Gość: polacy.eu.org IP: *.elartnet.pl 27.12.12, 10:09 "Marii" czy "Maryi"? Pozdrawiam polaków! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xyp Re: Nowy Plac Szembeka już gotowy. Wygląda jak z IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.12.12, 10:19 olejuju poradnia.pwn.pl/lista.php?id=6089 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lehhh świetne miejsce, gratulacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.12, 00:38 oby teraz tylko mocno się zazieleniło, bo dość tu betonowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Dla kogo powstal pawilon? IP: *.fbx.proxad.net 29.12.12, 03:16 Po co tam ma byc " Informacja turystyczna"???! Naprawde w tych okolicach sa tlumy turystow??! Jest tam dworzec autobusowy?? Lotnisko czy inne cudo ktore przyciaga rzesze turystow? Przeciez nawet na Starowce w Informacji zwykle jest pustawo (staly niewielki ruch), a w Kordegardzie jest kompletnie pusto i maja klopot ze znalezieniem aktualnych informacji czy broszurek. Dla kogo realnie powstal ten pawilon???! Odpowiedz Link Zgłoś
antekguma1 Re: Nowy Plac Szembeka już gotowy. Wygląda jak z 16.01.13, 12:11 Ciekawe ile chapnęła znowu bufetowa HGW i jej pomagiery na tej inwestycji za gigantyczne pieniądze, zrobionej pod watykańczyków. Zwyczajowe 10%, czy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RJW Re: Nowy Plac Szembeka już gotowy. Wygląda jak z IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.13, 12:31 Jakich watykańczyków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIESTETY Nowy Plac Szembeka już gotowy. Wygląda jak z żu... IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.12, 10:21 Posługiwanie się bełkocikiem jest niezbędne: jak z żurnala, salon Pragi Pd. Z góry zatwierdzone? Ha, ha, ha! Niestety: jewst kiepsko, a sposób i czas tworzenia tego kiczu to cała historia... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Nowy Plac Szembeka już gotowy. Wygląda jak z 31.12.12, 07:00 Gość portalu: NIESTETY napisał(a): > Posługiwanie się bełkocikiem jest niezbędne: jak z żurnala, salon Pragi Pd. Z góry > zatwierdzone? Ha, ha, ha! Niestety: jewst kiepsko, a sposób i czas tworzenia > tego kiczu to cała historia... Niestety, "jewst" kiepsko, wypisywać głupoty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIESTETY Re: Nowy Plac Szembeka już gotowy. Wygląda jak z IP: *.adsl.inetia.pl 31.12.12, 07:19 Uwaga miłośników kiczu językowego, projektowego i koloraturowego jest pełno: mogą się zemścić! Dlatego w gazetach pełno bzdurnych opisów, a w internecie pełno jadu... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Zero dodać zero, równa się - dwa zera. 04.01.13, 13:41 Gość portalu: NIESTETY napisał(a): > Uwaga miłośników kiczu językowego, projektowego i koloraturowego jest pełno: mogą > się zemścić! Zemścić? Na Tobie? Chyba żartujesz... Komu by się chciało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niezły Zdjęcia robione z perspektywy sikającego pieska. IP: 195.164.124.* 27.12.12, 10:22 Trudno ocenić efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PlanSzembeka <a href="http://www.facebook.com/PlacSzembeka" target="_blank" rel IP: *.ip.netia.com.pl 27.12.12, 10:26 wiecej zdjęć Odpowiedz Link Zgłoś
uzdek98 rany ale dziadostwo...grunt, ze POcioty zarobily.. 27.12.12, 10:29 kasiore na zleceniu.... a PO roku bedzie POdobnie jak na placu grzybowskim, kiedy ten "salon jak z zurnala" zacznie sie sypac... zreszta jakie miasto taki salon... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Ja bym to lepiej zrobiła! IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.12, 10:54 Gdybym ja to miała urządzić razem z siostrą, która skończyła Technikum Ogrodnicze, to lepiej byśmy to urządziły! 1. Trzepaki, na których wiszą latarnie, wyglądają paskudnie. 2. Za dużo jest płyt chodnikowych, za dużo betonu. 3. Za mało zieleni - głównie krzewów. To krzewy dają nam tlen. Wszystkie takie place czy place zabaw powinny być - wzorem Skandynawii - ogrodzone żywopłotami. 4. Informacja turystyczna akurat tutaj jest bardzo potrzebna, bo pewnie tutaj będą tłumy turystów. 5. Zrobiliście prezent dla parkujących, zabierając część placu, a nie dla tych, którzy będą chcieli na nim odpocząć. Nawet gołębie nie mają swojego dawnego skrawka trawnika, tylko okupują chodnik. Ciekawa jestem, kto będzie sprzątał z ich odchodów płyty chodnikowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Czy jest WC na Placu Szembeka? IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.12, 10:59 I jeszcze mam pytanie, gdzie na tym placu jest WC dla turystów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danka Re: Czy jest WC na Placu Szembeka? IP: *.dynamic.chello.pl 27.12.12, 11:27 Z tego co wiem to oczywiście NIE Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Czy jest WC na Placu Szembeka? 27.12.12, 11:49 Tu masz WC "nie działa też lokal w części podziemnej" Ta część podziemna to oczywiście publiczne WC z ponurych czasów komuny. Ale jest też drugie WC, bardzo nowoczesne i efektywne ekonomicznie. Na wprost placu, po drugiej stronie Grochowskiej, stoją biedabudki. Ich tylne strony to właśnie publiczne WC. Innego nie trzeba :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baelrina Re: Ja bym to lepiej zrobiła! IP: *.dynamic.chello.pl 27.12.12, 12:44 > Gdybym ja to miała urządzić razem z siostrą, która skończyła Technikum Ogrodnic > ze, to lepiej byśmy to urządziły! Z taką ekspercką wiedzą zalecałbym nieco ostrożności w wydawaniu sądów. Ja mam brata w NBP, więc mogę ułożyć budżet RP... 1. - rzecz gustu 2. - konkretna uwaga. Może lepiej będzie wiosną? 3. j.w. 4. akurat zalewu turystów to bym się na "Szembeku" nie spodziewał. Ale informacja przyda się miejscowym/sprowadzającym się do Warszawy 5. - podobnie jak punkty 1-3, może wiosną, gdy przyroda ożyje będzie lepiej. Mnie zastanawia koszt, czy przekładanie kabli jest aż tak drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z okolicy Re: Ja bym to lepiej zrobiła! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.12, 14:24 Zdecydowanie trafiona opinia: 1.Wieszaki strasznie brzydkie. 2.Betonu w Warszawie za dużo! 3.Zieleni zdecydowanie za mało, dobrze chociaż że nie tulipanowce, miłorzęby albo wiśnie kalifornijskie. 4.Place nie powinny być parkingami, zbyt mało w stolicy wolnej przestrzeni "na wszelki wypadek". 5.Byćmoże nie na samym placu, czy pod kościołem, ale brakuje toalet publicznych. 6.Zdecydowanie plus za informację turystyczną, oby ukierunkowaną na historię i kulturę lokalną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klm jak jeszcze pomnik gen. Szembeka uda IP: *.dynamic.chello.pl 27.12.12, 16:28 się tam postawić to będzie OK, w końcu po tylu latach władza (PO) zadbała o Grochów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ya bardzo ładnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.13, 23:26 jak w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AJak Re: rany ale dziadostwo...grunt, ze POcioty zarob IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.13, 21:28 antek z mackiem będą musieli szukać nowego miejsca żeby piwko obalić , ludzi pozaczepiać. faktycznie szkoda starych klimatów. pis by nie dopuściło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIESTETY Re: rany ale dziadostwo...grunt, ze POcioty zarob IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.13, 06:13 Wzruszająca jest ta wiara w PIS: dopuściło by dopuściło, jak do wielu rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danka Nowy plac Szembeka już gotowy. Wygląda jak z żu... IP: *.dynamic.chello.pl 27.12.12, 11:26 Całość wygląda co najmniej dziwnie, moim zdaniem nie bardzo pasuje stylistycznie do okolicy ale może każda nowa epoka powinna coś dodać do starej? Rzeczywiście brakuje mi wiekszej ilości krzewow i trawnikow ale może dzieki temu będzie łatwiej się sprzątało? Same płytki granitowe są źle poukładane, nierówne i już są zabrudzone.Ale może się czepiam? Brakuje mi także uprzątnięcia najbliższej okolicy,równych chodników na ul.Kordeckiego i zadbanej zieleni tamże.Podobają mi sie nowe stojaki na rowery,nareszcie ktoś pomyślał. Czy ktoś wie co będzie na rogu ul.Grochowskiej i pl.Szembeka? Po sklepie spożywczym? Pomimo bliskości bazaru i Lidla taki sklep miał swoje znaczenie dla bardzo wiekowych mieszkańców,którzy nie chodzą już na bazar. Odpowiedz Link Zgłoś
taka_prawda500 Re: Nowy plac Szembeka już gotowy. Wygląda jak z 28.12.12, 01:34 Gość portalu: Danka napisał(a): > Czy ktoś wie co będzie na rogu ul.Grochowskiej i pl.Szembeka? Po sklepie spożyw > czym? No jak to co? Na 100% kolejny bank... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danka Re: Nowy plac Szembeka już gotowy. Wygląda jak z IP: *.dynamic.chello.pl 28.12.12, 11:14 No to koszmar!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Nowy plac Szembeka już gotowy. Wygląda jak z IP: *.centertel.pl 28.12.12, 01:48 Ten dawny samoobsługowy sklep spożywczy wykupiła Poczta Polska. Będą powiększać swoją siedzibę która nota bene graniczy z tą kubaturą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmk Nowy plac Szembeka już gotowy. Wygląda jak z żu... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.12.12, 11:32 Nareszcie wiem co to za buda zasłania bryłę kościoła od ulicy Grochowskiej - gratulacje, pomysł... taki sobie Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Salon Grochowa, o q... 27.12.12, 11:36 No dobrze, jaka dzielnica, taki salon :) Niezorientowanych informuję, że ten "salon" (nawet nie saloon) jest zamknięty od północy przez kościół, a od południa przez stare kamienice i obszczane biedabudki po drugiej stronie Grochowskiej. Koncepcji urbanistycznej strony południowej dopełniają, położone nieco bardziej w kierunku centrum, stacja tankowania gazu i Lidl. W osi poprzecznej plac flankują szare, nieciekawe kamienice. Kto się spodziewa w nich kawiarni i knajpek, to się rozczaruje. Grochowski "salon" to poczta i sklep z częściami samochodowymi, no i obowiązkowy oddział banku. Najładniejszy jest rzeczywiście ten kiosk Ruchu :) Jednak te liczne rzesze turystów, których spodziewają się niektórzy forumowicze, nie będą głodni. Sto metrów w dół Zamienieckiej, na słynnym bazarze, jest buda z wietnamskim fast foodem :) Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 drogie, solidne materiały :) 27.12.12, 11:44 Co do tego, że drogie, z pewnością się zgodzę :) Z tą solidnością natomiast, to zobaczymy. Ulica ks. Sztuki została wyłożona kamienną kostką, na pewno drogą, . Nie wiadomo po co (oprócz podwyższenia wartości kontraktu), bo to żaden deptak, tylko normalna ulica dla samochodów. Po niecałym roku kostka jest już powykrzywiania we wszystkie strony. Nie minie pięć lat, a trzeba ją będzie wymienić lub przynajmniej ułożyć od nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIESTETY Nowy plac Szembeka już gotowy. Wygląda jak z żu... IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.12, 12:00 Co to za język "pisowska swołocz zacznie"... Co to ma do krytyki placu i w ogóle do kultury ogólnej? Niektórizy widzę dali się nabrać na propagandowe zdjęcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Nowy plac Szembeka już gotowy. Wygląda jak z żu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.12, 12:13 Mieszkala tam moja Ciotka .Ale teraz pomieszanie z paplataniem. 2 lata i efekt zalosny za 22 milony KTO zgarnal kase za ten CYRK warty okolo 2 milonow gdzie 20 ???? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Nowy plac Szembeka już gotowy. Wygląda jak z 31.12.12, 07:20 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > Mieszkala tam moja Ciotka . A dwa kroki od Placu, na Grochowskiej - mieszkałam ja. W tym kościele, 45 lat temu, brałam ślub. (Od 43 lat mieszkam w innym mieście...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary pijak Najpierw z powodu mrozu popękają chodniki IP: 176.111.229.* 27.12.12, 12:21 potem z powodu roztopów powstaną dołki, następnie z powodu upałów dziury w asfalcie i jesienią bedzie można zarobić przy remoncie. Odpowiedz Link Zgłoś
ilanek "Jak z żurnala" ? lol 27.12.12, 12:52 Jak z żurnala to może wyglądać sukienka, a nie plac. Za mało zieleni, za dużo betonu, brak gastronomii i publicznej toalety. Za PRLu było ich więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: "Jak z żurnala" ? lol IP: *.dynamic.mm.pl 08.01.13, 19:41 chyba jaja sobie robicie takim tytułem.tylko niektóre elementy ciekawe a jako całość to jedno wielkie dziadostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joe Salon, ta. A dookoła... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.12.12, 12:55 syf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abo Re: Salon, ta. A dookoła... IP: *.cebit.com.pl 27.12.12, 14:14 Rynek w Pułtusku lepiej wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hoj Re: Salon, ta. A dookoła... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.12, 20:19 > Rynek w Pułtusku lepiej wygląda. Chyba nie był w Pułtusku ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lo Jak żurnala wnętrz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.12, 14:33 Patrząc na ten plac mam wrażenie że jest to projekt wnętrza a nie zewnętrza. Taki zrobiony na chwilę, a asymetria tych latarni wprawia mnie w niepokój i drażni, nie daje poczucia bezpieczeństwa. na całe szczęście nie bywam w tamtych okolicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jak żurnala wnętrz... IP: *.net-serwis.pl 27.12.12, 15:23 Burmistrz Braki Południe ma malinowy gust i jest to tajemnicą Poliszynela. Obczajcie jaki zafundował sobie widok ze swojego okna w ratuszu - za pieniądze podatników niemiecki architekt (Ha ha ha) zaprojektował odmalowanie szaro-burych kamienic przy Grochowskiej na przeciw Ratusza na kolory - różowy, malinowy oraz kogel-mogel. Słitaśnie. Plac SzemBEKA jest równie słitaśny... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POdatnik POkemon Nowy plac Szembeka już gotowy. Wygląda jak z żu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.12, 15:10 Lokalna żulerka będzie pić w bardzo ładnym parku. Odpowiedz Link Zgłoś
pepedb Nowy plac Szembeka już gotowy. Wygląda jak z żu... 27.12.12, 15:49 Plac jako taki może się podobać lub nie. Mnie nie razi, poza jednym szczegółem. Po zmierzchu pojawia się fioletowe(?) oświetlenie, które rażąco gryzie się ze stonowaną iluminacją kościoła w tle. Tu projektantowi należy się wielki minus. Mam nadzieje, że z czasem zostanie to poprawione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Nowy plac Szembeka już gotowy. Wygląda jak z żu... IP: 195.117.238.* 27.12.12, 16:34 A mnie się bardzo podoba, przynajmniej odwraca uwagę od brzydoty okolicy. Po co krytykować coś co przynajmniej uległo zmianie na lepsze? Nie wchodzę w kwestię kosztów, bo czegokolwiek się nie zacznie remontować, zawsze mogą znaleźć się tacy, co na tym dodatkowo zyskają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasi górą! może być, wcześniej to dziadostwo tam było IP: *.dynamic.chello.pl 27.12.12, 16:38 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onyks Wybrał gatunek "betula utilis" - chyba odmianę IP: *.4web.pl 27.12.12, 16:38 dziennikarstwo...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Nowy plac Szembeka już gotowy. Wygląda jak z żu... IP: *.elblag.vectranet.pl 27.12.12, 18:16 nie ma co się dziwić że 22mln za kilka ławek skoro Bufetowa płaci swoim gońcom z PO za roznoszenie ulotek UM 55zł/h !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwert Nowy plac Szembeka już gotowy. Wygląda jak z żu... IP: *.play-internet.pl 27.12.12, 18:30 Jestem ciekaw jak wydatek tłumaczą urzędnicy, bo nie tylko w tej dzielnicy, ale w każdej innej są rzeczy, które są bardziej przydatne niż remont elewacji kościoła (ten koszt też ponosił każdy z nas), która nie była najpiękniejsza, cały czas estetyczna, a nie obdrapana i obskurna. Za rewitalizację pl. Szembeka zapłaciliśmy 22 miliony złotych, za to łódź za całą ul. Piotrkowską zamierza wydać 50 milionów. Cena dwukrotnie wyższa, ale zasięg prac dużo większy. Zatem pytam burmistrza i radnych dzielnicy, skąd tak rażąca dysproporcja projektów? Dlaczego prace trwały tak długo i kto za tę niegospodarność odpowiada, bo cena tego przedsięwzięcia w mojej opinii powinna być znacznie niższa, a pieniądze przekazane na dużo ważniejsze dla nas mieszkańców ważniejsze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trzeźwy Re: Nowy plac Szembeka już gotowy. Wygląda jak z IP: *.play-internet.pl 27.12.12, 18:46 Czemu nie wystartowałeś w przetargu i nie zaproponowałeś niższej ceny? Czemu nikt nie chciał tego robić nawet za 22 miliony (kosztorys wstępny był jeszcze wyższy)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwert zaw IP: *.play-internet.pl 27.12.12, 18:31 Jestem ciekaw jak wydatek tłumaczą urzędnicy, bo nie tylko w tej dzielnicy, ale w każdej innej są rzeczy, które są bardziej przydatne niż remont elewacji kościoła (ten koszt też ponosił każdy z nas), która nie była najpiękniejsza, cały czas estetyczna, a nie obdrapana i obskurna. Za rewitalizację pl. Szembeka zapłaciliśmy 22 miliony złotych, za to łódź za całą ul. Piotrkowską zamierza wydać 50 milionów. Cena dwukrotnie wyższa, ale zasięg prac dużo większy. Zatem pytam burmistrza i radnych dzielnicy, skąd tak rażąca dysproporcja projektów? Dlaczego prace trwały tak długo i kto za tę niegospodarność odpowiada, bo cena tego przedsięwzięcia w mojej opinii powinna być znacznie niższa, a pieniądze przekazane na dużo ważniejsze dla nas mieszkańców ważniejsze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oldman Re: zaw IP: *.182.98.216.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.12.12, 22:09 Autor tekstu znany jest z oreśleń "salon" i "jak z żurnala". Pamiętacie jego artykuły o remontach np. Krakowskiego Przedmieścia, ulicy Chłodnej, nawierzchni na Starym Mieście. Wszędzie tylko miał być "salon" i "żurnal". Panie Bartoszewicz, więcej inwencji! A na Grochowie niech będzie ładnie zaprojektowany i porządnie zrobiony plac z zielenią i ławkami. Taki dla miejscowych ludzi, którzy tu salonów nie potrzebują. A tym bardziej jakichś dziwacznych ram przypominających szubienice. Odpowiedz Link Zgłoś
tieheme "punkt informacji turystycznej" 28.12.12, 02:18 Zakladam sie o 100 zl ze to bedzie wielki niewypal, dlugo nie otworza, a jak juz to bedzie taki maly ruch ze zamknal. To nie dla jednego placu turysci przychodza, lepiej byloby urzadzic nowoczesne WC, a informacje o placu czy kosciele dac na plycie chodnikowej lub na scianie. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 To byli czasy... 31.12.12, 07:31 tieheme napisał: > lepiej byloby urzadzic nowoczesne WC, Coś Tyyy?! Pamiętam, jak w dzieciństwie (dobijam siedemdziesiątki) ganialiśmy sikać do księdza Sztuki... Odpowiedz Link Zgłoś