konieczności opłacenia podatku od zysków
                              kapitałowych,a ostatni z podanych programów ma na starcie dopis do
                              zainwestowanych środków 15%,20%,25% (w zależności od inwestowanej sumy).
                              Mam nadzieję,że aż tak głupio nie napisałam jak oczekiwałeś,natomiast jeśli
                              chodzi o moje zdjęcia ,których nigdy nie dostałeś i nie dostaniesz,to
                              niestety,ale nie stać Cię na nie.
                              Pozdrawiam i życzę owocnych inwestycji!!!!!!!
                            • pipenka Piekne kobiety i inwestycje :). 15.03.09, 17:55
                              sknerus42 napisał:

"...przeboleję....Natomiast bardziej martwi mnie..."

Witaj,

Ewentualnie przebolejesz i martwic sie bedziesz mniej.
                              Spojrz na to optymistycznie - masz troche luznej kasy
                              i piekne kobiety zaczynaja oblegac Ciebie wirtualnie.
                              Teoretycznie zycie powinno byc piekne :). A nie jest?

Ja nie wysylam nigdy niczego osobistego do nieznajomych mezczyzn.
                              Swoja opinie lub sugestie wyrazam publicznie. Chetnie pomoge Tobie
                              dobrze zredagowac oferte przyciagajaca oko inteligentnych,
                              atrakcyjnych i pomagajacych w inwestycjach kobiet. Znajac mentalnosc
                              kobiet podpowiem Tobie, ze piekne kobiety nie wysylaja swoich ofert.
                              Nie chce sie im. Oferty same przychodza do pieknych kobiet. Piekne
                              kobiety ewentualnie oferty rozwazaja. Ich wstepna, niewypowiedziana
                              ewentualna obietnica oferty jest natychmiast widoczna w realu. Jest
                              wiec duzym prawdopodobienstwem, ze Twoja skrzynka zapelnia sie
                              zapytaniami mniej pieknych kobiet. Natomiast faktem tez jest, ze
                              piekno jest w oczach patrzacego :).

Niedzielnie pozdrawiam,
                              zyczliwa pipenka.

• wj_2000 Re: jak zainwestowac 100k PLN 11.03.09, 22:10
      Ja w poniedziałek rano złożyłem zlecenie na 2 000 akcji PKOBP. I dzisiaj w
      południe żałowałem, że nie kupiłem 5000 za (prawie) te twoje 100k.

Z 40 tysięcy po trzech dniach już jest (co prawda wirtualne) ~42 000pln.

Kiedyś, gdy PKO wchodził na giełdę kupiłem, właśnie 2000 akcji po 20 złotych, a
      sprzedałem w zeszłym roku po 50.
      Czyli te akcje teraz mam za darmo, a i tak jeszcze było na podatek Belki i parę
      ładnych buteleczek czegoś dobrego.
      A nuż za rok czy dwa znów będą po 50?
      • marimax oli-24 15.03.09, 10:12
        Geniusz finansowy jakich pelno bylo chyba do zeszlego roku.
        Czyzby zaczynala sie nowa fala naganiania na genialne inwestycje ?
        Obawiam sie ze i tym razem skonczy sie tak jak ostatnio.
        • oli-24 Re: oli-24 15.03.09, 11:27
          Rozumiem,że jesteś z tych geniuszy ,którzy liczą na rozmnożenie świnek
          skarbonek? Powodzenia!!!!!
        • ksawon Re: oli-24 15.03.09, 18:04
          Oczywiście, że zakończy się tak jak ostatnio. Osobiście bardzo liczę na taki
          scenariusz, a nie Trzecią Wojnę Światową, która usunie nadmiar wyprodukowanych
          dóbr i stworzy warunki w jakich każdy znów będzie miał pracę.
        • sknerus42 Re: oli-24 15.03.09, 23:25
          > Geniusz finansowy jakich pelno bylo chyba do zeszlego roku.
          > Czyzby zaczynala sie nowa fala naganiania na genialne inwestycje ?

Dokładnie tak ;-))))))
          Napisało to cudo: "Proponuję 3 indywidualne programy inwestycyjne: "
          Zadnych konkretów, jakies mgliste dopisanie czegos, jaka kwota gwarantowana i
          jakie koszty obslugi/zarzadzania.
          Kompletna lewizna i amatorszczyzna.
          W pierwszym mailu podaje swoje zalozenia, wiek i horyzont inwestycyjny, a ta
          niemota zarzuca ze zle czytam i pyta ile mam lat - no po prostu na kilometr
          zalatuje handlarzem toksycznych papierow ;-))))))
          • oli-24 Re: oli-24 16.03.09, 10:23
            Podałam Ci osiołku kawę na ławę ,a skoro posiadasz komputer i internet, a jesteś
            kompletnym laikiem w tych sprawach,to już wykonaj jakąś pracę sam i poczytaj o
            tych konkretnych inwestycjach jakie ci podałam ,a potem dopiero komentuj nie
            kompromitując się.Najgorzej dyskutuje się z takimi , którzy pozjadali wszystkie
            rozumy,a tak naprawdę do trzech nie potrafią zliczyć.
            • marimax Re: oli-24 17.03.09, 09:21
              Olenko, nie denerwuj sie i szukaj gdzie indziej jeleni, ktorzy ci
              zaufaja i pojda za twoja rada.
              Mam nadzieje ze wiekszosc ludzi pamieta wasze doradzanie i jak to
              sie dla nich skonczylo.
              Inwestowac trzeba i mozna na tym bardzo dobrze zarobic ale trzeba to
              robic samemu. Poleganie na doradcach i kupowanie funduszy
              inwestycyjnych to gwarantowana porazka, czasami predzej czasami
              pozniej ale pewna porazka.
              A poza tym o mnie sie nie musisz martwic bo ja od kilku juz lat zyje
              tylko z tego ze gram na gieldzie. Pisze swiadomie gram bo
              inwestowanie w obecnych czasach dlugoterminowo to samobojstwo jak
              rowniez robienie tego na gieldzie w Warszawie.
    • markol16 Re: jak zainwestowac 100k PLN 25.11.09, 23:00
      na stronce masz nawet jak podzielić taki kapitał. Tylko pamiętaj o prowizjach minimalnych, czy Ci się opłaca:
      sites.google.com/site/modelsharpea/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka