Gość: zgrzyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 00:08 Czy piłkarze na rozjazdach płacą w Polsce podatek (40%) ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Szczepangd Rewelacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 07:16 Co wy się czepiacie słabej ligi ;) Ja uważam że jest to naprawde dobra oferta i klub też rewelacja. Zasłużył sobie chłopak na to a wiadomo ze szkocji do Angli to już tylko kawałek ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darecki Odkrywcza wizja dziennikarzy Gazety Wyborczej... IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 21.06.05, 10:17 Panowie, jeśli nie macie o czym pisać to moze juz nie piszcie wogóle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Link Re: NIE IP: *.t-systems.com.pl 21.06.05, 09:07 podatek płaci w miejd=scu gdzie jest sie rezydentem, czyli tam gdzie przebywa się ponad 183 dni w roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolo Re: NIE IP: *.devs.futuro.pl 21.06.05, 09:19 W U.K. każdy kto przekroczy 100 tys funtów płaci 40 proc. podatku (do 9600 rocznie nie płaci się nic). Odpowiedz Link Zgłoś
jargol1 Re: NIE 21.06.05, 12:03 Podatku nie placisz do 5400 funtow rocznie. A 40% placisz nie od 100 tys funtow, a juz chyba od 30 tys. Wiem, bo place wlasnie taki podatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: NIE IP: *.zedat.fu / *.zedat.fu-berlin.de 21.06.05, 13:13 Ten numer z rezydentem i 183 dniami stosuje sie do USA. W Europie jest tak - podatek placisz tam, gdzie wykonasz dana prace. Najczesciej uzaleznione jest to od miejsca wyplacenia pieniedzy. Przyklad - jestem tlumaczem, pracuje dla finskiego wydawnictwa, ale w Norwegii - w zwiazku z robota nad konkretna ksiazka - nie bylem nawet jednej minuty, ale mam w Norwegii konto i teraz tak, jesli zazycze sobie wyplacenia kasy w Norwegii, to podatek zabiora mi w Norwegii od razu, jesli przeleja na konto w Polsce, to musze sie rozliczyc z naszym urzedem podatkowym, a jak wymysle (musze policzyc co sie bradziej oplaca), zeby przelali mi pieniadze na konto w Niemczech, gdzie mieszkam i tez mam staly meldunek, to place w Niemczech. Chyba wybiore Polske, bo w sumie zaplace najmniej podatku. Jedno pewne - zaplacenia podatku nie uniknie sie, chyba, ze chce sie robic jakis przekret (ja nie chce, bo lubie miec swiety spokoj, ale sprawa jest stosunkowo latwa do spreparowania) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: NIE IP: *.zedat.fu / *.zedat.fu-berlin.de 21.06.05, 13:14 Mialo byc dla "norweskiego wydawnictwa". Za duzo ostatnio mysle o Finlandii, bo cos tam tez sie kroi. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgrzyt Re: NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 14:11 oj chyba mocno mylisz się, mijsce wypłaty i konta niewielkie ma znaczenie, bo n.p mógłbyś zażadać zapłaty do raju podatkowego, albo wszyscy wybieraliby miejsca gdzie jest podatek liniowy, np. Słowacja, Lita, Estonia, także przyjdzie Ci zapłacić 2 razy i jeszcze karę. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: NIE 21.06.05, 14:39 No wiec dlatego napisalem, ze tam gdzie masz meldunek - czyli tam gdzie mieszkasz. Ja mieszkam legalnie w Polsce i w Niemczech, ale opcja z wyplata na konto w Norwegii jest mozliwa, bo tam praca, formalnie, rzecz biorac, zostala wykonana, a wiadomo, ze kazdy kraj kombinuje jak podatki chapnac dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: NIE 21.06.05, 14:46 Poza tym nie jestem pewien jak to byloby z tzw. rajem podatkowym, bo jesli mialbys konto powiedzmy na Bahamach, ktos by Ci kase tam wyplacil, a Ty tam bys zaplacil podatek i przy tym ow kraj mialby podpisana z Polska umowe o unikaniu podwojnego opodatkowania to mysle, ze bylbys nie do ruszenia. Poza tym inny przyklad z autopsji. Mieszkalem 3 lata w USA. Moja zona pracowala tam naukowo i miala wize J1 - automatyczne zwolnienie z podatku dochodowego na dwa lata. No, ale ona miala kontrakt na 3 lata - wiec w zasadzie powinna od tego trzeciego roku zaplacic podatek do Fortu Knox. No, ale amerykanscy urzednicy zapomnieli jej sciagac ten podatek zaliczkowo, bo przez dwa lata nie placila (sila automatyzmu jest wielka). Mysmy siedzieli cicho, a potem rozliczylismy ten 3 rok w Polsce, bo to juz byl w tym momencie nasz wybor (miala kontrakt wiec mogla sobie wszystkie diety legalnie odliczyc, ryczalt na nocleg itp.; wiec nic nie zaplacilismy w Polsce). Nastepnie przeslalismy do USA kopie naszego PITu i wszystko jest OK wedlug prawa polskiego i amerykanskiego na co mamy odpowiednie dokumenty. Ot, i cala historia Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: NIE 21.06.05, 14:53 A no i jeszcze o tej Finlandii. Kiedys robilem takie tlumaczenie dla Otavy - wielkie wydawnictwo w Helsinkach. Akurat bylem tam dluzej i chcialem miec troche gotowki, wiec poprosilem, zeby mi kase wyplacili na lokalne konto. No, ale ksiegowa mi powiedziala tak: "mozemy, ale wie Pan, to sie zupelnie nie oplaca, bo muisalabym Panu zaliczkowo potracic 35%, a jak wysle Panu pieniazki do Polski, to sie Pan tam rozliczy i mniej zaplaci, no chyba, ze u Was sa jeszcze wyzsze podatki niz u nas, ale to chyba niemozliwe". Wniosek - istnieje duza dowolnosc, musisz byc tylko w porzadku, to znaczy w ogole zaplacic gdzies podatek i uwazac, zeby byla umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlx Re: tak - NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 14:05 Podatek płaci się tam, gdzie się mieszka na stałe (ponad 183 dni w roku). Jeśli będzie grał w Szkocji, tam się rozlicza z podatku wg tamtejszych składek i to z całości swoich dochodów. Jeśli ma dochody także w Polsce - z tych dochodów rozlicza się w także Polsce wg polskich stawek, ale podatek zapłacony w Polsce może sobie potrącić z podatku szkockiego (unikanie podwójnego opodatkowania). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drazek Re: Żurawski w Celticu zarobi trzy razy więcej IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.06.05, 00:37 No i dobrze. Zajebisty klub!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PEX Żurawski w Celticu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 01:06 Celtic jest super !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Żurawski w Celticu IP: *.pkobp.pl 21.06.05, 08:52 No nareszcie, żeby tylko mu się powiodło, bo w tej Wiśle, to i tak nic nie zawojuje i po prostu się marnuje, bo Wisła nigdy nie awansuje do Ligi Mistrzów. Nawet teraz, gdy jest już w III rundzie dzięku Liverpoolowi. Po prostu są za słabi:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Żurawski w Celticu zarobi trzy razy więcej IP: *.mnc.pl 21.06.05, 01:07 Podatek placi sie tam gdzie sie mieszka a wiec jak mieszkasz i pracujesz w szkocji to placisz w szkocji podatek nawet jak nie jestes obywatelem szkocji. Obowiazuja oczywiscie umowy o podwojnym opodatkowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bArtOfWar Re: Żurawski w Celticu zarobi trzy razy więcej IP: *.bulldogdsl.com 21.06.05, 02:29 Jakie umowy o podwojnym opodatkowaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dżimiflojthaslbańk Re: Żurawski w Celticu zarobi trzy razy więcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 01:30 Super, kurcze, cieszę się autentycznie! Może tylko to parę lat za późno, ale i tak fajnie, jeśli będzie zdrowy, na pewno zakwitnie i przyniesie chwałę swej ojczyźnie. No i stanie się jeszcze groźniejszy w reprze. Celtic to z pewnością idealny balans między klasą drużyny a siłą i renomą ligi (czyt. szansami na miejsce w składzie) - cóż by nam z niego było gdyby grał w pierwszej 11 w Austrii czy Turcji lub też grzał ławę w Anglii, Hiszpani czy Włoszech? A Szkocja to taki sprytny wynalazek, dzięki któremu Celtic ma większe szanse grać w LM niż taki piąty Liverpool lub nawet pierwszy Trabzonspor (nawet, gdyby był) lub Austria. Oby się udało, bo to faktycznie najrozsądniejsze rozwiązanie dla niego w tej chwili. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marihuana Re: Żurawski w Celticu zarobi trzy razy więcej IP: 62.233.190.* 21.06.05, 02:09 Faktycznie liga szkocka jest mocniejsza od polskiej ale nie jest aż tak silna jak angielska, hiszpańska czy włoska. Natomiast Celtic to renomowany klub i to byłby dobry ruch dla Maćka. Oby tam grał w przyszłym sezonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Żurawski w Celticu zarobi trzy razy więcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 09:06 mistrz turcji gra odrazu w lm imbecylu Odpowiedz Link Zgłoś
wlk.brytania Slaba liga,ale klub niezly 21.06.05, 02:43 Nie wiem skad opinie o tym,ze liga szkocka jest dobra ? Za wyjatkiem Celticu i Rangers prezentujacych sredni poziom europejski,cala reszta jest podobnie slaba jak Liga Polska. Celtic to druzyna preferujaca fizyczny styl nad technika.Zurawski tu zarobi,ale nie mowcie ,ze sie czegos nauczy...No,chyba ze Celtic dostanie sie do Ligi Mistrzow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesio skyis blue grass is green FC CELTIC fuck the quen IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.05, 04:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolman Re: skyis blue grass is green FC CELTIC fuck the IP: *.chello.pl 21.06.05, 07:38 wlasnie obowiazuje zasada o braku podwojnego opodatkowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: skyis blue grass is green FC CELTIC fuck the IP: *.clk.net / *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.05, 08:56 a dokładnie to o unikaniu podwójnego opodatkowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Not Re: Żurawski zarobi 3 razy więcej od Rasiaka IP: *.aster.pl 21.06.05, 08:45 drugoligowego bohatera g.pl i wielu pseudokibiców tutaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Żurawski w Celticu zarobi trzy razy więcej IP: *.server.ntli.net 21.06.05, 09:40 Przepraszam ale Anglicy oficjalnie podaja ze zaplaca za Zurawskiego 2 miliony funtow, a nie 3 miliony euro. Jakby nie przeliczac to kwota chyba jest znaczaco rozna nieprawdaz. Panowie z onetu prosze sprawdzac wiadomosci a nie pisac bajki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he Re: Żurawski w Celticu zarobi trzy razy więcej IP: *.aster.pl 21.06.05, 09:44 znacząco różna? a Szkoci zapłacą w tej walucie którą wskaże Wisła (chyba nie sądzisz że Wisła używa Funtów a nie Euro) - informację w funtach podano DLA BRYTYJSKIEGO CZYTELNIKA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hatchyk Re: Żurawski w Celticu zarobi trzy razy więcej 21.06.05, 12:15 Po pierwsze, nie anglicy tylko szkoci, jest to spora róznica, szczególnie jeżeli chodzi o Celtic. Po drugie 2 mln funtów to akurat mniej wiecej tyle co 3 mln euro. Po prostu kazdy podaje w swojej walucie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mosley wdowczyk tłumaczem??? IP: *.toya.net.pl 21.06.05, 10:09 Żurawski czekając tyle na transfer do zagranicznego klubu mógł chociaż nauczyć sie angielskiego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: wdowczyk tłumaczem??? IP: *.aster.pl 21.06.05, 10:22 hehe ty też foolu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Teraz codziennie bedziemy mieli wiesci z Glasgow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 10:12 Od paru lat wiemy juz kto i kiedy pierdnal w szatni Liverpoolu, a teraz dodatkowo bedziemy czytac przedruki ze szkockich brukowcow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: we4 Re: Teraz codziennie bedziemy mieli wiesci z Glas IP: *.aster.pl 21.06.05, 10:23 z szatni derby, był tam specjalny wysłannik gazety Michał Pol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marci Re: Żurawski w Celticu zarobi trzy razy więcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 10:22 Płaca podatek napewno ale w Polsce czy na Wyspach tego nie jestem pewien... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehehe Re: Żurawski w Celticu zarobi trzy razy więcej IP: *.aster.pl 21.06.05, 10:23 hehe płaca podatek na pewno - dzięki stary, bez ciebie bysmy zginęli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rasta Re: Żurawski w Celticu zarobi trzy razy więcej IP: *.crowley.pl 21.06.05, 12:14 buahahhahah :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michael Panie Maćku dziękujemy!!! IP: *.76.classcom.pl 21.06.05, 13:04 W Poznaniu i w Krakowie nigdy Cię nie zapomnimy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Panie Maćku dziękujemy!!! IP: *.zedat.fu / *.zedat.fu-berlin.de 21.06.05, 13:38 Poza kwestia podatkow, tez pare slow o Zurawiu. Super, ze wyjezdza do Celticu. Bradzo sie ciesze, ze nie do Turcji. Moze i racja, ze kluby tureckie sa teraz wyzej i latwiej sie dostaja do LM (wlasciwie sa w LM), ale na Wyspach z pilka jest zwiazana okreslona kultura - po prostu. Nawet jesli kluby sa troche slabsze w danym momencie, to jednak podejscie do futbolu, cala otoczka, organizacja, tradycja (no kultura wlasnie) sa na bez porownania wyzszym poziomie. Jasne jest liga hiszpanska, wloska, francuska, ale jednak na Wyspach, nawet w tej slabszej szkockiej lidze jest to cos. Powodzenia Zurawiu - obys nastrzelal 10.000 bramek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soczyście bananowy Pojechałby by lepiej do Kataru. IP: *.aster.pl 21.06.05, 14:32 .. W tym Celticem to nigdy nic nie wiadomo. Jedynie z Rangers to może sobie pogra, bo reszta to tylko do zbierania punktów, a na LM to ma taką samą szansę jak w Wiśle. (Celtic zaczyna od drugiej rundy, Wisła od trzeciej). Prawdopodobnie starci najlepszego stopera D.Balde, odejdzie wypożyczony Bellamy, niepewny bramkarz (może przyjdzie Boruc), drewniana druga linia.. .. W sumie dobra odskocznia do Premier League (widziałbym go np WHU). Bo Wisła to już chyba popłynie w tym sezonie. .. Odpowiedz Link Zgłoś