Dodaj do ulubionych

Taka będzie stolica za pięć lat

IP: *.dip.t-dialin.net 19.04.07, 01:24
Zapomnial pan o ohydnych przejsciach podziemnych przy Rotundzie i przy Dworcu
Centralnym jeszcze beda istnialy.
Juz widze te tysiace turystow przechodzacych pod ziemia w smrodzie
hamburgerow, kebabow, zapiekanek, przez miejsca niegodne nowoczesnej
srodokowoeuropejskiej stolicy.
Te hale istniejace pod PKiN to pol biedy w porownaniu z przejsciami
podziemnymi, ktore w Europei uchowaly sie jeszcze tylko w Bukareszcie, Minsku
Moskwie, no i Kijowie (przynajmniej bedziemy podobni :-)Poza tymi centrami
cywilizacji, wszedzie w Europie takie przejscia juz zlikwidowano i stworzono
normalne przejscia nadziemne.
Obserwuj wątek
    • Gość: jam Będzie inna niż w tym artykule. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 07:40
      zupełnie mi się ten tekst nie podoba. mamy 5 lat na urządzenie centrum miasta -
      możemy zbudować ścisłe "city" - nie pomyśli Borowskiego tylko wg. planu z 92r.
    • Gość: muza muzeum zydow IP: *.aster.pl 19.04.07, 09:20
      no tak, najważniejsze Muzeum Historii Żydów Polskich. eh
    • kgr2 zydzi i ich muzeum 19.04.07, 10:20
      Mnie interesuje muzeum historii Polski i Polakow; zydzi niech sobie roba muzea
      w izraelu. Czyzby autor arykulu chcial sie przypodchlebic naczelnemu dodatku
      warszawskiego, a moze redaktorowi naczelnemu? Bo co muzeum zydow ma do Euro
      2012?!
      • Gość: JaC Re: zydzi i ich muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 17:06
        Jak to co?
        Kibicom utrwalą się gazetowe informacje, że żydów mordowano w Polsce ;-)
    • zegrz Taka będzie stolica za pięć lat 19.04.07, 10:48
      Z przejść przy Rotundzie nie trzeba będzie korzystać - zrobi się pasy i puści
      ludzi normalnie, po powierchni. A z Centralnego wystarczy wyrzucić 40-60% bud,
      które tylko smrodzą i utrudniają wentylację, a potem umyć całość.
    • Gość: kp Taka będzie stolica za pięć lat IP: *.cst.tpsa.pl 19.04.07, 12:53
      A może ktoś by pomyślał o połaczeniu dworca centralnego z metrem (choćby
      podziemnym chodnikiem ruchomym). Tłumy pasażerów galopujące z tobołami wzdłuż
      Jerozolimskich pół kilometra to będzie widok godny Europy :-)
    • Gość: absit Taka będzie stolica za pięć lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 14:49
      A do tego wszystkiego kibice jadący z Warszawy do Gdańska pociągiem pięć godzin
      pokonując trochę ponad 300 km. Do Nasielska 65 km. przejadą super ekspresem
      Europa City w 1,5 godziny. Cała nadzieja, że koniec świata zapowiadają na rok
      2012.
    • Gość: Brzeska Niemcy przyjadą samochodami ale nimi nie wyjadą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 16:32
    • Gość: UW Wiele miejsc noclegowych może dać UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 16:38
      W kampusie można wygospodarować wiele budynków na tanie hotele inne Warszawskie
      uczelnie. Można zrobić szałasy na plaży na praskim brzegu wisły dla gości z
      Afryki. Jest wiele opcji.
      • Gość: Agunia Zlikwidowac przejscia podziemne! IP: *.aster.pl 19.04.07, 18:23
        Nareszcie ktos poruszyl te kwestie. Przejscie podziemne w centrum to KOSZMAR!
        Cudzoziemcy ktorzy mnie odwiedzaja (a bylo juz ich sporo)twierdza ze to
        najwiekszy obciach Warszawy. Zamiast centrum tworzy sie przejscie jak na wsi
        pod autostrada
        • Gość: tul_tul Re: Zlikwidowac przejscia podziemne! IP: *.aster.pl 19.04.07, 18:47
          Oj widzę, że "łaska pańska na pstrym koniu jeździ". Pamiętam, jak po pierwszej
          prezentacji nowego planu otoczenia PKiN, podnosiliście lament, że "ten zły
          Borowski" robi z miasta wiochę, bo likwiduje przejścia podziemne pod
          Marszałkowską i w planie proponuje normalną ulicę. Moim skromnym zdaniem,
          (uprzedzając pytania i uwagi - warszawiaka od pokoleń) maisto, to ulice, place
          i domy a nie smrodliwe "piwnice". Zastanawiam się tylko, co przez te pięć lat,
          do mistrzostw da się wybudować i jakiej "to coś" będzie jakości. Pracuję w
          centrum a mieszkam na Mokotowie. Marzy mi się taki dzień, w którym z
          przyjemnością, chciałbym po pracy zostać na jakiś czas w centrum a nie zwiewać,
          jak najszybciej "do miasta", na Mokotów.
    • Gość: hardy Taka będzie stolica za pięć lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 21:32
      Fajna wizja, ale jest co najmniej jedno ale - to nie Warszawa zasyfia Wisłę,
      więc nawet gdyby było 100 oczyszczalni to woda nadal będzie brudna i nikt przy
      zdrowych zmysłach kąpał się nie będzie.

PS. A najoryginalniejszą wizytówką będzie Dworzec Centralny - wrażenia
      gwarantowane i niezapomniane dla wysiadających z pociągów IC i EC kibiców....
      fuj! PKP plecie jakieś bzdury, o Dw. Zachodnim - ale to przecież Centralny jest
      głównym dworcem miasta i nikt nie będzie wysiadał gdzieś na peryferiach, tym
      bardziej, że to na Centralnym zatrzymują się wszystkie dalekobieżne, a na
      Zachodnim jak na razie nie (choć zgaduję, że PKP będą chciały to na siłę i wbrew
      pasażerom zmienić).
    • Gość: ludek z Taka będzie stolica za pięć lat IP: 212.160.172.* 20.04.07, 15:19
      "Gorsze elewacje przykryły wielkie reklamy z maskotką mistrzostw Euro 2012 i
      dmuchane piłki spięte w grona."

Czyli według planów Praga zostanie nadal z obdrapanymi kamienicami, bo po co tu
      cokolwiek robić.
      Mam na myśli Targową i przyległe ulice. Rewitalizacja zatrzymała się na kilku
      kamienicach przy Ząbkowskiej, a myślałem że przy okazji Euro 2012 skończą ten
      plan rewitalizacji. Czyli dla mieszkających tam ludzi nic się nie zmieni, a
      nawet pogorszy, bo po bramach będą sikać i rzygać tłumy pijanych turystów.
      Po prostu super.
    • Gość: JaC Przejścia podziemne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 17:05
      Coś Ci się w głowie pomieszało lub w Europie nie byłeś.
      Zapraszam chociażby do Londynu czy Wiednia.
      Przejścia podziemne są bardziej przyjazne dla pieszych, niż kładki, gdyż pieszy
      ma mniejszą różnicę poziomów do pokonania, i na głowę nie kapie, i cieplej jest.
      Natomiast zwolennikiem usług - w tym handlu - pod ziemią to też nie jestem, po
      pierwsze po co ludzi trzymać w pracy 8 godzin pod ziemią bez światła
      naturalnego, poza tym na widok i zapach tamtejszej gastronomii na miejscu to mi
      raczej mdło się robi.
      Wykorzystywanie przejść podziemnych do handlu mogło być ewentualnie zrozumiałe
      klika[naście] lat temu, gdy jeszcze był niedostatek powierzchni handlowej, ale
      jak widzę dziś panią sprzedającą gazety w kiosku szerokim na 90 centymetrów, to
      przypomina mi się "Germinal"...
    • Gość: emes Jest sposób na zwiększenie przychodów Warszawy! IP: *.aster.pl 25.04.07, 21:30
      Jest sposób na zwiększenie przychodów Warszawy!
      Trzeba zrobic to co obiecał prazydent jeszcze wtedy Warszawy, że się tak wyrażę,
      Kaczyński. Otóż miał on doprowadzic do tego, żeby podatki płąciło się w miejscu
      pracy, nie zameldowania - zapewniam, że przychody miasta wzrosłyby z tego tytułu
      o 100%, jeśli nie więcej.
      Rozejrzyjcie się wokół, ilu z wami pracuje aborygenów??? U mnie na 700 osób
      mniej niż 100 jest urodzonych i zameldowanych w stolicy.
    • hernandez nie wiem czy fabryki plakatow nadaza przykryc cala 26.04.07, 14:54
      Warszawe ...
    • Gość: pip sie co ty masz pretensje IP: *.eranet.pl 24.05.08, 14:05
      to jest fajne muzeum a ja nie chce jechać do izraelu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka