Gość: spruce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.12, 08:13 Londyn to miasto i są tam różne hałasy. Warszawa to wiocha i ma być cicho. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Miss Saigon Re: W Londynie tory osłania metrowy płotek. U nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.12, 08:43 Lobby lodowo-ekranowe POzdrawia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: World Re: W Londynie tory osłania metrowy płotek. U nas IP: *.lpp.com.pl 21.08.12, 09:14 "- Mamy w Polsce naprawdę szalone przepisy ekologiczne - ocenia dr Michał Wolański, adiunkt w Katedrze Transportu Szkoły Głównej Handlowej" Takie są właśnie efekty słuchania się ekoterrorystów :) Pozostaje teraz tylko współczucie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Re: W Londynie tory osłania metrowy płotek. U nas IP: 213.27.219.* 21.08.12, 09:57 Ja się jednakowoż obawiam, że to efekt słuchania lobbystów producentów ekranów. Dzięki dwum głupim zapisom prawnym (liczba decybeli i te nie wiadomo skąd wyciągnięte 4 metry) zupełnie sztucznie stworzony został olbrzymi rynek - którego graczom warto byłoby się przyjrzeć. Firmom rekomendującym rozwiązania (jak te "wyliczone przez komputer 4.5 metra") zresztą też. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: W Londynie tory osłania metrowy płotek. U nas 21.08.12, 23:24 Metro londynskie jest odgrodzone kilkumetrowym MUREM z cegiel. Wiec nie wiem, skad pomysl, ze nie ma zadnej bariery. Pan redaktor najwyrazniej mieszka zbyt komfortowo, jesli domaga sie jeszcze wiecej halasu. W miastach i tak juz 2 razy wiecej ludzi ma problemy ze sluchem niz na wsi. 20 lat temu 10% 7-latkow mialo problemy ze sluchem, dzis to jest 1/3. Ciekawe, jaki sluch te dzieci beda mialy w wieku 20 lat? Moze beda gluche i faktycznie halas pociagu nie bedzie im przeszkadzal. Halas powoduje pogorszenie wynikow w nauce u dzieci, powoduje choroby psychiczne, dlatego jest wiecej chorych w miastach niz na wsi. Trzeba budowac budynki dzwiekoszczelne i ciche tramwaje (i dobre tory). w Dublinie tramwaju nie slychac, jest tak cichy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gienio Re: W Londynie tory osłania metrowy płotek. U nas IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.12, 21:35 Nie zwalaj na ekoterrorystów lecz zastanów się kto produkuje to ekrany i czyim jest kuzynem. Ekrany obecnie powstają wszędzie ale dla kogo? Zwierzęta ich nie chcą więc dla kogo? Hałas jak był tak jest za to nie ma widoków! Odpowiedz Link Zgłoś
hardy01 Re: W Londynie tory osłania metrowy płotek. U nas 21.08.12, 22:38 No tu przesadziłeś. Hałas jest oczywiście i niezaprzeczalnie mniejszy po założeniu ekranów. Estetyka jest tragiczna (i trwałość tych wynalazków też). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aagaj Re: W Londynie tory osłania metrowy płotek. U nas IP: *.opole.hypnet.pl 21.08.12, 21:36 braaaaaaaawo dla rozsądnych ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głuchy Re: W Londynie tory osłania metrowy płotek. U nas IP: *.toya.net.pl 21.08.12, 21:43 ekoterroryści, ekobiznesmeni to bardzo prosty mechanizm uchwalić wyśrubowane normy (zgadnijmy kto lobbował) sprzedać jak najwięce ekranów (ciekawe kto na tym najwięcej zarabia0 nikt krzyku nie podniesie, bo przecież jest ciszej TYLKO KU..A KTO ZA TO PŁACI I DLACZEGO MAM JEŹDZIĆ I ŻYĆ WŚRÓD WYSOKICH PIE.....NYCH PŁOTÓW JAK WIĘZIEŃ I JESZCZE PŁACIĆ ZA WYBUDOWANIE I UTRZYMANIE W CZYSTOŚCI ktoś zatwierdził i zbudował 44km płotu na trasie Łódź - Warszawa, najlpsze jest to że najlepiej zarabia na tym pewna szwajcarska firma, która produkuje wypełnienia na kolosalną skalę, dzięki temu że dobrze opłaciła wprowadzenie odpowiednich przepisów w UE WIE KTOŚ KOMU TO SŁUŻY NAJLEPIEJ?????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
shootthemall Re: W Londynie tory osłania metrowy płotek. U nas 21.08.12, 21:08 Gość portalu: Miss Saigon napisał(a): > Lobby lodowo-ekranowe POzdrawia! co tam bełkoczesz PiSdo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PW W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-metro... IP: *.lot.pl 21.08.12, 08:43 Wojewoda mazowiecki Jacek Kozłowski zapowiadał walkę z reklamami zasłaniającymi okna i poległ sromotnie. Obawiam się, że tak będzie i teraz. Najpierw konferencje i prężenie muskułów, a potem klapa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xmen W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-metro... IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.12, 09:04 W Indiach pociągi są ogrodzone bazarami i biednymi osiedlami, w Sztokholmie są podobne ekrany, jak te ze zdjęcia, a jak przejeżdża pociąg to wszystko się trzęsie i leci chmura kurzu. I co? Warszawie jeszcze daleko do Londynu i Sztokholmu. Pomysł z tymi ekranami na Powiślu jest średni, ale wg mnie tylko ci co tam mieszkają mogą się wypowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-met 21.08.12, 09:13 Gość portalu: xmen napisał(a): > Pomysł z tymi ekranami na Powiślu jest średni, ale wg mnie tylko ci co tam mi > eszkają mogą się wypowiadać. Dobrze, że napisałeś, że "wg ciebie", bo jednak racji nie masz. Oni mają prawa do tych swoich 50 m2 mieszkania, nie do zawłaszczania przestrzeni publicznej kilkanaście, kilkadziesiąt metrów od swoich mieszkań. Poza tym tych torów nie postawili im tam teraz, tylko istnieją od wielu, wielu lat... Po trzecie, są inne metody wyciszania pojazdów szynowych, jeśli komuś to przeszkadza. Po czwarte wreszcie, Gazeta cytowała wypowiedzi mieszkańców Powiśla (są też przytaczane w tym artykule), z których wynika, że wiadukt kolejowy i jeżdżące po nim pociągi traktują jako lokalny folklor, który nie bardzo im przeszkadza. Ostatecznie to centrum największego w tym kraju miasta i trudno oczekiwać, że będą tu spełnione normy hałasu dobre dla - nie przymierzając - Puszczy Białowieskiej... S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Powiślak Re: W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-met IP: *.acn.waw.pl 21.08.12, 12:15 Ja też mieszkam na Powiślu i to na 3 Maja, tuż obok wiaduktu. Przecież po modernizacji nie może być głośniej niż przed modernizacją prawda bo co to byłaby za modernizacja? Hałas mi nie przeszkadza, pociągi jeżdżą tam dosyć wolno. To bardziej szum niż hałas, nie większy niż przy każej dwupasmowej jezdni, zresztą nieregularny. Zgadzam się, że mieszkańcy , nawet gdyby hałas im przeszkadzał, a z tego co się orientuję, nie przeszkadza w większości, nie mogą zawłaszczyć przestrzeni miejskiej która jest dobrem publicznym. Interes indywidualny nie może mieć prymatu nad publicznym. To jest śródmieście dużego miasta, poprzecinane wiaduktami, na których widać pociągi. I to jest piękne. Jeżeli ktoś tego nie lubi, zapraszam na Białołękę, ale tam będzie trochę dalej do centrum. Coś za coś. Jeszcze raz przypominam - tam już są pociągi (przed modernizacją) i ekranów nie ma. Dlaczego mają być po modernizacji kiedy to pociągi będą cichsze?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yunan W Paryżu pociągi są niemal bezgłośne IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.12, 22:43 Tak, wyszedłem na peron - stoi pociąg. Spojrzałem na rozkład, znowu na tory - pociągu nie ma. Na całej trasie Wersal-Paryż nie widziałem metra ekranów. Za to wzdłuż torów stały piękne apartamentowce, nowoczesne biura, sklepy, salony. Tylko w Polsce - jak kolej to syf, brud, hałas i smród. Pora pociągi wymienić, a nie te stare próchna coraż wyższymi płotami odgradzać. Odpowiedz Link Zgłoś
polujacy_na_kaczki Re: W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-met 21.08.12, 20:57 sammler napisał: > Gość portalu: xmen napisał(a): > > > Pomysł z tymi ekranami na Powiślu jest średni, ale wg mnie tylko ci co ta > m mi > > eszkają mogą się wypowiadać. > > Dobrze, że napisałeś, że "wg ciebie", bo jednak racji nie masz. Oni mają prawa > do tych swoich 50 m2 mieszkania, nie do zawłaszczania przestrzeni publicznej ki > lkanaście, kilkadziesiąt metrów od swoich mieszkań. Ale mają prawo do względnej ciszy za oknem. Jestem pewien, że jakby sto metrów od Twojego domu zaplanowano obwodnicę, to pierwszy byś protestował. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-met 21.08.12, 21:50 polujacy_na_kaczki napisał: > Ale mają prawo do względnej ciszy za oknem. Jestem pewien, że jakby sto metrów > od Twojego domu zaplanowano obwodnicę, to pierwszy byś protestował. Pierwsze, co bym zrobił, to wymieniłbym okna na dźwiękoszczelne, bo ja nie uważam, że jestem pępkiem świata i wszystko ma być robione pode mnie. Poza tym staram się robić sam to, co jestem w stanie samemu (bez pomocy innych) zrobić. Po drugie, porównanie wiaduktu z bardzo wolno jadącymi pociągami do obwodnicy (z definicji o dużym natężeniu ruchu i wysokiej dopuszczalnej prędkości) jest chyba nieporozumieniem... S. Odpowiedz Link Zgłoś
polujacy_na_kaczki Re: W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-met 23.08.12, 10:47 sammler napisał: > Pierwsze, co bym zrobił, to wymieniłbym okna na dźwiękoszczelne Super. rozumiem, że Swojego mieszkania nie wietrzysz, tylko kisisz się we własnym sosie. Upał też Ci nie przeszkadza, zapewne stać Cię na klimatyzację. >Po d > rugie, porównanie wiaduktu z bardzo wolno jadącymi pociągami do obwodnic > y (z definicji o dużym natężeniu ruchu i wysokiej dopuszczalnej prędkości) jest > chyba nieporozumieniem... > > S. Tak, jest nieporozumieniem. Przeciętny samochód waży jakieś 1500-2000kg (ciężarówka od kilku do kilkunastu ton), porusza się po asfaltowej (czyli elastycznej) nawierzchni używając gumowych opon. Sama lokomotywa pociągu waży jakieś 70-100 ton (wagony sam sobie dolicz). Jeździ po stalowych szynach (pamiętaj o dylatacjach i zwrotnicach) na stalowych kołach i ma moc 20-40 samochodów. Pociągi hałasują dużo bardziej niż samochody (obecnie mieszkam kilometr od stacji towarowej i w nocy słyszę pociągi, nie samochody). Odpowiedz Link Zgłoś
shootthemall Re: W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-met 21.08.12, 21:12 sammler napisał: > Gość portalu: xmen napisał(a): > > > Pomysł z tymi ekranami na Powiślu jest średni, ale wg mnie tylko ci co ta > m mi > > eszkają mogą się wypowiadać. > > Dobrze, że napisałeś, że "wg ciebie", bo jednak racji nie masz. Oni mają prawa > do tych swoich 50 m2 mieszkania, nie do zawłaszczania przestrzeni publicznej ki > lkanaście, kilkadziesiąt metrów od swoich mieszkań. Poza tym tych torów nie pos > tawili im tam teraz, tylko istnieją od wielu, wielu lat... Po trzecie, są inne > metody wyciszania pojazdów szynowych, jeśli komuś to przeszkadza. Po czwarte wr > eszcie, Gazeta cytowała wypowiedzi mieszkańców Powiśla (są też przytaczane w ty > m artykule), z których wynika, że wiadukt kolejowy i jeżdżące po nim pociągi tr > aktują jako lokalny folklor, który nie bardzo im przeszkadza. Ostatecznie to ce > ntrum największego w tym kraju miasta i trudno oczekiwać, że będą tu spełnione > normy hałasu dobre dla - nie przymierzając - Puszczy Białowieskiej... > > S. w każdym razie ty jesteś głupszy od najmniejszego mieszkańca tej puszczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MieszkamPrzyTorach Re: W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-met IP: 195.187.32.* 21.08.12, 10:30 Słuszna uwaga. Ja tam mieszkam i popieram wygłuszenie - no, może bardziej estetycznymi metodami. Teoretykom, którzy z bezpiecznego dystansu, chcą zaserwować innym niekończący się hałas, utrudnioną komunikację z domownikami, brak możliwości słuchania muzyki, czy rozumienia tego, co mówią w TV - dziękuję. Rozumiem, że to śródmieście i jest głośno, ale nie godzę się na uciążliwe i szkodliwe przekraczanie norm hałasu. Ciekawi mnie jak daleko od tych Londyńskich torów z płotkiem znajdują się mieszkania, bo wyglądają mi one na sofistyczny argument w dyskusji ;). Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-met 21.08.12, 11:05 Gość portalu: MieszkamPrzyTorach napisał(a): > Rozumiem, ż > e to śródmieście i jest głośno, ale nie godzę się na uciążliwe i szkodliwe prze Normy mają to do siebie, że są ustalane arbitralnie. Ja się na tym nie znam, ale specjaliści wypowiadają się, że mamy je najostrzejsze w Europie, a może i w większości świata. I niestety podejrzewam, że nie zostały tak wyśrubowane całkowicie bezinteresownie. Ekrany mogą nie być skutkiem tej zmiany, tylko przyczyną... To po pierwsze. Po drugie, chciałbym uzyskać od ciebie wyniki jakichś wiarygodnych badań na temat szkodliwości hałasu generowanego przez przejeżdżające w oddali pociągi... Nie dotarły do mnie żadne informacje, by mieszkańcy Powiśla częściej niż innych dzielnic Wa-wy cierpieli na głuchotę lub inne uszkodzenia słuchu... Bo mówienie o szkodliwości, to jedno, a o komforcie drugie. Przypuszczam, że próbujesz to drugie bezpodstawnie podciągnąć pod to pierwsze... S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-metro... IP: 148.81.175.* 21.08.12, 09:36 Tylko, że w Londynie (i reszcie Wlk. Bryt.) żeby usłyszeć pociąg, trzeba stać metr od niego - tam ekrany są potrzebne (i stosowane) tylko wtedy, gdy obok siebie biegnie 10 czy więcej torów z ruchem pociągów co 2 minuty - bo wtedy rzeczywiscie jest TROCHĘ głośniej. Stojąc na przykład nad torami, na wiadukcie samochodowym, pociąg jadący poniżej z pełną prędkością można tylko zobaczyć, NIE usłyszeć. U nas najnowsze składy (elf czy bombardier) po nowo ułożonych toarach (na przykład z W-wy do do Legionowa) jeżdzą podobnie cicho - gdyby WSZĘDZIE tak było, możnaby ekrany wsadzić ich pomysłodawcom w ... Przykre jest tylko, że wypowiadający w tej sprawie tzw. fachowcy rozumu za grosz nie mają i podają jakieś bezmyślne przykłady nijak niepasujące do naszej rzeczywistości. A szanowna redakcja równie bezmyślnie przytakuje i drukuje... Odpowiedz Link Zgłoś
alik-w-plomieniach Re: W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-met 21.08.12, 10:11 I to by wyjaśniało te wszystkie płacze o hałasujące tramwaje w Warszawie, kiedy w cywilizowanych miastach "hałasów" nie ma. Fuszera na torowiskach, tabor pamiętający czasy Gomułki, to nic dziwnego, że i tramwaje, i pociągi napier*alają jak kombajn. A jak sobie jeszcze pan maszynista w przypływie ułańskiej fantazji je*nie z trąbki, to już w ogóle. Pamiętam z pewnego małego miasta niedaleko Warszawy, 400 metrów od linii kolejowej, przy zabudowie jednorodzinnej, nadal było słychać, że pociąg jedzie... a co dopiero w bloku JW Construction na Ulrychowie, gdzie nawet stu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e14 Docklands City Rail?? To chyba w Londku Zdroju IP: *.182.190.238.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.08.12, 09:42 W Londynie jest Docklands Light Railway czyli DLR. To coś jak automatyczny (bez maszynisty)tramwaj (bo mniejsze niż kolej) i dużo cichsze niż nomalna kolej. I budowane 20 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hildebrant A no właśnie, DLR, słuszna uwaga. IP: *.play-internet.pl 21.08.12, 22:56 Się pan ekspert "od transportu" wypowiedział... Odpowiedz Link Zgłoś
ggargi a ekrany przy drogach !!!! 21.08.12, 09:44 przecież to woła o pomstę do nieba. Często jeżdżę S7 Trójmiasto-Warszawa a dalej 17 do Lublina i to co widzę aktualnie przeraża mnie. Olbrzymie ekrany osłaniające drogę, jedzie się jak w tunelu, monotonnie, brzydko. Moja córka zamyka oczy i prosi by ja poinformować kiedy sie skończa bo jej sie niedobrze robi od migających paneli. Kiedyś człowiek jechał, pokazywał dzieciom bociany, krowy, konie, cieszył oczy widokami pięknej Polski a teraz 4,5 m plastikowej osłony aż się zygać chce. Mówieni że to dla dobra mieszkańców to jakaś kpina, wcześniej przez lata nie przeszkadzały im hałasy a teraz wg przepisów przeszkadzają, wcześniej mino aut mieli widok na drugą stronę ulicy, lasy, pola a teraz 4,5 m plastik tuż za oknem ………… Tego kto zaakceptował te przepisy powinno się obudować 4,5 m panelem w mieszkaniu, niech cicho i spokojnie pomieszka aż go kurw...ca trafi … Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Powiślak Re: a ekrany przy drogach !!!! IP: *.acn.waw.pl 21.08.12, 12:19 Zapraszam na zjazd A2 w Grodzisku Mazowieckim. Mimo że jest to jednopasmowy ślimak, mieszkańcom obudowano podwórka we wsi Kłudno Stare ekranami 4,5 metrowymi z trzech stron. Koszmar. A przedtem to była taka ładna wieś. Mam nadzieję, że ktoś prześle te wszystkie komentarze do sejmowej komisji, która będzie się zajmować zmianą przepisów, do Generalnego Dyrektora Ochrony Środowiska, do Wojewody Mazowieckiego, żeby podczas walki z PKP miał je przed oczami. Komunizm upadł 22 lata temu a Polska ciągle jest szpecona! Odpowiedz Link Zgłoś
polujacy_na_kaczki Re: a ekrany przy drogach !!!! 21.08.12, 20:52 ggargi napisał: > przecież to woła o pomstę do nieba. Często jeżdżę S7 Trójmiasto-Warszawa a dale > j 17 do Lublina i to co widzę aktualnie przeraża mnie. Olbrzymie ekrany osłania > jące drogę, jedzie się jak w tunelu, monotonnie, brzydko. Moja córka zamyka ocz > y i prosi by ja poinformować kiedy sie skończa bo jej sie niedobrze robi od mig > ających paneli. > Kiedyś człowiek jechał, pokazywał dzieciom bociany, krowy, konie, cieszył oczy > widokami pięknej Polski a teraz 4,5 m plastikowej osłony aż się zygać chce. > Mówieni że to dla dobra mieszkańców to jakaś kpina, wcześniej przez lata nie pr > zeszkadzały im hałasy a teraz wg przepisów przeszkadzają, wcześniej mino aut mi > eli widok na drugą stronę ulicy, lasy, pola a teraz 4,5 m plastik tuż za oknem > ………… > > Tego kto zaakceptował te przepisy powinno się obudować 4,5 m panelem w mieszkan > iu, niech cicho i spokojnie pomieszka aż go kurw...ca trafi … pomieszkaj kilka lat przy drodze ekspresowej albo autostradzie, to zmienisz zdanie na temat ekranów. Ja przez trzy lata mieszkałem przy dużej, ruchliwej ulicy na obrzeżach miasta. Hałas do późnych godzin nocnych, przez cały dzień trudno okno otworzyć. Z czasem przyzwyczajałem się do hałasu, ale na zdrowie mi to nie wyszło. Przeprowadziłem się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PW Lobby ekranowe IP: *.lot.pl 21.08.12, 10:02 W Polsce istnieje silne lobby ekranowe, które podzieliło Polskę na strefy. Są producenci i wykonawcy, którym zależy żeby ekrany powstawały gdzie tylko się da. Oczywiście są jeszcze ci którzy stworzyli umożliwiające to przepisy. Tu chodzi o ogromną kasę, a nie o hałas!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: satyron Wszystko wg prawa w tym kraju IP: *.play-internet.pl 21.08.12, 10:07 jechalem ostatnio z warszawy do poznania ta autostrada i jej poczatkowy odcinek jest prawie calkowicie zasloniety przez to brzydactwo nawet w kartoflanych polach .....napewno doszlo do podpisania umowy gdzie jakis kacyk na wysokim szczeblu wydal zlecenie kolesiowi produkujacemu ekrany . Ich wisi jak bedzie wygladac Polska ....caly ten kraj to jeden wielki Amber Gold czyli oficjalny , prawny przekret Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adso W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-metro... IP: 91.198.118.* 21.08.12, 10:36 A czy ten ich super program wziął pod uwagę odległość ekranu od torowiska? Jak się buduje ekrany 5 metrów od torowiska to nie dziwne, że są potrzebne 4,5 metrowe. Może wystarczyło by zmniejszyć maksymalnie tą odległość i dało by radę jednometrowe ekrany budować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik Re: W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-met IP: *.noname.net.icm.edu.pl 21.08.12, 12:09 na wiadukcie trochę ciężko.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulfon Re: W Londynie tory osłania metrowy płotek. U nas IP: *.play-internet.pl 21.08.12, 10:59 - Obniżanie hałasu stało się utopijnym celem. Nie zastanawiamy się już, po co to robić - krytykuje dr Wolański. - Nikt nie policzył, ile będzie kosztować budowa 2,5 km ekranów, czy taniej nie byłoby wykupić mieszkania, w których przekroczone są normy hałasu, i sprzedać je z przeznaczeniem na biura. to sobie potem pracuj w hałasie debilu ja dziękuję, nie wsiadam do tego pociągu Odpowiedz Link Zgłoś
uzdek98 londyn,nie ma takiego miasta jak londyn,jest ladek 21.08.12, 11:40 i ten cytat chcialbym zadedykowac nieznanemu ekspertowi-POciotowi, ktoremu wysokosc plotu obliczyl komputer... zyjemy obecnie w kraju "Misia" ... zatem cytaty z tego filmu nalezy przypominac jak najczesciej, bo opisuja kraine zielonej wyspy .... i kolejny cytat z PO-laczkowej epopei narodowej: Czyli, że zasadniczo Pan się musi na tym rozeznać całkowicie żeby wiedzieć ile i gdzie…- Dotychczas tak było, ale teraz mamy komputer. Może Pan pisać co tylko Pan chce to nie ma żadnego znaczenia. - Komputer ? - Eeee, on się i tak zawsze pomyli przy dodawaniu, proszę Pana. Nie było miesiąca, żeby się nie pomylił. - Czyli, że teraz nie trzeba się tak znać na robocie ? - A teraz już nie. Teraz jest dużo łatwiej, jest Proszę Pana. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtem W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-metro... 21.08.12, 12:05 Ludzie nie badzcie naiwni! Przeciez im wiecej taki plot kosztuje, tym lepiej dal tych co je produkuja! Jak tylko PiS wroci do wladzy, to CBA wezmie sie za te przekrety. Trzeba sie tylko pozbyc tej niezdary Kaczore (Donalda oczywiscie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maxx Re: W Londynie tory osłania płotek... IP: 173.233.205.* 21.08.12, 20:57 "Ludzie nie badzcie naiwni! Przeciez im wiecej taki plot kosztuje, tym lepiej dal tych co je produkuja! Jak tylko PiS wroci do wladzy, to CBA wezmie sie za te przekrety. Trzeba sie tylko pozbyc tej niezdary Kaczore (Donalda oczywiscie)" Politycy rodem z PiS-uaru (na czele ze swoim szalonym "wodzem") juz pokazali co potrafia... Nie interesowalo ich praktycznie nic poza zwalczaniem (rzeczywistej, czy tez urojonej) konkurencji politycznej! Odpowiedz Link Zgłoś
shootthemall Re: W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-met 21.08.12, 20:58 wojtem napisał: > Ludzie nie badzcie naiwni! Przeciez im wiecej taki plot kosztuje, tym lepiej da > l tych co je produkuja! Jak tylko PiS wroci do wladzy, to CBA wezmie sie za te > przekrety. Trzeba sie tylko pozbyc tej niezdary Kaczore (Donalda oczywiscie) fajna zamiana, niezdarę donalda na niezdarę i debila kaczyńskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Don Ale pisdzi... IP: *.superkabel.de 21.08.12, 21:23 Niech zyje wolska mentalnosc odwracania Alika ogonem! Niech zyje Prezes Wszechswiata, (Z)wodz Naczelny Jaroslaw I Niepokalany vel Wsciekly! On przyniesie dobrobyt i radosc kazdej polskiej kurnej chacie, ktorej sciany beda okraszone ikonami swietej Marysi od perfumerii! Niech zyje Wolska Rzeczpospolita Watykanska! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalik W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-met IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.12, 21:28 Polska to kraj płotów i tyle w tym temacie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-met IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.12, 21:35 Tylko radziłbym temu mądrali od Londynu zwrócić uwagę na technologię łączenia szyn w Londynie - w metrze (tube) i na kolei (railway). U nas szyna styka się z szyną od czoła, między szynami jest pokaźna przerwa i na każdym takim łączeniu powstaje hałas i dodatkowe obciążenia podkładów a w Londynie szyny są połączone w inny sposób - jest dylatacja ale stworzona w taki sposób, że nie ma takich przerw pomiędzy szynami jak w Polsce. Chyba żaden polski kolejowy decydent nigdy nie był na wyspach i nie ma szans na wdrożenie angielskiego sposobu łączenia szyn, dzięki czemu koła pociągów toczą się po nich BARDZO CICHO. Drugą kwestią jest ułożenie wagonów na wózkach - w Anglii rolę tę pełnią gumowe miechy a w Polsce pomiędzy pudłami wagonów a wózkami jest ordynarne żelazo. Kolejna kwestia to hamulce - tam WSZYSTKIE wagony są wyposażone w HAMULCE TARCZOWE a w tym kraju jeżdżą jeszcze wagony z hamulcami z konstrukcją z XIX wieku. Wiesz już mądralo dlaczego w Anglii ekrany akustyczne mogą być tak niskie i spełniać swoją rolę? Polska kolej jest zapóźniona w stosunku do angielskiej o minimum 50 lat!!!! Mam pecha mieszkać ponad 100 metrów od torów kolejowych w Polsce ale przy każdym przejeździe pociągu niemiłosiernie drżą ściany mojego domu z przysłowiowymi szklankami w szafce. Odpowiedz Link Zgłoś
swiety_76 Re: W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-met 21.08.12, 22:45 Kolego od wielu lat na wszystkich modernizowanych liniach w Polsce są stosowane szyny bezstykowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-met IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.12, 09:57 Kolego, na płocie było napisane "dupa" a klientowi drzazga wbiła się w członka. To, że jest napisane "bezstykowe" nie oznacza, że są one BEZSTYKOWE. Kiedyś połączenie szyn było co kilkanaście metrów a teraz jest co sto kilkadziesiąt metrów. Prawa fizyki są takie same na całym świecie - żelazo "rozszerza" się pod wpływem wysokich temperatur i "kurczy" pod wpływem niskich temperatur (Pamiętam, ze o tym zjawisku uczono mnie w szkole, na lekcji Fizyki w VI klasie szkoły podstawowej). I te styki mają za zadanie pełnić rolę buforową w związku z tymi zjawiskami. Ale żelazne koła wagonów RĄBIĄ o żelazną szynę tak samo jak przed 50 laty. W Anglii rozwiązali to w inny niż u nas sposób - styki nie są zwykłą, ordynarną dziurą pomiędzy dwoma odcinkami szyn ale szyny te "nachodzą" na siebie w taki sposób, że jest między nimi dylatacja ale nie ma liniowej przerwy pomiędzy dwoma odcinkami szyn. Kilka metrów za moim płotem są "zmodernizowane" tory z W-wy do Berlina. Często widzę te szyny "bezstykowe" i mniej-więcej co 15 minut je SŁYSZĘ i CZUJĘ drgania od przejeżdżających pociągów. Amber Gold też pisał, że będzie wypłacać odsetki na poziomie prawie 15% rocznie. Zalecam więcej krytycyzmu w stosunku do "słowa pisanego" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnął, palnął.... Re: W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-met IP: 77.236.28.* 21.08.12, 22:52 Porównujesz metro i kolej, a to dwa różne systemy. Połączenia spawane termitem tez juz u nas są - ale na modernizowanych liniach. Fakt,ze pewnie wiele lat potrwa modernizacja.... Gumowa amortyzacja pudla wagonow metra w Londynie, w paryskim metrze wagony poruszaja sie na gumowych oponach... Ale to nierealne w przypadku pociagu. Duzo halasu powoduja oczywiscie zeliwne klocki hamulcowe, zastepowane w wagonach pasazerskich klockami kompozytowymi - stad smrodek spalenizny,gdy hamuje IC w drodze do Wawy (z tymi klockami w PL tez byl jakis przekret, jak komus sie chce, to google pewnie cos wynajdzie). W wagonach towarowych (ze wzgledu na znacznie wieksze ciezary pociagow i dluga droge hamowania) zamiana na klocki kompozytowe to jak na razie tylko projekt badany w wielu krajach Europy, czesciowo dopuszczalne, ale z obostrzeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-met IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.12, 10:10 Gdybyś był w Londynie, z pewnością byś zauważył, że po tych samych torach często jeździ i metro (na odcinkach "odkrytych) i kolej. O tym, że oba rodzaje transportu korzystają z tych samych torów świadczy BRAK PANTOGRAFÓW na wagonach silnikowych. Kiedyś, jako tłumacz, byłem za granicą z technologiem z huty szkła, który chciał się nauczyć produkcji cienkościennych fiolek do lekarstw. W pewnym momencie "nasz technolog" powiedział temu drugiemu technologowi, że żadna technologia nie przewiduje sposobu wydmuchiwania fiolek w sposób, w jaki robi się to u nich. Wtedy zdenerwowany "zagraniczny" technolog powiedział temu "polskiemu", aby ten, jeśli jest taki mądry, produkował u siebie fiolki zgodnie ze swoją "sprawdzoną technologią" i przestał go pouczać, że produkuje niezgodnie ze "sprawdzoną" technologią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie palnął Re: W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-met IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.12, 10:13 Pudła wagonów kolejowych w Anglii też są na miechach gumowych! Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Aleś palnął. 21.08.12, 22:21 Obowiązujące dziś rozporządzenie Ministra Środowiska w sprawie dopuszczalnych poziomów hałasu w środowisku podpisał mi. Jan Szyszko... Minister Środowiska w rządzie Jarosława Kaczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna Re: W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-met IP: *.160.227.176.static.rdi.pl 21.08.12, 22:37 Tak, zapewne..i dopuścić do władzy kaczorelle samozwańca z PiS. Wtedy dopiero by się nam działo- jeszcze gorzej niż teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fido W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-metro... IP: *.sm-gorczewska.com.pl 21.08.12, 13:33 Proste.Ktoś B.dobrze ,,zarobił" na ekranach.Co robi ABW. Obudzą się za rok a może wcale ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mops otwieramy zeszyty i piszemy-ekspert jest głupi IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.12, 13:38 ciekawe co dadzą ekrany na moście średnicowym??? żeby uniknąć dźwięków wydawanych podczas przejazdu pociągów na tymże moście należałoby wymienić przęsła z żelaznych na nowe, wykonane z gąbki. żadne ekrany nie są w stanie tego wytłumić a przecięcie Wisły ekranami według pomysłu Seweryńskiego jest zwykłym aktem wandalizmu. na moście jeśli już mają powstać to nie wyobrażam sobie innych niż przeźroczyste. Odpowiedz Link Zgłoś
cometto-pl "Przepisy nakazują... 21.08.12, 13:50 ...by poziom hałasu spełniał normy na wysokości czterech metrów" - ale czterech metrów od jakiego poziomu? Bo te tory są nawet kilkanaście metrów nad powierzchnią terenu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smrek gdzie są ekolodzy? o te ekrany na moście rozbiją IP: 157.166.216.* 21.08.12, 15:17 się przelatujące ptaki!!!!!! na miły Bóg, tysiące martwych ptaków wpadnie do Wisły!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: negro Zamieszkaj więc przy torowisku w Londynie ... IP: *.icpnet.pl 21.08.12, 20:58 Zamieszkaj więc przy torowisku w Londynie ... mądry Panie Autorze artykułu :] Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Przy torach mieszkają ci, których nie stać by 21.08.12, 21:11 mieszkać gdzie indziej: tam mieszkają ci, którym odgłosy pociągów chwilowo nie przeszkadzają na tyle by chcieli płacić drożnej za większy komfort Re: Zamieszkaj więc przy torowisku w Londynie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mods W Polsce artykuły z reguły piszą pismaki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.12, 20:59 "Bo Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-metrowy płot" Cóż za merytoryczny argument:) Esencja współczesnego "dziennikarstwa". Bezrefleksyjne, ślepe podążanie za głupotą. Odpowiedz Link Zgłoś
jannormalny24 W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-metro... 21.08.12, 21:04 sprawdzic producenta tych ekranow,cos tu smierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Głupie pytanie: wiadomo o co chodzi nie tylko 21.08.12, 21:05 zresztą w Warszawie ale w całym kraju. Ci co to projektują są "na żołdzie" firm wykonawczych. Z normami to ma tyle wspólnego co zeszłoroczny śnieg Wystarczy przejechać się "autostrada" do Lodzi: ekrany są nieomal wszędzie niezależnie od zabudowań. Każdy jadący ta "autostrada" prokurator powinien wszcząć sprawę co do zasadności tych ekranów. To musi być zloty interes dla wszystkich od złodziejskich producentów począwszy a na złodziejskich projektantach skończywszy: niejednokrotnie 150 metrów za ekranem nie ma żadnych zabudowań ale kto to sprawdzi. W kraju złodziei kradną wszyscy bo nie kraść według nomenklaturowych wzorców zaciekle bronionych przez okrągłostołowych debilów oznacza okradać własną rodzinę W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-metro... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: W Londynie tory osłania metrowy płotek. U nas IP: *.hari.cable.virginmedia.com 21.08.12, 21:14 a co Londyn to jakis wyznacznik??? tu jest tak niebezpiecznie ze masakra i co trzeba kopiować?? rozumu polaczki nie maja, zeby sie cieszyc ze ktos dba o cisze i bezpieczenstwo???? Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Słusznie: tylko dlaczego za komfort jednych muszą 21.08.12, 21:24 płacić inni szczególnie w takim jak nasz biednym kraju "że ktoś dba o cisze i bezpieczeństwo ????" Nie za darmo ale z naszych pieniędzy i jeśli dba to głównie o własny interes. Ta Twoja "cisza i to bezpieczeństwo" kosztuje: skoro byle światowe mocarstwo Anglików na to nie stać to jakim cudem ma być stać na to kraj, który wspierając się bezzwrotna pomocą dla tych co nie radzą sobie sami mozolnie dźwiga się z wielowiekowego upadku ? Re: W Londynie tory osłania metrowy płotek. U nas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-metro... IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.12, 21:16 a najlepszy cyrk jest z panelami wygłuszającymi jak się jedzie autostradą z wawy na poznań, pełne spektrum kolorów wysokości i produkcji chyba wszystkich firm ,, kalejdoskop , i poustawiane w polu ,, po co ??? pytam po co ??? tyle kasy w błoto a potem oczywiście utrzymanie tego pierdzielnika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WOT W Londynie tory osłania płotek. U nas 4,5-metro... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.12, 21:23 Wszystko pięknie ładnie z tą krytyką ekranów. Wystarczy jednak, że odezwie się jakiś mieszkaniec, że ma za głośno, bo drogę rozbudowano i już jakiś dzienikarzyna leci i pisze reportaż, jak to obywatele w tym kraju są traktowani. Cokolwiek by nie zrobiono, to znajdzie się ktoś, kto to skrytykuje. A przodują w tym tzw. ekolodzy!!!!! A teraz nagle i oni oburzeni. Koń by sie uśmiał. Tzw. ekologów, ktorzy są w stanie zablokowć każdą inwestycję, mam serdecznie dość. Hipokryci, oportuniści. Obawiam się, że żaden projekt bez uwzględnienia tych ekranów by nie przeszedł. Założę się, że zostałby od razu oprotestowany i skutecznie zablokowany. Taki to już dziwny kraj. Po prostu, kraj idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichu_bhp Oto polska właśnie 21.08.12, 21:24 Teraz jest 4,5 metrowy ekran akustyczny bo jakby go tam nie było to by znaleźli się ludzie, którzy by stwierdzili, że jest głośno i dlaczego nie ma ekranu akustycznego. Przepraszam Państwa ale mieszkamy w Polsce. Tu się nigdy nic nikomu jeszcze nie podobało choćby było jak najlepiej zrobione. Taka już rola polaka - byle dosr... komuś. Odpowiedz Link Zgłoś