Dodaj do ulubionych

Trasa Olszynki Grochowskiej

IP: 195.136.98.* 08.04.03, 14:13
Czy ktoś wie może gdzie (w internecie) można znależć informacje o planowanym
przebiegu Trasy Olszynki Grochowskiej? A może wiecie, którędy ma dokładnie
przebiegać?
Obserwuj wątek
    • Gość: TARAS Re: Trasa Olszynki Grochowskiej IP: *.ibdim.edu.pl / 192.168.1.* 22.04.03, 13:33
      Zajrzyj na trone www.bialoleka.waw.pl. Tam sa jakies bardzo schematyczne plany.
      Moze cos ci to pomoze.
      • chaladia Re: Trasa Olszynki Grochowskiej 22.04.03, 15:34
        Ta trasa to chyba obiekt wojskowy specjalnego znaczenia, nikt nic nie wie,
        którędy ma przebiegać.
        • Gość: tomi Re: Trasa Olszynki Grochowskiej IP: *.acn.waw.pl 24.04.03, 11:33
          chaladia napisał:

> Ta trasa to chyba obiekt wojskowy specjalnego znaczenia, nikt nic nie wie,
          > którędy ma przebiegać.
          >
          >
          Witam! Przebieg Trasy Olszynki Grochowskiej to żadna tajemnica wojskowa
          (rozbawiłeś mnie, muszę przyznać Twoim postem). Projekt liczy sobie koło 30-tu
          lat i jest dostępny do wglądu na planach zagospodarowania przestrzennego. Dla
          leniwych podaję orientacyjny przebieg trasy (chociaż czasami trudno o
          odniesienia, zwłaszcza na białołęckich polach i łąkach. Zacznę od granicy
          Warszawy (północnej, a skończę na południowej):
          równolegle do ul. Orneckiej w Białołęce, dalej odbicie łukiem w kierunku
          Płochocińskiej, przecięcie Płochocińskiej, wiadukt nad Kanałem Żerańskim, po
          skosie przez pola do Trasy Toruńskiej (przecięcie ok. 600m na wschód od
          Głębockiej), dalej wzdłuż granicy Warszawy (dzielnicy Targówek i Ząbek),
          przecięcie Łodygowej w rejonie przejazdu kolejowego, dalej przez tereny
          Elsnerowa, zachodnim obrzeżem lasu Olszynka Grochowska, do ulicy Olszynki
          Grochowskiej, przecięcie Grochowskiej, przecięcie Ostrobramskiej i Trasy
          Siekierkowskiej, przez pola os. Las, łukiem do Traktu Lubelskiego, przecięcie
          Traktu Lubelskiego, przecięcie Zwoleńskiej, w linii prostej równolegle do
          Traktu Lubelskiego, połączenie z Wałem Miedzeszyńskim na granicy miasta
          (dzielnicy Wawer) z Józefowem.
          Najlepiej czytać mój post z rozłożoną mapą. Momentami trudno określić przebieg
          tej trasy, ponieważ biegnie ona głównie przez pola i nieużytki. Jeżeli udało mi
          się chociaż trochę rozjaśnić sprawę, to bardzo mi miło, chociaż wątpię, czy
          przez najbliższe 50 lat ta trasa powstanie.
          • chaladia He, he! 24.04.03, 14:46
            Gość portalu: tomi napisał(a):

> Najlepiej czytać mój post z rozłożoną mapą. Momentami trudno określić
            przebieg tej trasy, ponieważ biegnie ona głównie przez pola i nieużytki. Jeżeli
            udało mi się chociaż trochę rozjaśnić sprawę, to bardzo mi miło, chociaż
            wątpię, czy przez najbliższe 50 lat ta trasa powstanie.

He, he! Ten przebieg to ja znam, bo jeszcze w czasach PRL-u był opublikowany
            w "Planach Rozwoju Miasta" stanowiących ostatnią mapę Atlasu Historycznego
            Warszawy. Bardzo to ładne wydawnictwo było.
            Problem w tym, że ja siedzę w temacie nieco głębiej jako żywotnie
            zaintereoswany (mieszkam na Grabinie) i wiem, że przebieg Trasy już zmieniono:
            Generalnie prowadzi ona od mostu w Zegrzu przez las w okolice Rembelszczyzny,
            tam przecina Płochocińską i Kanał i dalej przez pola i łąki Mańk-Wojd i Brzezin
            dąży do Trasy Toruńskiej tak, jak to opisałeś.
            Z rejonu Orneckiej biegnie zaś Trasa Mostu Północnego. Ciekawy węzeł się
            zapowiada w rejonie między Centrum Głębocka a M1, jeśli kiedykolwiek coś z tego
            powstanie (bo zgadzam się z Tobą w 100%, że w przewidywalnej przyszłości nic z
            tej trasy nie będzie budowane).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka