Dodaj do ulubionych

Zerwanie wiązadeł

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 20:11
Wiem ze to nie odpowiednie chyab forum ale mam pytanie moj chlopak gra
wpilke i zerwal wiązala w kolanie co sie z tym wiąze?
Obserwuj wątek
    • markus.kembi Re: Zerwanie wiązadeł 08.12.06, 21:53
      To raczej pytanie do ortopedy i to dobrego. Ale wygląda na to, że chłopak trafi
      w gips i czeka go wiele miesięcy odpoczynku od gry.
      • Gość: Paulo Re: Zerwanie wiązadeł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.06, 00:10
        Mialem to przed trzema laty. Kolano zostalo zoperowanie i teraz prawie nie ma
        sladu. Ale do pilki juz nie worcilem.
    • micmaj Re: Zerwanie wiązadeł 14.12.06, 14:49
      Masz 2 wyjscia:

opcja 1.
      Jezeli chlopak jeszcze chce kiedykolwiek pokopac w pilke, to niestety
      jaknajszybsza operacja (najlepiej artroskopowo) wraz z rekonstrukcja ACL. Po
      tym zabiegu jakies 6 miesiecy rehabilitacji, dochodzenia do siebie i bedzie
      mial noge sprwana w 100%. Tutaj niestety pojawia sie koszt, bo jezeli chcesz to
      zrobic szybko to tylko prywatnie cena 6-8 tys. i to najlepiej u jakiegos
      dobrego doswiadczonego w tym temacie lekarza. Teoretycznie mozna to zrobic tez
      w ramach panstwowej sluzby zdrowia, ale tutaj niestety trzeba sie ustawic w
      kolejeczce po implant. Przy odrobinie szczescia i sporych znajomosciach w
      miesiac moze sie udac.

opcja 2.
      Robisz standardowa artroskopie (operacje) w kotrej lekarz przeczyscie kolano,
      usunie kawalki niepotrzebnego materialu i praktycznie od razu stajesz na nogi i
      zaczynasz chodzic... po miesiacu rehabilitacji czlowiek czuje sie zdrowy,
      chodzi normalnie, nawet da sie podbiegac. Lecz w przypadku jakiegokolwiek
      naskoku, tanca, czy chocby glupiego obrotu w miejscu isnieje ryzyko ze noga w
      kolanie znowu sie przekreci. Sporo osob decyduje sie wlasnie na ta opcje bo
      mozna smialo tak do konca zycia juz ciagnac i nawet da sie jezdzic na rowerze,
      snowboardzie (nartach troche bardziej ryzykownie ale rowniez sie da), jednak
      jakiekolwiek grania w pilke/siatkowke nie wchodza raczej w gre.

Zycze powodzenia:>
    • cybul_m Re: Zerwanie wiązadeł 15.12.06, 16:06
      Ja tego nie mialem ale kolega mial i w tym przypadku jedyne wyjscie to operacja
      i dluga rehabilitacja. Jeżeli chodzi o rechabilitacje to poleacam wykonac ja
      jak najszybciej i w jak najwiekszej ilosci bo one pozwola na w miare szybki
      powrot do zdrowia no i zerwane wiazadla juz nigdy nie beda takie same chyba że
      po implancie wiec kolano bedzie podatne na skrecenia.
      • g-rege Re: Zerwanie wiązadeł 25.07.13, 13:47
        Niestety może to się wiązać z operacją - ja miałem wypadek na nartach (snowboardzista mnie nie "ominą" i niestety była robota dla chirurga. Kolano składali mi pod warszawą w CKRze, i tam też miałem rehabilitację.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka